Звіт

про виконання комплексної Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції на 2017-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 308-VIІ (зі змінами)

 

На регіональному рівні протягом 2017 – 2018 років діяла комплексна Програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції на 2017 – 2018 роки (далі – Програма), яка була розроблена відповідно до Указу Президента України від 18 березня 2015 року №150/2015 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції».

Програмою передбачалися заходи щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції.

Виконання Програми здійснювалось шляхом реалізації заходів, передбачених розділом 8 зазначеної Програми з урахуванням змін, що вносилися відповідними рішеннями обласної ради.

Протягом дії Програми до неї були внесені зміни 2 рішеннями сесій обласної ради в частині корегування заходів, враховуючи реалії сьогодення, їх фінансового забезпечення тощо.

За два роки для реалізації Програми з обласного бюджету використано понад 3986,9 тис. грн. (2017 – 1284,0 тис. грн., 2018 – 2702,9 тис. грн.)

Контроль за ходом виконання Програми здійснювався Харківською обласною радою шляхом розгляду звітів про хід реалізації Програми на засіданнях постійних комісій обласної ради: з питань соціальної політики, охорони здоров'я, реабілітації учасників бойових дій та АТО, з питань бюджету, а також заслуховуванням звіту про виконання Програми у 2017 році на засіданні Харківської обласної ради (рішення обласної ради від 01.03.2018 № 666-VІІ).

Враховуючи це, нижче надається інформація про виконання заходів Програми за 2018 рік.

 

Інформація

про виконання у 2018 році комплексної Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції на 2017-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 308-VIІ (зі змінами)

 

На виконання заходів розділу 8 Програми з обласного бюджету було передбачено 2786,0 тис. грн., на проведення заходів профінансовано та освоєно 2702,9 тис. грн.

 

8.1.Надання соціальних послуг

Станом на 01.01.2019 на обліку в органах соціального захисту населення перебуває 14690 учасників антитерористичної операції з них:

- 14396 учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції;

- 268 мають статус особи з інвалідністю внаслідок війни;

- 26 учасник війни.

З метою забезпечення супроводження з вирішення соціальних питань учасників антитерористичної операції місцевими центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – ЦСССДМ) на території Харківської області здійснено обстеження даної категорії сімей, вивчено основні потреби, надано психологічну підтримку та проінформовано членів родини, щодо можливості оформлення пільг бійцям АТО.

В результаті проведеної роботи місцевими ЦСССДМ було складено 7491 акт оцінок потреб. За результатами оцінки потреб 179 сімей та 56 осіб перебувають під соціальним супроводом, в ході якого надано 13360 соціальних послуг. За карткою отримувачів послуг соціальні послуги отримали 4813 сімей та 3281 особа, яким надано 69133 послуги. Робота по забезпеченню надання соціальних послуг сім’ям військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, працівників, які беруть участь в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях продовжується.

При кожному ЦСССДМ функціонують групи взаємодопомоги та взаємопідтримки для звільнених у запас (демобілізованих) військовослужбовців, які брали участь в АТО, та членів їх сімей. Протягом 2018 року проведено 645 зустрічей, під час яких охоплено 5839 осіб. До роботи  було залучено:   

-                 Харківська обласна спілка учасників бойових дій;

-                 Харківська районна спілка учасників бойових дій;

-                 Дергачівська районна спілка ветеранів АТО;

-                 Громадська організація «Лозівська спілка учасників АТО»;

-                 Громадська організація «Центр підтримки інвалідів та учасників АТО»;

-                 Харківська обласна громадська організація «Спілка ветеранів АТО»;

-                 Громадська організація «Спілка ветеранів АТО Харківського району»;

-                 Харківська обласна філія Громадської організації «Товариства ветеранів АТО»;

-                 Громадська організація «Центр зайнятості вільних людей»;

-                 Громадська організація «Юристи, адвокати АТО»;

-                 Благодійна організація «Всеукраїнський Благодійний Фонд «Єдина родина»;

-                 «ВО рідних, зниклих безвісті та загиблих захисників України».

-                 Харківський фонд психологічних досліджень;

-                 Благодійні організації «Серце воїна» та центр підтримки сімей бійців АТО «Чекаємо тата разом»;

-                 кризових психологів Асоціації фахівців по подоланню наслідків психотравмуючих подій;

-                 фахівців кафедри психотерапії ХМАПО;

-                 ХОПО «Сила закону»;

-   представників місцевих УСЗН;

-   представників центрів зайнятості;

-   заступників та радників голів РДА;

-   депутатів сільських та селищних рад;

-   представників військкоматів;

-    лікарів районних, міських та обласних лікарень;

-   ЧП «Бюро правової допомоги»;

-                 ФОК «Ангар».

          При Харківському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді функціонує інформаційно-консультаційний (ресурсний) центр для осіб з числа демобілізованих військовослужбовців та їх сімей. Зазначеній категорії спеціалістами центру, кризовими психологами та представниками Асоціації фахівців по подоланню наслідків психотравмуючих подій надаються соціально-психологічні послуги. До інформаційно-консультаційного (ресурсного) центру звернулося 254 особи, яким надано 254 індивідуальних та 14 групових консультацій.

Харківським ОЦСССДМ щомісяця збирається і аналізується інформація від місцевих центрів щодо  виконання заходів з медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників бойових дій та Плану міжвідомчих заходів з адаптації до мирного життя учасників антитерористичної операції.

Місцевими ЦСССДМ проведено оцінку потреб сімей даної категорії,  вивчено основні потреби, надано психологічну підтримку та проінформовано членів родини щодо можливості оформлення пільг бійцям АТО.

