Звіт

постійної комісії обласної ради з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва про роботу за 2018 рік

 

Постійна комісія з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VІІ.

У складі постійної комісії працюють десять депутатів, які є керівниками промислових підприємств, наукових установ та підприємцями. Члени постійної комісії представляють шість фракцій політичних партій в обласній раді. Свою роботу комісія здійснює відповідно до повноважень, визначених Положенням про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженим рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 27-VІІ, на підставі плану роботи обласної ради,  плану роботи комісії та щотижневих заходів обласної ради.

До повноважень постійної комісії  з питань промисловості,  житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва віднесено попередній розгляд і підготовка питань, а саме:

-             програм реформування і розвитку житлово-комунального господарства області, комунальної теплоенергетики, розвитку промисловості, паливно-енергетичної галузі, енергозбереження, будівництва та забезпечення житлом окремих пільгових категорій громадян; 

-             питань щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, які надаються підприємствами, що перебувають у спільній власності територіальних громад області.

Окрім того, постійна комісія здійснює контроль за виконанням рішень обласної ради відповідно до профілю; заслуховує звіти керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації з питань виконання галузевих програм та з питань, які відносяться до компетенції постійної комісії, готує висновки, рекомендації та пропозиції із зазначених питань і приймає рішення щодо винесення питань.

Протягом року постійною комісією проведено 6 засідань, на яких розглянуто 84 питання, що належать до її відання, надано висновки та рекомендації до 25 проектів рішення з профільних питань.

 

Комісія опікується широким колом питань, що потребують постійної системної роботи депутатів спільно зі структурними підрозділами обласної державної адміністрації.

Упродовж 2018 року на засіданнях постійної комісії заслуховувалася інформація про хід виконання 9 обласних програм, а саме:

-  програми «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки;

-  Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних  будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження  енергоефективних технологій на 2016-2020 роки;

-  регіональної програми розвитку паливної галузі Харківської області до 2020 року;

-  регіональної Програми підвищення енергоефективності, енергозбереження та зменшення споживання енергоресурсів у Харківській області на 2016 – 2022 роки;

-  Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2020 роки;

-  обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016-2018 роки;

-  Програми створення та ведення містобудівного кадастру Харківської області на 2015-2018 роки;

-  Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016-2020 роки;

-  Схеми планування території Харківської області.

 

Крім цього, для створення ефективних і сприятливих умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, збереження та використання пам’яток архітектури, залучення активної громадськості до пам’яткоохоронної справи постійною комісією спільно з Департаментом містобудування та архітектури облдержадміністрації розроблено Програму збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, яку було затверджено обласною радою (рішення обласної ради від 07 червня 2018 року № 722-VII). Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, – 132,45 млн грн., з яких 15,84 млн грн. – кошти обласного бюджету.

В рамках зазначеної Програми створено Консультативну раду з питань охорони культурної спадщини, метою якої є покращення умов співпраці з памяткоохоронними та громадськими організаціями.

 

Також, у зв’язку із закінченням дії обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016-2018 роки, Департаментом містобудування та архітектури облдержадміністрації за участі постійної комісії розроблено нову обласну Програму надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки, затверджену рішенням Харківської обласної ради від 06 грудня 2018 року № 825-VII. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, - 112,5 млн грн., з яких 45 млн грн. – кошти обласного бюджету.

Визначення списку кандидатів та черговість їх участі в Програмі антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки визначається Комісією, створеною спільним розпорядженням голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради. Голова постійної комісії бере активну участь у її засіданнях.

 

Одним з найбільш актуальних питань сьогодення є проблема освітлення населених пунктів. З метою її вирішення, за активної участі депутатів обласної ради Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації розроблено Програму розвитку освітлення населених пунктів Харківської області «Енергія світла» на 2019-2021 роки, у рамках якої передбачено збереження та розвиток існуючої мережі зовнішнього освітлення, підвищення ефективності та надійності функціонування об’єктів зовнішнього освітлення, забезпечення якісного утримання об’єктів зовнішнього освітлення, впровадження енергозберігаючих технологій і обладнання та, як наслідок, покращення криміногенної ситуації, зменшення місць концентрації дорожньо-транспортних пригод та травматизму населення.

Заходи Програми визначені трьома основними напрямками:

-         реконструкція діючих та будівництво нових об’єктів зовнішнього освітлення;

-         капітальний ремонт об’єктів зовнішнього освітлення та їх елементів;

-         поточний ремонт електричних мереж зон загального користування та вхідних груп багатоквартирних житлових будинках усіх форм власності.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми - 198,0 млн грн , з них з обласного бюджету - 180 млн грн.

У зв’язку зі значним зростанням попиту з боку об’єднань співвласників багатоквартирних  будинків, житлово-будівельних кооперативів області на «теплі» кредити, частина яких компенсується з обласного бюджету, постійна комісія разом з Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації відпрацювала проект змін до Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних  будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження  енергоефективних технологій на 2016-2020 роки, а саме збільшення прогнозного обсягу фінансування Програми на 2018 рік до 1762 тис. грн., відповідно загальний прогнозний обсяг фінансування збільшився до 6 962 тис. грн.

