УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.

Затверджено

рішенням обласної ради

від 05 липня 2007року № 315-V (315-5-рр)

у редакції рішення обласної ради

від 27 березня 2009 року № 1174-V (1174-5-рр)

(XL сесія V скликання)

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади  керівників  комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

Це Положення розроблено відповідно до Конституції України (254к/96-ВР), статті 65 Господарського кодексу України (436-4), Кодексу законів про працю в Україні (322-08), Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» (280/97-ВР), «Про місцеві державні адміністрації» (586-14), постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 170 «Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору» (170-94-п), типової форми контракту з керівником підприємства, що є у державній власності, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від  02 серпня 1995 року № 597. (597-95-п)

Дія цього Положення поширюється на керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

У цьому Положенні визначаються порядки:

- призначення на посаду на умовах контракту, подовження терміну дії контракту, звільнення керівників комунальних підприємств та вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та внесення змін до умов контракту;

- погодження головою обласної ради призначення на посаду, подовження терміну дії контракту та звільнення обласною державною адміністрацією керівників обласних комунальних установ, закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

  1. Порядок призначення на посаду на умовах контракту, подовження терміну дії контракту, звільнення з займаної посади керівників комунальних підприємств та вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та внесення змін до умов контракту

 

            1.1. Загальні положення

 

      1.1.1. Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України (436-4) керівники підприємств приймаються на посаду на умовах контракту.

      1.1.2. Відповідно до статті 21 Кодексу законів про працю України (322-08) контракт є особовою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору можуть встановлюватися угодою сторін.

       

            1.2. Призначення на посаду на умовах контракту

 

      1.2.1. Керівники обласних комунальних підприємств та вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі – керівники), призначаються на посаду на умовах контракту за рішенням обласної ради.

      1.2.2. Ініціатива щодо призначення на посаду керівника на умовах контракту може виходити від громадян України, трудових колективів вищих навчальних закладів, голови обласної ради, постійних комісій обласної ради, обласної державної адміністрації.

      1.2.3. Контракт з керівником  укладається головою обласної ради за погодженням профільної постійної комісії, постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області (далі-постійні комісії) та відповідного рішення обласної ради щодо призначення на посаду керівника, і набуває чинності з дати, визначеної сторонами у контракті, але не раніше дати прийняття рішення.

1.2.4. При укладанні контракту з керівником угодою сторін може бути обумовлений строк випробування з метою перевірки відповідності займаній посаді, окрім випадків, коли випробування, відповідно до законодавства, не встановлюється. Строк випробування повинен також бути визначений в рішенні обласної ради про призначення особи на посаду керівника.

1.2.5. Для розгляду питання призначення на посаду керівника, необхідна заява особи на ім’я голови обласної ради, яка претендує на посаду.

До заяви додаються:

-         особова картка;

-         автобіографія;

-         копія диплому про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

-         копія трудової книжки;

-         копія паспорту;

-         пропозиції щодо стратегічного розвитку підприємства.

1.2.6. Голова обласної ради направляє наданий пакет документів до постійних комісій та управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради (далі-Управління) для розгляду та внесення пропозицій.

1.2.7. Управління у 5-денний термін готує проект рішення обласної ради щодо призначення даної особи на посаду керівника  на умовах контракту та проект контракту, відповідно до затвердженої Типової форми контракту (додаток 1 до Положення), для розгляду на засіданнях постійних комісій.

1.2.8. Постійні комісії протягом 14 днів розглядають зазначені матеріали та надають до Управління висновки щодо призначення претендента  на

 

 посаду на умовах контракту або відмови (із зазначенням обґрунтованих підстав).

         Профільна постійна комісія окремо надає пропозиції до проекту контракту щодо умов контракту (термін дії контракту, особливі умови, розмір оплати праці (оклад, премії, додаткові заохочення) та інші), а також може рекомендувати випробувальний строк, який не повинен перевищувати трьох місяців.

1.2.9. З урахуванням наданих постійними комісіями висновків (п. 1.2.8.), Управління доопрацьовує проект рішення обласної ради та контракт або у випадку відмов постійними комісіями у призначенні претендента на посаду керівника, на підставі наданих протоколів, Управління протягом 5 днів готує на ім’я особи, яка претендувала на посаду керівника, відповідний проект листа із зазначенням обґрунтованої відмови.