На виконання обласного Плану заходів на 2018 рік щодо розвитку системи спортивної реабілітації учасників бойових дій, затвердженого розпорядженням Харківської обласної адміністрації від 06.09.2018 № 508, відповідно до Указу Президента України від 12.05.2018 № 123 «Про підтримку розвитку системи спортивної реабілітації учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях», місцевими ЦСССДМ  проведена  робота з інформування учасників антитерористичної операції та членів їх сімей про можливість проходження спортивної реабілітації. Інформаційно-консультативні заходи проводились у вигляді індивідуальних та групових бесід, під час проведення зустрічей та роботи груп взаємодопомоги та взаємопідтримки.

Протягом 2018 року проведено 232 заходи з поширення інформації про мету спортивної  реабілітації учасників бойових дій, про діяльність спортивних залів, фізкультурно-спортивних закладів та реабілітаційних установ, спортивних секцій що надають відповідні послуги для зазначених осіб, а також зі сприяння їх  участі  у заходах із соціальної реадаптації та професійної реабілітації. З них: 111 індивідуальних бесід, 102 групові бесіди, 10 групових консультувань, 9 акцій (охоплено 1588 осіб). Розповсюджено понад 400 екземплярів тематичної літератури.

Місцевими ЦСССДМ надано 63 статті для розміщення на сайті Харківського ОЦСССДМ та 49 статей надруковано у місцевих ЗМІ про проведену роботу із соціальної адаптації учасників АТО та виїзд практичного психолога у зону АТО для надання психологічної підтримки військовослужбовцям.

 

Протягом реалізації програми Харківським ОЦСССДМ розповсюджені серед місцевих ЦСССДМ брошури «Організації та установи соціальної сфери Харківської області» (розповсюджено 400 шт.) З метою покращення надання соціальної допомоги демобілізованим військовослужбовцям та їх сім’ям Харківським ОЦСССДМ та місцевими центрами у звітному періоді 2018 року виготовлено 2260 екземплярів та розповсюджено понад 5300 тематичних буклетів.

Засоби масової інформації Харківщини регулярно подавали матеріали щодо питань соціально-правового забезпечення членів родин загиблих учасників АТО, поранених, інвалідів, ветеранів антитерористичної операції.

Питання надання соціальної підтримки учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей висвітлені в наступних статтях:

- про соціальний захист та підтримку учасників АТО та їх сімей розповіла Вовчанська районна газета «Хлібороб» (27.01 – ст. «Турбота і підтримка учасників АТО та їх сімей»);

- районна газета «Трибуна трудящих» (03.02 – ст. «Житло захисникам України») повідомила, що в межах обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва і придбання житла, в 2018 році планується забезпечити житлом 55 учасників АТО;

- у рамках відзначення Дня українського добровольця учасники АТО отримали накази про передачу у власність 82 земельних ділянок для ведення садівництва та 63 – для ведення особистого селянського господарства, – поінформувала районна газета «Вісті Балаклійщини» (16.03).

- про організацію оздоровлення учасників АТО та членів їх сімей розповіла Валківська районна газета «Сільські новини» (03.04 – ст. «Будні державної влади»);

- районна газета «Вісник Дергачівщини» (20.04 – ст. «Земля воїнам АТО») повідомила про результати жеребкування земельних ділянок серед учасників АТО. За результатами жеребкування 54 учасники антитерористичної операції отримають земельні ділянки під індивідуальне садівництво;

- районна газета «Вісті Балаклійщини» (22.05) поінформувала про вручення військових наказів на передачу у власність земельних ділянок та надання дозволів на розробку документації зі землеустрою;

- районна газета «Сільські новини» Валківського району у рубриці «З турботою про здоров’я наших захисників» розповіла про надання комплексу державних заходів щодо всебічної соціальної підтримки захисників України (23.06.);

- про розгляд питання соціального захисту українських військових депутатами Верховної Ради України розповіла Борівська районна газета «Трудова слава» (20.07 – ст. «Посилення соцзахисту військових»);

- про надання підтримки учасникам АТО для будівництва та придбання житла в Харківській області повідомила Шевченківська районна газета «Краєвид» (17.08 – ст. «Які житлові програми діють на Харківщині»);

- про розвиток спортивної реабілітації учасників бойових дій поінформувала Борівська районна газета «Трудова слава» (07.09 – ст. «Спорт заради життя»);

- про зустріч членів родин загиблих військовослужбовців з організаторами та психологами проекту «Життя триває», який реалізовує благодійна організація «Благодійний фонд «Нація добра» за підтримки канадського фонду підтримки місцевих ініціатив, – розповіла районна газета «Вісник Чугуївщини» (15.09 – ст. «Життя триває»);

- про надання підтримки учасникам АТО для будівництва та придбання житла в Харківській області повідомила Вовчанська районна газета «Хлібороб» (20.10 – ст. «І собі створили умови для будівництва і сім’ям ветеранів АТО допомогли»);

- про розгляд питання соціального захисту родин загиблих учасників АТО та осіб, що стали інвалідами внаслідок участі в антитерористичної операції розповіла Зміївська районна газета «Вісті Зміївщини» (16.10 – ст. «Дякуємо за гідно виконаний військовий обов’язок»);

- про проведення семінару-тренінгу для учасників АТО, щодо можливості поспілкуватися з успішними роботодавцями українського ринку праці за підтримки обласної державної адміністрації та обласного центру зайнятості в рамках проекту «Ветерани: від діалогу до працевлаштування», що фінансується Мінстерством соціальної політики України, поінформували районні газети «Вісник Великобурлуччини» (27.10.)  та «Вісті Балаклійщини» (30.10.);

- про організацію короткотермінового відпочинку для учасників АТО разом із членами їх сімей, членів сімей загиблих учасників АТО в санаторно-курортних закладах Харківської області відповідно до Порядку використання коштів обласного бюджету на організацію відпочинку у санітарно-курортних закладах Харківської області осіб, які безпосередньо брали участь в антитерористичної операції, затвердженого рішенням обласної ради від 1 березня 2018 року № 667-VII, розповіла районна «Вісник Великобурлуччини» (03.11.).

