ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

Про затвердження порядку використання коштів обласного бюджету для нагородження переможців та лауреатів другого (регіонального) туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року»  грошовими винагородами

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проект рішення розроблено з метою виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про всеукраїнський конкурс «Учитель року» від 11.08.1995 № 638 (зі змінами від 16.05.2018 № 370), підвищення престижності професії вчителя в суспільстві, виявлення та підтримки талановитих педагогів та розвитку їх творчого потенціалу.

Прийняття рішення необхідне для:

проведення витрат за рахунок бюджетних коштів на нагородження переможців та лауреатів другого (регіонального) туру конкурсу «Учитель року» у відповідності до чинного законодавства України;

встановлення розміру грошової премії для відзначення у п’яти номінаціях на обласному рівні – переможців та лауреатів  регіонального туру конкурсу, а саме: за І місце  – у розмірі трьох мінімальних заробітних плат; за ІІ місце – у розмірі однієї мінімальної заробітної плати; за ІІІ місце – у розмірі половини мінімальної заробітної плати.

Положенням про всеукраїнський конкурс «Учитель року» не передбачено розроблення та затвердження положення про проведення зазначеного конкурсу на рівні області, ним передбачено, що  нагородження переможців та лауреатів обласного конкурсу здійснюється за рахунок місцевих бюджетів без зазначення розмірів грошової премії. Центральний організаційний комітет конкурсу щороку затверджує умови та порядок проведення конкурсу.

.

              2. Мета і шляхи його досягнення

Основною метою рішення є  підтримка талановитих педагогів Харківської області, що сприяє підвищенню соціального статусу педагогічних працівників як одного з основних напрямів державної політики у сфері освіти, упорядкування фінансових питань щодо нагородження за переможців та лауреатів обласного конкурсу відповідно до вимог чинного законодавства України.

 

3. Правові аспекти

Проект рішення підготовлено відповідно до Указу Президента  України від 29.06.1995 р. № 489 «Про всеукраїнський конкурс «Учитель року», ураховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 № 638 «Про затвердження Положення про всеукраїнський конкурс «Учитель року»  зі змінами  внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2018 № 370, обласної Програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини»  на 2019-2023 рр.», затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 06 грудня 2018 року № 817-VІІ, керуючись статтями 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація даного проекту рішення не потребує додаткового виділення коштів обласного бюджету та надасть можливість використання бюджетних коштів у відповідності до вимог чинного України.

 

5. Позиція заінтересованих органів

Проект рішення розроблено з урахуванням позиції  Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації.

 

6. Регіональний аспект

Прийняття даного рішення буде сприяти виявленню та підтримці талановитих педагогів області, поширенню кращого педагогічного досвіду.

 

7. Громадське обговорення

Проект рішення не потребує громадського обговорення.

 

8. Прогноз результатів

Забезпечення в межах повноважень можливості нагородити грошовими преміями переможців та лауреатів другого (регіонального) туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

 

 

Директор  Департаменту                                                                           Л. КАРПОВА