ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою

про роботу за 2018 рік

 

Постійна комісія обласної з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VI на І сесії VІІ скликання.

До її складу входять 9 депутатів обласної ради.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

За звітний період постійною комісією було проведено 7 засідань, на яких розглянуто понад 80 питань.

Відповідно до Положення про постійні комісії обласної ради, постійна комісія брала участь у розробці та попередньо розглядала питання щодо:

-  розвитку місцевого самоврядування (в рамках комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017- 2021 роки»),

- змін в адміністративно-територіальному устрої області,

-  перейменування сільських, селищних рад (відповідно чинного законодавства України),

-  клопотань про нагородження відзнаками різних рівнів,

-  клопотань про присудження щорічної Премії Верховної Ради України,

-  контролю за виконанням рішень обласної ради (у межах повноважень постійної комісії) тощо.

                                                                                                                                                               Упродовж звітного періоду постійною комісією розглядалися питання щодо нагородження Почесною грамотою, Грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою

На Харківщині активно триває процес децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

Значну увагу постійна комісія обласної ради приділяла процесам творення і становлення в Харківській області спроможних та самодостатніх територіальних громад, упродовж звітного періоду в цьому напрямі здійснювалась консультаційна, методична, роз’яснювальна та аналітична робота.

 Харківщина значно випереджає інші області в процесах створення спроможних та самодостатніх громад.

Згідно з Перспективним планом формування територій громад Харківської області (зі змінами), на цей час на Харківщині створено 18 об’єднаних територіальних громад, з них у 2018 році:

-                Великобурлуцька селищна ОТГ Великобурлуцького району;

-                Пісочинська селищна ОТГ Харківського району;

-                Циркунівська сільська ОТГ Харківського району;

-                Старовірівська сільська ОТГ Нововодолазького району;

-                Лозівська міська ОТГ Лозівського району;

-                Олексіївська сільська ОТГ Первомайського району.

Всі створені в Харківській області громади відповідно до Постанови КМУ визнані спроможними.

Постійна комісія активно співпрацює з Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з питань реалізації завдань реформи місцевого самоврядування.

Робота щодо створення спроможних і самодостатніх громад шляхом об’єднання у Харківській області триває й активно підтримується постійною комісією й обласною радою.   

 Зважаючи на досвід реалізації комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 08.12.2016 № 310-VІІ (зі змінами), доцільно відзначити, що завдяки реалізації зазначеної програми, Харківська обласна рада налагодила конструктивний діалог із місцевими органами влади на місцях, сприяла налагодженню співпраці різних гілок та рівнів влади, створила умови для підвищення активності громад та рівня їхньої самоорганізації, а також забезпечила реалізацію прав та інтересів територіальних громад, органів місцевого самоврядування, створювала належні умови роботи для органів місцевого самоврядування різних рівнів у Харківській області, надавала допомогу у процесах їх трансформації та адаптації до нових політичних і соціально-економічних умов, створювала умови для підвищення активності громад, організовувала злагоджену роботу органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, науковців, інститутів громадського суспільства щодо вирішення нагальних проблем регіонального розвитку.

 Одним із вагомих заходів зазначеної Програми є проведення обласного конкурсу міні-проектів територіальних громад "Разом в майбутнє".

До участі у Конкурсі у 2018 році запрошувалися громадські організації, громадські спілки, органи самоорганізації населення, батьківські комітети та об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, що зареєстровані згідно з чинним законодавством України, сільські, селищні, міські ради міст районного та обласного значення, ради об’єднаних територіальних громад-ініціатори спільних проектів, що розроблені в рамках співробітництва територіальних громад.

Пріоритетними напрямами Конкурсу у 2018 році стали поліпшення стану матеріально-технічної бази закладів і об'єктів охорони здоров’я, соціального захисту, культури, фізичної культури та спорту, освіти, транспорту, житлово-комунального господарства, а також зміцнення матеріальної бази творчих колективів, облаштування дитячих ігрових і спортивних майданчиків, ремонт пам'ятників, у тому числі місцевих визначних пам'яток, історичних будинків і споруд, благоустрій місць відпочинку населення - парків, скверів, алей тощо.

