ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від ________2019 року № _____

(_____сесія_________скликання)

 

ПОЛОЖЕННЯ

про обласну Спартакіаду з масового спорту серед районів області,

міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад

 

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ

 

Обласна Спартакіада з масового спорту серед районів області, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад (далі – Спартакіада) проводиться з метою активізації фізкультурно-масової, оздоровчої роботи, пропаганди здорового способу життя, залучення до фізкультурно-оздоровчих занять населення різних вікових груп, виявлення кращих районних, міських та територіальних фізкультурних організацій за підсумками виступів збірних команд, популяризації найбільш масових і доступних видів спорту фізкультурно-оздоровчої спрямованості.

 

2. КООРДИНАЦІЯ ДІЙ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ СПАРТАКІАДИ

 

Загальну координацію дій щодо підготовки та проведення Спартакіади здійснює Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації. Безпосереднє проведення змагань забезпечує КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ «СПОРТ ДЛЯ ВСІХ».

 

3. ТЕРМІН ПРОВЕДЕННЯ

 

Спартакіада проводиться з березня по жовтень місяць поточного року у ІІІ етапи.

І етап – змагання на підприємствах, в установах, навчальних закладах, спортивних клубах за місцем проживання населення;

ІІ етап – першість районів, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад;

ІІІ етап – фінальні обласні змагання.

 

4. УЧАСНИКИ СПАРТАКІАДИ

 

До участі у змаганнях за програмою Спартакіади допускаються збірні команди районів області, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад – переможці ІІ етапу змагань. Вік учасників  - від 16 років і старші (на момент  проведення змагань), окрім Спартакіади серед допризовної молоді та «Мама, тато, я – спортивна сім’я». Спортсмени повинні виступати за той район, місто, громаду, де вони зареєстровані або працюють на підприємствах даної території.

 

5. ЗАЯВКИ

 

Заявки на участь у змаганнях подаються до головної суддівської колегії за 2 години до початку змагань за формою, затвердженою Управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

 

з/п

Прізвище, ім’я

Рік народження

Місце проживання

Віза лікаря

 

 

 

 

 

 

6. ДАТИ ПРОВЕДЕННЯ ФІНАЛЬНИХ ЗМАГАНЬ

 

1. «Мама, тато, я – спортивна сім’я» – березень.

2. Спартакіада серед допризовної молоді – квітень.

3. «Козацькі розваги» – червень.

4. Спортивне рибальство – липень.

5. Спартакіада фізкультурних працівників – травень.

 

7. ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

 

Загальнокомандне місце у Спартакіаді визначається за найменшою сумою місць. У разі неучасті команди району області, міста обласного значення, об’єднаної територіальної громади в одному з видів програми, команда посідає останнє місце у групі плюс 1 штрафне очко (1 група 16 місце + 1 штрафне очко), (ІІ група 17 місце + 1 штрафне очко, III група – відповідно до кількості команд).

При рівності місць у однієї або більше команд перевага надається команді, що має кращий результат у спартакіаді фізкультурних працівників.

 

8. НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

 

Спортсмени, які посіли 1-3 місця у видах спорту, нагороджуються дипломами та медалями Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

Команди, які посіли 1-3 місця у видах спорту, нагороджуються дипломами Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

Команди, які посіли 1 місця у видах спорту, нагороджуються кубками Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

Команди-переможниці та призери Спартакіади окремо з кожної групи нагороджуються пам’ятними кубками Харківської обласної державної адміністрації.

 

 9. ФІНАНСУВАННЯ ЗМАГАНЬ

 

Проїзд і проживання учасників Спартакіади забезпечуються за рахунок організації, що відряджає. Харчування учасників змагань Спартакіади та суддів, оплата оренди споруд, транспорту, інші витрати – за рахунок коштів, передбачених на реалізацію соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 819-VIІ (головний розпорядник коштів – Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації).