Висвітлювали цю тематику й електронні засоби масової інформації області. У першу чергу це стосується філії ПАТ «НСТУ» «Харківська регіональна дирекція»:

17.01.18 – «Новини Харківщини». Про психологічну допомогу учасникам АТО розповідають директор Центру допомоги О. Щербакова та психотерапевт О. Луценко;

19.01.18 – «Соціальне перехрестя» за участі кризового психолога Центру допомоги учасникам АТО В. Луценко.  Тема розмови - допомога в адаптації до мирного життя та подоланні поствоєннної психологічної травми у бійців АТО та їхніх родин;

02.03.18 – «Новини Харківщини». Голова ОДА Ю. Світлична – розповідає про виділення коштів з обласного бюджету для надання житла учасникам АТО та курортно-оздоровчого лікування;

13.03.18 – «Новини Харківщини». Сюжет про звернення добровольців АТО до керівництва області, Каюміну та ВР з проханням спрощення процедури отримання статусу ветерана АТО, а отже і передбачених пільг. Говорять командир добровольчого підрозділу «Фрайкор» Г. Тарасенко, доброволець батальйону ОУН Б. Войцеховський. Коментар заступника голови ОДА М. Черняка;

14.03.18 – «Новини Харківщини». Керівник Центру допомоги учасникам АТО О. Щербакова та керівник харківського представництва Українського інституту позитивної крос-культурної психотерапії і менеджменту О. Луценко — розповідають про метод позитивної психотерапії, який застосовуватиметься до учасників АТО;

15.03.18 – «Новини Харківщини». Майже 150 земельних ділянок керівництво Держгеокадастру виділило АТОвцям. Коментар першого заступника голови ОДА М. Беккера.

На офіційному веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації розміщено координати «Гарячих ліній»:

Для людей, які планують виїхати з району проведення АТО  –  Міжвідомчий координаційний штаб, Державна служба України з надзвичайних ситуацій: 101, 044-247-30-02, 044-247-32-93, http://www.mns.gov.ua/content/baner.html.

Для отримання інформації від органів виконавчої влади – Урядова гаряча лінія: 0-800-50-73-09.

Для отримання допомоги у працевлаштуванні – Державна служба зайнятості: 0-800-50-50-60; http://www.dcz.gov.ua, http://www.trud.gov.ua та з питань пенсійних виплат – Пенсійний фонд: 0-800-50-37-53; http://www.pfu.gov.ua.

Для отримання соціальної допомоги – Міністерство соціальної політики:

044-289-53-68, http://www.mlsp.gov.ua.

З питань відновлення втрачених документів – Державна міграційна служба: 044-278-50-30; http://dmsu.gov.ua.

Міністерство освіти і науки України – 044-481-32-11.

Гаряча лінія Міністерства охорони здоров’я України: 0-800-801-333.

Також, інформуємо, що на офіційному веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації розміщені такі банери:

Урядова «гаряча лінія» з питань переселення: 0 800 507 309;

Єдиний телефон порятунку: 112;

«Герої не вмирають!» – Меморіал пам’яті загиблих харків’ян – героїв АТО;

«Гаряча лінія» для учасників АТО: (057) 705 04 69;

«Харківський обласний центр допомоги учасникам АТО»: kharkivoda.gov.ua;

Земельні ділянки учасникам АТО: kharkivoda.gov.ua;

Урядова «гаряча лінія» – 1545; Люди допомагають людям.

 

Відповідно до комплексної Програми відпочинок у санаторно-курортних закладах Харківської області (терміном на 14 днів) пройшли 248 осіб, які брали безпосередню участь в АТО; короткотерміновий (путівка вихідного дня) – 1124 особи які брали безпосередню участь в АТО, члени їх сімей та члени сімей загиблих учасників бойових дій. На ці цілі з обласного бюджету використано майже 2,2 млн. грн.

В рамках заходів Програми придбано 4413 новорічних святкових кондитерських наборів (солодощів) для дітей, батьки яких є учасниками АТО. На ці цілі з обласного бюджету використано майже 550,00 тис. грн.

 

8.2. Національно-патріотичне виховання молодого покоління та культурно-просвітницька діяльність

У закладах освіти області традиційно проводяться акції «Напиши листа захиснику Батьківщини» за темами: «Сини, які ідуть у бій», «Фронтовики. Від прадіда до сина», «Хай буде вічно Україна, на всі віки, на всі часи!», «Кращі традиції України. Відродимо. Відстоїмо. Примножимо», «Майбутнє належить нам».

За ініціативи районної ради старшокласників Балаклійського району «Нова хвиля» заклади дошкільної освіти, школи і навчально-виховні комплекси, заклади позашкільної освіти напередодні великого християнського свята Великдень долучились до акції «Великодній кошик військовослужбовцю». Зібрані солодощі, великодні символи, засоби особистої гігієни, миючі засоби членами районної ради старшокласників та учнями шкіл були вручені волонтерам  для передачі їх у військові частини.

Учнівська молодь  та освітяни Ізюмського району напередодні світлого свята Великодня провели в закладах освіти акцію «Великодня писанка для захисника України». В ході акції було виготовлено пасхальні сувеніри, обереги, привітальні листівки, які разом із солодощами було передано бійцям в зону АТО.

Упродовж звітного періоду відбулися зустрічі учнів з учасниками АТО відбулися в Державному навчальному закладі «Харківське вище професійне училище № 6», Державному навчальному закладі  «Ізюмський регіональний центр професійної освіти», Лозівському професійному ліцеї.