1.2.10. У разі прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника, контракт підписується даною особою та візується у заступників голови обласної ради (відповідно до розподілу обов’язків), керуючого справами обласної ради, начальника юридичного відділу, начальника Управління.

1.2.11. Після узгодження контракту відповідно до п. 1.2.10. цього Положення, зазначений документ разом із витягами з протоколів засідань постійних комісій подається на підпис голові обласної ради.

1.2.12. У разі надходження до обласної ради декількох заяв щодо призначення на посаду керівника одного і того ж підприємства, постійні комісії розглядають кожну заяву з матеріалами, визначеними у п. 1.2.5. цього Положення, і надають висновки щодо призначення одного з претендентів на посаду керівника на умовах контракту та обґрунтовані відмови по інших кандидатурах.

1.2.13. У випадку розбіжностей у висновках постійних комісій по кандидатурі на посаду керівника або строку дії контракту, дане питання направляється постійним комісіям для повторного сумісного розгляду.

         У разі, якщо остаточного сумісного рішення не прийнято, Управління на підставі наданих висновків постійних комісій готує проекти рішення обласної ради по кожній кандидатурі і виносить їх для розгляду на пленарному засіданні обласної ради для прийняття остаточного рішення.

1.2.14. Після отримання позитивного рішення обласної ради про призначення на посаду керівника, Управління доопрацьовує контракт і підписує його у претендента. Узгодження контракту  здійснюється відповідно до пунктів 1.2.10, 1.2.11. цього Положення.

1.2.15. У разі відмови у призначенні особи на посаду керівника (неприйняття рішення про призначення на посаду) обласна рада протягом
7 днів інформує претендентів на посаду керівника або ініціаторів призначення (п. 1.2.2.) про відмову.

1.2.16. У випадку відсутності заяв осіб, бажаючих зайняти посаду керівника обласного комунального підприємства на посаду може бути запропонований кандидат, зарахований до кадрового резерву цього підприємства.

 

            1.3. Зміст контракту

 

1.3.1. У контракті передбачаються строки його дії, вимоги до збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, права, обов'язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці (виконання робіт), умови розірвання контракту, соціально-побутові та інші умови, необхідні для виконання прийнятих на себе керівником зобов'язань, з урахуванням галузевих особливостей та фінансового стану підприємства.

1.3.2. У контракті з керівником, окрім загальних вимог, визначених у                 п. 1.3.1., ураховуються показники ефективності використання майна, розвитку підприємства і прибутку, а також показники майнового стану підприємства. Відповідно до особливостей виробництва, у контракті з керівником підприємства можуть бути передбачені й інші умови.

1.3.3.           Обов'язковими умовами, які закріплюються у контракті, є умови щодо:

-   виконання комунальними підприємствами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, зобов'язань зі сплати податків, внесення інших обов'язкових платежів до бюджетів, своєчасності виплати заробітної плати працівникам чи дотримання погодженого графіка погашення відповідної заборгованості;

- обов'язкового складання в установленому порядку кадрового резерву на посаду керівника підприємства, із затвердженням у заступника голови обласної ради (відповідно до розподілу обов’язків) та погодженням із профільною постійною комісією;

- обов'язкового складання в установленому порядку річного фінансового плану, а також на строк дії контракту бізнес-плану розвитку підприємства, та погодження їх з галузевим управлінням обласної державної адміністрації з послідуючим затвердженням заступником голови обласної ради (відповідно до розподілу обов’язків);

- обов’язкового погодження головою обласної ради штатного розкладу підприємства, відряджень керівника та термінів його відпустки;

- обов’язкового надання обласній раді у кінці року графіку відпустки керівника підприємства.

1.3.4. Умови оплати праці керівників підприємств визначаються у контракті  й  повинні  встановлюватися  у  прямій  залежності  від результатів фінансово-господарської діяльності підприємства. Окрім цього,  керівникам підприємств може виплачуватися матеріальна винагорода за ефективне управління комунальним майном за рахунок частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

1.3.5. У  контракті  можуть  бути  визначені  умови  встановлення надбавок, премій, винагород за підсумками роботи.

1.3.6. Тривалість відпустки керівника не може бути меншою, ніж передбачено чинним законодавством України.