 

Змагання проводяться за трьома групами районів області,  міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад:

 

Перша група

Друга група

Третя група

Балаклійський район

Близнюківський район

Золочівська ОТГ

Барвінківський район

Борівський район

Мереф’янська ОТГ

Богодухівський район

Великобурлуцький район

Зачепилівська ОТГ

Валківський район

Дворічанський район

Малоданилівська ОТГ

Вовчанський район

Зачепилівський район

Нововодолазька ОТГ

Дергачівський район

Ізюмський район

Старосалтівська ОТГ

Зміївський район

Кегичівський район

Чкаловська ОТГ

Золочівський район

Коломацький район

Роганська ОТГ

Красноградський район

Краснокутський район

Малинівська ОТГ

Нововодолазький район

Куп’янський район

Оскільська ОТГ

Харківський район

Лозівський район

Коломацька ОТГ

м. Ізюм

Первомайський район

Наталинська ОТГ

м. Куп’янськ

Печенізький район

Старовірівська ОТГ

м. Лозова

Сахновщинський район

Олексіївська ОТГ

м. Первомайський

Чугуївський район

Циркунівська ОТГ

м. Чугуїв

Шевченківський район

Лозівська ОТГ

 

м. Люботин

Пісочинська ОТГ

 

 

Великобурлуцька ОТГ

 

10. ПРОГРАМА ЗМАГАНЬ

 

1. Спартакіада серед допризовної молоді.

Склад команди – 8 учасників (7 спортсменів, 1 представник). Залік - із 6 кращих командних результатів. До участі у змаганнях допускаються учні 10-11 класів Загальноосвітніх шкіл, віком від 16 до 18 років. Також допускаються до змагань учні 10-11 класів, молодші за 16 років.

Види змагань:

1. Біг на 100 метрів.

2. Біг на 3000 метрів.

3. Плавання на 50 метрів.

4. Подолання смуги перешкод, загальна контрольна вправа (ЗКВ).

5. Підтягування на поперечині.

6. Метання гранати Ф-1 на дальність;

7. Стрільба (гвинтівка).

 

Переможці Спартакіади визначаються в особистому та командному заліку.

Особисті місця визначаються за кращими результатами у кожному виді програми.

Командні місця у кожному виді програми визначаються за найменшою сумою очок з усіх учасників змагань.

У випадку рівності результатів у командному заліку у двох або кількох команд перевага надається команді, яка має більше перших, других, … командних місць.

 

2. Мама, тато, я – спортивна сім’я.

 

Естафета «Слалом».

За командою «Руш» кожен учасник долає дистанцію «змійкою», оббігаючи фішки на першому етапі естафети. Після подолання першої половини дистанції учасник робить з лінії кидків 5 ударів ключкою, аби влучити у ворота м’ячем. Друга половина дистанції – повернення «змійкою» за лінію «Старт – Фініш».

Від лінії «Старт – Фініш» з проміжком один метр розташовано 10 фішок для проходження «змійкою». Лінія кидків знаходиться на відстані 20 метрів. Ворота розташовані на відстані 28 метрів від лінії «Старт – Фініш». В естафеті одночасно беруть участь 3 команди. Команда, яка показала кращий час (найменший) у своєму забігу, отримує додатково 10 очок, другий результат за часом – 5 очок.

Командам за естафету нараховуються очки відповідно до показаного часу: за кращий час (найменший) – 30 очок, за другий – 29 очок і так далі. За кожне влучення у мішень команді додатково нараховується одне очко. Очки, нараховані у естафеті, додаються до загальної суми очок, за якою визначаються переможці змагань.

 

Естафета «Єралаш».

