Додаток 1

до рішення обласної ради

від 06 вересня 2007 року № 388-V (388-5-рр)

VІІІ сесія V скликання),

в редакції рішення обласної ради

від 22 жовтня 2008 року № 922-V (922-5-рр)

(ХХХІV сесія V скликання)

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про обласний конкурс ім. О.С. Масельського

на кращий літературний твір

 

 

1.      Загальні положення

 

1.1. Обласний конкурс ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір (далі – конкурс) проводиться щороку з метою виявлення, стимулювання розвитку та соціальної підтримки талантів Харківської області, а саме: поетів, прозаїків, драматургів, журналістів та, у першу чергу, обдарованої молоді, сприяння їх самореалізації.

 

1.2. Основними завданнями конкурсу є:

     - вшанування пам’яті Масельського Олександра Степановича, видатного державного діяча, Почесного громадянина  Харківської області, голови виконавчого комітету Харківської обласної Ради народних депутатів (03.1983-01.1991 рр..), голови Харківської обласної ради (1991-1995 рр..), голови Харківської обласної державної адміністрації (1995-1996 рр..), кавалера двох орденів Трудового Червоного Прапора, нагородженого медаллю „За доблесну працю”, заслуженого працівника сільського господарства України;

     - залучення широкого кола громадськості до участі в культурному житті регіону;

     - створення сприятливого середовища для соціалізації творчої особистості;

     - сприяння розвитку літературного процесу на Харківщині.

     - популяризація серед широких кіл населення внеску органів місцевого самоврядування в розвиток та становлення Слобожанщини  як культурного, мистецького та наукового регіону.

 

2. Оргкомітет конкурсу

 

2.1. Для підготовки і проведення конкурсу створюється обласний організаційний комітет, до складу якого входять представники Харківської обласної ради, обласної державної адміністрації, представники засобів масової інформації, Харківської  обласної організації Національної Спілки письменників України, інших організацій та приватні особи, які долучилися до організації і проведення конкурсу.

2.2. Функції оргкомітету:

- розроблення календарного плану заходів щодо підготовки та проведення конкурсу та забезпечення його виконання;

- розроблення та затвердження кошторису конкурсу;

- пошук спонсорів;

- забезпечення поширення інформації про проведення конкурсу, його зміст та умови участі;

- адміністрування та контент-наповнення Інтернет-сайту, присвяченого організації та проведенню обласного конкурсу ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір;

- визначення та затвердження кількісного та персонального складу спеціальної незалежної комісії для попереднього ознайомлення з роботами, поданими для участі у конкурсі;

- визначення та затвердження кількісного та персонального складу журі;

- забезпечення можливості зв’язку з авторами, прийняття від авторів рукописів для участі в конкурсі;

- здійснення підготовки конкурсних текстів творів, їх кодування, для забезпечення роботи спеціальної незалежної комісії та журі;

- здійснення підготовки бюлетенів для голосування членів журі;

- розрахунок середнього балу кожного твору;

- передача 10 найкращих робіт у кожній номінації (за підсумками роботи спеціальної незалежної комісії) журі для визначення переможців та дипломантів конкурсу;

- забезпечення оприлюднення результатів конкурсу;

- організація церемонії нагородження переможців;

- здійснення іншої роботи, необхідної для успішного проведення конкурсу.

2.3. У випадку недотримання норм Положення оргкомітет має право відхилити твір без пояснення причин і без повідомлення автора.

2.4. Голова оргкомітету здійснює контроль за неупередженістю членів журі.

2.5. У випадку, якщо максимальний підсумковий бал буде рівним у двох і більше творів, голова оргкомітету і голова журі разом, використовуючи письмові коментарі членів журі, визначають твір/твори, що перемогли у конкурсі по номінаціях.

2.6. Виходячи з отриманих даних голова оргкомітету оголошує підсумки конкурсу.

 

  1. Спеціальна незалежна комісія

 

3.1. Для визначення робіт, що братимуть участь у фіналі конкурсу, оргкомітетом створюється спеціальна незалежна комісія, до складу якої запрошуються філологи, фахівці у сфері мови і літератури, літературні критики та представники видавництв.

3.2. Члени комісії обирають зі свого складу голову комісії.

3.3. Робота комісії координується головою комісії, головою журі та головою оргкомітету.

