ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області

на 2018-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 07 червня 2018 року №722–VIІ

 

Обласна Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року №722–VIІ є комплексною програмою у сфері охорони пам’яток архітектури, містобудування, науки і техніки, садово-паркового мистецтва, ландшафтних і включає сукупність заходів щодо створення ефективних і сприятливих умов для розвитку та збереження архітектурної спадщини Харківщини, забезпечення належного рівня збереження та використання пам’яток архітектури та містобудування у суспільному житті.

Незважаючи та те, що Харківською обласною радою кошти на реалізацію заходів обласної Програми збереження архітектурної спадщини на 2018-2023 роки у 2019 році не виділялися, в рамках реалізації її заходів продовжується вирішення актуальних питань пам’яткоохоронної сфери.

За координуванням Департаменту продовжується розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць Харківської області, замовниками на їх розробку виступають відповідні органи місцевого самоврядування.

На сьогодні, наказом Міністерства культури, молоді та спору України від 27.02.2020 № 1199 затверджено межі та режими використання зон охорони пам’яток та історичного ареалу м. Харкова, що визначені науково-проектною документацією «Історико-архітектурний опорний план м. Харків та науково-проектна документація щодо визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів м. Харків».

Водночас, продовжується координаційна робота щодо розроблення історико-архітектурних опорних планів м. Ізюм, смт Краснокутськ, м. Куп’янськ.

На виконання наказу Міністерства культури України від 27.06.2019 № 501 Департаментом містобудування та архітектури обласної державної адміністрації передано до Міністерства культури України повний комплект документів, необхідних для внесення пам’яток архітектури та містобудування Харківської області до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Згідно чинного законодавства, до розроблення облікової документації на пам’ятки, витрати на яку передбачені заходами Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, Департамент зможе приступити після внесення їх до Реєстру.   

Протягом 2019 року проведено 2 засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури облдержадміністрації, на яких розглянуті актуальні питання стосовно проведення робіт в межах історичного середовища м. Харкова та реставрації пам’яток архітектури.

Проведена організаційна робота з науковцями Державного підприємства «Всеукраїнський науково-методичний та дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини» (м. Київ) щодо розроблення номінаційного досьє, необхідного для продовження процедури занесення будівлі Держпрому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, визначена його попередню вартість. Фахівці ЮНЕСКО надали згоду щодо участі у спільній роботі.

Замовником на виготовлення науково-проектної документації на розроблення науково-проектної документації на консерваційні роботи на пам’ятках архітектури національного значення «Палац» (охор. № 712/1); «Службовий будинок» (охор. № 712/2); «Флігелі» (охор. № 712/3 та 721/4); «Амбар» (охор. № 712/5) у смт Старий Мерчик та «Хімічний корпус» (охор. № 694/3) в м. Харкові планує виступити Департамент містобудування та архітектури обласної державної адміністрації за рахунок власних спецкоштів. На сьогодні, разом із провідними проектними організаціями та науковцями, визначені основні вимоги до вказаної документації та її склад. До здійснення відповідної процедури закупівлі Департамент планує приступити після скінчення карантинних заходів, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 (зі змінами).

Здійснено роботи зі страхування пам’яток  архітектури, що перебувають на балансі Департаменту містобудування та архітектури обласної державної адміністрації та не мають користувачів, на суму 141,6 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

Заступник директора Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації – начальник

управління містобудування                                                                       Марина  ПАХОМОВА