До Всеукраїнської акції «Потяг Єднання України «Труханівська Січ» приєдналися лідери учнівського самоврядування Пісочинської загальноосвітньої школи «Мобіль». Вони відвідали фотовиставку в центральній залі Південного вокзалу «Неоголошена війна. Солдатські фотографії», поспілкувалися з учасниками АТО та автором проекту Юрієм Ворошиловим.

Вшанували учасників АТО під час цієї акції учні закладів загальної середньої освіти міста Лозова.

За участю представників ХОГО «Спілка ветеранів АТО» відбулося нагородження школярів, чиї малюнки і вірші потрапили до видання II збірки  «Мрії про Україну», які були присвячені бійцям АТО.

У Введенському НВК Чугуївського району Харківської області відбулося відкриття пам’ятного знака льотчику, підполковнику Дмитру Шкарбуну, який віддав своє життя, виконуючи військове завдання на Сході України. На вшануванні пам’яті героя були присутні представники учнівської молоді, педагогічні працівники, представники ГО «Спілка ветеранів АТО».

Курсанти та викладачі Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба, Інституту танкових військ імені Верховної Ради України НТУ «ХПІ» Сьогодні, Національної академії Національної гвардії України разом  представники ГО «Спілка ветеранів АТО» взяли участь у заході у день пам’яті 100-річчя бою під Крутами.

Учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти відвідали виставку арт – об’єктів «Військово-польовий АТР», яка проходила в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури та мистецтва.

Продовжується відвідування волонтерами Державного професійно-технічного навчального закладу «Харківське вище професійне училище будівництва»  Військово-медичного клінічного центру Північного регіону.

Учні закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти під час проведення заходів з нагоди дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав шанували пам’ять воїнів-інтернаціоналістів, які загинули у боях на території інших держав, а також віддали життя за збереження незалежності України в зоні проведення АТО.

Упродовж травня-червня 2018 року в закладах професійної освіти проведені виховні заходи, присвячені вшануванню воїнів – учасників АТО.

У закладах загальної середньої освіти проведені уроки мужності, бесіди за темами: «Земляки – учасники АТО на сході України», «Герої нашого часу», «Мій рідний край, моя земля – моя історія жива», «Україна – мати. Вмій її захищати», оформлені фотовиставки «Україна – більша за життя», «Забуттю не підлягає», «Зростаємо патріотами землі, що Україною зветься».

До Дня захисника України у закладах освіти області традиційно проведено акцію «Напиши листа захиснику Батьківщини» за темами: «Сини, які ідуть у бій», «Фронтовики. Від прадіда до сина», «Хай буде вічно Україна, на всі віки, на всі часи!», «Кращі традиції України. Відродимо. Відстоїмо. Примножимо», «Майбутнє належить нам». Понад 900 творчих робіт учнів передані воїнам АТО.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, виховання учнівської та студентської молоді в дусі військових традицій Українського народу, формування патріотично зрілої особистості у закладах освіти за участі учасників АТО проведено тематичні заходи: 

- уроки історії України, уроки мужності, лекції, бесіди за участі учасників Революції гідності, ветеранів війни та військової служби, учасників українського визвольного руху, членів сімей загиблих (померлих) воїнів за темами: «Односельці – учасники антитерористичної операції на сході України», «Мій тато – захисник України», «Історії воїнів АТО: Ми боремося за українську землю», «Ні, не пішла війна у забуття…», «Біля мужніх людей схиляю коліно», «В єдності сила українського народу», «Часи не обирають…»;

- студентські та учнівські конференції, семінари за темами: «Бійці невидимого фронту: снаряд чи слово?», «У житті завжди є місце для подвигу», «Подвиг ціною життя», «Берегиня чи амазонка? Жіноче обличчя війни»;

- уроки-презентації «Україна – мати. Вмій її захищати» (08.10.2018 – 13.10.2018);

- засідання у форматі «круглих столів» із питань вивчення воєнно-політичної історії України та історії Українського війська, за темами: «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться й живе», «Герої нашого часу», «Мужність і відвага крізь покоління», «Запах війни», «АТО і Харківщина»;

- тематичні виставки художньої літератури, творів мистецтва, фотоматеріалів, історичних документів з нагоди відзначення Дня захисника України за темами: «Україна – більша за життя», «Герої не вмирають», «Випускники школи – патріоти України», «Уклін живим, загиблим – слава»;

- уроки-реквієми, присвячені захисникам рідної землі, їхнього бойового подвигу, за темами: «Героям слава», «Лиш тільки той достойний слави і свободи, хто кожен день за них іде у бій», «З Україною в серці», «Ніхто крім нас…» (09.10.2018-13.10.2018).

Учнями закладів професійної освіти області здійснюється пошив маскувальних костюмів, білизни для учасників АТО та виготовлення солодощів для поранених бійців, які знаходяться на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону.

Під час проведення обласних масових заходів у закладах позашкільної освіти обласного підпорядкування, закладах освіти районів/міст, ОТГ Харківщини запрошуються діти, батьки яких є учасниками, або загинули на території антитерористичної операції на сході України (відвідування заходів безкоштовне).

 

У закладах освіти області відбулися тематичні заходи за участі учасників АТО:

- уроки мужності, семінари, бесіди, святкові концерти за темами: «Односельці – учасники антитерористичної операції на сході України», «Історії воїнів АТО: Ми боремося за українську землю», «Запах війни», «В єдності сила українського народу», «На варті миру і щастя», «Справжній чоловік: який він?», «Збройні сили України – наша міць» «Обов'язок. Відповідальність. Совість»;

- змагання зі стрільби з пневматичної гвинтівки серед допризовної молоді;

- студентські та учнівські конференції, семінари за темами: «Бійці невидимого фронту: снаряд чи слово?», «Берегиня чи амазонка? Жіноче обличчя війни»;

- уроки-презентації за темами: «Є така професія – захищати Батьківщину»; «Україна – мати. Вмій її захищати»;

- засідання «круглих столів» із питань вивчення воєнно-політичної історії України та історії українського війська, за темами: «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться й живе», «Мужність і відвага крізь покоління», «Лиш тільки той достойний слави і свободи, хто кожен день за них іде у бій»;

- тематичні виставки художньої літератури, творів мистецтва, фотоматеріалів, історичних документів за темами: «Випускники школи – патріоти України», «Уклін живим, загиблим – слава», «Зростаємо патріотами землі, що Україною зветься».

