Звіт

постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО

про роботу за 2018 рік

Постійна комісія з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VІI (зі змінами).

У складі постійної комісії дванадцять депутатів, які працювали відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії та щотижневих планів основних заходів обласної ради.

За рік постійною комісією проведено 10 засідань, на яких було розглянуто 122 питання. Усі засідання проходили з дотриманням Регламенту, з впровадженням принципів демократичності та прозорості.

За підтримкою або ініціативою постійної комісії протягом року ухвалено 56 рішень обласної ради, з них:

-            26 питань з питань управління комунальною власністю що відносяться до сфери соціального захисту та галузі "Охорона здоров’я";

-            затвердження 4 обласних програм;

-            затвердження звітів про хід виконання 5 обласних програм;

-            11 питань щодо внесення змін діючих обласних програм;

-            3 звернення обласної ради до вищих органів влади з вирішення нагальних питань соціального захисту та охорони здоров‘я.

З метою вирішення проблемних питань у сфері соціального захисту населення, реалізації активної політики зайнятості та забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків протягом 2018 року було внесено на розгляд сесії та схвалено наступні питання:

1.        Внесено зміни до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016 – 2020 роки, у частині збільшення видатків для:

-        надання одноразової адресної допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися у скрутній життєвій ситуації, на загальну суму 30,5 млн грн;

-       надання матеріальної допомоги учасникам АТО на суму 1,3 млн грн;

-       організацію санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю на загальну суму 13 млн грн;

-       виділення коштів з обласного бюджету для придбання спеціалізованого автотранспорту для будинків-інтернатів системи соціального захисту населення у розмірі 6,5 млн грн.

2.        З метою виконання вимог Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року постійною комісією підтримано ініціативу обласної державної адміністрації щодо затвердження обласної Програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року у Харківській області. Відповідне рішення обласної ради прийнято 30 серпня 2018 року за № 773-VІІ.

Виконання Програми дасть можливість:

розширити доступ жінок і чоловіків до різноманітних товарів і послуг із дотриманням принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;

зменшити розрив в оплаті праці жінок і чоловіків;

створити систему реагування на випадки дискримінації за ознакою статі, дискримінації більше ніж за однією ознакою і запобігати такій дискримінації;

підвищити кваліфікацію державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників державних та комунальних установ з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;

розширити перелік статистичних показників за ознакою статі з розбивкою за іншими основними ознаками (вік, місце проживання, інвалідність, соціально-економічний статус тощо).

Загальний обсяг фінансування заходів програми складає 471 тис.грн.

3.        У лютому 2018 року заслухано та схвалено звіт Обласного центру зайнятості про виконання заходів Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2017 року.

З урахуванням динаміки процесів, що відбуваються на ринку праці області та з метою досягнення поставлених цілей та завдань рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 663-VІІ затверджено нову Програму зайнятості населення Харківської області на період до 2020 року.

4.    За ініціативою голови постійної комісії Святаша В.М. 01 березня 2018 року обласною радою прийнято рішення за № 668-VІІ «Про звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України щодо ситуації, що склалася з розрахунками за надані пільги та субсидії населенню», в якому висловлене прохання посприяти у вирішенні в найкоротший термін питання стосовно виділення області додаткового фінансового ресурсу для погашення простроченої кредиторської заборгованості за 2017 рік та проведення у повному обсязі розрахунків за нараховані у 2018 році пільги та житлові субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в сумі 1,2 млрд грн., що дозволить провести розрахунки із підприємствами - надавачами послуг за надані пільги та житлові субсидії населенню.

Окрім цього, протягом 2018 року робота постійної комісії проводилась на фоні впровадження реформ у медичній сфері та суттєвих законодавчих змін, що було головним чинником при прийнятті рішень та формуванні основних напрямків діяльності.

1. З метою забезпечення розвитку первинної медичної допомоги на засіданні постійної комісії 10 серпня 2018 року було погоджено перелік проектів, які передбачають будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, що можуть реалізовуватися за рахунок субвенції з державного бюджету.

Таким чином у 2018 році на території Харківської області розпочато будівництво 30 об’єктів: 13 амбулаторій з житлом для 1 сімейного лікаря та 17 – з житлом на 2-х лікарів.

Окрему увагу було приділено також розвитку та реформуванню вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та створенню госпітального округу Харківської області.

2. Починаючи з другого півріччя 2016 року за наполегливими рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, в Харківській області напрацьовувались плани розвитку закладів охорони здоров’я другого рівня, з одночасним проведенням змін як у частині кількості госпітальних округів, так і в їх структурі.

В ході опрацювання вказаного питання було сформовано безліч схем та варіантів створення госпітального сектору в Харківській області, які багаторазово обговорювались на засіданнях робочої групи, утвореної спільним розпорядженням голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради від 23 березня 2017 року № 106/49.

Остаточним вивіреним та узгодженим варіантом стало створення єдиного госпітального округу Харківської області, що сприятиме створенню єдиного медичного простору на території Харківської області, із формуванням єдиних підходів до надання медичної допомоги населенню усіх територіальних громад області.

