Інформація про хід виконання у II півріччі 2018 року та за 9 місяців 2019 року Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого 2016 року № 52-VII, зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 318-VII, від 31 серпня 2017 року № 512-VII, від 01 березня 2018 року № 683-V, від 07 червня 2018 року № 738-VII, від 28 лютого 2019 року № 945-VII

 

В інформаційному просторі Харківської області створено належні умови для вільної та безперешкодної діяльності суб’єктів інформаційних відносин, задоволення інформаційних потреб населення області та захисту конституційного права на інформацію.

04 лютого 2016 року рішенням ІІІ сесії VІІ скликання Харківської обласної ради було затверджено Програму розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016–2020 роки.

Метою та основними завданнями Програми є:

- забезпечення розвитку інформаційного простору, що включає в себе підвищення якості інформації, її повноти та об’єктивності, а також збільшення можливостей доступу населення до інформації;

- забезпечення можливості громадян області на отримання права доступу до якісної, об’єктивної інформації; створення умов для модернізації інформаційної інфраструктури;

- поліпшення діяльності видавничо - поліграфічної сфери;

- здійснення якісного висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, широке висвітлення подій місцевого, обласного, загальнодержавного та міжнародного значення, що відбуваються в області та за її межами.

 

У звітному періоді Департаментом масових комунікацій обласної державної адміністрації (далі – Департамент) було забезпечено чітку систему всебічного, об’єктивного і вчасного інформування жителів Харківщини про діяльність органів виконавчої влади відповідно до планів основних заходів обласної державної адміністрації.

 

Система висвітлення представляла собою :

-  організація медійних кампаній з нагоди суспільно-значущих подій;

-  організація ефірів на радіо і телебаченні;

-  організація прямих ліній у друкованих засобах масової інформації;

-  організація пресконференцій і брифінгів у пресцентрі обласної державної адміністрації та на виїзді;

-  організація престурів з нагоди суспільно значущих для області подій;

-  спілкування голови обласної державної адміністрації з журналістами у форматі «прес-кави»;

-  висвітлення діяльності обласної державної адміністрації на офіційному вебсайті в режимі роботи інформаційної агенції;

-  створення власного медійного проекту «Без коментарів», який висвітлює діяльність ХОДА, хід реформ у регіоні, актуальні питання сьогодення.

У 2018 році Департамент організував 78 брифінгів за участю керівництва обласної державної адміністрації, 30 пресконференцій, 55 престурів.

З метою інформування населення про діяльність обласної державної адміністрації Департамент забезпечив систему прямих ефірів на радіо та телебаченні:

-   за участю представників вищих органів виконавчої влади в ході робочих поїздок по Харківській області на каналах: UA Харків, Simon, АТН, «7 канал»;

-  за участю голови ХОДА, заступників голови обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації прямі ефіри на каналах: UA Харків, Simon, ТК «Україна»;

-  прямі ефіри на каналі: UA Харків засідань колегії обласної державної адміністрації, сесій обласної ради, пресконференцій, суспільно значущих для області подій за участю керівництва обласної державної адміністрації.

 

Організовано участь керівництва центральних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації у програмах «Суспільний інтерес» на каналі «Simon», у виданнях «Вечерний Харьков», «Слобідський край».

У 2018 р. Департамент забезпечив висвітлення діяльності обласної державної адміністрації на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації в режимі роботи інформаційної агенції. Щоденна стрічка новин складала більше 12 повідомлень.

Забезпечено висвітлення на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації зустрічей з представниками громадських організацій регіону, експертних зустрічей щодо роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ.

 

Фінансування комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради (далі − КП РІЦ) у 2018 року профінансовано у сумі 1940545,00 грн використано – 1937235,75 грн.

