Додаток 3

 

ВІДОМОСТІ

про стан виконання Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва

   в Харківській області на 2016 – 2020 роки

 

Період дії Програми: 2016 – 2020 роки

Регіон (район, місто): Харківська область

Звітний період: 2019 рік

 

з/п

Зміст заходу

Термін виконання

Стан виконання (причини невиконання)

1

2

3

4

2. Впорядкування нормативно-правового забезпечення підприємницької діяльності та здійснення регуляторної політики

2.1. Нормативно-правове забезпечення малого та середнього бізнесу

1.          1

Участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, що сприятимуть розвитку підприємництва

Протягом 

року

Згідно із Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» громадяни, суб’єкти господарювання, громадські організації подають до регуляторних органів пропозиції щодо необхідності підготовки тих чи інших регуляторних актів, беруть участь в опрацюванні проєктів регуляторних актів шляхом надання зауважень та пропозицій до оприлюднених проєктів регуляторних актів, беруть участь у відкритих обговореннях проєктів регуляторних актів, одержують від регуляторних органів інформацію щодо здійснення цими органами регуляторної діяльності.

2.           

Організація засідань у форматі «круглих столів» з метою інформування суб’єктів підприємництва про нові законодавчі акти, що стосуються їх діяльності

Протягом 

року

29 січня 2019 року відбулось розширене засідання Регіональної ради підприємців у Харківській області щодо взаємодії бізнесу та державних органів у зв'язку із закінченням дії мораторію на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

19 червня 2019 року відбулось чергове засідання Регіональної ради підприємців у Харківській області стосовно результатів визнання не чинною постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Також розглядались подальші дії бізнесу та органів Державної служби України з питань праці.

 

 

24 вересня 2019 року відбулось засідання Регіональної ради підприємців у Харківській області стосовно наслідків для бізнесу введення в дію законопроєктів № 1053 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», № 1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг», № 1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». За результатами заходу прийнято рішення направити листи звернення на адресу Президента України та Голови Верховної ради України з метою внесення пропозицій та доопрацювання зазначених вище законопроєктів.

13 грудня 2019 року відбулось заключне у поточному році засідання Регіональної ради підприємців у Харківській області яке проходило в рамках всеукраїнського «Тижня права».

Під час заходу були обговорені правові основи діяльності малого та середнього бізнесу в Україні.

3.           

Проведення аналізу чинного законодавства України з питань малого бізнесу, його вплив на розвиток підприємництва

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації проводиться аналіз чинного законодавства України з питань малого і середнього бізнесу. Зокрема, під час проведення засідань Регіональної ради підприємців у Харківській області.

 

4.           

Забезпечення роботи діючих «гарячих ліній», «телефонів довіри», «громадських приймалень» як системи зворотного зв’язку між місцевою владою та представниками бізнесу в процесі вдосконалення законодавчого поля для підприємців

 

Протягом 

року

Представники Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва на постійній основі приймають участь у засіданнях Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби у Харківській області.

Діяльність даного органу скерована на забезпечення захисту законних прав та інтересів платників податків, поліпшення підприємницького клімату в регіоні, розвитку партнерських відносин між владою, громадськістю та бізнесом, а також підвищення соціальної відповідальності платників податків.

28.02.2019 відбулось спільне засідання Комітету з питань податкової політики та експертно-апеляційної комісії Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби у Харківській області стосовно оскарження нарахування податків та штрафів, винесених Головним управлінням Державної податкової служби у Харківській області комісії.

 

 

 

5.           

Забезпечення видачі документів дозвільного характеру згідно з Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»

Протягом  

року

Порядки видачі документів дозвільного характеру приведено у відповідність із Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Законом України від 12.02.2015 № 191-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», дозвільні центри, як окрема складова центрів надання адміністративних послуг, ліквідувались, а виконання обов’язків державного адміністратора (посаду якого скасовано) покладено на адміністратора центру надання адміністративних послуг. Створення однієї структури з організації надання адміністративних послуг як фізичним особам, так і суб’єктам господарювання, не тільки не погіршило якість надання послуг, а і дозволило отримувати суб’єктами господарювання більш широкий спектр адміністративних послуг.

Відповідно до Закону України від 19.05.2011 № 3392-VI «Про перелік документів дозвільного характеру» через центри надання адміністративних послуг районних державних адміністрацій надаються послуги дозвільного характеру.

6.           

Створення сторінки з переліком законів, що регулюють підприємницьку діяльність, на веб-сайті ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА з метою інформування суб’єктів господарювання щодо змін у законодавстві

Протягом 

року

За інформацією Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва, інформаційне наповнення офіційного сайту www.kharkiv.biz.ua протягом 2019 року не здійснювалось.

На регіональному рівні функціонував «Інвестиційний портал» Харківської області http://invest.kharkiv.ua/. Ключовим завданням вказаного Інтернет-ресурсу було висвітлення інвестиційних можливостей Харківської області, налагодження взаємодії з потенційними інвесторами, створення привабливого інвестиційного клімату регіону та підвищення його конкурентоспроможності. На сайті зосереджено інформацію стосовно інструментів підтримки підприємництва, можливостей розвитку малого та середнього бізнесу, проектів, регіональних програм розвитку та актуальної інформації щодо заходів, які плануються проводитись в регіоні та по всій Україні.

«Інвестиційний портал» є робочим ресурсом, але його функціонування можливе за умов відповідного фінансування (від 01.12.2019 ресурс є неробочим).

2.2. Здійснення регуляторної політики

7.            

Ведення та оновлення електронного реєстру власних чинних регуляторних актів на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації ведеться реєстр діючих регуляторних актів, розробниками яких є структурні підрозділи обласної державної адміністрації, що дозволяє здійснювати системний моніторинг за проведенням відстежень результативності дії регуляторних актів.

 

 

8.            

Відстеження результативності регуляторних актів згідно із Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»

Протягом 

року

Одним із механізмів забезпечення прозорості та ефективності впровадження регуляторних актів є відстеження їх результативності. У цій діяльності розробники регуляторних актів керуються Методикою проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308.

Згідно із Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» постійно здійснюється моніторинг відстежень результативності регуляторних актів, які розробляються місцевими органами виконавчої влади, аналізуються звіти про відстеження їх результативності.

План діяльності обласної державної адміністрації з підготовки проєктів регуляторних актів та План-графік проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів на 2020 рік  були затверджені 12 грудня 2019 року  та оприлюднені 17 грудня 2019 року на сайті облдержадміністрації (https://kharkivoda.gov.ua/) у розділі «Регуляторна політика» рубрики «Планування регуляторної діяльності».

Протягом 2019 року обласною державною адміністрацією підготовлено 1 звіт про періодичне відстеження результативності дії прийнятого регуляторного акту, районними державними адміністраціями Харківської області – 2 звіти про повторне відстеження та 10 звітів про періодичні відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів.

31 січня 2019 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації та структурними підрозділами обласної державної адміністрації, до компетенції яких входить розробка та проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів, взято участь у вебінарі з метою сприяння застосуванню розробниками проектів регуляторних актів он-лайн сервісу для підготовки рішення стосовно проведення аналізу регуляторного впливу регуляторного акта та тесту малого підприємництва, організованого Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 № 1100 «Про внесення змін до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з відділом забезпечення доступу до публічної інформації обласної державної адміністрації проведено роботу щодо підготовки та оприлюднення на офіційному сайті обласної державної адміністрації та єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua інформації щодо проведення заходів із відстеження результативності регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації у 2019 році.

З метою підвищення ефективності роботи із забезпечення державної регуляторної політики на території регіону діє розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03 грудня 2018 року № 638 «Про забезпечення реалізації державної регуляторної політики в Харківській області».

9.            

Надання суб’єктам господарювання консультативної допомоги з питань реалізації державної регуляторної політики

 

Протягом 

року

Фахівцями обласної державної адміністрації спільно з сектором Державної регуляторної служби у Харківській області, у межах повноважень, надавалась інформаційна підтримка з реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

10.        

