ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням  обласної  ради

від «___» ______ 2019 року № ___-VІІ

(_____ сесія VІІ скликання)

 

ПОЛОЖЕННЯ

про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

РОЗДІЛ І

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Положення про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області (далі по тексту – Положення) розроблено відповідно до Конституції України, Закону України «Про оплату праці», постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 1999 року № 859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» (із змінами), наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 № 308/519, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.10.2005 за № 1209/11489, наказу Міністерства культури України від 18.10.2005 № 745, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.10.2005 за № 1285/11565.

Дане Положення розроблено з метою впровадження диференційного підходу до визначення розмірів заробітної плати керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області (далі по тексту – керівники комунальних підприємств) залежно від фінансових показників господарської діяльності підприємства і середньооблікової чисельності працюючих та відповідного їх заохочення за якісне виконання обов’язків за контрактом.

1.2. За виконання обов’язків, передбачених  у  контракті, керівнику  комунального підприємства нараховується заробітна плата за кошти, одержані комунальним підприємством внаслідок його фінансово-господарської діяльності, або/та кошти обласного бюджету, які отримує підприємство як фінансову допомогу відповідно до вимог чинного законодавства України.

1.3. Заробітна плата керівника комунального підприємства складається з посадового окладу, надбавок, доплат, премій та заохочень.

 

 

РОЗДІЛ ІІ

УМОВИ І РОЗМІРИ ОПЛАТИ ПРАЦІ КЕРІВНИКІВ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

 

2.1. Визначення розміру посадового окладу керівника комунального підприємства

 

2.1.1. Розмір посадового окладу керівника комунального підприємства  визначається залежно від середньооблікової чисельності працівників у еквіваленті повної зайнятості за рік, у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії, відповідно до додатку 1 до цього Положення.

2.1.2. Розмір мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії на комунальному підприємстві визначається у Колективному договорі, що діє на комунальному підприємстві, або у іншому нормативному документі (наказ).

До розрахунку мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії застосовуються:

      прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений відповідно до чинного законодавства України;

      коефіцієнт мінімальної заробітної плати працівника основної професії, визначений у  Колективному договорі, що діє на комунальному підприємстві, або у Галузевій угоді (за наявності);

      регіональний коефіцієнт - 1,2.

2.1.3. Посадовий оклад керівника комунального підприємства розраховується відповідно до додатку 2 до цього Положення та є невід’ємною частиною штатного розпису комунального підприємства.

2.1.4. Посадові оклади заступників керівників комунальних підприємств встановлюються на 5 – 15 відсотків, головних бухгалтерів - на 10 – 30 відсотків нижче посадового окладу керівника підприємства.

2.1.5. Посадові оклади керівників комунальних підприємств змінюються у разі зміни відповідних показників, зазначених у пункті 2.1.2 цього Положення.

2.1.6. За достовірність наданої інформації стосовно середньооблікової чисельності працівників у еквіваленті повної зайнятості за рік, мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії керівник та головний бухгалтер комунального підприємства несуть персональну дисциплінарну відповідальність.

2.1.7. Установити, що посадові оклади керівників комунальних некомерційних підприємств галузі охорони здоров’я, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі по тексту – комунальні некомерційні підприємства) розраховуються відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери аказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 № 308/519, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17.10.2005 за № 1209/11489 (зі змінами)).

2.1.8. Установити, що посадові оклади керівників комунальних підприємств галузі культури розраховуються відповідно до умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери (наказ Міністерства культури України від 18.10.2005 № 745, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.10.2005 за № 1285/11565 (зі змінами)).

 

2.2. Надбавки та доплати до посадового окладу керівника

комунального підприємства

 

2.2.1. Керівнику комунального підприємства нараховуються та виплачуються наступні надбавки:

-     за складність, напруженість у роботі - встановлюється (у межах затвердженого фонду оплати праці) щомісячно до 50 відсотків посадового окладу  (за погодженням фінансової комісії) за: виконання більш складної і відповідальної роботи; обсяг виконуваної роботи, її інтенсивність; якість і своєчасність виконуваних робіт, творчий підхід при виконанні нових і складних робіт.

