ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2018 році

регіональної  Програми протидії терористичній діяльності

на території Харківської області на 2018 рік

 

З метою забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин і умов, що можуть призвести до проявів тероризму, захисту людини і громадянина, суспільства і держави від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичній діяльності, мінімізації її наслідків 07 грудня 2017 року рішенням XІІІ сесії VII скликання Харківської обласної ради було затверджено регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2018 рік (далі – регіональна Програма).

Відповідно до регіональної Програми Управлінням Служби безпеки України в Харківській області (далі  - Управління) та іншими суб’єктами боротьби з тероризмом у межах своїх повноважень за підтримки місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, де існує небезпека вчинення злочинних діянь, які здійснюються з терористичною метою, протягом звітного періоду здійснено низку організаційних та практичних заходів.

Управлінням у рамках координаційної групи Антитерористичного центру при УСБУ в Харківській області (далі - КГ АТЦ), на виконання регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2018 рік, з урахуванням внутрішніх та зовнішніх загроз, розвитку обстановки в регіоні, згідно з встановленим рішенням керівника АТЦ при СБ України для Харківської області рівня терористичної загрози «ЖОВТИЙ», проведено заходи протидії терористичним проявам у регіоні.

Забезпечено впровадження, відповідно до регіональної Програми, комплексу організаційно-практичних та інформаційно-пропагандистських заходів протидії терористичній діяльності, вживалися заходи щодо ефективного та своєчасного виявлення, попередження і припинення дій осіб і організацій, спрямованих на підготовку і вчинення злочинів терористичного характеру або надання сприяння такій діяльності, забезпечено своєчасне реагування на загрози терористичного та диверсійного характеру.

Зокрема, на постійній основі здійснювався моніторинг обстановки за лінією протидії тероризму та прогнозування терористичних загроз в області. З урахуванням отриманих матеріалів здійснювалось своєчасне інформування місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для вироблення і прийняття організаційно-управлінських рішень та вжиття спільних заходів для недопущення або локалізації надзвичайних ситуацій терористичного характеру.

У результаті досягнуто оптимізацію інформаційних потоків та розподіл повноважень між суб’єктами боротьби з тероризмом; виявлення, попередження і припинення дій осіб і організацій, спрямованих на підготовку і вчинення злочинів терористичного характеру або надання сприяння такій діяльності, щодо підвищення ефективності та прогнозно-аналітичної складової інформаційного забезпечення місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадськості, а також своєчасне реагування на загрози терористичного та диверсійного характеру.

Також запроваджено моніторинг та супроводження громадсько-політичних і масових заходів у регіоні. У разі отримання відомостей про ймовірність загострення ситуації, підвищення терористичної загрози, створювалися умови з мінімізації ймовірних ризиків, для чого забезпечено належну взаємодію регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо оперативного обміну інформацією; додатково узгоджений алгоритм дій при виникненні позаштатних ситуацій. Крім того, запроваджено вжиття посилених заходів безпеки та  антитерористичного захисту уразливих об’єктів напередодні та під час проведення публічних акцій з нагоди державних, релігійних свят та інших заходів з масовим перебуванням людей.     

Реалізовані заходи щодо інформування населення про порядок дій в умовах загрози здійснення терористичного акту, а також щодо підвищення рівня антитерористичної захищеності і безпеки шляхом сприяння правоохоронним органам у попередженні терактів та надання своєчасних даних про можливу підготовку до них, виявлення предметів, схожих на вибухові пристрої, через поширення відповідних інформаційних матеріалів з використанням можливостей засобів масової інформації, мережі Інтернет тощо. Управлінням вжиті заходи інформування громадськості про основні результати оперативно-службової діяльності з визначеної лінії роботи шляхом висвітлення їх через ЗМІ.

Загалом у 2018 році через загальнодержавні та місцеві електронні й друковані ЗМІ опубліковано 16 матеріалів з тематики боротьби з тероризмом та екстремізмом, які оприлюднені загалом понад 1110 разів. Як інформаційні приводи для підготовки вказаних матеріалів використовувалися результати роботи Управління з виявлення, затримання або засудження терористів, диверсантів, екстремістів і найманців, авторів анонімних повідомлень щодо загроз вчинення диверсій та терактів; опубліковано 14 матеріалів про результати роботи з вилучення з незаконного обігу вогнепальної зброї, вибухівки й інших засобів вчинення терактів та диверсій, що оприлюднені загалом 924 разів.

Також забезпечено виконання комплексу організаційних та практичних заходів протидії терористичній діяльності. З метою надійного забезпечення безпеки об’єктів можливих терористичних посягань, своєчасного виявлення, запобігання та припинення можливих терористичних проявів, вживалися відповідні скоординовані заходи, спрямовані на своєчасне попередження можливих спроб вчинення диверсій та терористичних актів на території регіону.