Відповідне рішення обласної ради прийнято 30 серпня 2018 року. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1059-р нарешті затверджено склад госпітального округу Харківської області.

3. Реформування закладів охорони здоров’я третинного рівня обговорювалося також на кожному засіданні постійної комісії протягом року.

З метою модернізації системи управління комунальних закладів охорони здоров’я, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області 07 червня 2018 року та 30 серпня 2018 року за підтримкою постійної комісії прийняті рішення щодо припинення комунальних закладів охорони здоров’я, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, шляхом перетворення у комунальні некомерційні підприємства.

Це 47 закладів охорони здоров’я обласного значення.

Перетворення цих закладів у комунальні некомерційні підприємства сприятиме збільшенню господарської та фінансової автономії (самостійності) та управлінської гнучкості, формуванню у них стимулів для поліпшення якості медичного обслуговування населення і водночас підвищення економічної ефективності використання активів, запобігатиме можливому надмірному податковому навантаженню на комунальні заклади охорони здоров’я та сприятиме мінімізації їх банкрутства.

Узгоджувати дії, розвивати ефективні напрями діяльності та планувати необхідні фінансові ресурси закладів охорони здоров’я усіх рівнів здійснюється шляхом реалізації заходів комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини», яка діє протягом останніх 10 років в Харківській області.

У 2018 році постійною комісією вносилися зміни до комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2017-2018 роки з метою удосконалення методів діагностики та виявлення патології молочної залози на ранніх стадіях, зниження рівня занедбаності та смертності від раку молочної залози. Таким чином до програми було внесено зміни щодо конкретних заходів в частині забезпечення масових обстежень жінок, із використанням сучасного діагностичного обладнання в комунальних закладах охорони здоров’я, та їх подальшого лікування.

Протягом року на виконання програми виділено майже 4,8 млн.грн на забезпечення закладів охорони здоров’я первинного рівня та їх підрозділів необхідним програмним забезпеченням, у тому числі для підключення до єдиної електронної системи обміну медичною інформацією та доступом до мережі Інтернет.

За рахунок видатків обласного бюджету комунальному закладу охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» передбачене співфінансування для закупівлі ангіографічного обладнання.

Крім того, з метою забезпечення хворих на серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання необхідним лікуванням, до завдань комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» включені заходи з впровадження сучасних методів та технологій лікування гострого коронарного синдрому, проведення складних хірургічних втручань на серці із загальним фінансуванням за рахунок коштів обласного бюджету у сумі 2,55 млн.грн.

Окрім цього, у рамках програми також було реалізовано:

1)                      Надання медичної допомоги матері та дитині, зокрема, на базі перинатальних центрів (на загальну суму 2,3 млн грн).

2)                      Надання окремих видів медико-соціальної допомоги, насамперед вразливим верствам населення, дітям, інвалідам, ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції:

-  придбання слухових апаратів для протезування слуху у дітей та дорослих (124 одиниці на суму 0,45 млн грн);

-  забезпечення лікування катаракти (55 комплектів на суму 0,5 млн грн);

-  проведення зубопротезування пільговим категоріям в міжрайонних стоматологічних центрах та в обласній стоматологічній поліклініці (420 особам на суму 0,8 млн грн);

-  проведення складних хірургічних втручань з ендопротезуванням великих суглобів (52 комплекти на суму 2,0 млн грн).

3)                      Удосконалення матеріально-технічної бази комунальних закладів охорони здоров’я Харківської області, насамперед, що надають медичну допомогу третинного рівня із їх забезпеченням та оновленням сучасним медичним обладнанням (276 одиниць на суму 131,1 млн грн).

4)                      Забезпечення хворих, насамперед дітей, які страждають на орфанні захворювання (дитяча та доросла онкологія та гематологія) необхідним лікуванням (5,9 млн грн).

Крім того, в рамках виконання комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» у 2018 році відбувалось:

- фінансування Обласного центру онкології (у статусі комунального некомерційного підприємства) – 63,3 млн грн;

- забезпечення хворих на цукровий і нецукровий діабет препаратами інсуліну та десмопресину – 71,51 млн грн;

- лікування хворих, які страждають на хронічну ниркову недостатність  – 100,0 млн грн,

- виконання урядової програми «Доступні ліки» – 69,61 млн грн.

Дію комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» подовжено і на 2019-2020 роки. За підтримкою постійної комісії відповідне рішення прийнято на ХVІІІ сесії обласної ради 06 грудня 2018 року.

Загальну суму видатків на виконання заходів програми протягом 2019-2020 років збільшено майже у три рази, що становить 6 млрд 014 млн 799,3 тис. грн.

У Програмі враховано деякі завдання, що реалізовувалися у попередні періоди, а також передбачено ряд принципово нових завдань та напрямів, з огляду на реформування галузі, а саме:

1)        Забезпечення медичних працівників амбулаторій загальної практики – сімейної медицини службовим автотранспортом на виконання заходів спрямованих на розвиток сільської медицини - 12 млн грн. на кожний рік.