Новопризначеним керівникам надбавка за складність, напруженість у  роботи встановлюється не раніше ніж через один - три місяці з дня призначення на посаду.

Надбавка скасовується або зменшується в разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи відповідно до умов контракту або виникнення  від’ємного значення прибутку (збиток).

Надбавка не нараховується керівникам комунальних підприємств, які знаходяться в стадії ліквідації, банкрутства чи фактично не здійснюють фінансово-господарську діяльність;

-     щомісячно за стаж наукової діяльності для керівників комунальних підприємств, робота яких пов'язана з науковою, науково-технічною діяльністю, у таких розмірах: понад 3 роки - 10 відсотків, понад 10 років - 20 відсотків, понад 20 років - 30 відсотків;

-     за вислугу років – відповідно до чинного законодавства України та умов Колективного договору, що діє на комунальному підприємстві;

-     за почесні звання України, СРСР, союзних республік СРСР: «народний» - у розмірі 40 відсотків, «заслужений» - 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати);

-     за спортивні звання «заслужений тренер», «заслужений майстер спорту» - у розмірі 20 відсотків, «майстер спорту міжнародного класу» - 15 відсотків, «майстер спорту» - 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Надбавки за почесні звання встановлюються керівникам комунальних підприємств, якщо їх діяльність за профілем збігається із наявним почесним званням. За наявності двох або більше звань надбавки встановлюються за одним (вищим) званням.

2.2.2. Керівнику  комунального підприємства виплачуються наступні доплати:

-     за науковий ступінь кандидата або доктора наук у розмірі відповідно 15 і  20 відсотків до посадового окладу;

-     за вчене звання старшого наукового співробітника у розмірі 25 відсотків та професора 33 відсотки до посадового окладу, якщо комунальне підприємство здійснює науково-дослідну, науково-виробничу та науково-технічну діяльність.

Доплати провадяться в разі, коли діяльність керівника комунального підприємства за профілем збігається з наявним науковим ступенем, вченим званням.

2.2.3. Підвищення посадового окладу за наявність кваліфікаційної категорії та за роботу у шкідливих та важких умовах проводиться згідно із чинним законодавством України.

 

РОЗДІЛ ІІІ

УМОВИ, ДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ ПОКАЗНИКИ ТА РОЗМІРИ ПРЕМІЮВАННЯ КЕРІВНИКІВ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА ПІДСУМКАМИ РОБОТИ ЗА КВАРТАЛ/РІК

 

3.1. Умови преміювання керівників комунальних підприємств

 

3.1.1. Преміювання керівника комунального підприємства здійснюється на підставі показників звітів про виконання фінансового плану, статистичних та бухгалтерських даних за результатами роботи комунального підприємства за звітній період.

3.1.2. Преміювання проводитися за результатами роботи за квартал, рік, а також до державних і професійних свят, ювілейних дат та визначних подій.

3.1.3. Премія керівнику комунального підприємства нараховується та виплачується за фактично відпрацьований час у звітному періоді. За період відпусток, тимчасової непрацездатності, навчання тощо премія не нараховується.

3.1.4. Нарахування та виплата керівнику комунального підприємства квартальних премій та річної премії проводиться за рахунок фонду оплати праці, за погодженням фінансової комісії, створеної розпорядженням голови обласної ради від 10 серпня 2017 року № 125 «Про створення фінансової комісії» (зі змінами) (далі по тексту – фінансова комісія).

3.1.5. Премії керівнику нараховуються при дотриманні основних умов преміювання.

Основними умовами преміювання є:

-          виконання фінансово-економічних показників діяльності підприємства;

-          наявність економії фонду оплати праці підприємства;

-          своєчасне та якісне виконання умов контракту, доручень керівництва;

-          своєчасне затвердження в установленому порядку фінансового плану підприємства;

-          ефективне використання комунального майна;

-          відсутність заборгованості з виплати заробітної плати (крім поточної);

-          недопущення нещасних випадків з вини підприємства;

-          забезпечення своєчасного внесення платежів до бюджету;

-          відсутність заборгованості з комунальних та інших платежів;

-          відсутність порушень за результатами перевірок фінансово-господарської діяльності комунального підприємства за звітний період або за попередні періоди, але не більше ніж за один календарний рік, що передує звітному періоду;

-          відсутність дисциплінарного стягнення за звітний період;

-          відсутність повторних обґрунтованих скарг щодо якості надання послуг комунальним підприємством.