1. Відділом аналізу інформації та видавництва:

1.1. Здійснено моніторинг друкованих засобів масової інформації Харківської області за темами: Міжнародний День інвалідів; День захисника України; День українського козацтва; Молодь України; Щодо вшанування пам’яті жертв Голодоморів 1932-1933 рр.; Визволення України від фашистських загарбників; Висвітлення питань пов’язаних із ЗНО; Висвітлення щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»; Висвітлення подій ООС, героїзм, патріотизм українських воїнів, волонтерів; Про безпеку дорожнього руху в Україні; Про хід мобілізації в області; Про соціальний захист внутрішньо переміщених осіб; Про виконання Програми військово-патріотичного виховання; Процес впровадження механізму децентралізації в області; Соціальний Захист; Освіта України; Безпека життєдіяльності; Місцеве самоврядування; Реформа освіти; День працівників соціальної сфери; День працівників радіо, телебачення та зв'язку; День Збройних сил України; День вшанування ліквідаторів ЧАЕС; Соціальний захист воїнів АТО; Нова програма житлових субсидій; «Бебі-бокс»; День української писемності та мови; «16 днів проти насильства»; Бюджет – 2019.

 

1.2. Висвітлено інформацію щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на офіційному вебсайті КП РІЦ.

1.3. Оприлюднено інформацію щодо проведення інформаційно-виставкових заходів на офіційному вебсайті ІВЦ «Бузок», інформаційних платформах Facebook та Instagram.

 

1.4. Сектором редакції книги «Книга Пам’яті України» відділу аналізу інформації та видавництва:

У жовтні за домовленістю з військовим комісаром Харківського обласного військового комісаріату полковником Ю.Л. Калгушкіним, редактори надалі працювали в архіві ХОВК над особовими справами загиблих захисників України.

Продовжувалися пошукові роботи, пов’язані з встановленням імен загиблих і зниклих безвісти за іменними медальйонами, знайденими пошуковими загонами, архівними матеріалами, складались біографії полеглих та зниклих безвісти воїнів, які заносяться у додаткові списки чергових томів.

До збирання відомостей для підсумкових томів Книги Пам'яті «Переможці» працівники залучають широкі кола громадськості, налагоджують тісні контакти з учнівськими та студентськими колективами, творчими спілками, Департаментом оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації.

 З метою популяризації проекту «Книга Пам’яті» редактори постійно готують матеріали для ЗМІ. Так, у газеті «Время» від 09 жовтня вийшла стаття завсектором Є.В. Петренко «На нейтральной полосе», присвячена передачі на російсько-українському кордоні останків двох загиблих червоноармійців, у випуску від 26 жовтня – «Освобождение Украины: языком цифр и дат». Окрім того, у листопаді редактор Т.Ю. Величко підготувала статтю «По зову сердца. Война в моей судьбе».

 

1.5. Сектором редакції книги «Реабілітовані історією» відділу аналізу інформації та видавництва

На засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення 85-х роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні, проведеному 07 листопада 2018 року Харківською обласною державною адміністрацією, представлена Книга друга Харківського тому «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні». Офіційна презентація книги була включена до Плану заходів, намічених на 24 листопада 2018 року. Інформація про Книгу опублікована багатьма вітчизняними інтернет-ресурсами.

У інтерв’ю газеті «Вечірній Харків» редактором І.В. Шуйським було ознайомлено громадськість з Книгою другою Харківського тому «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні». (Стаття «На Харьковщине вышла вторая Книга памяти» від 10 листопада 2018 року.)

14 листопада 2018 року у відділі «Україніка» імені Т.Г. Шевченка Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка представлена читачам і краєзнавцям доповідь з відео презентацією «Висвітлення Голодомору на Харківщині у другій Книзі пам’яті та новітніх дослідженнях».

20 листопада 2018 року Книга друга Харківського тому «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні» презентована у програмі Харківського обласного радіо каналу «Харків:UA».

26 листопада 2018 року на офіційному вебсайті Комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради розміщена інформація про підготовку і публікацію Книги другої Харківського тому «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні», за посиланням: http://inforegion.kh.ua/index.php/novosti/item/1537-u-den-pamiati-zhertv-holodomoru-24-lystopada-2018-roku-u-ramkakh-zakhodiv-do-85kh-rokovyn-trahedii-vidbulas-prezentatsiia-druhoi-knyhy-kharkivskoho-tomu-serii-natsionalnoi-knyhy-pamiati-zhertv-holodomoru-1932-1933-rr-v-ukraini

Продовжено підготовку розділів «Мовою документів» та «Біографічні довідки громадян, що зазнали політичних репресій» книги четвертої та п’ятої «Реабілітовані історією. Харківська область».