3.4. Кожний з членів комісії ознайомлюється зі всіма конкурсними творами і, за підсумками розгляду, виставляє бали за 12-бальною шкалою.

3.5. За підсумками ознайомлення з конкурсними творами складається протокол, що завіряється підписом кожного з членів комісії.

3.6. Голова комісії передає протокол та повертає конкурсні роботи відповідальному секретарю оргкомітету.

 

 

 

  1. Журі конкурсу

 

4.1. Для визначення переможців та дипломантів конкурсу оргкомітетом створюється компетентне журі, до складу якого запрошуються визнані поети, письменники, літературознавці, фахівці у сфері мови і літератури, літературні критики, видавці, діячі культури та мистецтва, представники засобів масової інформації, громадські діячі, інші авторитетні особи.

4.2. Робота журі координується головою журі та головою оргкомітету.

4.3. Кожний з членів журі ознайомлюється з конкурсними творами, що дісталися фіналу літературного конкурсу, і, за підсумками розгляду, письмово викладає свої коментарі та виставляє бали за 12-бальною шкалою.

4.4. За підсумками ознайомлення з конкурсними творами складається протокол, що завіряється підписом кожного з членів журі.

4.5. У випадку, якщо максимальний підсумковий бал буде рівним у двох і більше творів, голова оргкомітету і голова журі разом, використовуючи письмові коментарі членів журі, визначають твір/твори, що перемогли у конкурсі по номінаціях.

 

 

5. Учасники конкурсу

 

5.1. У конкурсі беруть участь автори творів – творча молодь, аматори, інші особи, які є жителями Харківської області, у тому числі ті, що навчаються у Харківській області, та передали рукописи творів відповідно до умов конкурсу.

 

 

6. Умови подання робіт на конкурс

 

6.1. Роботи на конкурс подаються з 1 лютого до 31 жовтня включно. Приймання робіт для участі у першому конкурсі здійснюється з моменту опублікування цього Положення в газеті «Слобідський край» та на сайтах обласної ради та обласної державної адміністрації.

6.2. Умови проведення конкурсу опубліковуються в газеті «Слобідський край» та інших періодичних виданнях, розміщуються на сайті Харківської обласної ради та на сайті обласного конкурсу ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір.

6.3. На конкурс допускаються роботи, що відповідають тематиці конкурсу, за наступними номінаціями:

- «Проза»;

- «Поезія»;

- «Публіцистика»;

- «Драматургія».

6.4. Твори конкурсантів мають бути такої тематики: історія, сучасність та майбутнє рідного краю; висвітлювати події, пов’язані з відродженням і розбудовою Слобожанщини за часів незалежної України, розповідати про видатних людей або бути іншої тематики, що збагачує літературне надбання Харківщини.

Роботи мають бути написані українською або російською мовами та подані до оргкомітету у термін, визначений даним Положенням.

Рукописи художніх творів повинні бути віддруковані шрифтом Times New Roman, 14 пт і не перевищувати:

- поетичні твори – до 1 (одного) авторського аркушу (не більш, ніж 700 рядків, враховуючи порожні);

- проза - до 1 (одного) авторського аркушу (не більш, ніж 40 000 знаків);

- публіцистика – до 1 (одного) авторського аркушу (не більш, ніж 40 000 знаків);

- драматургія – не більше одноактової п’єси.

У разі, якщо твір перевищує норми, зазначені вище, автор надає для участі у конкурсі фрагмент (главу, частину, уривок).

Рукопис підписувати забороняється. Усі контактні дані, прізвище автора повинні бути вказані на окремому аркуші.

До рукописів додаються:

- копія паспорту;

- копія ідентифікаційного коду;

- автобіографія;

- фотокартка розміром 10 х 15 (1 шт.);

- повна домашня адреса, номери телефонів, у тому числі мобільного, icq, e-mail.

6.5. Роботи, не надані в електронному вигляді, до участі у конкурсі не допускаються.

6.6. Роботи, що беруть участь у конкурсі, не рецензуються та не повертаються.

 

7. Порядок приймання робіт

 

7.1. Конкурсні роботи приймаються оргкомітетом до 31 жовтня включно за адресою: вул. Сумська, 64, кімн. 32. Часи прийому: з 10.00 до 12.00, з 14.00 до 16.00, крім суботи та неділі. Телефони для довідок: (057) 700-53-11, 715-73-63, e-mail: konkurs@oblrada.kharkov.ua.