1.3.7. При укладанні контракту сторони можуть передбачати додаткові виплати, не встановлені чинним законодавством України, за рахунок власних коштів підприємства (виплата додаткової винагороди, надання матеріальної допомоги до щорічної відпустки тощо). При умові припинення контракту в зв'язку з виходом керівника на пенсію або одержання ним трудового каліцтва можуть передбачатися компенсаційні виплати, окрім встановлених пенсій та виплат, пов'язаних з відшкодуванням заподіяної йому шкоди.

1.3.8.            Звіт про виконання умов, внесених до контрактів з керівниками підприємств та вищих навчальних закладів, розглядається заступником голови обласної ради (відповідно до розподілу обов’язків) раз на рік із залученням спеціалістів виконавчого апарату обласної ради, постійних комісій обласної ради, обласної державної адміністрації.

1.3.9.            Погодження дати відпустки та її тривалість керівник здійснює шляхом надання письмової заяви на ім’я голови обласної ради.

 

1.4.            Строк дії контракту, порядок його переукладання та розірвання, звільнення керівника

 

1.4.1.           Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України   (322-08), інших законодавчих актів, контракт з керівником укладається у письмовій формі на термін  від одного до п'яти років.

1.4.2.           Контракт з керівником укладається також у випадку, якщо він раніше був прийнятий на умовах безстрокового трудового договору.

1.4.3. Дія контракту для керівника починається з дати, визначеної у контракті сторонами, з урахуванням випробувального терміну, але не раніше дати прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника.

1.4.4. Випробувальний строк починається з дати укладання контракту і не повинен становити більше 3 місяців.

Якщо керівник у період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування подовжується на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

1.4.5. Відповідність керівника займаній посаді протягом випробувального строку визначається постійними комісіями по закінченні місячного терміну випробування за результатами обов’язкового звітуванням керівника про виконану роботу за даний період.

У разі, якщо постійними комісіями встановлено невідповідність керівника займаній посаді, на яку він  прийнятий, контракт розривається з дати закінчення випробувального строку і керівник звільняється з посади на підставі рішення обласної ради, про що він повідомляється письмово.

Порядок підготовки рішення обласної ради про звільнення особи з займаної посади визначається в пунктах 1.4.22.-1.4.24..

1.4.6. З керівниками підприємств та вищих навчальних закладів подовжуються трудові відносини на підставі рішення обласної ради шляхом укладання додаткової угоди до контракту, у порядку, визначеному пунктами 1.4.10.-1.4.17..

1.4.7.            Додаткова угода до контракту з керівником укладається у випадках:

-        подовження терміну дії контракту;

-        пропозицій керівника або обласної ради щодо додаткових умов до контракту, за угодою сторін;

-        необхідності внесення відповідних змін до контракту. 

1.4.8. Контракт з керівником може бути розірваний за ініціативою однієї із сторін на підставах, встановлених чинним законодавством України, а також передбачених у контракті.

1.4.9. При розірванні контракту на підставах, визначених у контракті, але непередбачених чинним законодавством України, звільнення проводиться згідно з пунктом 8 статті 36 Кодексу законів про працю України. (322-08)

1.4.10. Для розгляду питання щодо подовження терміну дії контракту Управління за 4 місяці надає голові обласної ради інформацію про керівників, у яких закінчується термін дії контракту, та інформує керівника підприємства щодо закінчення терміну дії контракту.

1.4.11. Для розгляду питання щодо подовження терміну дії контракту керівник надає  заяву на ім’я голови обласної ради.

До заяви додаються:

-         копія контракту;

-         звіт про виконання умов контракту за період роботи на посаді керівника.

1.4.12. Голова обласної ради направляє заяву з відповідними документами до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

1.4.13. Постійні комісії  протягом 14 днів розглядають зазначені матеріали та надають висновки щодо подовження терміну дії контракту
(з зазначенням строку) або припинення дії контракту та звільнення керівника з займаної посади (з обґрунтуванням причин).

1.4.14. На підставі висновків постійних комісій Управління готує  проект рішення обласної ради про подовження терміну дії контракту або звільнення керівника з займаної посади.

1.4.15. У разі прийняття постійними комісіями рішення щодо припинення дії контракту, обласна рада до прийняття відповідного рішення повідомляє керівника у письмовій формі про винесення на розгляд сесії обласної ради питання щодо звільнення його з займаної посади.

1.4.16. Рішення обласної ради про подовження з керівником терміну дії контракту є підставою для укладання з ним додаткової угоди до контракту.