За командою «Руш» члени команди починають вправу одночасно. На першому етапі мати добігає до місця, де розташований волейбольний м’яч; дитина – до кільця, бере його в руки та підіймає над головою; батько стає на відмітку за дитиною навпроти матері. Мати та батько по черзі роблять один кидок, аби влучити в кільце. На другому етапі батько повинен перебігти до відмітки, де знаходиться футбольний м’яч; дитина перебігає до наступного кільця, бере його в руки та ставить на покриття; мати стає на відмітку за дитиною навпроти батька. Мати та батько по черзі роблять один удар ногою по м’ячу за чергою, аби влучити в кільце. На третьому етапі мати добігає до місця, де розташований гандбольний м’яч; дитина – до кільця, бере його в руки та підіймає його над головою; батько стає на відмітку за дитиною навпроти матері. Мати та батько роблять по черзі один кидок, аби влучити у кільце. На четвертому етапі батько та мати, міняючись місцями, перебігають до відміток, де знаходяться баскетбольні м’ячі; дитина добігає до наступного кільця, бере його та піднімає у горизонтальному положенні, витягнувши руки перед собою; батько та мати роблять кидки зі своїх відміток, аби влучити м’ячем в кільце. Протягом всієї вправи дитина своїм пересуванням уздовж вісьової лінії має право допомагати батькам влучити у кільце. Після проходження всіх етапів члени команди повертаються до лінії «Старт – Фініш», тримаючись за руки. Під час повернення до лінії «Старт – Фініш» учасники команди не повинні розмикати рук. Естафета закінчується тоді, коли останній учасник команди перетинає лінію «Старт – Фініш». (Відмітки та інвентар розташовуються на відстані 6 метрів один від одного та від лінії «Старт – Фініш»). В естафеті одночасно беруть участь 3 команди.

Команда, яка показала кращий час (найменший) у забігу, отримує додатково 10 очок, другий результат за часом – 5 очок. Командам за естафету нараховуються очки відповідно до показаного часу: за кращий час (найменший) – 30 очок, за другий – 29 очок і так далі. За кожне влучення у кільце команді додатково нараховується одне очко. Очки, отримані в естафеті, додаються до загальної суми очок, за якою визначаються переможці змагань.

 

Естафета «Баскетбол».

За командою «Руш» перший учасник команди з лінії «Старт – Фініш» пливе до м’яча, аби влучити у корзину. Після кидка він пливе на лінію «Старт – Фініш» та передає естафету наступному учаснику. Наступний учасник команди починає рух після торкання до бортика басейна попереднього учасника. Естафета вважається завершеною, коли останній учасник команди торкнеться бортика басейна за лінією «Старт – Фініш». В естафеті одночасно беруть участь 3 команди. Відстані: від лінії «Старт – Фініш» до м’яча - 9 метрів, а до корзини – 12 метрів. Команда, яка показала кращий час (найменший) у своєму запливі, отримує додатково 10 очок, другий результат за часом – 5 очок. За кожне влучання м’яча у корзину команді додається 2 очка. За естафету командам нараховуються очки відповідно до показаного часу: за кращий час (найменший) – 30 очок, за другий – 29 очок і так далі. Сума очок, яка нарахована у естафеті, додається до загальної суми очок, за якою визначаються переможці змагань.

 

Естафета «Золотий ключик».

За командою «Руш» мати пливе з рятувальним кругом з лінії «Старт – Фініш» до дитини, яка тримається на воді на відстані 15 метрів. Допливши до дитини, мати допомагає дитині вдягнути круг, після чого батько тягне за мотузку рятувальний круг з дитиною. Під час проходження дистанції дитина повинна зібрати п’ять предметів, що знаходяться на поверхні води. Лінія «Старт – Фініш» знаходиться на відстані 2 метрів від стартових тумб басейну. Команда, яка показала кращий час (найменший) у своєму запливі, отримує додатково 10 очок, другий результат за часом – 5 очок. За естафету командам нараховується очки відповідно до показаного часу: за кращий час (найменший) – 30 очок, за другий – 29 очок і так далі. Сума очок, яка нарахована в естафеті, додається до загальної суми очок, за якою визначаються переможці змагань.

 

Естафета «Мисливство».

