ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради

«Про зміну меж ландшафтних заказників місцевого значення «Малинівський» та «Кочетоцька лісова дача» на території

Чугуївського району Харківської області»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Прийняття рішення обласної ради «Про зміну меж ландшафтних заказників місцевого значення «Малинівський» та «Кочетоцька лісова дача» на території Чугуївського району Харківської області» обґрунтовано вимогою щодо необхідності приведення 50-ти метрової смуги лісу навколо в/ч А-2467 до вимог Закону України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» та організації надійної охорони цього об’єкту.

Протягом останніх років до обласної державної адміністрації неодноразово надходили звернення командування військової частини А 2467 стосовно вирішення питання проведення суцільної вирубки дерев навколо зовнішньої огорожі охоронного об’єкту, який розташовується в межах природно-заповідного фонду – ландшафтного заказника місцевого значення «Малинівський» у Чугуївському районі Харківської області.

У відповідності до статті 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на територіях заказників забороняються суцільні, прохідні, лісовідновні та поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність, що суперечить цілям та завданням, передбаченим положенням про заказник.

Ураховуючи зазначене, вирішення питання вирубки дерев навколо охоронного об’єкту можливе лише шляхом виключення відповідної території зі складу природно-заповідного фонду області, тобто шляхом зміни меж (зменшення на 26,3 га) ландшафтного заказника місцевого значення «Малинівський».

Разом с тим, відповідно до вимог статей 51-53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», з метою запобігання зменшенню площі природно-заповідного фонду по області в цілому та по Чугуївському району відповідно, даним рішенням змінюються межі ландшафтного заказника місцевого значення «Кочетоцька лісова дача» у Чугуївському районі Харківської області за рахунок розширення іншими лісовими ділянками, які мають значну природоохоронну та наукову цінність, загальною площею 27,0 га.

При зміні меж території ландшафтного заказника місцевого значення «Малинівський» його загальна площа складатиме 2230,8 га.

При зміні меж території ландшафтного заказника місцевого значення «Кочетоцька лісова дача» його загальна площа складатиме 2190,3 га.

Про доцільність зміни меж ландшафтних заказників місцевого значення «Малинівський» та «Кочетоцька лісова дача» у Чугуївському районі Харківської області викладено у експертних висновках, підготовлених працівниками національного природного парку «Гомільшанські ліси» та фахівцями інституту біології Харківського Національного університету ім. В.Н. Каразіна.

На підставі даних експертних висновків зміну меж зазначених ландшафтних заказників місцевого значення погоджено Міністерством екології та природних ресурсів України (лист від 13.05.2019 № 6/4.1-/5001-19).

 

2. Цілі і завдання прийняття акта

 

Прийняття даного рішення забезпечить виконання вимог Закону України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» в частині організації надійної охорони та оборони військової частини А 2467.

Разом з тим, втрати природно-заповідного фонду замість вилучених лісових ділянок зі складу ландшафтного заказника місцевого значення «Малинівський» компенсуються за рахунок розширення меж ландшафтного заказника місцевого значення «Кочетоцька лісова дача», що дозволяє забезпечити збереження цінних природних комплексів регіону.

 

3.           Загальна характеристика та основні положення акта

 

Зазначеним проектом рішення обласної ради визначено території ландшафтного заказника місцевого значення «Малинівський», які виводяться з його складу у 50-ти метровій смузі навколо військової частини А 2467 з метою організації її охорони та оборони.

Одночасно, визначено території, що вводяться до складу ландшафтного заказника місцевого значення «Кочетоцька лісова дача» з метою компенсації втрат природно-заповідного фонду області.

Відповідно до проекту рішення уповноваженим органам вказано на необхідність перезатвердити положення на заповідні території, межі яких змінюються, та переоформити охоронні зобов’язання.

Прийняття рішення обласної ради «Про зміну меж ландшафтних заказників місцевого значення «Малинівський» та «Кочетоцька лісова дача» на території Чугуївського району Харківської області» дозволить компенсувати втрати вилучених лісових ділянок зі складу ландшафтного заказника місцевого значення «Малинівський» площею 26,3 га за рахунок введення аналогічних лісових ділянок площею 27,0 га до складу ландшафтного заказника місцевого значення «Кочетоцька лісова дача», що дозволить забезпечити збереження у незмінному стані загального балансу площі природно-заповідного фонду Чугуївського району та області в цілому.

При цьому, буде забезпечено виконання вимог Закону України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» в частині організації надійної охорони та оборони військової частини А 2467.

 

4. Стан нормативно правової бази у даній сфері правового регулювання

 

Предметом правового регулювання цього рішення є відносини у сфері заповідної справи – в частині зміни меж об’єктів природно-заповідного фонду України. На законодавчому рівні суспільні відносини, що діють в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, регулюються Законом України «Про природно-заповідний фонд України».

Крім цього, у сфері правового регулювання розробленого проекту рішення обласної ради діють закони України: «Про місцеве самоврядування в Україні» «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», Земельним кодексом України, Лісовим кодексом України, Водним кодексом України, Положенням про Зелену книгу України, а також нормативними актами законодавства України.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Ландшафтні заказники місцевого значення «Малинівський» та «Кочетоцька лісова дача», зміна меж яких пропонується, розташовані в межах ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство» на території Чугуївського району Харківської області.

Земельні лісові ділянки, запропоновані до виключення та включення зазначених об’єктів природно-заповідного фонду, знаходяться у користуванні ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство».

Зміну меж ландшафтних заказників місцевого значення «Малинівський» та «Кочетоцька лісова дача» на території Чугуївського району Харківської області погоджено ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство» (лист від 17.04.2019 № 01-11/230) та Чугуївською районною державною адміністрацією (лист від 11.04.2019 № 01-33/1467).

 

6. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Відповідно до ст. 46 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» витрати, пов'язані із забезпеченням режиму охорони гідрологічного та ентомологічного заказників місцевого значення, здійснюються за рахунок підприємств, установ, організацій, інших землевласників та землекористувачів, на території яких вони знаходяться.

У разі необхідності проведення спеціальних заходів, спрямованих на запобігання знищенню чи пошкодженню природних комплексів територій та об'єктів природно-заповідного фонду зазначених категорій, можуть виділятися кошти місцевих бюджетів - для територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

 

 

 

 

Директор Департаменту екології

та природних ресурсів Харківської

обласної державної адміністрації                                                   А. ТИМЧУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тетяна Михайличенко 705 56 57

Олеся Жукова 705 20 77