Оприлюднення інформації про здійснення регуляторної діяльності

 

Протягом 

року

З метою забезпечення вільного доступу підприємців та їх громадських об’єднань до інформації з питань регуляторної діяльності, на сайті Харківської обласної державної адміністрації створено розділ «Регуляторна політика». У зазначеному розділі розміщена інформація про здійснення регуляторної діяльності Харківською обласною державною адміністрацією за звітний період, План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів та План-графік проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації на 2019 рік, затверджені   13 грудня 2018 року.

План діяльності обласної державної адміністрації з підготовки проєктів регуляторних актів та План-графік проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів на 2020 рік  були затверджені 12 грудня 2019 року  та оприлюднені 17 грудня 2019 року на сайті облдержадміністрації (https://kharkivoda.gov.ua/) у розділі «Регуляторна політика» рубрики «Планування регуляторної діяльності».

3. Фінансово-кредитна, матеріально-технічна підтримка, ресурсне та інформаційне забезпечення

3.1. Фінансово-кредитна та матеріально-технічна підтримка підприємництва

11.        

Запровадження співпраці з банківськими та небанківськими фінансовими установами для спрощення системи кредитування та мікрокредитування суб’єктів малого та середнього бізнесу, створення на веб-сайті  ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА розділу щодо наявних програм кредитування для суб’єктів малого та середнього бізнесу

Протягом 

року

Харківський навчально-науковий інститут ДНВЗ «Університет банківської справи»  спільно із ЮніорБанком, АТ КБ «Приватбанк» протягом 2019 року на базі створеної                 бізнес-школи проводили заняття для учнів старших класів загальноосвітніх закладів. Програмою передбачено підвищення рівня фінансової грамотності серед школярів, розвиток лідерських та комунікативних навичок, ознайомлення із роботою банку, створення та презентація власного стартапу, презентація спеціальностей навчального закладу у інтерактивних форматах,  що допоможе молоді в майбутньому у виявленні нахилів та здібностей  до професійної діяльності, ознайомленню із сучасним ринком праці.

Програма бізнес-школи включала наступні тренінги:

-         «Як стати успішним менеджером»;

-         «Фінансові цілі і їх вплив в житті. Сімейна економіка»;

-         «Фінанси для школярів»;

-         «Заощадження. Інвестиції»;

-         «Ораторське мистецтво та навички складання презентацій. Лідерство»;

-         «Секрети успішного управління часом»;

-         Інтерактивна бізнес-гра «Створення підприємства»;

-         «Бізнес. Організація роботи підприємства. Місія і стратегія. Управління та менеджмент»;

-         «Кредитні заощадження»;

-         «Банківські технології для нового покоління»;

-         «Перший стартап»;

-         «Презентація власного стартапу».

У роботі бізнес-школи протягом лютого-березня взяли участь 25 учнів 9-11 класів. Учасники бізнес-школи під час занять мали унікальну можливість ознайомитися з можливостями Навчально-тренувального комплексу «FinTech», який було відкрито 16 травня 2018 року на базі Харківського інституту ДВНЗ «Університету банківської справи». Навчально-тренувальний комплекс «FinTech» створено за підтримки обласної державної адміністрації, Харківського банківського союзу, технічної допомоги банків-партнерів ПАТ «МЕГАБАНК», ХГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТВАНК», АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК»,  ПАТ «УКРСИББАНК».

Технічне оснащення Комплексу «FinTech» дає змогу ознайомити учнів із новітніми технічними можливостями у роботі сучасної банківської установи, навчити як правильно користуватися банкоматами та терміналами.

Крім того, в структурі Навчально-тренувального комплексу «FinTech» функціонує віртуальний банк «ІНТЕЛБАНК», який має оснащення і організаційну структуру, що відповідають стандартам реального банку. В «ІНТЕЛБАНКУ» забезпечується комплексне обслуговування  фізичних та юридичних осіб: відкриття поточних та депозитних рахунків, оформлення пластикових карток, розрахункове обслуговування, різні програми кредитування, депозитарна діяльність та інші види банківських послуг. Учні мали можливість відчути себе справжніми банкірами.

 

Заняття бізнес школи проводять провідні викладачі інституту та практичні працівники фінансово-кредитних установ, що безумовно забезпечує високий рівень та практичну користь проведених занять. По закінченню всі учасники отримали сертифікати від ЮніорБанку та Харківського інституту ДВНЗ «Університет банківської справи».

Продовжено проведення для школярів тематичних екскурсій до Музею грошей Харківського навчально-наукового інституту  Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи». У звітному періоді його відвідали близько 150 учнів із                 5-ти загальноосвітніх шкіл регіону.

Харківський банківський союз 17 березня 2019 року брав участь у спеціальній (не)конференції EdCamp Ukraine «Фінансова свобода і підприємництво в школі: міф чи реальність?», яка проводилась на базі Харківського навчально-наукового інституту Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи» та за участю партнерів – Громадської організації «Діловий Клуб «Партнер». Це перша в Україні вчительська (не)конференція, програма якої присвячена фінансовій грамотності та соціальному підприємництву в Новій Українській Школі, яка зібрала понад 100 вчителів зі всієї України.

17 травня Харківський навчально-науковий інститут Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи» відзначив своє  75-річчя з дня заснування закладу. У святковому заході прийняли участь керівництво обласної державної адміністрації, які нагородили Почесними грамотами Харківської обласної державної адміністрації та Подяками голови Харківської обласної державної адміністрації кращих працівників інституту за високий професіоналізм, вагомий внесок у якісне забезпечення підготовки висококваліфікованих кадрів для фінансово-банківської системи Україні та з нагоди 75-річчя з дня заснування закладу.

20 травня у обласній державній адміністрації відбувся урочистий прийом з нагоди Дня банківського працівника. Почесними грамотами голови Харківської обласної державної адміністрації  та Подяками голови Харківської обласної ради за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у фінансову та економічну стабільність Харківської області, високий професіоналізм і з нагоди Дня банківського працівника були нагородженні кращі працівники банківської системи Харківського регіону.

22 травня у Харківському навчально-науковому інституті Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи» підведені підсумки конкурсу серед студентів  «Молоді та здібні». До складу журі запрошено працівників Харківського банківського союзу, банківських установ регіону. Кращі роботи студентів відзначено грамотами.

19 червня 2019 року Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації спільно із Харківським банківським Союзом, банківськими установами регіону, а саме: АТ «МЕГАБАНК», АТ «Укрсиббанк»,                              ХОД ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», Харківської філії АТ «Укрексімбанк» проведено вебінар: «Фінансування міжнародної торгівлі: Банківські гарантії, експортний акредитив, документарне інкасо».

Учасниками заходу були: керівники підприємств, представники бізнес-асоціацій, менеджери відділів ЗЕД суб’єктів господарювання, приватні підприємці Харківської області, які націлені на розширення ділового співробітництва із міжнародними партнерами. Спікерами були висококваліфіковані працівники банків. Під час заходу суб’єкти підприємницької діяльності дізналися щодо:

аналізу міжнародних, національних нормативних документів, що регламентують розрахунки при здійсненні зовнішньоекономічних операцій;

банківських інструментів щодо сприяння діяльності експортерів;

обговорювалися питання банківських гарантій, кредитування в рамках спільних з МФО програм, та інші.

06 листопада 2019 року на базі Європейської Бізнес Асоціації за участі Харківського банківського союзу та керівників банківських установ регіону проведено зустріч із заступником Голови Національного банку України Дмитром Сологубом, який доповів про стан української економіки, динаміку основних макроекономічних показників, окреслив прогнози розвитку на наступний рік. Також, у рамках заходу відбулось обговорення реформ фінансового сектору та необхідність зниження частки доларизації економіки.

Олександр Арсенюк, фахівець Департаменту відкритих ринків Національного банку України, проінформував учасників про нову ліберальну модель валютного регулювання та зміни у Законі «Про валюту і валютні операції». Представники бізнес-спільноти Харкова мали ряд питань, серед яких: здешевлення кредитів та можливості довгострокового фінансування, перспективи відродження і розвитку іпотеки, скасовування прибуткового податку на депозити тощо. Фахівці Національного банку України надали відповіді та коментарі, поділилися планами подальшого реформування фінансового ринку та окреслили стратегічні цілі монетарної політики на 2020-2025 роки. 