3.1.6. Преміювання здійснюється за підсумками роботи за квартал та рік у відсотках до посадового окладу, відповідно до диференційованих показників, визначених у додатку 3 до цього Положення.

При цьому у разі:

-     наявності простроченої заборгованості комунального підприємства з виплати заробітної плати у відповідному квартальному або річному звітному періоді премії за такий період не нараховується;

-     збільшення розміру заборгованості комунального підприємства з виплати заробітної плати в поточному квартальному або річному звітному періоді порівняно з попереднім аналогічним звітним періодом премія за такий поточний звітний період не нараховується;

-     ненадання або незатвердження (непогодження) фінансового плану підприємства премія керівнику не нараховується;

-     погіршення якості роботи, невиконання умов контракту, порушення трудової дисципліни премія зменшується або не нараховується в тому звітному періоді, коли виявлено відповідне порушення.

3.1.7. До Державних і професійних свят, ювілейних дат та визначних подій  розмір премії керівнику комунального підприємства становить один посадовий оклад.

3.1.8. Премія керівнику комунального підприємства, якого притягнуто до дисциплінарної відповідальності, не нараховується протягом дії дисциплінарного стягнення.

3.1.9. Премія не нараховується керівникам комунальних підприємств, які знаходяться в стадії ліквідації, банкрутства чи фактично не здійснюють фінансово-господарську діяльність.

 

3.2. Порядок  преміювання керівників комунальних підприємств

 

3.2.1. Підставою для нарахування та виплати премій керівникам комунальних підприємств є  письмова згода обласної ради.

3.2.2. Для надання згоди щодо преміювання керівника комунального підприємства до обласної ради надаються наступні документи:

-      звернення комунального підприємства на ім’я голови обласної ради;

-      звіт/пояснювальну записку про виконання фінансового плану за квартал/рік;

-      звіт про виконання основних фінансових (базових) показників комунального підприємства за квартал/рік (додаток 5 до цього Положення).

3.2.3. Документи щодо преміювання керівник комунального підприємства подає обласній раді не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом.

Управління з питань комунальної власності виконавчого апарату відпрацьовує подані документи та подає їх на розгляд фінансової комісії.

3.2.4. У випадку неподання або несвоєчасного подання звернення, премія керівнику комунального підприємства за відповідний звітний період не нараховується.

3.2.5. За результатами пропозицій фінансової комісії управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради готує лист за підписом керуючого справами виконавчого апарату обласної ради щодо позитивного рішення про надання премії керівнику комунального підприємства разом із поданням стосовно нарахування премії керівнику комунального підприємства (додаток 4 до цього Положення) або відмови.

 

РОЗДІЛ IV

ІНШІ ВИДИ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАОХОЧЕННЯ КЕРІВНИКІВ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

 

4.1.       Матеріальна винагорода за ефективне управління майном

спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

4.1.1.      Керівнику підприємства може виплачуватися матеріальна винагорода за ефективне управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі по тексту – матеріальна винагорода) з частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні комунального підприємства, у розмірі одного посадового окладу.

4.1.2.          Матеріальна винагорода виплачується один раз на рік за підсумками фінансово-господарської діяльності комунального підприємства на підставі даних бухгалтерської та статистичної звітності.

4.1.3.          Виплата матеріальної винагороди керівнику комунального підприємства здійснюється за таких умов:

-     виконання планових показників річного фінансового плану (планових показників чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), валового та чистого прибутку), при цьому нульовий результат чистого прибутку не є показником прибутковості діяльності комунального підприємства;

-     відсутність простроченої заборгованості з виплати заробітної плати працівникам комунального підприємства у звітному періоді;

-     відсутність на комунальному підприємстві нещасного випадку зі смертельним наслідком;

-     своєчасність сплати податків та інших обов’язкових платежів;

-     відсутність узгоджених штрафних санкцій до комунального підприємства з боку фіскальних органів;

-     за результатами позитивного висновку в акті перевірки обласної ради щодо стану та ефективності використання майна, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     забезпечення виконання вимог, встановлених чинним законодавством України, з питань забезпечення охорони праці, запобігання і протидії корупції, протипожежної безпеки. 