Разом з цим, постійною комісією спільно з Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації протягом звітного періоду відпрацьовано соціально спрямовані питання стосовно прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області наступних об’єктів:

-         закінченого будівництвом об’єкта «Будівництво модульних очисних споруд в с. Нагірне Зачепилівського району Харківської області» та передачу його у комунальну власність територіальної громади смт Зачепилівка;

-         обладнання та устаткування для реалізації заходів з водообміну у Краснопавлівському водосховищі та передачу його у державну власність Управлінню каналу Дніпро-Донбас;

-         закінченого будівництвом об’єкта «Будівництво модульних очисних споруд в с. Богуславка Борівського району Харківської області» та передачу його у комунальну власність Богуславської сільської ради;

-         частини закінченого будівництвом об’єкта «Будівництво водопроводу в селі Шевченкове Тавежнянської сільської ради Сахновщинського району Харківської області» та передачу її у комунальну власність Тавежнянської сільської ради.

Також постійна комісія розглянула та підтримала проект рішення «Про надання згоди на проведення робіт на об’єкті «Будівництво комплексу комунального некомерційного підприємства «Обласний центр онкології» за адресою: м. Харків, вул. Лісопарківська, 4»», що сприятиме подальшому вирішенню питання з надання онкологічної допомоги мешканцям Харківської області та м. Харкова на сучасному рівні.

Протягом звітного періоду постійною комісією спільно зі структурними підрозділами обласної державної адміністрації були проведені робочі наради, на яких розглянуто два протокольних доручення, а саме:

-       стосовно дотримання вимог технічного завдання у ході проведення робіт з реконструкції водопровідної магістралі від насосної станції у с. Катеринівка, смт Великий Бурлук Великобурлуцького району Харківської області (в результаті усунено недоліки, виявлені під час проведення гідравлічних випробувань; внесено відповідні зміни до проекту; у 2018 році на продовження робіт з обласного бюджету виділено 5400,0 тис. грн.).

-       стосовно вивчення ситуації щодо реалізації заходів з реконструкції очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області (у 2018 році на продовження робіт з обласного фонду охорони навколишнього середовища виділено 4 млн грн., закінчення будівництва планується на кінець 2019 року за умови забезпечення необхідного фінансування).

Вищезазначені питання ретельно вивчено та проаналізовано, надано необхідні рекомендації.

З метою стабілізації фінансово-економічного стану підприємств, що надають послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, а також підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2018/2019 років постійною комісією було розглянуто та підтримано звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо погашення різниці в тарифах між фактичною вартістю послуг та встановленими тарифами.

Постійна комісія координує роботу 5 комунальних підприємств Харківської обласної ради, здійснює моніторинг фінансово-господарської діяльності підприємств. Крім того, на засіданнях постійної комісії заслуховуються звіти керівників комунальних підприємств про виконання умов контракту та ефективність використання майна спільної власності, що обліковується на балансі підприємств.

Голова і члени постійної комісії активно працюють у складі експертної, консультативної, архітектурно-містобудівної, координаційної рад, територіальної комісії, створених при обласній раді і обласній державній адміністрації та її структурних підрозділах, а також входять до складу конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

На початку звітного періоду голова постійної комісії брав участь у селекторній нараді, яку проводило керівництво обласної державної спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, де заслуховувалася інформація стосовно проходження опалюваного сезону 2017-2018 та щодо стану розрахунків підприємств паливно-енергетичного комплексу за енергоносії, а також з питання «Реалізації проектів регіонального розвитку Харківської області у 2018 році». Серед переліку поданих інвестиційних програм та проектів, є проекти, орієнтовані на розвиток енергоефективності комунальних навчальних закладів, з виділенням відповідних сум з Державного фонду регіонального розвитку.

На постійному контролі в комісії знаходяться питання щодо підготовки та стабільного функціонування об’єктів та підприємств області у періоди опалювальних сезонів. Голова постійної комісії є членом обласного штабу з організації підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого розвитку функціонування в осінньо-зимовий період на 2018-2019 роки та активно приймає участь у виїзних «кущових засіданнях» штабу.

Також постійна комісія активно приймає участь у селекторних нарадах, які проводить Харківська обласна державна адміністрація по профільним питанням, а саме: стосовно введення житла в експлуатацію; освоєння коштів на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів, що фінансуються за рахунок різних джерел фінансування; щодо стану розрахунків споживачів за спожиті електричну енергію та природний газ, а також за надані послуги з тепло-, водопостачання та водовідведення.

Головою постійної комісії згідно із затвердженим в обласній раді графіком проводилися прийоми громадян з питань, що стосуються встановлення загальнобудинкових та індивідуальних газових приладів, а також проведення їх експертизи, ремонту дахів, водоводів, комунікацій; вуличного освітлення, встановлення пільг на сплату комунальних послуг тощо. На всі звернення надано обґрунтовані відповіді та роз’яснення.

Основними принципами діяльності постійної комісії є законність, гласність, рівноправність, колегіальність, вільне обговорення питань та прийняття рішень. Членів постійної комісії об’єднує відповідальна депутатська діяльність, активна життєва позиція, повага один до одного. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                                          А. Стронов