З метою протидії диверсійно-терористичним загрозам в регіоні запроваджено посилені заходи охорони та безпеки стратегічно-важливих об’єктів інфраструктури, в тому числі будівель органів державної влади, військових, промислових та транспортних об’єктів, місць масового скупчення людей тощо.

У рамках КГ АТЦ регіональними органами та підрозділами суб’єктів боротьби з тероризмом, у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування, вжиті заходи щодо посилення охорони місць, які ймовірно можуть бути обрані зловмисниками у якості об'єктів протиправних посягань. При визначенні постів та розробці маршрутів передбачено максимальне перекриття патрульно-постовими нарядами прилеглих територій, визначених важливими та потенційно небезпечними об’єктами, а також місць масового перебування людей.

З метою попередження можливих намірів здійснення терористичних проявів, забезпечено посилене патрулювання та охорона власними силами регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом, підрозділів Збройних Сил України та підрозділів охорони у вечірній та нічний час власного зовнішнього периметру та прилеглої території.

Особлива увага приділяється в заходах забезпечення безпеки місцям масового скупчення людей, на період масових заходів забезпечено проведення обстеження силами вибухотехнічних і кінологічних підрозділів територій та місць їх проведення з метою виявлення вибухових пристроїв (речовин) та інших підозрілих предметів, їх знешкодження.

У рамках КГ АТЦ вжиті заходи щодо посилення контролю за транспортними засобами, що переміщувалися по території міста Харкова та Харківської області, на предмет виявлення зброї та боєприпасів, вибухівки, наркотиків та інших вантажів кримінального характеру, а також  вжиті заходи з виявлення та профілактики осіб, груп громадян, які викликали нагнітання соціальної напруги серед населення та провокували до участі у протиправних діях.

На період проведення масових заходів у рамках КГ АТЦ забезпечено проведення, в межах компетенції, моніторингу стану забезпечення законності та правопорядку. Забезпечено належну реалізацію комплексу заходів, спрямованих на підвищення антитерористичної захищеності уразливих об'єктів регіону та прилеглих до них територій. 

На системній основі забезпечено проведення перевірок надійності систем охорони та безпеки об'єктів можливих терористичних та диверсійних посягань на терористично уразливих та інших об'єктах регіону.

За результатом аналізу наявних проблемних питань, пов’язаних з об’єктами підвищеної уразливості, які розташовані на території області, КГ АТЦ запроваджено проведення антитерористичних та протидиверсійних тренувань та навчань з виявлення можливих шляхів проникнення та внесення вибухових пристроїв на територію об’єктів підвищеної небезпеки та стратегічно-важливих об’єктів регіону, уразливих у терористичному відношенні, військових об’єктів, а також на об’єкти транспорту, системи життєзабезпечення, паливно-енергетичної сфери та до місць масового скупчення людей.

Загалом в 2018 році  проведено 138 вищевказаних тренувань. За їх підсумками в ході робочих нарад КГ АТЦ спільно з керівниками об’єктів можливих терористичних спрямувань розроблені та вживаються практичні заходи з усунення виявлених недоліків.

Здійснено заходи з реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом, підвищення рівня антитерористичного захисту та безпеки важливих об’єктів, місць масового перебування людей та критичної інфраструктури регіону. Завдяки цьому в 2018 році не допущено скоєння в регіоні терористичних проявів. 

Зокрема, внаслідок затримання в червні 2018 року громадянки України під час  спроби мінування в м. Харкові пам’ятного знака воїнам УПА не допущено ускладнення ситуації в суспільно-політичній сфері регіону. 

У липні 2018 року попереджено скоєння диверсії на місцевому об’єкті залізничної інфраструктури. Злочинця було затримано під час приготування до обстрілу з РПГ-22 вантажного потягу.

У грудні 2018 року не допущено скоєння чергової диверсії на об’єкті залізничної інфраструктури регіону. Злочинця, який діяв за завданням незаконних збройних формувань так званої «ЛНР», було затримано при спробі дистанційно ініціювати вибуховий пристрій на залізничному полотні в Куп’янському районі.

У рамках КГ АТЦ протягом 2018 року Управлінням у взаємодії з іншими правоохоронними органами вживалися скоординовані заходи щодо вилучення з незаконного обігу військових засобів ураження. Зокрема, блоковано 3 стійких канали надходження до регіону зброї із зони проведення Операції Об’єднаних Сил. У зловмисників з числа діючих і колишніх військовослужбовців та правоохоронців вилучено 16 гранат, 13 гранатометів та понад 8 тисяч набоїв.

