ІНФОРМАЦІЯ

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про хід виконання у 2019 році комплексної обласної програми

«Здоров’я Слобожанщини» на 2019 – 2020 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 06 грудня 2018 року № 828-VII (зі змінами)

 

На виконання завдань комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету, медичної та інших субвенцій з державного бюджету спрямовано 1 940 130,7 тис.грн.

Заходи програми в поточному році були спрямовані:

– на удосконалення медичної допомоги матері та дитині, зокрема, на базі перинатальних центрів (з використанням – сучасних можливостей діагностичних центрів), із забезпеченням ефективними лікарськими засобами для лікування глибоко недоношених дітей, а також препаратами для надання медичної допомоги роділлям та породіллям при кровотечах (2 600,0 тис.грн);

– на організацію надання окремих видів медико-соціальної допомоги, насамперед вразливим верствам населення, дітям, інвалідам, ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції:

придбання слухових апаратів для протезування слуху у дітей та дорослих (47 одиниці на суму 249,0 тис.грн),

придбання кохлеарних імплантів для протезування слуху у дітей та дорослих (2 одиниці на суму 1 580,0 тис.грн),

забезпечення лікування катаракти (45 комплектів на суму 294,0 тис.грн),

проведення зубопротезування пільговим категоріям в міжрайонних стоматологічних центрах та в обласній стоматологічній поліклініці (400 особам на суму 1 000,0 тис грн),

забезпечення закладів області необхідним лікарськими засобами для надання невідкладної медичної допомоги хворим при укусах тварин (25 упаковок вакцин та антирабічного імуноглобуліну на суму 116,2 тис. грн),

проведення складних хірургічних втручань з ендопротезуванням великих суглобів (48 комплекти на суму 1 998,1 тис. грн);

– на удосконалення матеріально-технічної бази комунальних закладів охорони здоров’я Харківської області, насамперед, що надають медичну допомогу третинного рівня із їх забезпеченням та оновленням сучасним медичним обладнанням (875 одиниць на суму 159 590,0 тис.грн), у тому числі ліжками для створення комфортних умов перебування хворих (640 ліжок на суму 15,0млн грн), а також на своєчасне проведення ремонту наявного у закладах обласного підпорядкування медичного обладнання та його технічне обслуговування (2,0 млн грн).

– на забезпечення служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф новим автотранспортом 25 000,0 тис.грн (придбано 10 автомобілів), а також страхування автомобільного парку комунального закладу охорони здоров’я «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» за ризиком «КАСКО» (9 526,2 тис.грн).

– на проведення капітального ремонту будівель, споруд та приміщень закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування (капітальні ремонти здійснені у п’яти закладах на суму 8 000,0 тис.грн).

– на забезпечення закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування необхідними протипожежними засобами (6 000,0 тис.грн).

– на забезпечення хворих, які страждають на орфанні захворювання (доросла онкологія та гематологія) необхідним лікуванням (18 500,0 тис.грн);

За рахунок коштів місцевих бюджетів Харківської області у 2019 році для лікування орфанних захворювань було виділено 10 000,0 тис грн.

Крім того, на виконання медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру за рахунок коштів державного бюджету (видатків запланованих у попередні бюджетні періоди) Харківська область отримала лікарських засобів та виробів медичного призначення для лікування хворих на орфанні захворювання на загальну суму 116,3 млн грн.

– на лікування серцево-судинних захворювань, в ході реалізації заходів яких придбано 10 кардіостимулятори, 40 штучних клапанів серця, 120 стентів для надання високоспеціалізованої медичної допомоги хворим з хворобою серця (3 148,6 тис.грн).

– на придбання витратних матеріалів для проведення складаних хірургічних втручань дітям при вроджених вадах серця (оксигенатори – 9 комплектів на суму 147,6 тис.грн).

– на забезпечення надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування (17 000,0 тис.грн).

– на підвищення рівня забезпеченості закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування лікарськими засобами та продуктами харчування для лікування та харчування хворих (17 300,0 тис.грн).

Середня вартість ліжка дня у вказаних закладах хорони здоров’я складає по медикаментам – 75,0 грн, по харчуванню – 24,01 грн (для порівняння: за аналогічний період 2018 року – 65,0 грн та 19,2 грн відповідно.

– на забезпечення комунальних закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування сучасними та ефективними дезінфекційними засобами (на суму майже 9 996,3 тис.грн);

– на удосконалення діагностики у жителів Харківської області, у тому числі учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, вірусних гепатитів В і С (0,7 млн грн);

– на забезпечення діагностики призовників та демобілізованих на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С (за 2019 рік обстежено більше 6 000 осіб) на базі Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом (придбані тест-системи на суму 0,4 млн грн).

 

Також, в ході виконання заходів та завдань комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» у 2019 році відбувалось:

– фінансування закладів охорони здоров’я (у статусі комунальних некомерційних підприємств), що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області – 1 576 300 тис грн,

– забезпечення хворих на цукровий і нецукровий діабет препаратами інсуліну та десмопресину (14 519 хворих) – 65 389,3 тис.грн, (крім того, майже 11,0 млн грн виділено за рахунок коштів місцевих бюджетів Харківської області);

– лікування хворих (571 особа), які страждають на хронічну ниркову недостатність (у тому числі методами гемодіалізу, перитонеального діалізу, а також імуносупресивними препаратами) – 94,3 млн грн, у тому числі 11,0 млн грн – за рахунок коштів державного бюджету на виконання медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру.

– виконання Урядової програми «Доступні ліки» – 16,1 млн грн (повноваження з адміністрування Урядової програми з 01.04.2019 року передано до Національної служби здоров’я України).

Крім того, з метою підвищення інформованості населення щодо профілактики захворюваності , а також широке висвітлення у засобах масової інформації інших питань, пов’язаних із реформуванням галузі, з обласного бюджету спрямовано 200,0 тис.грн.

Таким чином, на виконання у 2019 році завдань та заходів Програми за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів, а також інших джерел не заборонених законодавством, спрямовано 148,3 млн грн.

Реалізація заходів та завдань комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» триває.

 

 

 

Директор Департаменту                                                                             Богдан ФЕДАК

 

 

 

 

 

Михайло Берест 341 56 86