1.4.17. Додаткова угода до контракту підписується керівником і візується відповідно до порядку, визначеному в пунктах 1.2.10, 1.2.11. цього Положення.

1.4.18. При виникненні необхідності внесення змін до контракту ініціатором, визначеним у пункті 1.2.2. цього Положення, на ім’я голови обласної ради направляється звернення по суті питання з обґрунтуванням підстав.

1.4.19. Голова обласної ради направляє заяву з відповідними документами до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

1.4.20. Постійні комісії  протягом 14 днів розглядають зазначені матеріали та надають відповідні висновки.

1.4.21. На підставі висновків постійних комісій Управління готує додаткову угоду до контракту, підписує її у керівника і візує відповідно до порядку, визначеному в пунктах 1.2.10, 1.2.11. цього Положення.

1.4.22. Звільнення керівника з займаної посади здійснюється на підставі рішення обласної ради.

1.4.23. Під час розгляду питання щодо звільнення керівника із займаної посади та підготовки відповідного рішення обласної ради застосовується порядок, визначений у пунктах 1.4.12.- 1.4.14. цього Положення.

Також, даний порядок застосовується, якщо пропозиція щодо звільнення керівника з займаної  посади надійшла від постійних комісій обласної ради чи обласної державної адміністрації.

1.4.24. Звільнення керівника набуває чинності з дати підписання відповідного наказу по підприємству щодо зняття з себе обов’язків керівника, але не раніше дати прийняття рішення обласною радою і не пізніше місячного терміну після прийняття рішення.

 1.4.25. На керівника, який уклав контракт відповідно до цього Положення, у разі звільнення, повністю  поширюються пільги та надаються компенсації, встановлені чинним законодавством України.

 

2. Порядок погодження призначення на посаду,

подовження терміну дії контракту та звільнення обласною державною адміністрацією керівників обласних комунальних установ, закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

2.1. Зважаючи, що обласній державній адміністрації делеговані обласною радою окремі повноваження, керівники комунальних установ, закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі – Керівники), призначаються на посаду, продовжують трудові відносини та звільняються з посади обласною державною адміністрацією, за погодженням з обласною радою, з урахуванням рішень профільної постійної комісії та постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області.

2.2. Ініціатива щодо призначення особи на посаду Керівника або його звільнення може виходити від голови обласної ради, постійних комісій обласної ради.

2.3. Погодження з обласною радою призначення особи на посаду Керівника, подовження терміну дії контракту з Керівником або погодження його звільнення здійснюється за зверненням  обласної державної адміністрації на ім’я голови обласної ради.

До звернення додаються:

2.3.1. У разі погодження призначення особи на посаду Керівника:

- копія заяви претендента на ім’я голови обласної державної адміністрації;

-         особова картка;

-         автобіографія;

-         копія диплому про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

-         копія трудової книжки;

-         копія паспорту.

2.3.2. У разі погодження подовження терміну дії контракту:

- копія розпорядження обласної державної адміністрації щодо призначення Керівника на посаду;

-   звіт про виконання умов контракту (у разі його укладання);

-   висновки  галузевого управління обласної державної адміністрації.

2.3.3. У разі погодження звільнення  Керівника з займаної посади:

-   копія заяви Керівника на ім’я голови обласної державної адміністрації;

- копія розпорядження обласної державної адміністрації щодо призначення Керівника на посаду;

- пропозиції галузевого управління обласної державної адміністрації стосовно виконуючого обов’язки Керівника установи, закладу.

2.4. Голова обласної ради направляє наданий пакет документів до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

2.5. Постійні комісії протягом 14 днів розглядають зазначені матеріали та надають до Управління висновки щодо: погодження призначення претендента на посаду на умовах контракту; погодження подовження терміну дії контракту з Керівником; погодження звільнення з займаної посади або відмову (з зазначенням обґрунтованих підстав відмови).

2.6. З урахуванням наданих постійними комісіями висновків Управління готує проект письмової відповіді обласної ради до обласної державної адміністрації.

2.7. Обласна державна адміністрація протягом 15 днів після отримання погодження надає до обласної ради відповідний розпорядчий документ для внесення коригувань до реєстру.

2.8. У разі відхилення  постійними комісіями обласної ради даної кандидатури для призначення на посаду керівника вона знімається з розгляду, про що готується відповідний лист до обласної державної адміністрації (з обґрунтуванням підстав). На підставі цього, обласна державна адміністрація готує відповідну відповідь заявнику.