За командою «Руш» перший учасник команди з рюкзаком, в якому знаходяться «літаючі тарілки», перестрибує з купини на купину, не торкаючись покриття будь-якою частиною тіла, до лінії кидків, з якої робить 3 кидки «літаючими тарілками» у мішень. Після чого повертається за лінію «Старт – Фініш» та передає естафету і (рюкзак) наступному учаснику. Естафета закінчується тоді, коли останній учасник команди перетинає лінію «Старт – Фініш». Лінія кидків знаходиться на відстані 15 метрів від лінії «Старт – Фініш». Мішень розташована на відстані 7 метрів від лінії кидків. 25 купин розташовуються на відстані 0,7 метра одна від одної. При допущенні помилки при перестрибуванні купин, учасник продовжує вправу з попередньої купини, де була допущена помилка. 9 «літаючих тарілок» знаходяться в рюкзаку. Першим виконує вправу тато, другою – мати, третьою – дитина. Одночасно естафету проходять 3 команди. Команда, яка показала кращий час (найменший) у своєму забігу, отримує додатково 10 очок, другий результат за часом – 5 очок. Командам за естафету нараховуються очки відповідно до показаного часу: за кращий час (найменший) – 30 очок, за другий – 29 очок і так далі. За кожне влучення «літаючою тарілки» у мішень команді додатково нараховується 1 очко. Очки, отримані в естафеті, додаються до загальної суми очок, за якою визначаються переможці змагань.

 

Естафета «Смуга перешкод».

За командою «Руш» учасники команди одночасно долають смугу перешкод у обох напрямках до лінії стрибків, де дитина 5 разів стрибає через скакалку, яку розкручують батьки.

Варіант № 1: 3 бар’єри висотою 0,6 метра, 3 кільця діаметром 0,9 метра розміщуються почергово: кільце – бар’єр - на відстані 3 метрів один від одного.

Варіант № 2: умови такі ж самі, але замість бар’єрів та кілець учасники долають штучний тунель з тканини довжиною 5 метрів, який 1 учасник команди проходить, поки 2 помічники утримують перешкоду, учасники по черзі долають тунель до лінії стрибків, де дитина стрибає через скакалку, яку розкручують батьки.

Фішка, яку оббігають команди, знаходиться на відстані 20 метрів від лінії «Старт – Фініш». Лінія стрибків знаходиться на відстані 5 метрів від лінії «Старт – Фініш». Естафета закінчується тоді, коли останній учасник команди перетинає лінію «Старт – Фініш». Одночасно естафету виконують 3 команди.

У випадку руйнування перешкоди (варіант № 1), учасник повинен повернутися назад до цієї перешкоди та повторити вправу. Зараховуються лише ті стрибки через скакалку, які виконані без помилок.

Команда, яка показала кращий час (найменший) у своєму забігу, отримує додатково 10 очок, другий результат за часом – 5 очок. Командам за естафету нараховуються очки відповідно до показаного часу.

Організатори та оргкомітет змагань мають право визначати зміст, черговість проведення та кількість видів змагань, вносити пропозиції, доповнювати, робити зміни до програми або регламенту заходу, відповідно до можливостей матеріально-технічного забезпечення та умов місця проведення заходу, якщо того вимагають обставини, для поліпшення умов проведення змагання та для якісного виступу учасників.

 

3. Козацькі розваги.

 

Склад команди: 3 учасники (2 спортсмени та 1 представник). До участі у змаганнях на всіх етапах допускаються команди чоловічої статі.

 

Види змагань:

«Колода»

Колода вагою 70 кілограмів знаходиться на землі. Учасники команди по черзі піднімають колоду із землі над собою на прямих руках максимальну кількість разів. У кожного учасника є одна спроба. Час на виконання вправи 1 хвилина 30 секунд.

Кількість балів, що нараховується команді, відповідає кількості піднятих разів колоди обома членами команди.

 

«Каменярі»

Від лінії «Старт – Фініш» на відстані 10 метрів розташовані 4 тумби висотою 1,25 метра, поряд з якими на землі знаходиться каміння вагою 70 кілограмів, 80 кілограмів, 90 кілограмів, 100 кілограмів. За командою «Старт» члени команди по черзі добігають до місця розташування тумб та встановлюють на них каміння, починаючи з найлегшого. Вправа закінчується тоді, коли останній учасник команди після встановлення каміння перетинає лінію «Старт – Фініш».

Команді, яка показала кращий час у загальному заліку даної вправи, нараховується найвищий бал, який дорівнює 25. Інші команди у турнірній таблиці розташовуються відповідно до показаних результатів та отримують на один бал нижче від попередньої команди.

