ІНФОРМАЦІЯ

до проєкту рішення Харківської обласної ради  «Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі в новій редакції»

 

Регіональні правила надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі (далі – Правила), затверджені рішенням обласної ради від 17.06.2010 № 1744-V (зі змінами).

Правила розроблені на основі постанови Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі» (зі змінами), з урахуванням місцевих умов.

Керуючись Правилами комунальне підприємство «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» (далі – Фонд) надає пільговий довгостроковий кредит під 3% річних на строк до 20 років, а молодим або неповним сім’ям – до 30 років. Позичальник, який має 3-х і більше дітей, звільняється від сплати відсотків.

Позичальниками кредитів за рахунок кредитних ресурсів фондів можуть бути громадяни України, які підтвердили свою платоспроможність, постійно проживають (або за умови переселення для постійного проживання) в сільській місцевості та працюють на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності, в особистих селянських господарствах, що функціонують у сільській місцевості та розташовані у межах району проживання чи суміжних районах, в тому числі громадяни, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (або члени їх сімей у разі призову таких осіб під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період), та громадяни України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Кредит може надаватися для фінансування будівництва, реконструкції,  добудови  або придбання житла, для спорудження мереж та підключення їх до існуючих комунікацій, тощо.

У першочерговому порядку кредит надається індивідуальним забудовникам для завершення раніше розпочатого будівництва та молодим спеціалістам, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, зазначених у Регіональних Правилах, а також особам, на яких поширюється чинність пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та громадянам України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Затвердження нової редакції Правил обумовлюється необхідністю внесення ряду змін, які було прийнято 03.03.2020 до постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі» (зі змінами).

Метою затвердження нової редакції Правил є нарощення обсягів будівництва житла індивідуальними забудовників житла у сільській місцевості в рамках обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім».

Прийняття рішення дасть можливість у рамках виконання програми «Власний дім» надавати пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам житла на селі, що сприятиме поліпшенню демографічної ситуації у сільській місцевості; зменшенню плинності кадрів, зайнятих у сільському господарстві, особливо молоді; створенню умов для стабілізації розвитку сільськогосподарських товаровиробників та села в цілому.

 

 

 

Заступник директора Департаменту

агропромислового розвитку Харківської

обласної державної адміністрації –

начальник управління соціально –

економічного розвитку                                                                             Євгеній ФІЛАТОВ