У закладах позашкільної освіти області проводиться експедиція учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» за напрямами: «З попелу забуття», «Духовна спадщина мого народу», «Козацькому роду нема переводу», «Із батьківської криниці». Учасники експедиції вивчають родинні традиції і свята, обряди, здійснюють дослідження духовних джерел українського народу, козацької доби, періоду Другої світової війни, а також подій антитерористичної операції на сході України, проводять зустрічі із свідками цих подій, записують їх спогади, вивчають документальні свідчення. Комунальним закладом  «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради проведено обласну конференцію учасників Всеукраїнської краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина – Україна». У заході взяли участь понад 200 учнів закладів освіти. Матеріали конференції «Моя Батьківщина – Україна» надруковані окремою збіркою.

У Комунальному закладі «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» 01.12.2018 відбувся обласний Форум патріотичних сил лідерів учнівського самоврядування Харківської області, присвячений Дню Збройних сил України. У роботі Форуму взяли участь лідери учнівського самоврядування з районів (міст), об’єднаних територіальних громад області, а також волонтери та демобілізовані воїни, які  брали участь в антитерористичній операції на сході України.

У Ліцеї з посиленої фізичної підготовки Харківської обласної ради відбувся перегляд українського художнього фільму «Кіборги. Герої не вмирають». Після перегляду кінострічки проведено диспут «Я – майбутній офіцер Збройних сил України. Які риси характеру мені треба виховувати в собі?» (25.10.2018).

У Державному навчальному закладі «Слобожанський регіональний центр професійної освіти» відбувся обласний семінар-практикум на тему «Пріоритетні напрямки організації національно-патріотичного виховання учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти та особливості викладання предмета «Захист Вітчизни». Під час роботи семінару у форматі «круглого столу» бойовим досвідом поділилися офіцери відділу комплектування Шевченківського районного військового комісаріату – учасники АТО (01.11.2018).

У Державному професійно-технічному навчальному закладі «Харківське вище професійно-технічне училище будівництва» у рамках тижня національно-патріотичного виховання пройшла зустріч учнів  з військовослужбовцем національної гвардії України Шеломієнко В.Ю. Учні з цікавістю вислухали про героїчні будні батальйону «Азов».

Учні Державного професійно-технічного навчального закладу  «Регіональний центр професійної освіти ресторанно-готельного, комунального господарства, торгівлі та дизайну» взяли участь в акції «Намалюй листівку захиснику України», яка відбулася в рамках святкування Дня Збройних сил України.

У Державному закладі професійної (професійно-технічної) освіти «Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту» проводиться робота щодо підтримки воїнів Збройних Сил України. З нагоди Дня Збройних Сил України парламент училища ініціював акцію «Допоможи Українській армії», приурочену до Дня захисника України. Волонтери училища підготували подарунки для поранених військовослужбовців Військово-медичного клінічного центру Північного регіону. Волонтери теплими словами, патріотичними віршами привітали військовослужбовців зі святом.

Учні та педагогічні працівники Богодухівського професійного аграрного ліцею взяли участь у кінопоказі широкомасштабного проекту «Слава Україні! – Героям Слава!».

Під час проведення обласних масових заходів у закладах позашкільної освіти обласного підпорядкування, закладах освіти районів/міст, ОТГ Харківщини запрошуються діти, батьки яких є учасниками, або загинули на території антитерористичної операції на сході України (відвідування заходів безкоштовне).

У 2018 року представники громадських організацій воїнів АТО, члени сімей загиблих учасників АТО, внутрішньо перемішені особи та інші зверталися до Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації або безпосередньо до адміністрації театрально-концертних закладів (установ, підприємств) з метою відвідування заходів на пільговій основі. Театрально-концертними закладами Харківської області було реалізовано право на безкоштовне відвідування заходів (репертуарні вистави та концерти), представниками пільгового контингенту у кількості 19 261 особа.

 

8.3. Надання медичних послуг

З метою своєчасного виявлення захворювань у демобілізованих військовослужбовців, визначення для них обсягів амбулаторного, стаціонарного, санаторно-курортного лікування, проведення медичних реабілітаційних заходів, психологічної реабілітації та забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, з лютого поточного року проводяться повторні профілактичні медичні огляди. демобілізованим особам, членам їх сімей та членам сімей загиблих військовослужбовців.

На базі КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни» ведеться реєстр демобілізованих військовослужбовців та членів їх родин.

       Згідно реєстрів учасників АТО станом на 01.01.2019 в закладах охорони здоров’я внесено 11752 особи, в тому числі в районах області 7183 особи та в м. Харкові 4569 осіб.

Із числа демобілізованих звільнені були з причини поранення 250 осіб, у тому числі 108 із районів області, 142 – м. Харкова. Окрім цього, через виявлені захворювання або його загострення демобілізовано  147 осіб,  у тому числі  112 осіб із районів області та  35 осіб з м. Харкова.

Станом на 01.01.2019 продовжують службу 2525 осіб.

          Профілактичні медичні огляди демобілізованих та членів їх сімей проводяться за участю 12 спеціалістів (терапевт, хірург, невропатолог, отоларинголог, офтальмолог, психіатр, стоматолог, дерматолог, фтизіатр, уролог, травматолог, інші).