4.1.4.          Для надання згоди на виплату матеріальної винагороди керівнику комунального підприємства до обласної ради подаються наступні документи:

-     звернення комунального підприємства на ім’я голови обласної ради;

-     звіт про виконання основних показників комунального підприємства за рік (додаток 6 до цього Положення).

4.1.5.          Управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради відпрацьовує подані документи та подає їх на розгляд фінансової комісії.

За результатами пропозицій фінансової комісії управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради готує лист за підписом керуючого справами виконавчого апарату обласної ради щодо позитивного рішення про надання матеріальної винагороди керівнику комунального підприємства або відмови.

4.1.6.          У разі невиконання умов контракту та недотримання показників, передбачених у фінансовому плані комунального підприємства, невиконання рішень обласної ради, погіршення показників роботи комунального  підприємства, порівняно з попереднім періодом, матеріальна винагорода керівнику не виплачується.

 

4.2.                 ІНШІ  ВИНАГОРОДИ  КЕРІВНИКУ КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

 

4.2.1. Керівнику комунального підприємства виплачується матеріальна допомога для оздоровлення в розмірі середньомісячного окладу одночасно з наданням щорічної відпустки.

Керівнику комунального некомерційного підприємства виплачується матеріальна допомога для оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

4.2.2. Керівнику комунального підприємства може виплачуватися разова матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань відповідно до умов Колективного договору, що діє на комунальному підприємстві, у межах фонду оплати праці.

Керівнику комунального некомерційного підприємства може виплачуватися разова матеріальна допомога (для вирішення соціально-побутових питань) у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

4.2.3. Керівнику комунального підприємства може виплачуватися грошова допомога, не більше як шість посадових окладів, у разі виходу на пенсію.

 

Питання, які не врегульовані цим Положенням або іншими рішеннями обласної ради, регулюються  чинним законодавством України.

 

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                         В. КОВАЛЕНКО

 

 

 

ДОДАТОК 1

до ПОЛОЖЕННЯ про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

 

ПОКАЗНИКИ

для визначення розміру посадових окладів керівників комунальних підприємств, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

Середньооблікова чисельність працюючих в еквіваленті повної зайнятості за попередній період, осіб

Максимально припустимий розмір посадового окладу керівника підприємства у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії 

до 5

3,0

від 6 до 15

3,5

від 16 до 25

4,0

від 26 до 50

4,5

від 51 до 100

5,0

від 101 до 150

5,5

від 151 до 200

6,0

від 201 до 250

6,5

від 151 до 200

7,0

від 201 до 250

7,5

від 251 до 300

8,0

від 301 до 350

8,5

від 351 до 400

9,0

до 500

10,0

 

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                         В. КОВАЛЕНКО

 

 

 

ДОДАТОК  2

до ПОЛОЖЕННЯ про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

РОЗРАХУНОК

посадового окладу керівника комунального підприємства

 

з/п

Назва показника

Значення показника

1.

 

 

Середньооблікова чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості за попередній період, осіб

 

-

 

2.

 

 

Мінімальний посадовий оклад (ставка) працівника основної професії, грн

-

 

3.

Кратність до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії

-

4.

Посадовий оклад керівника комунального підприємства, грн *

-

 

 

 

*- розраховується шляхом множення показника графи 3 пункту 2 на показник графи 3 пункту 3

 

 

Керівник

 

_________________________

(П. І. Б.)

Головний бухгалтер

 

_________________________

(П. І. Б.)

 

 

ПОГОДЖЕНО:

Начальник управління з питань

комунальної власності виконавчого

апарату обласної ради

 

______________________

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                         В. КОВАЛЕНКО

 

 

 

ДОДАТОК  3

до ПОЛОЖЕННЯ про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

 

ДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ ПОКАЗНИКИ

преміювання керівника комунального підприємства

 

№ з/п

Диференційований показник

Відсоток преміювання за квартал

Відсоток преміювання за рік

1.