03 грудня 2019 року відбувся фінал  ІІІ Регіонального Турніру з фінансової грамотності на кубок голови Харківської обласної державної адміністрації.

У 2019 році Турнір проводився вже втретє, що підтверджує важливість та актуальність питання розвитку та навчання молоді Харківщини в напрямку підвищення рівня фінансової грамотності.

Організаторами Турніру виступили Харківський банківський союз, Харківський університетський консорціум; Харківський інститут ДВНЗ «Університет банківської справи», Громадська організація «Діловий клуб «Партнер» під патронатом Харківської обласної державної адміністрації.

Турнір проведено з метою створення основ для підвищення фінансової грамотності учнівської молоді та студентства, як необхідної умови підвищення рівня і якості життя, а також налагодження освітнього, наукового, організаційно-методичного співробітництва, спрямованого на розвиток фінансової грамотності громадян України.

З 05 листопада по 03 грудня 2019 року команди загальноосвітніх навчальних закладів Харківської області та м. Харкова, закладів вищої освіти з підготовки молодших спеціалістів та закладів вищої освіти взяли участь у трьох етапах Турніру.

За підсумками заходу відбулося урочисте нагородження переможців та учасників Турніру за участю Харківської обласної державної адміністрації, Харківського банківського союзу, Харківського університетського консорціуму та банків Харківщини, під час якого учасники та переможці отримали цінні призи та нагороди від Топ-менеджерів банків.

Харківський банківський союз, Харківський університетський консорціум, банки регіону продовжують працювати над виконанням заходів з підвищення рівня фінансової грамотності населення в рамках співпраці Харківського банківського союзу, Харківського університетського консорціуму під патронатом Харківської обласної державної адміністрації.

12.        

Мікрокредитування суб'єктів малого та середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани за пріоритетними напрямами розвитку підприємництва

Протягом 

року

Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва проводиться супровід діючих договорів безвідсоткової позики, зокрема, аналіз впровадження суб’єктами підприємницької діяльності бізнес проектів, цільового використання отриманих коштів та контроль за своєчасним поверненням позики.

Станом на 01.10.2019 отримано повернення позики на суму 444 919 грн.

У 2019 році на мікрокредитування, рішенням сесії Харківської обласної ради від 28.02.2019 № 953-VII із спеціального фонду обласного бюджету за рахунок повернення раніше наданих позичок виділено 469 624 грн.

 

 

З 28 серпня 2019 року по 28 жовтня 2019 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з Фондом проведено конкурсний відбір заявок від суб’єктів малого і середнього підприємництва на отримання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування на зворотній основі під бізнес-плани проектів.

За результатами конкурсного відбору, визначено 2 переможця із бізнес-планами «Дивись на світ здоровими очима» та «Порізка та продаж картону, паперу» (виробництво серпантину)» на загальну суму кредитування 210,3 тис. грн.

Таким чином, зі спеціального фонду на мікрокредитування двох проектів було перераховано 210 тис. 260 грн., а 259 тис. 364 грн. було повернуто назад до бюджету.

13.        

Забезпечення діяльності ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА з метою виконання заходів з підтримки розвитку підприємництва в Харківській області

Протягом 

року

Фінансове забезпечення діяльності Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва здійснюється за рахунок коштів, отриманих з обласного бюджету. Рішенням сесії Харківської обласної ради від 06.12.2018 № 848-VII з обласного бюджету виділено:

850,0 тис. грн. (із загального фонду) – для забезпечення діяльності Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва з метою обслуговування та виконання заходів з підтримки розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області.

Згідно штатного розпису, погодженого наглядовою радою Фонду, передбачено 5 штатних одиниць: директор, бухгалтер, головний економіст, економіст та юрисконсульт.

14.        

Частково відшкодувати суб'єктам малого та середнього підприємництва у Харківській області відсоткові ставки за кредитами банків, що надаються банками-партнерами Німецько-Українського фонду

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно із Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та Німецько-Українським фондом розроблено Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб'єктів малого та середнього підприємництва в Харківській області, затверджений рішенням XVIII сесії Харківської обласної ради VII скликання від 06 грудня 2018 року № 835-VІI (далі – Порядок про часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків).

Порядок про часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків визначає механізм часткової компенсації з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, що надаються банками-партнерами Німецько-Українського фонду на реалізацію Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області                           на 2016 – 2020 роки, з метою покращення фінансового клімату малого і середнього бізнесу, зростання показників добробуту населення, збільшення інвестиційної та економічної активності суб'єктів малого та середнього підприємництва, створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету Харківської області.

20 червня 2019 року підписано Угоду про співробітництво між Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації, Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та Німецько-Українським фондом задля подальшого впровадження у регіоні механізму часткової компенсації з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, що надаються банками-партнерами Німецько-Українського фонду.

3.2. Розвиток інфраструктури малого та середнього підприємництва

15.        

Розширення інфраструктури підтримки підприємництва в районах області шляхом створення бізнес-центрів, консультаційних та інформаційних установ у районах і містах області

Протягом 

року

Протягом звітного періоду Фонд здійснював подальшу роботу з підтримки діяльності бізнес-центрів у Балаклійському, Первомайському та Печенізькому районах Харківської області (ГО «Інвалідів багатодітних родин, родин дітей інвалідів Балаклійського району Харківської області»; ГО «Волонтерський центр» Первомайського району Харківської області; організація роботодавців Печенізького району).

За підсумками 2019 року організаціями були надані звіти стосовно результатів їх діяльності

16.        

Надання консультативної допомоги бізнес-центрам області та проведення семінарів для бізнес-центрів з обміну досвідом роботи

Протягом 

року

 

 

Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва на постійній основі здійснює координацію діяльності бізнес-центрів, надає методичну допомогу.

У рамках співробітництва з «Консалтинговим центром» при Харківському міському центрі зайнятості представники Фонду на постійній основі приймають участь у роботі Центру для надання консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності.

Крім цього, здійснюється дистанційне консультування інституцій підтримки суб’єктів малого і середнього бізнесу в районах Харківської області.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.        

Здійснення заходів з обліку установ інфраструктури підтримки підприємництва різних форм власності в районах і містах області та оприлюднення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації та ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Протягом 

року

За інформацією Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва, інформаційне наповнення офіційного сайту Фонду: www.kharkiv.biz.ua, не здійснювалось.

У регіоні протягом 2019 року функціонував «Інвестиційний портал» Харківської області http://invest.kharkiv.ua/, де було зосереджено інформацію стосовно інструментів підтримки підприємництва, можливостей розвитку малого та середнього бізнесу, проектів, регіональних програм розвитку та актуальної інформації щодо заходів, які плануються проводитись в регіоні та по всій Україні.

3.3. Інформаційно-маркетингова підтримка

18.        

Висвітлення через  засоби масової інформації пріоритетних напрямів Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва

Протягом 

року

З метою підвищення рівня інформованості суб’єктів підприємництва щодо виконання регіональної Програми, такі засоби масової інформації, як: ТОВ «Редакція газети «Вісті Балаклійщини», ТОВ «Три-медіа» (Харківська обласна газета «Трибуна трудящих»), ТОВ Творче агентство «Краєвид» (Шевченківський район), ТОВ «Вісті Барвінківщини медіа центр», ТОВ «Районна газета «Хлібороб» (Вовчанський район), ТОВ «Наш край-1933» (Кегичівський район), газета Валківського району Харківської області «Сільські новини», обласна газета «Слобідський край», КП «Редакція газети «Печенізький край», ПП «Лозівська редакція газети «Голос Лозівщини», ТОВ «Редакція газети «Вісті Зміївщини», ТОВ «Дворічанський край», ТОВ «Колос-1930» (Сахновщинський район), ТОВ «Редакція газети «Вісті Водолажчини» (Нововодолазький район), ТОВ «Медіапростір «Вісті Красноградщини» та інші, протягом 2019 року оперативно висвітлювали інформацію про заходи щодо виконання Програми та важливі аспекти з розвитку малого та середнього бізнесу.