          З початку 2018 року оглянуто 4452 особи, або 51% від осіб, які  демобілізовані, проживають за місцем реєстрації та не відмовились від медичного огляду, в тому числі в районах області оглянуто 72,5%, в м. Харкові – 22,8%.

          Після проведених у цьому році медичних оглядів вперше виявлено 743 випадки патології або у 16,7% від оглянутих.

          У 1909 демобілізованих в наявності захворювання, які не були протипоказані для проходження військової служби та після демобілізації не мали загострення.

          Відповідно до проведеного в подальшому обстеження на диспансерний облік взято 2205 осіб, або 49,5 % від оглянутих.         Після проведеного медичного огляду визначені обсяги лікування та реабілітації.

          Підлягало стаціонарному лікуванню  441 особа, у тому числі в закладах охорони здоров’я вторинного рівня – 219, закладах охорони здоров’я третинного рівня – 140, в науково-дослідних інститутах – 82.

          Проведено стаціонарне лікування 380 особам, або 86,2% від тих, що підлягали.

          Для проведення амбулаторного лікування було визначено потребу у 754 осіб, проліковано – 699 осіб, або 92,7% від тих, що підлягали.

          Встановлено, що 358 оглянутих демобілізованих потребують зубного протезування, запротезовано – 76 осіб.

          Санаторно-курортному лікуванню підлягає 547 осіб. Видано санаторно-курортних довідок  335 демобілізованим, інші на даний час утримуються та будуть окремо вирішувати профіль, місце санаторіїв.

За 2018 рік фахівцями КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи» визнані інвалідами 84 особи, в тому числі ІІ групи – 15 осіб, ІІІ групи – 69 осіб. Відсотки втрати працездатності встановлені 62 особам.

Причинами інвалідності стали: поранення, контузії, каліцтва, захворювання одержані під час захисту Батьківщини – у 74 осіб, загальне захворювання – 3 особи, при проходженні військової служби – 4 особи, при виконанні обов’язків військової служби – 3 особи. Для усіх осіб з інвалідністю розроблена індивідуальна програма реабілітації.

Зважаючи на велику важливість проведення реабілітаційних заходів особам даної категорії, фахівцями КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи» визначені рекомендації з медичної реабілітації – 84, іх працевлаштування – 100, із соціальної реабілітації – 57. Лікування в санаторно-курортних умовах рекомендоване 55 особам.

Надані 11 рекомендацій щодо забезпечення технічними засобами реабілітації 8 особам із числа учасників антитерористичної операції: 4 – палиці, 7 – протезно-ортопедичні вироби.

За ініціативи Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО» 24 листопада 2016 року на базі КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни» під головуванням заступника начальника Управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації проведено нараду фахівців Управління охорони здоров'я та представників Харківської організації «Спілка ветеранів АТО» щодо проведення обстеження учасників АТО на вірусні гепатити та, при необхідності їх лікування.

За результатами цієї наради визначено план заходів по запровадженню програми з обстеження учасників АТО на вірусні гепатити.

На початковому етапі лікарями первинної ланки проводиться біохімічний скринінг та УЗ-дослідження учасникам АТО.

          Станом на 01.01.2019 проведено:

-     АЛТ – 1567 особам,

-     Білірубін – 1568 особам,

-     УЗД печінки – 1152 особам.

-     Наявність відхилення від норми виявлено:

-     АЛТ –98 осіб (6,25%),

-     Білірубін –  76 осіб (4,8%),

-     УЗД печінки – 235 осіб (20,4%).

На базі КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня» обстежено 3740 учасників АТО, виявлено патологію у 238 осіб.

Психіатрична допомога та психологічна реабілітація військовослужбовців, які демобілізовані із районів проведення антитерористичної операції, проводиться мережею усіх закладів охорони здоров`я психіатричного та психоневрологічного профілів Харківської області.

Амбулаторна психіатрична та психоневрологічна допомога і психологічна реабілітація надається мережею психоневрологічних диспансерів районів області  та м. Харкова і відповідних кабінетів центральних районних лікарень. Усього з початку 2018 року психологічної допомоги надано 1694 демобілізованим.

Психологічну реабілітацію учасників антитерористичної операції на базі Комунального закладу охорони здоров’я обласного госпіталю ветеранів війни проводять 4 практичних психолога. За 2018 рік практичні психологи провели 713 індивідуальних та 485 групових заняття з демобілізованими учасниками АТО.

За результатами медичного огляду для безоплатного проходження курсу санаторної медико-психологічної реабілітації в умовах ДП Клінічний санаторій «Курорт Березівські мінеральні води» З цією метою на базі КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни» працює відбіркова комісія за участю фахівців охорони здоров’я та обласного відділення виконавчої дирекції ФСС з ТВП, за 9 місяців роботи якої направлено 28 працюючих учасників АТО на санаторну медико-психологічну реабілітацію із відшкодуванням вартості реабілітації через Фонд соціального страхування.

КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни» визначений провідним закладом для надання стаціонарної медичної допомоги та психологічної реабілітації осіб вищевказаного контингенту. За 2018 рік в госпіталі проліковано 709 учасників АТО.

На виконання наказу Управління охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації від 24.04.2018 № 281 «Про виїзди поліпрофесійних бригад фахівців», з 03.05.2018 по 21.06.2018 був проведений огляд демобілізованих учасників антитерористичної операції бригадами фахівців у складі: завідувача поліклінічного відділення КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни» Євдокіменка О.А., керівника бригад; лікарів-психотерапевтів, лікарів-неврологів та психологів Харківської медичної академії післядипломної освіти; лікарів-терапевтів ДУ «Інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України»; лікарів-хірургів та лікарів-ортопедів-травматологів КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня-Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»; лікарів-урологів КЗОЗ «обласний клінічний центр урології та нефрології ім. В.І.Шаповала»; лікарів-психіатрів КНП ХОР «Обласний психоневрологічний диспансер»; лікарів з фізичної реабілітації КНП ХОР «Обласний лікувально-фізкультурний диспансер».