У разі непогодження постійними комісіями обласної ради питання щодо подовження терміну дії контракту з Керівником готується відповідний лист до обласної державної адміністрації (з обґрунтуванням підстав), яка повідомляє про це Керівника і готує відповідний розпорядчий документ.

У разі непогодження постійними комісіями обласної ради питання щодо звільнення Керівника з займаної посади готується відповідний лист до обласної державної адміністрації (з обґрунтуванням підстав), яка після його отримання готує відповідний розпорядчий документ  щодо подовження терміну дії контракту.

2.9. У випадку ініціювання обласною радою або постійними комісіями обласної ради призначення претендента на посаду Керівника або звільнення його з займаної посади, до обласної  державної адміністрації надається письмове звернення по суті питання з обґрунтуванням підстав та визначеними у п. 2.3.1. документами.

У разі, якщо обласна державна адміністрація згодна з даною кандидатурою або з обґрунтованими підставами для звільнення, готується відповідний розпорядчий документ, який в установленому порядку надається до обласної ради.

У випадку незгоди обласної державної адміністрації з призначення даної кандидатури на посаду Керівника або з підставами для звільнення, до обласної ради надається відповідний лист з обґрунтуванням причин заперечення.

 

Прикінцеві положення

 

Контракт та додаткові угоди до нього складаються у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, і зберігаються у кожної із сторін, які підписали контракт.

Один екземпляр залишається у Керівника, інший, разом з особовою справою, зберігається в Управлінні.

Спори між сторонами по контракту розглядаються у порядку, встановленому чинним законодавством України.

У разі ненадання постійними комісіями  у  визначений цим Положенням строк погодження або обґрунтованої відмови стосовно наданих матеріалів, порушене питання вважається погодженим.

При вирішенні питань, невизначених цим Положенням та умовами контракту, застосовуються норми чинного законодавства України.

При внесенні змін до трудового законодавства України та локальних нормативних актів, контракти з Керівниками приводяться у відповідність з даними змінами у порядку, встановленому цим Положенням.

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                 В. Казакова   

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Положення про порядок

призначення на посаду та

звільнення із займаної посади 

керівників  комунальних

підприємств, установ, закладів, що

є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

 

Типова форма контракту

з керівником комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

місто Харків                                                                         „____”_______ 200___ р.

 

            Харківська обласна рада  в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича, який діє на підставі Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” та рішення  обласної ради                                      від „___” __________200_р. №___ з одного боку, та                                 громадянин(ка)_____________________________________________________ __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

з другого боку,  за погодженням з постійними комісіями обласної ради_____ __________________________________________________________________,уклали цей контракт про те, що громадянин (ка)_________________________ __________________________________________________________________

                                                         (прізвище, ім’я, по батькові)

приймається на роботу до____________________________________________

__________________________________________________________________

                                              (найменування  підприємства)

на посаду ________________________________________(надалі – Керівник)                                                     (повна назва посади)

зі строком випробування ______ місяців. 

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

            1.1. Керівник у своїй роботі у межах питань, встановлених чинним законодавством України, Статутом комунального підприємства (повна назва) (надалі – коротка назва) та цим контрактом, підзвітний Харківській обласній раді (надалі – Рада).

            1.2. За цим контрактом Керівник зобов’язується здійснювати оперативне керівництво Підприємством, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, забезпечувати його прибуткову діяльність, ефективне використання і зберігання майна, закріпленого за Підприємством на праві господарського відання, а Рада зобов’язується створювати необхідні умови для матеріального забезпечення та організації праці Керівника.

            1.3. Цей контракт є особливою формою строкового трудового договору. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником та Радою, які є сторонами по контракту.

            1.4. Керівник є повноважним представником Підприємства. На період відпустки,  хвороби або відсутності з інших поважних причин, обов’язки Керівника виконує призначена ним особа, яка у повному обсязі  виконує його функції та обов’язки, користується повноваженнями і правами Керівника, якщо останнім не установлено іншого.

1.5. При виконанні покладених на Керівника обов’язків він керується Конституцією України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами галузевого міністерства, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови обласної ради,  розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, наказами галузевого управління обласної державної адміністрації, прийнятими в межах встановлених повноважень, іншими нормативно-правовими  актами та Статутом підприємства.