19.        

Організація постійно діючих рубрик стосовно розвитку малого та середнього підприємництва у теле-, радіопрограмах і в пресі

Протягом 

року

Питання щодо розвитку малого та середнього підприємництва  висвітлювали наступні ЗМІ області, такі як: ТОВ «Районна газета «Хлібороб» (Вовчанський район), ТОВ «Наш край-1933» (Кегичівський район), газета Валківського району Харківської області «Сільські новини», обласна газета «Слобідський край», КП «Редакція газети «Печенізький край», ПП «Лозівська редакція газети «Голос Лозівщини», ТОВ «Редакція газети «Вісті Зміївщини», ТОВ «Дворічанський край», ТОВ «Колос-1930» (Сахновщинський район), ТОВ «Редакція газети «Вісті Водолажчини» (Нововодолазький район), ТОВ «Медіапростір «Вісті Красноградщини» та інші. 

3.4. Сфера надання адміністративних послуг

20.        

Проведення моніторингу щодо дотримання чинного законодавства у сфері надання адміністративних послуг та вироблення пропозицій центральним органам виконавчої влади щодо їх удосконалення

Протягом 

року

Усі центри надання адміністративних послуг області чітко дотримуються норм чинного законодавства, вимог Закону України «Про адміністративні послуги» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.10.2017 № 782-р.

В усіх центрах надання адміністративних послуг області надання адміністративних послуг здійснюється відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» з урахуванням особливостей, визначених спеціальними законами та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, які регулюють суспільні відносини у відповідних сферах.

21.        

Оновлення матеріально-технічної бази центрів надання адміністративних послуг, комп’ютерної техніки та програмного забезпечення

Протягом 

року

Центри надання адміністративних послуг області облаштовано необхідною матеріально-технічною базою, засобами телекомунікаційного зв’язку, комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням.

Надання послуг з оформлення та видачі паспортних документів громадянина України у формі ID-картки, паспорту громадянина України для виїзду за кордон та внесення відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру здійснювалось:

- у 9 офісах центрів надання адміністративних послуг області (у т.ч. офісах м. Харків, м. Чугуїв, Нововодолазької об’єднаної територіальної громади) встановлено робочі станції та надаються паспортні послуги;

- Первомайською районною державною адміністрацією продовжено роботу щодо підключення робочих станцій,

- Мереф’янською міською радою в ЦНАП створено комплексну систему захисту інформації та укладено договори про часткову обробку персональних даних, отримання доступу у вигляді логінів та паролів для надання уповноваженим суб’єктам доступу до інформації Єдиного державного демографічного реєстру;

- рішенням XІІ сесії Старовірівської сільської ради VII скликання від 01.11.2019 № 881 внесено до Переліку адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП, послуги Державної міграційної служби. Відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» 19.12.2019 сільською радою об’явлено тендер на придбання однієї робочої станції;

 

 

- між Ізюмською міською радою та ДП «Українські спеціальні системи» триває укладання договорів про поставку обладнання для організації каналу конфіденційного зв'язку в мережі Національної системи конфіденційного зв'язку та надання послуг з підключення.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України із залученням зацікавлених державних органів та громадських організацій на підставі рекомендацій, поданих облдержадміністраціями, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.10.2019 № 866 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із забезпечення центрів надання адміністративних послуг обладнанням для видачі паспортних документів, посвідчень водія та реєстрації транспортних засобів» визначило перелік таких ЦНАП. Від Харківської області до переліку увійшли ЦНАПи 9 громад, найбільш по Україні: міст Ізюма, Куп’янська, Лозової, Первомайського, Чугуєва, Мерефи та Нововодолазької, Коломацької, Старосалтівської об’єднаних територіальних громад.

Громадами розпочато роботу з забезпечення ЦНАП, у разі необхідності, приміщенням та підключенням до мережі конфіденційного зв’язку Національної системи конфіденційного зв’язку.

Для підвищення ключових показників ефективності, граничного часу очікування для отримання послуг, Центрами надання адміністративних послуг забезпечено впровадження нових сервісів обслуговування суб’єктів звернень, зокрема:

- у 20 центрах надання адміністративних послуг на робочі місця адміністраторів встановлено POS-термінали. В 11 офісах Центру надання адміністративних послуг м. Харків працюють відділення «Мегабанку»;

- у 19 центрах надання адміністративних послуг встановлені електронні черги;

- для громадян з обмеженими фізичними можливостями створені сприятливі умови для безбар’єрного доступу до приміщення ЦНАП: 25 облаштовані пандусами, 20 кнопками виклику відповідального спеціаліста, у 14 є туалетна кімната для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Центри надання адміністративних послуг області підключені до державних реєстрів: єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб–підприємців та громадських формувань, державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного демографічного реєстру, Державного земельного кадастру, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

 

30.01.2018 введено в експлуатацію нове приміщення ЦНАП м. Ізюм, яке розташоване за адресою: м. Ізюм, вул. Соборна, буд. 50. Центр надання адміністративних послуг займає площу 140 кв. м.

Роботи з реконструкції проведено Німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у 2018 році.

У рамках проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI), фінансованого Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), у грудні 2018 року – січні 2019 року центром надання адміністративних послуг м. Ізюм отримано: комп’ютерну та офісну техніку, телекомунікаційне обладнання (робоча станція) для надання адміністративних послуг з оформлення й видачі біометричних паспортних документів громадянина України, встановлено систему керування «Електронна черга», кондиціонери, меблі для робочих місць адміністраторів і архіву, кімнати для персоналу та рецепції.

07.02.2019 у Старосалтівській об’єднаній територіальній громаді Вовчанського району відкрито нове приміщення Центру надання послуг.

Центр надання адміністративних послуг займає площу 41 кв. м та облаштований новими меблями й необхідним обладнанням. Зокрема, Уряд Німеччини через Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) передав центру надання адміністративних послуг комплекти меблів для адміністраторів, дитячий куточок та мобільний кейс.

Центр розміщено в реконструйованій адміністративній будівлі, в якій також розташовані Старосалтівська дільниця Вовчанського районного відділу поліції та Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини № 1. Реконструкція будівлі здійснена протягом 2017 – 2018 років за рахунок коштів субвенції з Державного бюджету України на розвиток об’єднаних територіальних громад.

18.04.2019 в м. Дніпро Німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) для забезпечення надання адміністративних послуг маломобільним групам населення передано 3 мобільні кейси центрам надання адміністративних послуг області: два кейси вручені Харківській міській раді для центра надання адміністративних послуг м. Харків, центр надання адміністративних послуг Балаклійської районної державної адміністрації отримав один кейс.

07.09.2019 у Мереф’янській міській об’єднаній територіальній громаді відкрився новий центр надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс», який надаватиме 25 тисячам мешканців громади більше 208 адміністративних і соціальних послуг у комфортних умовах. Центр знаходиться в центральній частині міста за адресою: вул. Культури, буд. 2б, м. Мерефа. ЦНАП займає 152,5 м2.

Роботи з реконструкції проведено за рахунок коштів: субвенції з державного бюджету на проведення робіт, пов’язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центру надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі «Прозорий офіс», обласного та місцевого бюджетів.

Мереф’янська міська рада була учасником 1 раунду Фази Впровадження  Програми                 «U-LEAD з Європою» у частині створення центру надання адміністративних послуг. Від Програми Центром надання адміністративних послуг отримано меблі, комп’ютерна техніка, електронна черга, ознакування, дитячий куточок, обладнання для архіву, забезпечено інсталяцію програмного комплексу  автоматизації роботи Центру надання адміністративних послуг «Вулик». Міністерство соціальної політики України надало для бек-офісу меблі та комп’ютерну техніку.