2)        Централізоване забезпечення пологових відділень лікарень інтенсивного лікування вторинного рівня лікарськими засобами для надання невідкладної медичної допомоги новонародженим (у попередні періоди кошти виділялися тільки обласним перинатальним центрам) – 3,5 млн грн. на кожний рік.

3)        Забезпечення надання екстреної медичної допомоги населенню шляхом удосконалення матеріально-технічної бази (придбання спеціальних автомобілів для служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф) КЗОЗ «ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» –  60 млн грн. на кожний рік.

4)        Забезпечення необхідним тренінговим обладнанням та устаткуванням навчально-тренінгового центру КЗОЗ «ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» для підготовки та перепідготовки медичних працівників, працівників національної поліції, МНС, курсантів – 3 млн грн. на кожний рік.

5)        Проведення капітального ремонту в комунальних закладах охорони здоров’я (комунальних некомерційних підприємствах), що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – по 18 млн грн.

6)        Забезпечення хворих, які страждають на онкологічну патологію, сучасними методами діагностики та лікарськими засобами для проведення хіміотерапії за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів Харківської області  –  по 300 млн грн. на кожний рік.

7)        Організація, створення та оснащення центру перинатальної паліативної допомоги в регіональному перинатальному центрі ІІІ рівня у складі КНП ХОР «ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ»  - 600 тис грн. на 2019 рік та 400 тис. грн. – на 2020 рік.

8)        Забезпечення потреби у протезуванні слуху у дітей шляхом придбання кохлеарних імплантів для подальшого проведення оперативного лікування на базі закладів охорони здоров’я АМН України – 5 млн грн. на кожний рік.

9)        Забезпечення хворих, у т. ч. дітей, які страждають на інсулінозалежний тип цукрового діабету з ускладненнями та важким перебігом хвороби спеціальними приладами (інсулінові помпи) – 600 тис. грн. на кожний рік, тощо.

Протягом року неодноразово на засіданнях постійної комісії детально обговорювалось питання спрощення механізму надання матеріальної допомоги хворим на онкологічні захворювання.

Так, з метою виконання протокольного доручення, даного під час пленарного засідання XVII сесії VII скликання 30 серпня 2018 року, на засіданні постійної комісії 19 листопада 2018 року підтримані пропозиції начальника Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Федака Б.С. щодо включення заходів по забезпеченню належного обстеження, хірургічного та хіміотерапевтичного лікування в умовах КНП ХОР «Обласний центр онкології» до комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2019-2020 роки.

4. З метою реалізації статті 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я» протягом року постійною комісією було ухвалено низку рішень якими змінено порядок призначення керівників комунальних некомерційних підприємств галузі охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – шляхом обрання за конкурсом.

У зв’язку з цим, рішенням обласної ради від 01 березня 2018 року № 706-VІІ затверджено Положення про Громадську раду при Харківській обласній раді з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я.

Розпорядженням голови обласної ради від 11 квітня 2018 року № 56 утворено ініціативну групи з формування складу Громадської ради при Харківській обласній раді з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я, яку очолив заступник голови обласної ради Скоробагач Володимир Іванович, до складу якої також увійшли: секретар постійної комісії Мілютіна Вікторія Василівна та депутат обласної ради Пітько Валерій Анатолійович.

Розпорядженням голови обласної ради від 16 травня 2018 року № 69 затверджено склад Громадської ради при Харківській обласній раді з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я у складі 10 осіб.

Враховуючи, що усі вимоги для проведення конкурсів витримані, рішеннями обласної ради від 07 червня 2018 року № 758-VІІ та від 06 грудня 2018 року № 869-VІІ оголошено конкурси на заміщення 9 посад керівників комунальних некомерційних підприємств галузі охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

У зв’язку з цим, за рішенням постійної комісії від 06 грудня 2018 року кожен член постійної комісії залучений до роботи конкурсних комісій з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я.

5. Враховуючи ситуацію, що склалася з фінансовим забезпеченням у 2018 році медичної галузі у цілому та вирішення питання забезпечення лікування хворих, які страждають на орфанні захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання, за ініціативою постійної комісії на розгляд ХV сесії обласної ради винесено питання «Про звернення Харківської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України щодо ситуації, що склалася в медичній галузі Харківської області». Відповідне рішення обласної ради схвалено 01 березня 2018 року за № 661-VІI.

Протягом звітного періоду члени комісії також регулярно брали участь у перевірках стану використання майна, виконання статутних завдань та умов контракту керівниками комунальних підприємств.

Також приймали активну участь в обласних заходах, засіданнях робочих груп, комітетів, комісій спільно з фахівцями профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

За звітний період в постійній комісії розглянуто 28 звернень громадян, у тому числі головою постійної комісії на особистому прийомі - 18 звернень, що стосуються надання матеріальної допомоги, проведення лікування, забезпечення інвалідів засобами реабілітації, вирішення житлових питань та працевлаштування. Усім громадянам, які зверталися, була надана допомога у вирішенні питань, що їх турбують, у межах повноважень постійної комісії, визначених чинним законодавством.

 

Голова постійної комісії з питань

соціальної політики, охорони здоров’я,

реабілітації учасників бойових дій та АТО                                         В Святаш