 

2. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

 

2.1. Керівник здійснює оперативне керівництво комунальним підприємством, організує його виробничо-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань, передбачених Статутом   підприємства та цим контрактом.

 

Обов’язки керівника:

2.2. Виконувати такі постійні функції і обов’язки з організації і забезпечення діяльності Підприємства:

- організація виконання державних, виробничих програм, договірних та інших обов’язків, що взяті Підприємством;

- впровадження у виробництво нових,  прогресивних технологій;

- матеріально-технічне забезпечення діяльності Підприємства;

- юридичне, економічне, бухгалтерське та інформаційне забезпечення діяльності Підприємства;

- забезпечення Підприємства кваліфікованими кадрами;

- забезпечення продуктивної зайнятості працівників;

- впровадження нових прогресивних форм і методів господарювання, створення організаційних та економічних умов для високопродуктивної праці на Підприємстві;

- створення безпечних і сприятливих умов для роботи колективу;

- забезпечення цільового використання державних та обласних бюджетних коштів, наданих Підприємству згідно з затвердженими державними та місцевими програмами;

-  виконання  Підприємством зобов’язань зі сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів до бюджетів та  своєчасної  виплати  заробітної

плати працівникам;

- виконання інших функцій з організації і забезпечення діяльності Підприємства згідно з чинним законодавством України;

- ______________________________________________________;

- ______________________________________________________.

2.3. Ініціювати укладання колективного договору та його виконання.

2.4. Забезпечувати ефективне використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться на балансі Підприємства і закріплене на праві господарського відання.

2.5. Забезпечувати виконання запланових показників фінансово-господарської діяльності Підприємства.

Обов’язковими показниками є темпи зростання обсягів виробництва, прибуток та рентабельність.

Створювати на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечення додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

2.6. Щорічно (у місячний термін після закінчення року, визначеному в контракті)  надавати до обласної ради звіт про виконання умов контракту.

2.7. Щоквартально надавати обласній раді бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів за квартал, наявність вільних площ, придатних для передачі в оренду, річну інвентаризацію основних засобів (за підсумками року).

2.8.        Щомісячно надавати обласній раді  інформацію про нарахування та перерахування плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться в господарському віданні Підприємства, за встановленою формою.

2.9.        Щоквартально надавати обласній раді інформацію  про орендарів, яким передано в оренду майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, за встановленою формою.

2.10. У кінці кожного року складати, в установленому порядку, та погоджувати  з головою обласної ради штатний розклад Підприємства та графік своєї відпустки.

2.11. У кінці кожного року затверджувати  у заступника голови обласної ради (відповідно до розподілу обов’язків) погоджений профільною постійною комісією обласної ради кадровий резерв на посаду керівника Підприємства.

2.12. У кінці кожного року складати в установленому порядку та затверджувати у заступника голови обласної ради (відповідно до розподілу обов’язків) погоджений галузевим управлінням обласної державної адміністрації річний фінансовий план Підприємства.

2.13. Складати в установленому порядку та затверджувати у заступника голови обласної ради (відповідно до розподілу обов’язків) бізнес-план Підприємства на строк дії контракту.

         2.14. Здійснювати контроль  за  проходженням  попереднього  медичного

обстеження працівниками, які влаштовуються на роботу, а надалі – за періодичним медичним оглядом усіх працівників згідно з діючими нормами.

2.15. Забезпечувати  підвищення кваліфікації працівників Підприємства.

2.16. Контролювати виконання правил внутрішнього трудового розпорядку  та посадових інструкцій працівниками Підприємства.

2.17. Забезпечувати своєчасну виплату заробітної плати.

2.18. Погоджувати використання прибутку та Статутного фонду  Підприємства.

 

            Права Керівника:

-          діяти від імені Підприємства, представляти його у процесі будь-яких відносин з підприємствами, установами та організаціями;

-          укладати господарські та інші угоди;

-          надавати доручення;

-          відкривати рахунки в банках;

-          наймати на роботу і звільняти з роботи  працівників на умовах,  передбачених чинним законодавством України, здійснювати ротацію кадрів;

-          накладати на працівників Підприємства дисциплінарні стягнення;

-          у межах своєї компетенції давати вказівки та накази, обов’язкові для виконання усіма підпорядкованими йому працівниками;

-          вживати заходів щодо виявлення та виправлення недоліків у роботі Підприємства;

-          вирішувати інші питання, віднесені до компетенції Керівника чинним законодавством України, Радою, Статутом підприємства і цим контрактом.