Старовірівська об'єднана територіальна громада Нововодолазького району впроваджує проект зі створення в громаді Центру надання адміністративних послуг за кошти бюджету об'єднаної територіальної громади, а також за підтримки Програми ЄС «U-LEAD з Європою» ЦНАПом отримано меблі, комп’ютерну техніку, електронну чергу, ознакування, дитячий куточок, обладнання для архіву, забезпечено інсталяцію програмного комплексу  автоматизації роботи ЦНАП «Вулик».

Великобурлуцькою, Зачепилівською, Коломацькою, Золочівською об'єднаними територіальними громадами здійснюються заходи зі створення центрів надання адміністративних послуг за кошти бюджету об'єднаних територіальних громад та за підтримки програми міжнародної технічної допомоги Програми ЄС «U-LEAD з Європою». Великобурлуцька та Зачепилівська об'єднані територіальні громади були учасниками                        3 раунду відбору Програми. Коломацьку та Золочівську об'єднані територіальні громади відібрано на участь у 4 раунді відбору.

Відкриття нового Центру надання адміністративних послуг  Коломацької об'єднаної територіальної громади відбулося 01.10.2019.

Лозівською (міською) об'єднаною територіальною громадою проведено роботу щодо модернізації та розширення можливостей міського Центру надання адміністративних послуг. З цією метою, Лозівську об'єднану територіальну громаду, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 № 282-р включено до переліку міст, які мають намір створити Центр надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс» та надавати послуги адміністративного, дозвільного, соціального характеру та інші в одному приміщені.

01.10.2019 у Коломацькій об'єднаній територіальній громаді відкрито нове приміщення центру надання адміністративних послуг. Центр розміщено в реконструйованій будівлі колишньої аптеки за адресою: вул. Корольова, буд. 28, смт Коломак. Роботи з реконструкції проведено за рахунок коштів місцевого бюджету Коломацької селищної ради. Центр надання адміністративних послуг займає площу 110 м² та надає 7 тисячам мешканців громади 66 послуг у комфортних умовах. Коломацька селищна рада була учасником 4 раунду Фази Впровадження  Програми «U-LEAD з Європою» та 05.12.2019 з Програмою підписано Технічне завдання.

31.10.2019 у Старовірівській об'єднаній територіальній громаді Нововодолазького району відкрився новий центр надання адміністративних послуг, який розміщено в центральній частині села на 1-му поверсі адміністративної будівлі сільської ради за адресою: вул. Центральна, буд. 60, с. Старовірівка Нововодолазького району. Роботи з капітального ремонту проведено за рахунок коштів місцевого бюджету сільської ради. Центр надання адміністративних послуг займає площу 94,5 м² та облаштований новими меблями й необхідним обладнанням. Старовірівська сільська рада була учасником 1 раунду Програми. Від Програми ЦНАП отримав меблі, комп’ютерну техніку, електронну чергу, ознакування, дитячий куточок, обладнання для архіву, забезпечено інсталяцію програмного комплексу  автоматизації роботи  ЦНАП «Вулик». Центр надає 6 тисячам мешканців громади                        109 послуг у комфортних умовах.

Протягом звітного періоду тривали роботи з ремонту приміщень під ЦНАП, які планується завершити у 2020 році в Зачепилівській об'єднаній територіальній громаді (кошти селищної ради), Чугуївській міській раді (кошти міського бюджету), Вовчанській районній державній адміністрації (кошти ДФРР).

22.        

Реалізація проєктів з оптимізації процесу надання адміністративних послуг та запровадження їх надання в електронному вигляді

Протягом 

року

З метою автоматизації документообігу та переходу до електронних процедур надання адміністративних послуг центрами надання адміністративних послуг області впроваджувались нові інформаційні сервіси та цифрові інструменти.

Зокрема, місто Харків приєдналось до інформаційної системи «Трембіта» для впровадження проєкту є-Малятко, пілотним учасником якого став м. Харків.

За підтримки Програми, 11 центрів надання адміністративних послуг громад області – учасники програми отримають автоматизований комплекс «Вулик», який є підсистемою національної системи електронної взаємодії державних інформаційних ресурсів «Трембіта». На теперішній час такою системою вже устатковані центри надання адміністративних послуг Мереф’янської та Старовірівської об’єднаних територіальних громад (учасники 1 раунду програми). Також, в центрі надання адміністративних послуг, яким надається підтримка Програми, для суб’єктів звернень окремо облаштовується місце для самообслуговування з доступом до мережі Інтернет.

Для спрощення надання соціальних послуг фронт-офісами центру надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс» м. Харкова та м. Мерефа використовується програмний комплекс «Соціальна громада», який є невід’ємною частиною впровадження проєкту Міністерства соціальної політики України зі створення центру надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс».

Усі центри надання адміністративних послуг області підключені до системи електронної звітності про діяльність центрів надання адміністративних послуг SMART Monitor, розроблено та поширено електронну карту мережі центрів надання адміністративних послуг.

Харківською міською радою для спрощеного доступу суб’єктів звернень до послуг створено та працюють веб-ресурси, за допомогою яких суб’єкти звернень мають змогу отримувати послуги за допомогою різноманітних сервісів та інструментів електронної взаємодії: www.dozvil.kh.ua, https://e-kharkiv.org/, https://bti.kharkiv.ua/, https://dozvil.kh.ua/register.jsp?type=el.

На веб-сайті Центру надання адміністративних послуг м. Харків dozvil.kh.ua створено діалоговий сервіс Чат-бот, а за допомогою мобільного додатку PQService можливо авторизуватися в «Електронній черзі» ЦНАПу. За допомогою даного сервісу заявник може попередньо записатися на прийом в будь-якому з офісів ЦНАП на обрану дату і час, скоригувати ці данні, або скасувати реєстрацію за попереднім записом.

Також, органи виконавчої влади обласного та місцевих рівнів долучались до процесів популяризації електронних послуг та підвищення рівня цифрової освіти.

Так, 13.12.2019 Департамент цифрової трансформації Харківської міської ради презентував усі проєкті, які реалізуються у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України: програма з цифрової грамотності, є-Малятко, переведення регіональних послуг в он-лайн режим, е-Health, Dashboard.

З метою підвищення обізнаності громадян щодо стану розвитку сфери надання адміністративних послуг, в т.ч. нових можливостей для громадян користуватись електронними послугами та сервісами їх надання:

 

14.11.2019 проведено інтерв’ю з керівником ЦНАП м. Ізюм, під час якого надано інформацію щодо діяльності ЦНАП, в т.ч. в паспортній сфері та початку прийому документів на отримання паспорта громадянина України та для виїзду за кордон через ЦНАП міста.

Для популяризації електронних послуг на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації та Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації розміщено «Електронні послуги», за допомогою якого поширено доступ до електронних послуг через Урядовий портал та Єдиний портал адміністративних послуг. Через соціальну сторінку Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації у мережі Facebook за посиланням: https://www.facebook.com/KhDPKR/?ref=br_rs поширено серію публікацій про електронні сервіси у сферах, які сприяють спрощенню механізмів для отримання послуг та публікуються матеріали щодо підвищення цифрової освіти.

На офіційних сайтах районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад створені веб-сторінки ЦНАП, на яких доступні активні посилання «Електроні послуги», за допомогою яких для суб’єктів звернень забезпечено доступ до електронних систем центральних органів виконавчої влади, які є суб’єктами надання адміністративних послуг, а також поширено посилання на розділ «Електронні послуги» Урядового Порталу.

23.        

Проведення спільно з суб’єктами надання адміністративних послуг навчальних заходів для адміністраторів центрів

Протягом 

року

Протягом 2019 року для адміністраторів центрів надання адміністративних послуг проведено 33 заходи:

- 11 семінарів спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області для державних реєстраторів;

- 12 засідань постійно діючої робочої групи з надання методичної допомоги державним реєстраторам у сфері державної реєстрації при Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області.

24.01.2019 та 19.03.2019 Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації спільно з суб’єктами надання адміністративних послуг, Головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області, Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області, Головним управлінням Державної міграційної служби України в Харківській області проведено навчальні семінари для адміністраторів центрів надання адміністративних послуг.