7.2. Конкурсанти мають наступні можливості доставити свої рукописи до оргкомітету:

- принести власноруч;

- надіслати поштою;

- відправити на e-mail оргкомітету.

7.3. Рукописи творів сортуються по номінаціях, реєструються з наданням відповідних кодів. Код містить перші дві літери назви відповідної номінації та чотиризначний код  - порядковий номер надходження роботи до оргкомітету.

Цей код дублюється на анкеті з особистими даними конкурсантів. За даними кодованих анкет формується електронна анкета.

 

 

8. Порядок обрання переможців

 

8.1. По надходженню рукописів до оргкомітету, вони в анонімному порядку передаються на розгляд спеціальної незалежної комісії.

8.2. На підставі протоколів  спеціальної незалежної комісії оргкомітетом на розгляд журі передаються  найкращі роботи у кожній номінації.

Включно до 24 листопада журі розглядає отримані роботи та оцінює їх за 12-бальною шкалою. За підсумками розгляду проводиться загальне обговорення творів.

8.3. Визначення переможців здійснює журі у кожній з 4 номінацій.

Переможцем конкурсу є особа (або кілька осіб), чий твір (твори) визнаний найкращим у відповідній номінації. У випадку, коли декілька робіт отримали однакову кількість балів, голова журі спільно з головою оргкомітету обирає переможця.

Переможцям у номінаціях присвоюється звання "Лауреат обласного конкурсу ім. О.С. Масельського".

8.4. Незалежно від номінації журі має право присвоїти окремі відзнаки:

- „Відкриття року” - найкращому молодому конкурсанту за твір, який ще не був опублікований;

- „Визнання” - за видатний вклад у розвиток мистецтва й багаторічну плідну та сумлінну працю;

- „Постать” - за кращий твір, присвячений видатній особистості Харківщини: культурному, науковому діячу, політику, іншій видатній особистості;

- „Назустріч людям” - за твір, присвячений безпосередньо життю та діяльності О.С. Масельського.

8.5. Твори претенденти на здобуття відзнак „Визнання”, „Постать”, „Назустріч людям” можуть обиратись як з переліку робіт, поданих на конкурс, так і з числа творів, представлених поза конкурсною програмою будь-якими творчими об’єднаннями, профільними факультетами та кафедрами вузів, закладами культури, депутатами Харківської обласної ради та іншими громадянами.

 

9. Нагородження переможців

 

9.1. Нагородження переможців відбувається щороку у період з 1 по 7 грудня  - у Дні пам’яті О.С.Масельського.

Автори, які стали переможцями конкурсу у відповідній номінації, нагороджуються преміями  та дипломами.

1 премія – 3 тис.грн., 2 премія – 2 тис.грн., 3 премія – 1,0 тис.грн. у кожній номінації.

Окрім переможців у кожній із номінацій, журі визначає також по два дипломанти, яким присвоюється звання "Дипломант обласного конкурсу   ім. О.С.Масельського".

Крім того, учасник конкурсу, який отримав відзнаку "Відкриття року", має можливість видати свої твори (твір) окремою збіркою за рахунок організаторів конкурсу або безкоштовно опублікувати твір у періодичному виданні, або (якщо твір драматургічний) має можливість поставити твір на сцені одного з театрів    м. Харкова. Також, автор дає згоду на публікацію у будь-якому виданні, що запропонував оргкомітет конкурсу. Гонорар автору не виплачується. Йому надсилається один авторський примірник видання безкоштовно.

Видання творів (твору) учасника конкурсу, який отримав відзнаку "Відкриття року", здійснюється наступного за перемогою року.

9.2. Авторське право на твори, що представлені, залишається за автором.

9.3. Автори, які стали дипломантами конкурсу у відповідній номінації, нагороджуються дипломами та цінними подарунками.

 

 

10. Фінансування конкурсу

 

Фінансування конкурсу здійснюється за рахунок асигнувань обласного бюджету, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

 

11. Офіційна інформація про умови конкурсу

 

Офіційна інформація про умови конкурсу, його проведення та підсумки розміщується на сайті Харківської обласної ради та на сайті Обласного конкурсу ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір, публікується в газеті «Слобідський край».

 

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                    В. Заковоротний