Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

 

«Про внесення змін до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами)»

 

Проект рішення вноситься за ініціативою обласної державної адміністрації з метою удосконалення заходів комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішення обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами) (далі -  комплексна Програма).

Проектом рішення пропонується привести терміни комплексної Програми у відповідність до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та деяких актів Президента України та викласти викласти пункт 1.3. підрозділу 1. розділу 8 комплексної Програми у новій редакції.

Збільшуються видатки обласного бюджету на 2019 та 2020 роки для надання матеріальної допомоги особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях в районах її проведення, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників бойових дій (підпункт 1.3.3. пункту 1.3. підрозділу 1. розділу 8 комплексної Програми).

На виконання протокольного доручення постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників АТО від 19 листопада 2018 року, зокрема збільшено розмір матеріальної допомоги з 1 000 грн. до 1 500 грн., у зв’язку з чим змінюються показники на 2019 рік з 12 млн. грн. до 17 млн. грн., а у 2020 році з 14 млн. грн. до 17 млн. грн.

Закладаються кошти у сумі 1,6 млн. грн. на придбання спеціалізованого автотранспорту для осіб з інвалідністю будинкам-інтернатам (підпункт 4.1.1. пункту 4.1. підрозділу 4.розділу 8 комплексної Програми).

За результатами вивчення потреби районів та міст обласного значення у бланках посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім`ї, закладаються кошти субвенцій з бюджетів районів, міст обласного значення та міста Харкова обласному бюджету, у сумі 420 тис. грн. на 2019 рік для виготовлення посвідчень (підпункту 5.4.1. пункту 5.4.. підрозділу 5. розділу 8 комплексної Програми ).

Змінюється принцип надання фінансової підтримки інститутам громадянського суспільства соціального спрямування, зокрема пропонується фінансувати громадські об’єднання, благодійні фонди, творчі спілки, які відповідно до статуту захищають права та інтереси осіб з інвалідністю, ветеранів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітних сімей та інших громадян України, які потребують соціальної підтримки, виключно на конкурсній основі. (підпункт 7.1.1. пункту 7.1. підрозділу 7 розділу 8 комплексної Програми).

 

Директор Департаменту соціального

захисту населення Харківської обласної 

державної адміністрації                                                                  Ю. ШПАРАГА