ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради «Про розгляд клопотання Державної служби геології та надр України щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Кохівської площі»

 

На адресу Харківської обласної ради надійшло клопотання Державної служби геології та надр України від 28.12.2018 вих. № 26332/03/12-18 щодо надання погодження стосовно продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, із подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ). Зазначене клопотання стосується Кохівської площі з розташуванням ділянки надр на території Близнюківського району Харківської області.

Згідно із нормами статей 7 та 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об'єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням. На територіях заказників забороняються суцільні, прохідні, лісовідновні та поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

На виконання норм зазначеного Закону обласна рада звернулась із листом (вих. № 01-27/104 від 14.01.2019) до Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації (далі - Департамент), який в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики в галузі охорони навколишнього природного середовища, щодо надання інформації про об'єкти природно-заповідного фонду в межах вищезазначеної ділянки надр.

Відповідно до пункту 6 Тимчасового порядку реалізації експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2018 року № 848 (далі- Порядок), до повноважень обласних рад належить погодження продажу спеціальних дозволів на користування надрами загальнодержавного значення на аукціоні.
Організатором аукціону є оператор електронного майданчика, який уклав з Держгеонадрами договір про проведення аукціону відповідно до пункту 2 Порядку. 
Першочерговою умовою підготовки отримання спеціального дозволу на користування надрами в порядку аукціону є визначення Держгеонадрами переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон та погоджуються із обласною радою.
У відповідності із пунктом 6 Порядку Держгеонадра готує з урахуванням заяв, поданих фізичними особами - підприємцями та юридичними особами, пропозиції щодо визначення переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон.
Перелік ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон (разом із пояснювальними записками, оглядовими картами та ситуаційними планами, каталогами географічних координат кутових точок) Держгеонадрами надсилаються на погодження до обласної ради. 

При цьому варто зазначити, що до клопотання додається пакет документів, який має значні відмінності від вимог, що зазначаються у постанові Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 «Про Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами», зокрема, надання в користування надр в порядку аукціону не потребує складання звіту про оцінку впливу на довкілля (далі за текстом – ОВД), а також не потребує її проведення.

У відповідності із п. 26 Порядку проведення аукціонів у разі продажу дозволу на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ, із подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ), та укладення договору купівлі-продажу дозволу до особливих умов дозволу включається заборона видобування корисних копалин, зазначених у дозволі, до закінчення процедури оцінки впливу на довкілля відповідно до Закону України “Про оцінку впливу на довкілля”. Переможець аукціону зобов’язаний протягом року з дня отримання дозволу провести процедуру ОВД.

У свою чергу, за результатами розгляду поданих матеріалів, обласна рада вирішує питання щодо погодження спеціального дозволу на користування надрами або вмотивовано відмовляє.

Проект рішення підготовлено відповідно до статті 9-1 Кодексу України про надра, статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 6 Тимчасового порядку реалізації експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2018 року № 848.

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                                             С. Клименко