Виїзди бригад відбувались за затвердженим графіком у наступні заклади охорони здоров`я районів області: 03.05 – в КЗОЗ БРР «Балаклійська центральна клінічна районна лікарня», 10.05 – в КЗОЗ «Барвінківська центральна районна лікарня», 17.05 – в КП «Близнюківська центральна районна лікарня», 24.05 – в КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня, 31.05 – в Борівську центральну районну лікарню, 07.06 – в КЗОЗ «Валківська центральна районна лікарня», 14.06 – в КЗОЗ «Великобурлуцька центральна районна лікарня», 21.06 – в КЗОЗ «Вовчанська центральна районна лікарня», 30.08 – в КЗОЗ «Красноградська центральна районна лікарня», 06.09 – КЗОЗ «Краснокутська центральна районна лікарня».

Головними лікарями вищеназваних закладів було забезпечено широке інформування населення районів про проведення оглядів демобілізованих учасників антитерористичної операції через районні телевізійні компанії, пресу, особисті телефонні дзвінки медичних працівників районних лікарень і Центрів первинної медико-санітарної допомоги та районні спілки учасників антитерористичної операції .

Усього підлягало оглядам в вищеназваних районах, за даними реєстру демобілізованих Харківської області станом на 01.05.2018 – 2025 осіб. Прибуло для проходження оглядів та проведено огляд 212 демобілізованим (10,5%).

Огляди були організовані в умовах поліклінічних відділень центральних районних лікарень або Центрів первинної медико-санітарної допомоги районів області таким чином, що усі демобілізовані, які з`явились для проходження огляду, були розбиті на групи по 3-5 осіб між медичними сестрами закладів. Ці медичні сестри супроводжували кожну групу демобілізованих від фахівця до фахівця з медичними картами амбулаторних хворих. Фахівцям бригади були надані окремі лікарські кабінети, що дозволяло більш детально провести фаховий огляд та провести психологічне тестування пацієнтів. Лікарі оглядали кожного демобілізованого та підсумки огляду заносили в їх медичні карти амбулаторного хворого з обов`язковими рекомендаціями щодо подальшого диспансерного нагляду, амбулаторного, стаціонарного лікування, медичної, фізичної, психологічної реабілітації та лікування в закладах третинного рівня надання медичної допомоги.

Кожний фахівець складав особистий звіт про проведену роботу, де відображав анкетні дані демобілізованих, яких оглянув, рекомендації щодо їх подальшого лікування та реабілітації.

За підсумками проведених оглядів копії усіх особистих звітів фахівців були передані адміністрації центральних районних лікарень та районних Центрів первинної медико-санітарної допомоги для подальшого планування та проведення оздоровлення демобілізованих з наданням усних рекомендації по особам, які заслуговують додаткової уваги медичних працівників. 

Усього за весь термін оглядів кожний фахівець бригад оглянув наступну кількість демобілізованих, які з`явились для оглядів та виявили бажання їх пройти у відповідних фахівців:

- психотерапевти – 111 осіб або 52% від тих, що прибули для огляду,

- психологи – 84 особи (39,6%),

- терапевти – 112 осіб (52,8%),

- неврологи – 148 осіб (69,8%),

- ортопеди-травматологи – 117 осіб (55,2%),

- хірурги –143 особи (67,5%),

- урологи – 122 особи (57,5%),

- лікарі з фізичної реабілітації  - 69 осіб (32,5%),

- психіатри – 22 особи (10,4%).

Низький відсоток оглянутих лікарями з фізичної реабілітації стався у зв`язку з відсутністю цих фахівців у бригаді 07.06.2018, із-за відсутності для них місць в наданому автотранспорті для виїздів у Валківський район.

За підсумками оглядів фахівцями бригад виявлена потреба:

- у амбулаторному лікування у 164 осіб, або 77,4% від оглянутих,

- у стаціонарному лікуванні – у 69 осіб (32,5%),

- у проведенні психологічної реабілітації – 57 осіб (27%),

- у проведені фізичної реабілітації – 96 осіб (45,3%),

- підлягає направленню для лікування в заклади охорони здоров`я третинного рівня надання медичної допомоги та НДІ НАМН України - 81 особа (38,2%).

Особлива увага під час роботи бригад приділялась оглядам лікарів-психотерапевтів та психологів. За потребою фахівцями надавалась перша психологічна допомога, проводились короткі психологічні бесіди та психологічне тестування, під час яких демобілізованих мотивували на подальше проведення подальшої психологічної реабілітації та, при необхідності і за показаннями, лікування у лікарів-наркологів.

В окремих випадках, фахівцями були надані сімейні консультації для дружин демобілізованих та їх родин та дітей.

Робота щодо медичної допомоги та психологічної реабілітації учасників АТО знаходиться на постійному контролі Управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації.

 

8.4. Надання послуг службою зайнятості

З метою професійної реалізації демобілізованих учасників АТО в Харківській обласній службі зайнятості продовжується профорієнтаційна робота. Учасникам АТО надається повний комплекс профорієнтаційних послуг та за потребою проводиться індивідуальні консультації.

В районних центрах зайнятості з метою соціально-психологічної адаптації демобілізованих військовослужбовців та підвищення їх конкурентоспроможності проводяться цільові інформаційні семінари. Протягом 2018 року проведено 49 цільових семінарів за участю 280 військовослужбовців та учасників АТО.

У кожному базовому центрі зайнятості Харківської області та м. Харкові постійно оновлюються тематичні добірки і цільові інформаційні матеріали, які також розміщені в районних та міжрайонних військових комісаріатах регіону.