 

2. Інформаційно-виставковим відділом організовано та проведено: Виставку живопису «Лучик из тучек»; Виставку живопису «Буйство красок»;

Виставку каменів «Галерея живых камней»; Виставку живопису «Ця мить»; Фотовиставку «Перші протестанти. Лютерани»; Виставку живопису та графіки «Не сбавляя скоростей»; Виставку графіки «Познание себя»; Виставку графіки, вишивки, рукоділля «…в житті все починається з любові»; Виставку фіалок «Феерия»; Виставку живопису «Слобожанщина мій рідний край»; Виставку живопису «Дорога к себе»; Концерт експериментальної хореографії «Vladimir ballet»; Виставку творчих робіт «Сіверський Донець – очима молоді»; Виставку живопису «Мир моими глазами»; Виставку живопису та графіки «DIV ART»; Групову виставку авторських ляльок «Сезон ляльок»; Виставку живопису та текстильної ляльки.

Відповідно до Рішень Харківської обласної ради «Про обласний бюджет на 2019 рік» від 06 грудня 2018 року № 848-VІІ та від 28 лютого 2019 року № 953-VІІ «Про внесення змін до рішення обласної ради від 06 грудня 2018 року № 848-VII «Про обласний бюджет на 2019 рік» та додатків до нього», на виконання заходів Програми розвитку інформаційного простору Харківської області у 2019 р. було передбачено 270000,00 грн з них отримано 1983276,00 грн в тому числі:

 

фінансування комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради (далі − КП РІЦ) за 9 міс. 2019 року профінансовано у сумі 1983276,00 грн використано – 1983276,00 грн. Рішенням сесії Харківської обласної ради від 06 грудня 2018 року  848-VІІ «Про обласний бюджет на 2019 рік» КП РІЦ виділено фінансову підтримку у сумі 850000,00 грн, рішенням сесії Харківської обласної ради від 28 лютого 2019 року № 953-VІІ «Про внесення змін до рішення обласної ради від 06 грудня 2018 року № 848-VII «Про обласний бюджет на 2019 рік» та додатків до нього» виділено фінансову підтримку у сумі 1850000,00 грн.

За звітний період 2019 року, згідно плану роботи, КП РІЦ була проведена наступна робота:

1.1. Здійснено моніторинг друкованих засобів масової інформації Харківської області за темами: Про відзначення річниці Конституції України; Всеукраїнський День усиновлення; Відзначення річниці Незалежності України – Дня Прапора; Про підвищення тарифів на комунальні послуги; Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у літній період; Висвітлення питань пов’язаних із ЗНО; Про всебічну підтримку та розвиток української ідентичності; Про безпеку руху в Україні; Процес впровадження механізму децентралізації в області; Соціальний Захист; Освіта України; Місцеве самоврядування; День Партизанської Слави; Реформа освіти; Медична реформа; Соціальний захист чорнобильців; Субсидії; Газові лічильники; День протидії торгівлі людьми; Соціальний захист дітей-сиріт; День пам’яті захисників України.

 

1.2. Висвітлено інформацію щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на офіційному вебсайті КП РІЦ.

1.3. Оприлюднено інформацію щодо проведення інформаційно-виставкових заходів на офіційному вебсайті ІВЦ «Бузок», інформаційних платформах Facebook та Instagram.

 

1.4. Сектором редакції книги «Реабілітовані історією» відділу аналізу інформації та видавництва виконано наступне:

За звітний період досліджено 64 архівні кримінальні справи Державного архіву Харківської області (ДАХО), за якими складено та уточнено облікові картки про громадян, що зазнали політичних репресій.

Проводилася звірка архівних кримінальних справ ДАХО (фонду Р-6452) та ГДА СБУ м. Харків з обласним банком даних «Реабілітовані історією» для уточнення мартирологу чергових Книг Харківського тому.

Опрацьовані описи восьми фондів ДАХО, пов’язаних з тематикою дослідження Голодомору і політичними репресіями на Харківщині. Відібрано і скопійовано 256 документів (624 аркуші), які безпосередньо пов’язані з вищезазначеною тематикою. Проводилася підготовка та набір у електронному вигляді оцифрованих документів для публікації у книгах серії.