Переможцями у конкурсному відборі 2018 року стали 238 із 795 міні-проектів на загальну суму 61,7 млн грн. (співфінансування з обласного бюджету становило 30,8 млн грн.).

Впровадження міні-проектів у Харківській області дало такі результати:

- здійснено 187 заходів соціального спрямування при реалізації міні-проектів у номінації «Добробут та розвиток громад» на загальну суму 43,4 млн грн, у т.ч. із обласного бюджету – 21,7 млн грн;

- впроваджено 39 заходів з благоустрою населених пунктів та впровадження екологічних заходів при реалізації міні-проектів у номінації «Благоустрій та охорона довкілля» на загальну суму 11,5 млн грн, у т.ч. із обласного бюджету – 5,7 млн грн;

- реалізовано 12 заходів по збереженню культурної та духовної спадщини при реалізації міні-проектів у номінації «Історико-культурна спадщина та розвиток туризму» на загальну суму 3,9 млн грн, у т.ч. із обласного бюджету – 2,0 млн грн.

Для забезпечення ефективного використання бюджетних коштів та своєчасного виконання заходів по проектам, наприкінці 2018 року був проведений обласний конкурс міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» на 2019 рік.

На участь у конкурсі зареєстровано 603 міні-проекти на загальну суму 158,9 млн грн. Переможцями конкурсного відбору стали 299 міні-проектів на загальну суму 80,5 млн грн, в тому числі співфінансування з обласного бюджету склало 40,1 млн грн.

Із загальної кількості переможців найбільше проектів мають соціальну значимість і направлені на розвиток сільських територій за напрямом «Добробут та розвиток громад» - 258 проектів, 30 заходів реалізовуватиметься в номінації «Благоустрій та охорона довкілля» та 11 проектів в номінації «Історико-культурна спадщина та розвиток туризму».

 Реалізація міні-проектів кожного року підтверджує, що цей конкурс є одним із дієвих та ефективних шляхів вирішення у проектний спосіб проблем місцевого самоврядування шляхом залучення організаційних та фінансових ресурсів різних джерел та завдяки активній партнерській співпраці органів місцевого самоврядування та громад Харківщини.

 Однією з найважливіших організаційних форм роботи комісії є засідання, які проводяться регулярно, незалежно від скликання сесій обласної ради.

 Члени постійної комісії беруть активну участь у заходах, що проводяться Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією.

Депутати постійної комісії постійно беруть активну участь у обговоренні проектів обласних програм, обласного бюджету, програми економічного і соціального розвитку Харківської області. Також, уважно стежать за змінами у чинному законодавстві України, зокрема, стосовно місцевого самоврядування та приділяють велику увагу питанням його розвитку і налагодженню взаємодії з місцевими радами всіх рівнів.

 Головою та членами постійної комісії систематично проводиться робота зі зверненнями громадян, створюються необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення.

Аналіз звернень свідчить, що найактуальнішими питаннями є питання соціальної сфери, переважна більшість питань, що порушувались у зверненнях, які надійшли до депутатів від мешканців області, належать до компетенції міських та районних органів влади.

Основними завданнями, на яких зосереджується увага постійної комісії, є:

-          проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення, депутатів місцевих рад, працівників органів місцевого самоврядування щодо сутності, змісту та основних напрямків започаткованих в Україні реформ, децентралізації та створення нових спроможних об’єднаних територіальних громад;

-          реалізація на регіональному рівні законів України щодо змін у адміністративно-територіальному устрої області, перейменування, та, у зв’язку з цим, виконання обласною радою відповідних повноважень;

-          вжиття заходів для забезпечення максимальної реалізації комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 08.12.2016 № 310-VІІ (зі змінами), та контроль за ходом її виконання та ін.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                                          Е. Юрченко