Виконання фінансового плану (наявність чистого  прибутку) на 100%

до 100

до 200

2.

Виконання фінансового плану (наявність чистого прибутку) менше ніж 100%

до 50

до 100

3.

Збільшення обсягу виконання робіт та надання послуг  (чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)), порівняно з минулим періодом, не менш ніж на 10 відсотків

 до 30

до 60

4.

Вжиття заходів з енергозбереження та зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів, енергоносіїв, скорочення адміністративних витрат  порівняно з аналогічним періодом минулого року

до 30

до 30

5.

Своєчасне та якісне виконання умов контракту, доручень керівництва

до 30

до 30

 

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                         В. КОВАЛЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  4

до ПОЛОЖЕННЯ про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

Керуючому справами

виконавчого апарату обласної ради

 

ПОДАННЯ

на нарахування премії керівнику

__________________________________________________________________

(назва підприємства)

__________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

за ___ квартал 20___ року

 

Враховуючи пропозиції фінансової комісії обласної ради від                            «___» _________ 20__ року, просимо погодити преміювання керівника ______

___________________________________________________________________,

(назва підприємства)

за результатами роботи за ___ квартал 20__ року/______рік у розмірі ______ відсотків посадового окладу.

 

Додаток:

-          звернення комунального підприємства;

-      звіт про виконання основних фінансових (базових) показників комунального підприємства за квартал/рік;

-      пропозиції фінансової комісії від «___» ____________ 20 ___ року.

 

 

 

Начальник управління з питань

комунальної власності виконавчого

апарату обласної ради                                                                  _________________

 

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                         В. КОВАЛЕНКО

 

 

 

ДОДАТОК  5

до ПОЛОЖЕННЯ про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

 

ЗВІТ

про виконання основних (базових) показників

___________________________________________________________________

(назва комунального підприємства)

за ___ квартал 20 ___ року

 

/тис.грн/

№ з/п

Найменування показника

За фінансовим планом

За звітній квартал

Відхилення /+ ,-/

1.

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

 

 

 

2.

Адміністративні витрати

 

 

 

3.

Сума прибутку

 

 

 

4.

Наявність заборгованості із заробітної плати, у тому числі:

Х

 

Х

 

поточна

Х

 

Х

 

прострочена

Х

 

Х

5.

Наявність заборгованості із виплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, у тому числі:

Х

 

Х

 

поточна

Х

 

Х

 

прострочена

Х

 

Х

6.

Дебіторська заборгованість

 

 

 

7.

Кредиторська заборгованість

 

 

 

 

Керівник

 

_________________________

(П. І. Б.)

Головний бухгалтер

 

_________________________

(П. І. Б.)

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                         В. КОВАЛЕНКО

 

 

 

 

 

ДОДАТОК  6

до ПОЛОЖЕННЯ про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

ЗВІТ

про виконання основних показників

___________________________________________________________________

(назва комунального підприємства)

 

/тис.грн/

№ з/п

Найменування показника

За фінансовим планом

За звітній рік

1.

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

 

 

2.

Адміністративні витрати

 

 

3.

Сума чистого прибутку

 

 

4.

Первісна вартість основних засобів

 

 

5.

Надійшло основних засобів

 

 

6.

Вибуло основних засобів

 

 

7.

Оновлення основних засобів (поточні ремонти)

Х

 

8.

Проведених капітальних ремонтів

Х

 

9.

Наявність заборгованості із заробітної плати, у тому числі:

Х

 

 

поточна

Х

 

 

прострочена

Х

 

10.

Наявність заборгованості із виплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, у тому числі:

Х

 

 

поточна

Х

 

 

прострочена

Х

 

11.

Дебіторська заборгованість

 

 

12.

Кредиторська заборгованість, у тому числі:

 

 

 

за товари, роботи, послуги

 

 

13.

Кількість перевірок, проведених на комунальному підприємстві за звітній період

Х

 

14.

Сума штрафних санкцій, накладених на комунальне підприємство

Х

 

 

Керівник

 

_________________________

(П. І. Б.)

Головний бухгалтер

 

_________________________

(П. І. Б.)

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                         В. КОВАЛЕНКО