Доопрацьовано у рамках підготовки до друку верстку частини 4 книги третьої «Реабілітовані історією. Харківська область». Продовжено підготовку розділу «Біографічні довідки громадян, що зазнали політичних репресій» для четвертої та п’ятої книг Харківського тому.

У липні 2019 р. вийшла друком накладом 640 примірників чергова Книга третя частина 3 «Реабілітовані історією. Харківська область». Книгою третьою, в хронологічних рамках серпень 19371938 роки, продовжується серія книг «Реабілітовані історією. Харківська область», яка складається з чотирьох взаємопов’язаних частин. Третя частина книги третьої містить біографічні довідки уродженців і жителів Харківщини в алфавітному порядку від літери «М» до літери «Т» на понад 5 300 осіб, а також наукову статтю про діяльність органів безпеки на теренах Харківської області у 19371938 роках, довідку про адміністративно-територіальний поділ Харківщини у зазначений період, іменний покажчик до вступної статті, список скорочень. Підготовлено та затверджено розподіл накладу. Обов’язкові примірники книги передані за призначенням.

На сайті Головної редколегії науково-документальної серії «Реабілітовані історією» (м. Київ) розміщена Книга третя частина 3 «Реабілітовані історією. Харківська область» (pdf-файл). Мартиролог репресованих мешканців Харківщини вищезазначеної книги включений до національної бази репресованих.

Співробітники сектору брали участь у роботі Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Управлінні культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

18 вересня 2019 р. в Управлінні культури і туризму ХОДА відбулося перше засідання державної регіональної Комісії з реабілітації жертв політичних репресій в Харківській області. Головою комісії обрано редактора наукового сектора редакції книги «Реабілітовані історією» відділу аналізу інформації та видавництва КП РІЦ І.В. Шуйського (розпорядження голови Харківської обласної адміністрації від 31.05.2019 р. № 296).

 

1.5. Сектор редакції книги «Книга Пам’яті України» відділу аналізу інформації та видавництва:

Сектор редакції продовжив роботу над створенням чергового тому історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область».

До тому увійдуть розширені біографії воїнів Другої світової війни, які померли у повоєнні роки, і нині живих: фронтовиків, партизанів, підпільників і патріотів, учасників війни з мілітаристською Японією, а також військовополонених та жертв нацистських переслідувань – мирних громадян, примусово вивезених до Німеччини у період 1942–1943 р.

Так, у липні-вересні редактори продовжили працювати в Державному архіві Харківської області над фондом Р-6445 (колекція трофейних документів на радянських військовополонених і репатріантів 1941–1945 р., уродженців Харківської області та мобілізованих до лав Червоної армії з території Харківської області). У результаті, складено понад 500 біографічних довідок.

З метою популяризації проекту «Книга Пам’яті» редактори постійно готують матеріали для ЗМІ. Так, у газеті «Слово ветерана Харківщини» від 26 липня 2019 р. № 29 (81), стаття Т.Ю. Величко «Я до вас не прийду…», присвячена І.Л. Муратову, відомому харківському поету, колишньому в’язню нацистських таборів, біографія якого у сьомому томі Книги Пам’яті «Переможці». Копію статті було відправлено електронною поштою доньці поета Ользі Муратовій, яка мешкає у м. Єрусалим, Ізраїль. Вона, в свою чергу, надіслала редакції спогади про батька, його вірші та фотографії.

На прохання директора музею видатних харків’ян ім. К.І. Шульженко О.А. Гроссу підготовлено статтю «Покликання» для 4-го історико-краєзнавчого альманаху «У милому місті моєму» про П.А. Масленнікова – вчителя, солдата, Героя Соціалістичної праці, Почесного громадянина м. Харкова, біографія якого розміщена у сьомому томі Книги Пам’яті «Переможці».