 

Німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH в рамках проєкту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» компоненту «Ініціативи інфраструктурної програми для України» (IIPU)»:

17.03–22.03.2019 для представників центрів надання адміністративних послуг Балаклійської, Лозівської районних державних адміністрацій; міст Ізюм, Куп’янськ, Первомайський; Старосалтівської і Нововодолазької об’єднаних територіальних громад. відбувся ознайомчий візит до ЦНАП м. Дубно Рівненської області, м. Івано–Франківськ, міст Старі Богородчани, Надвірна, Яремче Івано–Франківської області та розглянуті питання:

- надання в центрі надання адміністративних послуг соціальних послуг;

- взаємодія з суб’єктами надання послуг;

- налагодження надання послуг у віддалених поселеннях;

- мобільні послуги;

- реєстрація, видача довідок;

- е-послуги.

27.03-28.03.2019 для представників центру надання адміністративних послуг проведено захід «Інформування та підвищення обізнаності населення щодо центрів надання адміністративних послуг та їх послуг», які спрямовані на підтримку центру надання адміністративних послуг у розвитку спроможностей у сфері зв’язків із громадськістю, комунікацій та промоції послуг центрів надання адміністративних послуг у місцевій громаді.

17.05.2019 Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації спільно з Головним управлінням державної міграційної служби України в Харківській області проведено навчальний семінар для адміністраторів центрів надання адміністративних послуг.

03.06.2019 у Харкiвському регiональному iнституті державного управлiння Нацiональної академiї державного управлiння при Президентовi України для адміністраторів центрів надання адміністративних послуг, працівників управлінь (відділів) праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських рад за участі представників суб’єктів надання адміністративних послуг Головного територіального управління юстиції у Харківській області, Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та регіонального представника громадської організації «Всеукраїнська асоціація ЦНАП» проведено семінар на тему: «Актуальні питання надання адміністративних послуг для населення регіону місцевими органами влади».

25.07.2019, 08.08.2019 та 27.08.2019 Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області та Головним управлінням Державної міграційної служби у Харківській області проведено навчальні семінари для адміністраторів центру надання адміністративних послуг.

За підтримки міжнародних організацій:

органи місцевого самоврядування приймають участь у Програмі «ULEAD з Європою», компонент – розвиток центру надання адміністративних послуг. За результатами конкурсних відборів від області беруть участь:

1 раунд – Мереф’янська (міська) та Старовірівська об'єднані територіальні громади, 2 раунд – м. Первомайський, 3 раунд – міста Ізюм і Чугуїв; Великобурлуцька, Зачепилівська, Лозівська (міська), Нововодолазька, Старосалтівська об'єднані територіальні громади, 4 раунд – Коломацька та Золочівська об'єднані територіальні громади.

03 та 04 вересня 2019 року до громад здійснені візити регіональних спеціалістів Програми для вирішення питань з підготовки Технічного завдання.

У рамках Програми для адміністраторів центру надання адміністративних послуг, що відібрані до участі в 1 та 2 раундах, Програмою проведені відповідні тренінгові заходи.

У межах проєкту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», експерти Центру дослідження верховенства права 04-05.07.2019 для працівників центрів надання адміністративних послуг Києва, Бердянська, Львова, Луцька, Вінниці, Лисичанська, Рівного, Сум, Харківської, Запорізької та Одеської областей провели тренінг «Верховенство права та нормотворчість органів місцевого самоврядування». Від Харківської області участь взяла керівник Центру надання адміністративних послуг Нововодолазької об’єднаної територіальної громади.

14.08.2019 на базі Центру надання адміністративних послуг м. Первомайський проведено захід з обміну досвідом між адміністраторами центрів надання адміністративних послуг області: Нововодолазької, Мереф'янської, Лозівської об’єднаними територіальними громадами та Лозівської районної державної адміністрації.

Захід організовано ГО «Всеукраїнська асоціація центру надання адміністративних послуг» за підтримки Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону обласної державної адміністрації з метою обміну досвідом кращих практик щодо організації надання якісних адміністративних послуг в громадах Харківської області, які прагнуть створити належні центри надання адміністративних послуг.

Німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у рамках проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» компоненту «Ініціативи інфраструктурної програми для України» (IIPU)»:

16.04–17.04.2019 в м. Запоріжжя проведено воркшоп: «Комунікаційні канали та принципи побудови успішних інформаційних кампаній» із серії «Інформування та підвищення обізнаності населення щодо ЦНАПів та їхніх послуг».

18.04–19.04.2019 в м. Дніпро проведено семінар на тему: «Покращення системи зворотного зв’язку в установах – партнерах GIZ».

За сприяння та участі Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні Національним агентством України з питань державної служби, Центром адаптації державної служби до стандартів ЄС з 17.04 по 18.04.2019 в м. Київ для керівників центрів надання адміністративних послуг України проведено семінар на тему: «Розвиток інституційної та кадрової спроможності системи надання адміністративних послуг». Під час семінару розглянуті питання службової дисципліни та етичної поведінки працівників центрів надання адміністративних послуг, особливості проходження служби на місцевому рівні.

25.11.2019 на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України для адміністраторів ЦНАП, працівників управлінь (відділів) праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських рад за участі представників суб’єктів надання адміністративних послуг Головного управління Державної міграційної служби України у Харківській області, Головного територіального управління юстиції у Харківській області, Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, ХФ ДП «Національні інформаційні системи» проведено семінар на тему: «Актуальні питання надання адміністративних послуг для населення регіону місцевими органами влади».

У рамках проєкту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» компоненту «Ініціативи інфраструктурної програми для України» (IIPU)»:

 

 

09–11.10.2019 в м. Київ спільно з Секретаріатом Кабінету Міністрів України проведено щорічну всеукраїнську конференцію на тему: «Адміністративні послуги в контексті розвитку ОТГ та процесів цифрової трансформації»,

05.11–06.11.2019 проведено конференцію на тему: «Розвиток Центрів надання адміністративних послуг та управлінь соціального захисту населення» для громад-партнерів Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

Представниками Німецького товариства Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GIZ за участі ГО «Всеукраїнська асоціація ЦНАП» проведено вебінари для адміністраторів центрів надання адміністративних послуг за наступними темами:

20.11.2019 «Актуальні питання реєстрації місця проживання»;

27.11.2019 «Складання адміністративних протоколів за порушення вимог законодавства у сфері надання адміністративних послуг та законодавства про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»;

04.12.2019 «Публічні послуги: бачення в контексті цифрової трансформації»;

11.12.2019 «Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, актів цивільного стану»;

18.12.2019 «Надання послуг соціального характеру в ЦНАП, та інші дотичні питання у даній сфері».

28.11–29.11.2019 в м. Харків у рамках проєкту «Розбудова курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID) проведено засідання  Секції Асоціації міст України з питань адміністративних послуг для керівників центрів надання адміністративних послуг                                    міст Первомайський, Лозова, Люботин, Чугуїв, Харків, Київ та Одеси.

Громадською організацією «Всеукраїнська асоціація центру надання адміністративних послуг» з метою обміну досвідом кращих практик щодо організації надання якісних адміністративних послуг в громадах області, які прагнуть створити належні центри 02.10.2019 на базі центру надання адміністративних послуг Нововодолазької об'єднаної територіальної громади проведено обмін досвідом між адміністраторами центру надання адміністративних послуг міст Ізюм, Первомайський, Чугуїв та Мереф'янської, Лозівської, Коломацької об’єднаних територіальних громад.

 

 

 

24.        

Здійснення моніторингу роботи центрів надання адміністративних послуг в Харківській області

Протягом 

року

Відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» в Харківській області створено 50 офісів центру надання адміністративних послуг у: 27 районах, 6 містах обласного значення, 6 об’єднаних територіальних громадах, 11 офісів у м. Харків.

Відповідно до розпоряджень голови Коломацької районної державної адміністрації від 01.10.2019 № 99 «Про упорядкування структури та граничної чисельності Коломацької райдержадміністрації», від 03.12.2019 № 121 «Про визначення таким, що втратило чинність, розпорядження голови Коломацької районної державної адміністрації від 09.10.2013 № 180 «Про створення центру надання адміністративних послуг Коломацької районної державної адміністрації» центр надання адміністративних послуг Коломацької районної державної адміністрації з 03.12.2019 припинив свою діяльність у зв’язку зі створення  центру надання адміністративних послуг Коломацької селищній ради.