Вжито додаткових заходів забезпечення безпеки та попередження можливих протиправних посягань щодо низки потенційно уразливих об'єктів критичної інфраструктури, які розташовані на території регіону.

Протягом грудня 2018 року організовано та проведено перевірку стратегічно-важливих залізничних та автомобільних мостів, а також гідротехнічних споруд водосховища, зокрема їх підводних частин (із застосуванням інженерних та водолазних підрозділів регіону, загалом були перевірені основні залізничні та  автомобільні мости, а також  гідротехнічні споруди  Оскільського водосховища). До перевірки, за організаційних та координуючих заходів УСБУ в Харківській області, в рамках КГ АТЦ залучалися фахівці вибуховотехнічного управління та кінологічного центру ГУНП в Харківській області, водолазні підрозділи ГУ ДСНС України у Харківській області, Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби та позаштатної водолазної групи Національного університету цивільного захисту України. В ході виконання вищезазначених заходів проводився ретельний огляд підводних та наземних частин вищевказаних споруд. У результаті, сторонніх предметів, що мають ознаки вибухових пристроїв, не виявлено. За результатами вжитих заходів здійснено попереджувальний вплив щодо можливих протиправних спрямувань до потенційно уразливих об'єктів критичної інфраструктури регіону.

У рамках КГ АТЦ забезпечено виконання скоординованої роботи з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, громадськими об'єднаннями у сфері захисту населення та уразливих об'єктів регіону від терористичних та диверсійних посягань. Забезпечено цілодобовий обмін інформацією між місцевими органами державної влади та черговими підрозділами регіональних суб'єктів боротьби з тероризмом, додатково опрацьовано інструкції дій чергових служб при отриманні інформації про вчинення або загрозу вчинення злочинів терористичного характеру.

З метою забезпечення належного рівня готовності особового складу органів та підрозділів регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом, який залучався до підготовки та проведення антитерористичної операції, проводилися відповідні  тренування, уточнивалися розрахунки сил, що залучалися до операції та алгоритмів їх дій.

У рамках здійснення заходів із підвищення антитерористичної захищеності проводилися комплексні навчання і тренування щодо порядку взаємодії та реагування в разі виявлення підозрілих та вибухових пристроїв.

Так, КГ АТЦ у 2018 році проведено командно-штабне навчання  антитерористичної спрямованості з відпрацюванням елементів пошуку та знешкодження диверсійно-розвідувальних (терористичних) груп на об'єкті «Харківська автостанція №6 ПАТ «Харківське підприємство автобусних станцій» та в оточенні об’єкта «218 Об’єднаний центр забезпечення  Збройних сил України» (військова частина А1361), направлене на попередження та протидію терористичним та диверсійним загрозам на об’єктах транспортної інфраструктури та в оточенні військових об’єктів регіону.

Також КГ АТЦ у 2018 році проведено тактико-спеціальне навчання  антитерористичної спрямованості в режимі раптової ввідної з відпрацюванням елементів пошуку та знешкодження диверсійно-розвідувальних (терористичних) груп на об'єкті «65 Арсенал ЦРАУ Озброєння ЗС України» (в/ч А1352, м. Балаклія), направлене на попередження та протидію терористичним та диверсійним загрозам на терористично уразливих об’єктах, а також на об’єктах критичної інфраструктури та в оточенні військових об’єктів регіону.

За підсумками навчання, тренувань антитерористичної та протидиверсійної  тематики, для здійснення превентивного стримуючого впливу та готовності до реагування суб’єктів боротьби з тероризмом щодо можливо планованих протиправних проявів, відповідні інформаційні матеріали оприлюднені через ЗМІ (загалом в понад  50 ЗМІ,  близько 110 разів).

Заходи регіональної  Програми щодо матеріально-технічного забезпечення КГ АТЦ спеціалізованим та спеціальним обладнанням, засобами, технікою та спорядженням, для  використання під час виконання заходів щодо виявлення, попередження та запобігання вчиненню терористичних актів щодо уразливих об’єктів та публічних місць перебування людей на території регіону, здійснені шляхом використання отриманої Управлінням суми 7 мільйонів гривень на придбання обладнання і предметів довгострокового користування для виконання заходів спеціального призначення. В результаті відбулось підвищення рівня можливостей Управління та КГ  АТЦ щодо  виявлення, попередження та запобігання вчиненню терористичних актів на території регіону.

Управлінням у рамках КГ АТЦ, у взаємодії з регіональними органами та підрозділами суб’єктів боротьби з тероризмом, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями продовжується проведення заходів, спрямованих на недопущення вчинення терористичних актів та диверсій на території України, а також виявлення та припинення вчинення інших злочинів, що здійснюються з терористичною метою.

 

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                             О. МАКСИМОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Михайло Парфьонов 705 49 99