ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

 

"Про внесення змін до рішення Харківської обласної ради від 25 червня 2009 р. № 1262-V «Про запровадження дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко»"

 

1.    Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Дитячий телевізійний фестиваль «Дитятко» заснований Харківською обласною радою у 2009 році. З цікавого задуму фестиваль перетворився на яскраве й з нетерпінням очікуване свято дитячої творчості. Учасниками фестивалю «Дитятко» за ці роки стали студії та режисери більше ніж зі 100 країн світу.

Фестиваль некомерційний, участь у ньому безкоштовна. Фестиваль «Дитятко» – це кілька яскравих і насичених днів, впродовж яких проходять майстер-класи та тренінги, презентації та творчі зустрічі, перегляди та обговорення конкурсних робіт, заходи культурної програми.

Мета фестивалю - підтримка дитячих студій та гуртків, що займаються екранною творчістю, обдарованих дітей; розвиток дитячого кіно та телебачення; підвищення професійного рівня телебачення, орієнтованого на дитячу цільову аудиторію.

Дитячий телевізійний фестиваль «Дитятко» проводиться серед дитячих творчих телевізійних, анімаційних і радіостудій, гуртків, колективів і окремих авторів, телевізійних компаній і об'єднань, продюсерських центрів, що створюють програми і фільми для дітей.

У 2018 році до оргкомітету надійшло майже тисячу триста конкурсних робіт від 1088 учасників з 91 країни світу. Загальна тривалість надісланих робіт - понад 260 годин. Серед конкурсних робіт - переможці та лауреати Берлінале, міжнародних дитячих кінофестивалів у Канаді та Сполучених Штатах Америки, Чехії, Німеччині, Іспанії, Нідерландів, Польщі, Швеції та Фінляндії, Китаї, Південної Кореї, Індії та Ірану, Мексики та Бразилії,  тощо.

З часу заснування фестивалю в чотири рази збільшилась кількість конкурсних номінацій, з'явились радіо та музична номінація, повнометражні та короткометражні фільми для дітей, спеціальні номінації національної конкурсної програми, тощо. Щороку розширюється освітня та культурна програми фестивалю.

 

До складу професійного журі щороку входять фахівці різних країн. Особливістю фестивалю "Дитятко" є те, що саме діти обирають переможця у номінації «Краща телепрограма, зроблена для дітей».

Фестиваль "Дитятко" має партнерські стосунки з дитячими кінофестивалями світу та міжнародними організаціями, підтримується Радою Європи, є членом CIFEJ - Міжнародного центру фільмів для дітей та молоді.

Фестиваль "Дитятко" - це не тільки показ кращих дитячих фільмів зі всього світу. Це ще й сценарний пітчинг - унікальна можливість для дитячих студій чи окремих молодих авторів, майбутніх режисерів, презентувати свої ідеї, знайти партнерів та, можливо, кошти на реалізацію одного зі своїх майбутніх проектів.

Фестиваль "Дитяко" єдиний в Україні хто проводить такий захід для творчих дітей, хто дає їм можливість спробувати механізми, за допомогою яких можна знайти часткове або повне фінансування на реалізацію своєї сценарної ідеї.

Враховуючи зазначене вище, можна із впевненістю стверджувати, що фестиваль переріс суто телевізійний формат, а тому потребує незначного корегування своєї назви, аби якнайточніше відповідати суті цього міжнародного заходу, а саме зміни назви на "Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко»".

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                                   С.Клименко