 

            Обов’язки Ради:

-          гарантувати додержання прав і законних інтересів Підприємства, захищати і відстоювати його інтереси в органах державного управління;

-          надавати інформацію на запит Керівника;

-          організовувати фінансовий контроль за діяльністю Підприємства;

-          здійснювати контроль за ефективністю використання і збереження закріпленого за Підприємством на праві господарського відання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-          укладати додаткові угоди до договору про закріплення майна на праві  господарського відання;

-          укладати додаткові угоди до контракту.

 

Права Ради:

-          вимагати від Керівника необхідну інформацію та звіти про результати роботи;

-          звільнити Керівника у разі закінчення строку дії контракту або на підставах, передбачених чинним законодавством України та контрактом (дострокове звільнення Керівника відбувається у випадках порушення ним законодавства України та умов укладеного контракту);

-          контролювати    використання    прибутку     та    Статутного   фонду

Підприємства;

-          проводити планові і позапланові перевірки ефективності використання майна Підприємства та виконання Керівником умов контракту.

 

3. РОБОЧИЙ  ТА ПОЗАРОБОЧИЙ ЧАС

 

3.1. Керівник  виконує Правила внутрішнього розпорядку, встановлені на Підприємстві.

3.2. Особливості режиму робочого часу  Керівника та часу відпочинку встановлюються відповідно до умов Колективного договору.

3.3  Керівнику надається щорічна відпустка тривалістю ___ календарних днів  та додаткова відпустка на строк, визначений Колективним договором.

3.4.  Дату відпустки та її строки Керівник погоджує  з головою обласної ради.

 

4. УМОВИ  ОПЛАТИ ПРАЦІ  ТА МАТЕРІАЛЬНОГО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

4.1. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, Керівнику нараховується заробітна плата за рахунок частки доходу, одержаного Підприємством у результаті його діяльності, виходячи з установлених  Керівнику розмірів сум:

а) посадового окладу, у межах, затверджених штатним розписом Підприємства, відповідно до чинного законодавства України;

б) нарахувань до посадового окладу за вислугу років у розмірах, передбачених чинним законодавством України та Колективним договором;

в) надбавки за інтенсивність праці та особливий характер роботи в розмірі _____% від  посадового окладу (індексація, категорія).

У разі несвоєчасного виконання завдань, визначених контрактом, погіршення якості роботи, надбавка скасовується або зменшується;

г) премії за підсумками роботи за місяць, квартал, рік, згідно з Колективним договором Підприємства, за погодженням з головою обласної ради.

У разі погіршення показників роботи Підприємства, невиконання умов контракту, погіршення трудової дисципліни,  затримки більше ніж на місяць заробітної плати працівникам, допущення нещасного випадку на Підприємстві зі смертельним наслідком - премія не нараховується.

д) грошової допомоги, не більше п’яти посадових окладів, у разі виходу на пенсію.

4.2. Посадовий оклад Керівника може бути переглянутий у відповідності зі змінами умов оплати праці  відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, наказів галузевих міністерств та чинного законодавства України.

4.3. Питання відрядження Керівник погоджує з головою обласної ради.

4.4. Керівнику виплачується матеріальна допомога у розмірі місячного окладу на оздоровлення одночасно з наданням щорічної відпустки.

4.5.      Інші умови:

-    Керівнику Підприємства може виплачуватися матеріальна винагорода за ефективне управління комунальним майном за рахунок частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні Підприємства;

-    індексація заробітної плати проводиться згідно з чинним законодавством України;

-    при отриманні відповідної кваліфікаційної категорії доплата за категорію здійснюється згідно з чинним законодавством України.

 

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

 

5.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених контрактом, сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим контрактом.

            5.2. Спори між сторонами вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.

            5.3. Інші умови ______________________________________________.

 

6. ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО КОНТРАКТУ

ТА ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

 

            6.1. Зміни та доповнення до цього контракту вносяться шляхом підписання додаткових угод.

