ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

 

до проекту рішення сесії обласної ради «Про хід виконання у 2019 році Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016-2020 роки», затвердженої рішенням обласної ради

від 14 квітня 2016 року №101-VIІ

 

Програма розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016-2020 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 101-VІІ є програмою у сфері містобудування і включає сукупність заходів, які спрямовані на забезпечення реалізації завдань державної містобудівної політики в Харківській області шляхом активізації розробки містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях на оновленій картографічній основі.

В рамках виконання Програми реалізовано заходи, спрямовані на активізацію процесу розроблення містобудівної документації області.

На даному етапі:

Впродовж років дії Програми розроблено та затверджено близько 300 проєктів містобудівної документації, з яких:

– 40 генеральних планів, що складає 2,28% від загальної кількості населених пунктів області;

– 35 планів зонування території, що складає 2,00% від загальної кількості населених пунктів області;

– 242 детальні плани території розроблені на територію 5328,9 га, що складає 0,17% від загальної площі області.

Відповідно до Програми, у 2019 році на розробку містобудівної документації передбачено 10,93 млн.грн. За останні роки освоєно понад 32,0 млн. грн. Усі роботи виконані за рахунок місцевих бюджетів.

На сьогодні в стадії розроблення знаходяться історико-архітектурні опорні плани на населені пункти області, занесені до Списку історичних населених місць України, в яких зазначається інформація про об’єкти культурної спадщини, а саме: м. Балаклія, м. Валки, м. Вовчанськ, м. Ізюм, смт Краснокутськ, м. Люботин, м. Мерефа, м. Чугуїв та смт Шарівка. 

У 2019 році уповноваженими органами містобудування та архітектури видано 339 містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок, 891 будівельних паспортів забудови земельної ділянки, 80 державних вимог на розроблення містобудівної документації з попереднім розглядом їх на технічних нарадах. Проведено 6 засідань архітектурно-містобудівної ради, на яких розглянуто 63 проєкти детальних планів території та 12 проєктів генеральних планів населених пунктів.

Районними та міськими (міста обласного значення) радами подовжено дії реалізації відповідних місцевих Програм.

 

 

Заступник директора Департаменту – 

начальник архітектурно-будівельного

управління                                                                                  Юрій  ФУРСОВ