Таким чином, станом на 01.01.2020 мережа центру надання адміністративних послуг області налічувала – 49 офісів: 26 районних, 12 міських, селищних та сільських (в т.ч. в ОТГ), 11 офісів у м. Харків.

У центрах надання адміністративних послуг області за звітний період працювали – 349 адміністраторів, з них: у м. Харків – 204, у районних державних адміністраціях – 88, у центрах надання адміністративних послуг міст обласного значення – 34, у центрах надання адміністративних послуг об’єднаних територіальних громад – 23.

За даними моніторингу, протягом 2019 року через центри надання адміністративних послуг області надано 1880515 адміністративних послуг, у т.ч. через Центр надання адміністративних послуг м. Харків – 1477651, центри надання адміністративних послуг районних державних адміністрацій – 278609, центри надання адміністративних послуг міст обласного значення – 88759, центри надання адміністративних послуг  об’єднаних територіальних громад – 35496.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.5. Сприяння залученню міжнародної технічної допомоги у сферу підтримки та розвитку малого та середнього підприємництва

25.        

Підтримка малого та середнього бізнесу, у тому числі серед внутрішньо переміщених осіб, за рахунок ресурсів міжнародних донорських організацій

Протягом 

року

З метою підвищення поінформованості суб’єктів малого та середнього підприємництва  про програми технічної допомоги на сайті Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації розміщено:

Карту можливостей для МСБ, за допомогою якої підприємці можуть дізнатися про те як вийти на міжнародні ринки, де знайти фінансові ресурси та як розвинути навички ведення бізнесу і покращити діловий клімат в країні;

- добірку «Програми ЄС з підтримки малого та середнього бізнесу»;

- добірку «Можливості та фінансові інструменти для МСБ»;

- докладну інформацію про терміни реалізації програми «Горизонт 2020», три її компоненти, Робочі програми за напрямками на 2018-2020 роки, актуальні конкурси, оголошені у рамках Робочої програми, переліки національних та регіональних контактних пунктів Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020» за тематичними напрямами.

Також, у 2019 році сформовано та опубліковано 47 дайджестів «Актуальні запити на надання пропозицій програм та проектів МТД».

Протягом звітного періоду, за підтримки ресурсів технічної допомоги суб’єкти малого та середнього підприємництва приймали участь у наступних проєктах/програмах:

26.02.2019 організовано та проведено Інформаційний день Українського культурного фонду (далі – УКФ). Для представників освітньої, культурної та креативної спільноти регіону менеджери УКФ провели презентацію шести  нових конкурсних програм Фонду, що будуть реалізовуватися протягом 2019 року. У заході прийняли учать понад 100 осіб. Зокрема, за оприлюдненими результатами поданих проектних заявок на конкурсні програми Українського культурного фонду-2019 «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти. ‒ Н.О.Р.Д.», «Створюємо інноваційний культурний продукт», «Український культурний монітор» та «Знакові події для української культури» від Харківщини надійшло 74 заявки (треті за кількістю поданих заявок по Україні), у тому числі від 15 суб’єктів – фізичних                           осіб-підприємців.

21.03.2019 здійснено організаційно-інформаційну підтримку проведення компанією «AgriAnalytica» за підтримки проєкту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» бізнес-тренінгу для керівників та бухгалтерів сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств Харківщини.

 

 

Здійснено узагальнення інформації щодо можливостей співпраці із суб’єктами, що входять до структури організацій ООН у рамках підготовки візиту делегації Представництва ООН в Україні.

28.05.2019 проведено тренінг Національного бюро програми «Креативна Європа» з підготовки проектних заявок для представників культурної та креативної індустрії Харківщини. У заході прийняли участь близько 40 осіб, в тому числі представники малого та середнього підприємництва.

04.06.2019 Інформаційним Центром Erasmus+ Youth спільно з Харківським національним університетом ім. В.Н. Каразіна здійснено організацію проведення у м. Харкові тренінгу з написання проєктів для Європейського корпусу солідарності (European Solidarity Corps) для представників громадських організацій, які працюють з молоддю у сфері неформальної освіти. Під час заходу представники близько 20 громадських організацій Харківщини мали можливість дізнатись про те, як працює програма, особливості підготовки власної проектної заявки для Європейського корпусу солідарності тощо.

24.06.2019 проведено зустріч з експертами GIZ в рамках проєкту «Підтримка рамкових умов для торгівлі в Україні» з питань обговорення можливостей співпраці в рамках проєкту, який можливий до впровадження в контексті Угоди про Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

За підтримки Німецького  товариства міжнародного співробітництва (GIZ) реалізується:

- програма  «Професійна інтеграція внутрішньо переміщених осіб в Україні»/ Проєкт «Інновації та кооперація: створення партнерської платформи «AgroHub» з професійної інтеграції внутрішньо переміщених осіб та мешканців приймаючих громад. Термін реалізації: 06.2019-01.2020. Виконавець: Харківська обласна громадська організація «Асоціація приватних роботодавців», Харківський обласний центр зайнятості, Харківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, громадська організація «Фонд «Професійний розвиток Харкова», громадська організація «Інститут соціальної політики регіону», громадська організація «Жіноче об’єднання «Беркана». Метою проекту  є створення можливостей для професійної адаптації, перепідготовки підвищення кваліфікації внутрішньо переміщених осіб і мешканців приймаючих громад Харківщини в галузі сільського господарства та фермерства.

За підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), у рамках проекту створення в місті Харкові Інноваційного бізнес-інкубатору  eō Business Incubator  на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет» іноземним інвесторам представлені стартапи Харківської команди медичних інженерів «iCardy» та команда «FiTech», які пропонують комерціалізувати свої розробки;

- у рамках конкурсів Українського культурного фонду-2019, від Харківщини підтримані 27 проєктів, з яких 6 проєктів, що реалізовані суб’єктами з організаційно-правовою формою ФОП.

- за підтримки Програми USAID/DOBRE  в Старосалтівській об’єднаній територіальній громаді створено Центр підтримки бізнесу та розвитку підприємництва. Зі свого боку, громада капітально відремонтувала приміщення, за підтримки Програми DOBRE надано меблі, комп’ютерне обладнання та консультаційну допомогу щодо сталої роботи Центру.

3.6. Підготовка кадрів

26.        

Робота щодо інформування та залучення кандидатів до участі у стажуванні в Німеччині за Програмою Федерального міністерства економіки та енергетики для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany»

Протягом 

року

Протягом 2019 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проводилась робота з поширення інформації серед підприємницьких та ділових кіл області з реалізації Програми Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany». Так, велась співпраця з Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців», Всеукраїнською громадською організацією «Український союз промисловців і підприємців», Харківською торгово-промисловою палатою, районними державними адміністраціями, міськими радами міст обласного значення Харківської області та об’єднаними територіальними громадами щодо залучення можливих кандидатів до Програми Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany».

З 28 по 29 березня 2019 року представники Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації та Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва взяли участь у практичній конференції партнерських платформ Програми Федерального міністерства економіки і енергетики «Fit for Partnership with Germany» на тему: «Стратегічна Disruption-сесія «Четверта промислова революція: невідворотна реальність», яка відбулась у м. Київ.

Під час заходу розглянуто можливість реалізації спільних проектів з німецькими компаніями на платформі Industry 4.0 через участь підприємців Харківської області у спеціалізованих програмах проекту «Fit for Partnership with Germany» з метою ініціювання діалогу з бізнесом та владою щодо використання інноваційних можливостей розвитку, які відкриває четверта промислова революція, розширення на регіональному рівні бачення нових підходів до соціально-економічного розвитку регіонів, що формуються під впливом процесів четвертої промислової революції.