            6.2. Цей контракт припиняється:

            - при встановленні протягом строку випробування невідповідності Керівника роботі, на яку його прийнято, за висновком профільної постійної комісії обласної ради;

-  після закінчення строку дії контракту (п.2 ст. 36 КЗпП України); (322-08)

            -  за згодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП України); (322-08)

            - за ініціативою голови обласної ради, постійних комісій, обласної державної адміністрації у випадках, передбачених статтями 40, 41 КЗпП України; (322-08)

            - з ініціативи Керівника до закінчення терміну дії контракту у випадках, передбачених статтею 39 КЗпП України; (322-08)

            - з інших підстав, передбачених  чинним законодавством України.

            6.3. Додаткові  підстави для припинення та розірвання контракту, непередбачені чинним законодавством України:

            а) у випадку систематичного невиконання Керівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього цим контрактом;

            б) у випадку одноразового грубого порушення Керівником законодавства і обов’язків, передбачених контрактом, у результаті чого виникли значні негативні наслідки для Підприємства (понесені значні збитки, сплачені фінансові санкції);

            в)  у разі невиконання обов’язків перед обласною радою щодо відрахувань до бюджету, а також порушення термінів здійснення обов’язкових платежів, у тому числі зборів, податків до Пенсійного фонду та інших установ, невиконання Підприємством зобов’язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати, що призвело до здійснення виконавчих проваджень або арешту майна Підприємства;

            г) у разі несплати реструктурованої податкової заборгованості протягом трьох місяців;

            д) за поданням посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці у разі систематичних порушень вимог чинного законодавства з питань охорони праці;

            е) у разі допущення зростання обсягів простроченої кредиторської заборгованості;

ж) у разі допущення зростання дебіторської заборгованості та невжиття заходів щодо її стягнення;

з) у разі зростання збитків Підприємства або збиткової діяльності Підприємства на протязі 6 місяців;

к) у разі неодноразового звернення трудового колективу або профспілкового комітету та відповідного акту перевірки;

л) на підставі результатів здійснених перевірок та обґрунтованих висновків постійних комісій обласної ради.

м)_______________________________________________________;

н) _______________________________________________________.

            При розірванні контракту з підстав, непередбачених чинним законодавством України, звільнення проводиться відповідно до пункту  8 статті 36 КЗпП України. (322-08)

6.4. У разі дострокового припинення контракту з причин, незалежних від Керівника, йому виплачується вихідна допомога згідно з чинним законодавством України.

6.5. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених цим контрактом, він може бути достроково розірваний з попередженням відповідної сторони за два тижні.

            6.6. За два місяці до закінчення строку дії контракту він може бути продовжений або укладений на новий строк.

 

7. СТРОК ДІЇ ТА ІНШІ УМОВИ КОНТРАКТУ

 

            7.1. Цей контракт діє протягом __ років з «__»_________ 20__ року до  «__» ________  20__ року.

            7.2. Особливі умови:

            - сторони зобов’язуються дотримуватись конфіденційності умов цього контракту, окрім випадків, коли сторони посилаються на умови контракту при захисті своїх інтересів у суді;

            - про умови контракту інформуються працівники Підприємства у зв’язку з необхідністю виконання контракту (ознайомлення бухгалтера, що займається визначенням розміру винагороди Керівника);

            - конфіденційність договору не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством України, та на органи, які здійснюють нагляд (контроль) за дотриманням законодавства України.

7.3. Цей контракт укладений українською мовою, на __ сторінках у двох примірниках, які зберігаються у кожної зі сторін і мають однакову юридичну силу.      

7.4. Умови цього контракту можуть бути змінені тільки за згодою сторін у письмовій формі, про що складається відповідний документ у двох примірниках, які стають невід’ємною частиною контракту та мають однакову юридичну силу.

 

8. РЕКВІЗИТИ СТОРІН

 

            8.1. Харківська обласна рада в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича.

Юридична адреса: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64.

код ОКПО 24283333.

8.2. Відомості про Керівника:

Домашня адреса: ___________________________________________________

Домашній телефон:_________________________________________________ Службовий телефон: ________________________________________________

Паспорт: серія ________________ №___________________________________

__________________________________________________________________

(вказати орган, що видав паспорт)

 

Підстава для пільг по оподаткуванню та інших пільг_____________________

 

 

 

Голова обласної ради:

 

Чернов Сергій Іванович

 

___________________________

(підпис)

Громадянин:

 

_______________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

_______________________________

(підпис)

              

 

 

 

Заступник

голови обласної ради                                                                                В. Казакова