Протягом 2018 року 574 безробітні особи з числа учасників антитерористичної операції отримали майже 3,4 тис. профорієнтаційних послуг, з них 79 – по профвідбору, 1,7 тис. послуг профконсультаційного характеру та 1,6 тис. послуг профінформаційного характеру.

Щомісяця на сайті https://kha.dcz.gov.ua оновлюється план роботи Інформаційно-консультаційного центру ДСЗ Харківського обласного центру зайнятості, щодо проведення профорієнтаційних заходів та надання профорієнтаційних послуг зайнятому та незайнятому населенню, в т.ч. демобілізованим учасникам АТО. Так, протягом червня поточного року проходили семінари проекту «Новий Відлік – 6», в рамках якого прочитано бізнес-курс про започаткування власної справи та можливості пошуку інвесторів та пільгового кредитування.

В листопаді 2018 року в рамках проекту «Ветерани: від діалогу до працевлаштування», який проводився за фінансової підтримки Міністерства соціальної політики України, Харківським обласним центром зайнятості спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» проведено трьохденні мотивуючі тренінги з працевлаштування для ветеранів АТО. Ветерани АТО мали можливість поспілкувались з топовими роботодавцями регіону та пройти перше інтерв’ю. За підсумками проведення тренінгу відбувся круглий стіл за участю представників Департаменту соціального захисту населення ХОДА, Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, військових психологів та учасників АТО. Учасники круглого столу обговорили результати тренінгу, проаналізували труднощі соціальної адаптації та працевлаштування ветеранів АТО.

Протягом 2018 року на обліку в службі зайнятості перебувало 603 демобілізованих військовослужбовці, які брали участь в антитерористичній операції. За цей період за допомогою служби зайнятості працевлаштовано 428 безробітних військовослужбовців, з них 22 особи працевлаштувалися до набуття статусу безробітного. Рівень працевлаштування по області склав 70 % (по Україні – 26 %).

Для забезпечення працевлаштування на сучасному ринку праці осіб, звільнених з військової служби після участі в АТО, базовими центрами зайнятості м. Харкова та Харківської області постійно проводиться наступна робота:

- забезпечується поінформованість демобілізованих учасників АТО про права та гарантії щодо зайнятості, можливості їх працевлаштування, про діяльність державної служби зайнятості з цього напряму;

- здійснюються організаційні заходи щодо індивідуального супроводу учасників АТО при підборі професійного навчання та працевлаштування;

- сформовано банк вакансій актуальних пропозицій роботи на підприємствах ДК «Укроборонпром» та служби за контрактом. Зазначена інформація щотижнево оновлюється та розміщується у загальному доступі на сайті ХОЦЗ і на офіційних сторінках служби зайнятості в соціальних мережах (Facebook).

З початку року службою зайнятості проведено 929 спільних з представниками військкоматів ярмарок вакансій, 837 цільових семінарів, поінформовано про можливість контрактної служби понад 15 тис. осіб. На службу за контрактом протягом року працевлаштовано 94 осіб, з числа демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції.

Серед роботодавців проводиться постійна інформаційна робота щодо переваг взаємодії зі службою зайнятості в процесі укомплектування кадрової потреби, зокрема можливостей отримати компенсацію витрат на сплату єдиного внеску за працевлаштованих  безробітних, у тому числі демобілізованих  військовослужбовців. Протягом поточного року проведено 176 таких семінарів за участю 1,3 тис. представників кадрових служб підприємств, установ та організацій.

Протягом року 16 учасників антитерористичної операції працевлаштовані за рахунок виплати компенсації роботодавцю у розмірі ЄСВ.

Для забезпечення розвитку підприємницької ініціативи серед осіб, що звернулися до служби зайнятості Харківського регіону, спеціалістами базових центрів зайнятості постійно проводиться робота з орієнтації на започаткування власної справи. Постійно проводяться профінформаційні семінари «Як розпочати власний бізнес?» та семінар «Від бізнес-ідеї до власної справи». Усі особи, що претендують на отримання ОВДБ, обов’язково отримують індивідуальну профконсультаційну послугу із застосуванням профдіагностичних методик.

Протягом 2018 року 15 учасників АТО відкрили власну справу за сприяння служби зайнятості, 11 з них навчались на курсах цільового призначення за напрямком «Стратегічне планування і розвиток приватного підприємництва» на базі Харківського центру професійно-технічної освіти ДСЗ.

Професійне навчання шляхом професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації протягом 2018 року проходили 223 безробітні особи із числа учасників АТО, з яких 182 особи закінчили навчання, працевлаштовано 157 осіб.

На базі Харківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості у звітному періоді професійне навчання проходили 102 безробітних із числа учасників АТО. Професійне навчання шляхом перепідготовки здійснювалось за наступними професіями: «верстатник широкого профілю», «налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням», «оператор верстатів з програмним керуванням», «токар», «фрезерувальник», «слюсар-ремонтник», «електрозварник ручного зварювання», «лицювальник-плиточник», «кравець», «кухар», «виноградар», «швачка», «адміністратор».

Підвищення кваліфікації проходили за напрямами: «Стратегічне планування та розвиток приватного підприємництва», «Актуальні питання з охорони праці та професійна адаптація на робочому місці», «Особливості обслуговування та використання транспортних засобів в сільському господарстві» «Сучасний стан та перспективи розвитку сільськогосподарського виробництва», «Основи безпеки праці на підприємстві», «Основи гігієни та виробничої санітарії на підприємстві» тощо.

Підвищення кваліфікації шляхом стажування безпосередньо на підприємствах, установах та організаціях під замовлення роботодавців проходили за такими навчальними програмами: «Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки», «Особливості роботи пекаря», «Особливості перевезення сільськогосподарської продукції», «Особливості обслуговування сільськогосподарської техніки» та інші.

 

 

 

Директор Департаменту соціального

захисту населення Харківської

обласної державної адміністрації                                           Ю. ШПАРАГА