ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради VІI скликання до Президента України, Верховної ради України,  КабінетуМіністрів  України  щодо недопущення порушення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та гарантованого Конституцією України права органів місцевого самоврядування самостійно вирішувати питання місцевого значення при формуванні  території громад

 

15 квітня 2020 р. Кабінет Міністрів України затвердив перспективні плани формування територій громад трьох областей України,  внісши зміни до раніше затвердженого Перспективного плану формування територій громад Харківської області, не погодивши, всупереч процедурі, визначеній законодавством, нову редакцію Плану з обласною державною адміністрацією і, таким чином, виявивши правовий нігілізм.

Згідно з цим  рішенням Уряду, території Бірківської та Тимченківської сільських рад  Зміївського району, всупереч волі та думці громад, віднесено до Мереф’янської об’єднаної територіальної громади, що веде до штучного поділу Зміївського району, руйнації багатолітніх адміністративних, соціально-економічних, культурно-історичних зв’язків.

З 2015 року на території Бірківської громади із залученням спеціалістів Харківського центру розвитку місцевого самоврядування вивчалось питання об’єднання громад. Проведені Центром розрахунки щодо спроможності громад показали, що власні доходи на 1 мешканця в разі приєднання Бірківської сільської ради до Мереф’янської ОТГ значно нижчі від показників ОТГ по Харківській області і від перспективної Зміївської ОТГ.

      Спочатку Кабінетом Міністрів України і був затверджений саме цей найоптимальніший варіант: об‘єднання громад Зміївського району у дві спроможні громади: Зміївську та Слобожанську.

 Затверджуючи новий перспективний план формування територій громад Харківської області 15 квітня 2020 р., Кабінет Міністрів України  не взяв до уваги економічні розрахунки щодо оптимального варіанту формування територій громад Зміївського району, знехтував результатами неодноразових громадських слухань з питання об’єднання громад, що призвело до порушення конституційних прав і свобод територіальних громад на здійснення місцевого самоврядування.

Такий принцип формування територій був застосований  не тільки до Зміївського, але й до  Ізюмського, Нововодолазького та інших районів Харківської області.

16 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», що дає можливість Уряду прийняти необхідні рішення для затвердження адміністративно-територіального устрою на рівні громад, пропонує до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України уповноважити Кабінет Міністрів України визначати адміністративні центри та території територіальних громад, виключивши точку зору громад, районів та областей з процесу  децентралізації

           Вищезазначена ситуація з формуванням територій громад Харківської області яскраво демонструє наслідки прийняття змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: концентрація влади, обмеження конституційних повноважень Верховної ради України, створення реальної можливості виключно в стінах Кабінету Міністрів України безпідставно, необгрунтовано, керуючись особистими інтересами та амбіціями, розпоряджатись долями цілих територіальних громад без їхньої згоди, підміняючи прозорі демократичні процеси осучасненим кріпосним правом.

   Прийнятий 16 квітня 2020 р. закон не узгоджується з положеннями ст. 7 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», відповідно до яких визначення адміністративного центру об’єднаної територіальної громади відбувається за рішеннями сільських, селищних, міських рад, що об’єднуються. Він також суперечить статті 5 Європейської хартії місцевого самоврядування, ратифікованої Законом України від 15.07.1997 №452/97-ВР, згідно з якою зміни територіальних кордонів органів місцевого самоврядування не можуть здійснюватися без попереднього з'ясування думки відповідних місцевих громад.

Президент України В. Зеленський називає фундаментом національної єдності і об‘єднуючим фактором для всього суспільства саме демократичні цінності побудови спільного майбутнього.

З огляду на це, звертаємось з проханням:

- до Президента України - скористатись  правом вето стосовно прийнятого 16 квітня 2020 р.  Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і повернути його на доопрацювання;

- народних депутатів України - в інтересах мільйонів їхніх виборців переглянути положення Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і внести до нього зміни,  не допустивши згортання демократичних процесів та нівелювання основних принципів розвитку місцевого самоврядування.

- до Кабінету Міністрів України - внести зміни до затвердженого 15 квітня  2020 р. Перспективного плану формування територій Харківської області,  врахувавши інтереси територіальних громад Зміївського району і їх право самостійно вирішувати питання місцевого значення.

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від квітня 2020 року № -VIІ

(ХХІV сесія VІI скликання)