 

«Козацька вдача»

Линва довжиною 12 метрів має три відмітки: одна посередині, дві відмітки від середини у різні боки на відстані 2 метрів кожна. Члени команд, тримаючи линву руками та стоячи навпроти, тягнуть її на себе. Вправа закінчується тоді, коли найближча від команди відмітка на линві перетне відмітку на середині дистанції. Заборонено обмотувати линвою руки та тулуб, торкатися будь-якою частиною тіла землі.

Змагання відбуваються за олімпійською системою.

Команді, яка посіла перше місце в загальному заліку даної вправи, нараховується найвищий бал, який дорівнює 25.

Команда, яка посіла II місце, отримує у залік на три бали менше від попередньої команди.

Команди, які посіли III – IV місця, отримують у залік на три бали менше від попередньої команди, розташованої в турнірній таблиці.

Команди, які посіли V-VIII місця, отримують у залік на три бали менше від попередніх команд, розташованих у турнірній таблиці.

Команди, які посіли IX-XVI місця, отримують у залік на три бали менше від попередніх команд, розташованих у турнірній таблиці.

Команди, які посіли місця нижче XVI, отримують у залік на три бали менше від попередніх команд, розташованих у турнірній таблиці.

 

«Чобіток»

Для виконання вправи використовується класична гиря (чобіток) –16 кілограмів. Чобіток кидається двома руками через спину без попереднього розгойдування на максимальну відстань. Для кидка учаснику надається три спроби, одна з яких – пробна. При виконанні вправи забороняється перетинати межу старту. Зараховуватися буде кращий результат.

Команді, яка посіла перше місце у загальному заліку даної вправи, нараховується найвищий бал, який дорівнює 25. Інші команди отримують у залік на два бали нижче ніж отримала попередня команда.

Переможець змагань визначається за найбільшою загальною сумою очок, отриманих у програмі змагань. При рівній кількості очок у призерів фіналу, переможець визначається за більшою кількістю кращих місць, зайнятих під час змагань.

 

4. Спортивне рибальство.

Склад команди – 3 учасники (2 спортсмени і 1 представник).

Риба ловиться 4 вудками. Довжина вудки згідно з правилами змагань – 5-6 метрів. Спінінговими вудками ловити заборонено. Лов риби здійснюється з берега. Дистанція між учасниками 5 метрів. Заходити і стояти у воді забороняється. Час підготовки до змагань 20 хвилин. За 5 хвилин до старту суддя дає один звуковий сигнал, після чого дозволяється закидати підкормку. За другим сигналом розпочинається риболовля.

Особисті місця визначаються за сумою балів, нарахованих за вагу улову, а також за кількістю виловлених риб. При рівній кількості балів перевагу має учасник, у якого більше риби.

Командне місце визначається за найбільшою сумою балів усіх учасників.

 

5. Спартакіада фізкультурних працівників.

Склад команди – 8 учасників (7 спортсменів, 1 представник). У складі команди має бути 1 жінка.

До змагань допускаються: вчителі фізкультури, інструктори підприємств, сільських, селищних рад, тренери, директори дитячо-юнацьких спортивних шкіл, працівники управлінь (комітетів, відділів, секторів) з питань фізичної культури та спорту, працівники фізкультурно-спортивних товариств «Колос» та працівники районних, міських центрів «Спорт для всіх». У мандатну комісію надається витяг з трудової книжки.

Представник має право у разі хвороби або травми учасника замінити його в окремих видах змагань.

 

Види змагань:

1. Легкоатлетична естафета 60 метрів х 4 особи (незалежно від статі).

2. Перетягування канату (5 осіб).

3. Армспорт (1 особа).

4. Настільний теніс (1 жінка, 1 чоловік).

5. Міні-футбол (5 осіб).

 

Загальнокомандне місце визначається за найменшою сумою місць, що посіла команда з усіх видів змагань. При однаковій сумі місць перевага надається команді, що має кращий результат у міні-футболі.

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                        В. Коваленко