П О Я С Н Ю В А Л Ь Н А   З А П И С К А

 

 до проекту рішення обласної ради

 

«Про внесення змін до розділу 5 частини VІ комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 310–VII (зі змінами)»

 

Розділом 5.  «Заохочення громадської ініціативи з питань місцевого та регіонального розвитку» заходів  комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 310-VII (зі змінами) передбачена підтримка та співфінансування проєктів, програм, грантів, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування.

У партнерстві з Харківською обласною РАДОЮ КОМУНАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ  «ХАРКІВСЬКИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ ІМЕНІ М.Ф. СУМЦОВА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ підготовлено проєкт «Азимут культурного розвитку», який  став переможцем конкурсу Українського культурного фонду за програмою «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти.» та отримав грантову підтримку Міністерства культури України.  

Метою проєкту є створення інструментарію (практичних кейсів та рекомендацій), які будуть методичною основою для осучаснення районних історико-краєзнавчих музеїв та їх подальшої діяльності як музеїв нового типу, дозволить впровадити нові форми роботи з відвідувачами і взаємодії з громадою, а також посилити співпрацю з органами місцевого самоврядування при формуванні стратегій розвитку територій.

Відповідно до умов конкурсу, головним заявником проєктної пропозиції виступив КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ ІМЕНІ М.Ф.СУМЦОВА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

Харківською обласною радою як партнером проєкту, з метою ефективного виконання заходів комплексної програми, а також з метою реалізації заходів проєкту «Азимут культурного розвитку», спрямованих на проведення системного навчання працівників музейних установ комунальної форми власності та представників територіальних громад,  які опікуються культурою, та  сприяння створенню єдиного культурного простору регіону і стимулювання  економічного  розвитку громад, розроблено відповідний проєкт рішення, яким передбачено внесення змін до заходів програми, а саме:

-  у пункті 5.1 «Підтримка та співфінансування  проєктів, програм, грантів, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування.» у колонці  «2019» цифри «1 000 000» замінити цифрами «900 000 грн.»;

-  розділ 5. доповнити новим пунктом 5.12. «Участь у реалізації та співфінансуванні грантового проєкту Українського культурного фонду «Азимут культурного розвитку», визначити виконавцями заходу Харківську обласну раду, Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ ІМЕНІ М.Ф. СУМЦОВА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ та передбачити фінансування зазначеного заходу у 2019 році в сумі 100 000 грн.

Виконання зазначених заходів не потребує додаткового виділення коштів. Фінансування здійснюватиметься в межах коштів, передбачених на 2019 рік заходами програми.

Ураховуючи зазначене вище, даний проєкт рішення пропонується винести на розгляд чергової сесії обласної ради.

 

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                 В. КОВАЛЕНКО