ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради

Про надання КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ПАЛАЦ ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ» земельної ділянки у постійне користування

 

  До обласної ради з клопотанням звернувся КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ПАЛАЦ ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ» щодо надання в постійне користування земельної ділянки  площею 0,1165 га за рахунок земель житлової та громадської забудови для експлуатації та обслуговування громадського будинку літ. «А-3» (навчальний корпус), яка розташована за адресою: вулиця Сумська, 37  у Київському районі міста Харкова   (кадастровий     № 6310136600:02:001:0039).

Статтею 92 Земельного кодексу України (надалі за текстом – «ЗК України») закріплено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, зокрема, підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Відповідно до статті 8 ЗК України до повноважень обласних рад у галузі земельних відносин на території області належить розпорядження землями, що знаходяться у спільній власності територіальних громад.

Зі змістом вказаної норми Закону кореспондується стаття 122 ЗК України, якою передбачено, що  обласні  ради передають земельні ділянки у власність або у користування з відповідних земель спільної власності територіальних громад для всіх потреб. Зазначені норми статей також закріплено у Законі України від 06.09.2012 №5245-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності».

Згідно зі статтею 123 ЗК України надання земельних ділянок комунальної власності у користування здійснюється органами місцевого самоврядування, які приймають такі рішення на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі: надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення або формування нової земельної ділянки (крім поділу та об’єднання). Рішенням про надання земельної ділянки у користування за проєктом землеустрою щодо її відведення здійснюються, зокрема, затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Наданий проєкт землеустрою було затверджено рішенням Харківської міської ради від 19.04.2017 року №608/17 «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд».

Проєкт рішення підготовлено у відповідності до вищезазначених норм чинного законодавства та статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

 

Начальник управління

з питань комунальної власності                                         М. БУР’ЯНОВА