З 8 по 14 вересня 2019 р. на території Іванівської Другої сільської ради Барвінківського району Харківської області проходила III всеукраїнська пошукова військово-меморіальна експедиція «Барвінківський котел-1942». Було знайдено останки 142 радянських бійців, 32 іменних медальйони. Зараз редакція чекає на результати експертизи: всі імена полеглих воїнів, які вдасться встановити, буде занесено до «Книги Пам’яті України. Харківська область».

Продовжується збір фотоматеріалів, складання біографій фронтовиків, партизанів, підпільників та патріотів Харківщини. До збирання відомостей для підсумкових томів Книги Пам’яті «Переможці» редакція залучає широкі кола громадськості, налагоджує тісні контакти з учнівськими та студентськими колективами, творчими спілками, а також надає методичну допомогу установам.

 

2. Інформаційно-виставковим відділом організовано та проведено:

Виставку живопису «Улыбка сердцем»; Виставку живопису «Настроение»; Виставку живопису та графіки «Одно мгновение в искусстве»; Виставку живопису «Я счастлива»; Виставку каменів «Галерея живых камней»; Виставку вишитих картин «Вышитое волшебство» нитка; Виставку вишитих картин «Вышитое волшебство» бісер; Виставку вишитих картин «Вышитое волшебство» нитка, бісер; Виставку – перфоманс «Про цінність часу»; Презентацію книги до 365-річчя м. Харкова «Харьков и время»; Виставку каменів «Галерея живых камней»; Фотовиставку «Созерцание»;

Фотовиставку до Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко»:

– презентацію книги «Перше десятиліття кінематографічної творчості Олександра Довженка»;

– майстер – клас «Режисерська майстерність. Утримати увагу глядача»;

– майстер – клас «Таймменеджмент успішного актора. Особистий бренд – існувати реально чи лише в уявленні»;

– майстер – клас «Успішний кастинг» Поразка VS Перемога: що мотивує більше? 10 пунктів вдалого кастингу.

– акторський кастинг;

Виставку живопису, графіки та творчих робіт «В гостях у сказки»; Виставку каменів «Галерея живых камней»;

Фотовиставку «Справа в тому, що у мене немає дому»;

– лекцію «Проблематика соціального житла в Україні ч.1»;

– лекцію «Проблематика соціального житла в Україні ч.2»;

Виставку живопису «Краєвиди душі»; Виставку живопису та графіки «DIV ART».

 

У звітному періоді Департаментом масових комунікацій обласної державної адміністрації (далі–Департамент) було забезпечено чітку систему всебічного, об’єктивного і вчасного інформування жителів Харківщини про діяльність органів виконавчої влади відповідно до планів основних заходів обласної державної адміністрації.

Здійснювалося висвітлення діяльності керівництва обласної державної адміністрації. Організовано та проведено 76 брифінгів .

Організовано інтерв’ю голови обласної державної адміністрації Інтернет -порталам «Медиа группа Объектив», «Status quo», телеканалу «Simon».

У звітному періоді організовано з участю керівництва обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації 34 пресконференції, 25 престурів. Організовано участь керівництва центральних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації у програмах «Суспільний інтерес» на каналі «Simon», у виданнях «Вечерний Харьков», «Слобідський край».

Для забезпечення належного висвітлення у засобах масової інформації виконання законодавства у сфері міжнаціональних відносин, задоволення культурно-просвітницьких, мовних, інформаційних потреб національних меншин, які проживають на Харківщині, Департамент активно співпрацює з ЗМІ області всіх форм власності щодо поширення інформаційних матеріалів, спрямованих на розвиток гармонійних міжетнічних відносин, реалізацію прав національних меншин.

Протягом звітного періоду Департамент надавав організаційну і методичну допомогу районним державним адміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення з питань реалізації державної етнонаціональної політики, в підготовці та проведенні державних свят і пам’ятних дат.

Також здійснювався моніторинг центральних та регіональних засобів масової інформації.

Заходи обласної державної адміністрації анонсувалися та висвітлювалися на офіційному вебсайті в режимі роботи інформаційної агенції.

Оперативно розміщувалися коментарі відповідальних осіб щодо важливих подій в області.

 

 

 

Заступник директора Департаменту

масових комунікацій Харківської обласної

державної адміністрації – начальник

управління внутрішньої політики                                                                        Ігор ІСАЄНКО