У рамках Програми Федерального міністерства економіки і енергетики Німеччини «Fit for Partnership with Germany» Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з представниками проєктного офісу GIZ в Україні та Харківською торгово-промисловою палатою 12-13 червня 2019 року проведено бізнес-майстерню «Співпраця з Німеччиною. Міфи та реальність» та відбір кандидатів з метою стажування у Німеччині.

Під час заходу відбулися: презентація програми, експертна дискусія з випускниками програми «Секрети успіху співпраці з німецькими партнерами», оpen-space – дискусія «Готуємося до партнерства з Німеччиною». Також, для учасників заходу проведені креативні майстерні та майстер-класи.

Бізнес-майстерню та інтерв'ю відвідали представники українських підприємств із зовнішньоекономічним потенціалом, для яких буде організовано цілеспрямовані бізнес-сесії у Німеччині.

З 16 по 18 жовтня 2019 року в м. Суми представниками Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва взято участь у  практичній конференції партнерських платформ Програми Федерального міністерства економіки і енергетики Німеччини «Fit for Partnership with Germany» на тему: «WIN-WIN-Partnership у дії: у фокусі – Сумська партнерська платформа».

У рамках заходу розглянуто нові можливості для довгострокової стійкої співпраці партнерських платформ Програми Федерального міністерства економіки і енергетики Німеччини «Fit for Partnership with Germany», забезпечення міжрегіональної взаємодії, посилення вкладу платформ шляхом зміцнення міжнародного іміджу регіонів, проведення діалогу з бізнесом та владою щодо використання можливостей розвитку та розширення на обласному рівні бачення нових підходів до соціально-економічного розвитку регіонів.

10 жовтня 2019 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва проведено презентацію на тему: «Бізнес-сесія в Німеччині: Програма «Fit for Partnership with Germany» своїми очима» з метою залучення можливих кандидатів до Програми Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини для управлінських кадрів «Fit for Partnership with Germany».

 

27.        

Реалізація комплексної освітньої програми «Школа малого бізнесу»

Протягом 

року

З метою підвищення конкурентоспроможності бізнесу шляхом організації комплексного підходу до поширення знань і кваліфікації підприємців та бажаючих розпочати власну справу протягом 2019 року продовжено реалізацію комплексного освітнього курсу «Школа малого бізнесу».

Так, з 26 березня по 24 квітня 2019 року в рамках зазначеного навчального курсу для бажаючих розпочати власну справу проведено серію навчальних семінарів на тему:                      «ІТ-інструмент для бізнесу».

За підсумком курсу, який складався з 10 занять, учасникам надано знання з метою ефективного використання сучасних IT-інструментів для планування, видачі і контролю завдань, реклами, пошуку замовників та партнерів.

З 12 листопада по 11 грудня 2019 року проходив черговий навчальний курс для підприємців «Школа малого бізнесу». Під час даного експрес-курсу, який складався з 10 занять та охоплював найбільш важливі аспекти бізнесу, слухачі мали змогу в інтерактивній формі ознайомитись та застосувати на практичних заняттях різноманітні кейси, техніки, методики та моделі для ведення власного бізнесу.

28.        

Проведення семінарів і майстер-класів для бажаючих розпочати власну справу, у т.ч. для демобілізованих із зони АТО та ВПО

Протягом 

року

За звітний період Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва за сприянням Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації організовано заходи, які відвідали майже 500 підприємців у т.ч. демобілізовані із зони АТО/ООС та ВПО, а саме:

5 відкритих семінарів в м. Харкові:

- 13 лютого 2019 року на тему: «Організація заходів державного нагляду (контролю) в умовах відсутності мораторію на їх здійснення. Вжиття санкцій до порушників вимог пожежної та техногенної безпеки»;

- 19 червня 2019 року на тему: «Порядок проведення ідентифікації об’єктів господарської діяльності щодо визначення потенційної небезпеки та ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки»;

- 24 вересня 2019 року на тему: «Роз'яснення основних вимог законодавства у галузі будівництва з питань пожежної безпеки».

- 05 грудня 2019 року на тему: «Роз’яснення основних вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також зменшення тиску на суб’єктів господарювання»

- 12 грудня 2019 року – відкритий безкоштовний семінар на тему: «Податкові новації з 2020 року: як працювати в нових умовах». Захід проводився в рамках «Всеукраїнського тижня права».

17 січня 2019 року на базі Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва із представниками Головного управляння Державної податкової служби у Харківській області проведено  сеанс телефонної «гарячої лінії» на тему: «Зміни у податковому законодавстві для підприємців».

23 січня 2019 року на базі Чугуївської міської ради проведено зустріч з підприємцями.

29.        

Проведення заходів у рамках Тижня підприємництва

Протягом 

року

Рішенням ХІХ сесії VІІ скликання Харківської обласної ради від 28 лютого 2019 року № 919-VІІ внесено зміни до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 вересня 2016 року № 245- VІІ (зі змінами) з метою проведення у Харківській області тижня підприємництва.

Так, у 2019 році Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» проведено Тиждень підприємництва, в рамках якого з представниками громадськості та підприємницьких кіл проведено круглі столи, управлінські поєдинки, міні-конференції та майстер-класи із використанням зарубіжного досвіду у сфері розвитку малого та середнього підприємництва. 

Зокрема, у рамках Тижня підприємництва спільно з представниками Головного управління Державної податкової служби у Харківській області проведено семінар щодо нових норм використання касових апаратів, під час бізнес-завтраку презентовано програму «Експорт: Україна – Австрія», яку планується реалізувати у 2020 році спільно з Торгово-промисловою палатою Австралії, організовано бізнес-вечерю з директором Інституту розвитку економіки (WIFI) при  Торгово-промисловій палаті Австралії, для підприємців Харківської області презентовано програми бізнес-турів до ЄС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.7. Підтримка програм зайнятості. Сприяння розвитку підприємницької ініціативи у незайнятого населення

30.        

Сприяння підвищенню зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць у пріоритетних видах економічної діяльності, зокрема шляхом компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для працевлаштування

безробітних

Протягом 

року

З метою підвищення зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць у пріоритетних видах економічної діяльності, зокрема шляхом компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для працевлаштування безробітних, службою зайнятості ведеться відповідна робота. Роботодавцям, які працевлаштовують на новостворені робочі місця громадян із числа безробітних, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, компенсуються витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожну особу, прийняту на нове робоче місце. Протягом 2019 року прийнято 914 рішень про працевлаштування безробітних, за яких здійснюватиметься компенсація таких витрат, в т.ч. 253 – щодо осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

31.        

Проведення щороку у лютому-березні двомісячника з укладання колективних договорів на підприємствах області з метою соціального захисту працівників

лютий-березень

З метою соціального захисту працівників у  лютому – березні 2019 року проведено черговий двомісячник з укладання колективних договорів підприємствами, установами, організаціями області. Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації узагальнено інформацію місцевих управлінь соціального захисту населення про результати двомісячника.

За даними моніторингу, в області укладено 14,7 тис. колективних договорів. Колективно-договірним регулюванням охоплено 577,0 тис. працівників області або 89,7 % від загальної чисельності працюючих в області.

32.        

Забезпечення професійного орієнтування  незайнятого населення з метою розвитку ними підприємницької ініціативи у сфері малого та середнього бізнесу шляхом виплати одноразової допомоги по безробіттю для організації власної справи

Протягом 

року

В області проводиться постійна системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо орієнтації незайнятих осіб на започаткування ними власної справи, розвитку та підтримки підприємницьких ініціатив.

Протягом звітного періоду службою зайнятості проводились семінари, надавались безоплатні індивідуальні і групові консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності, а саме:

- майже 240 профінформаційних семінарів на тему: «Як розпочати власний бізнес», у яких взяли участь 2,0 тис. осіб з числа незайнятих;

- більше 200 семінарів для жителів села на тему: «Ефективне ведення сільського господарства», за участю 1,6 тис. таких осіб;

 

 

- майже 5,7 тис. осіб отримали безкоштовні консультації з питань пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин, державної реєстрації суб’єктів господарювання тощо.

До проведення таких консультацій залучаються спеціалісти органів державної влади, представники органів місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців, профспілок, асоціацій підприємців, банківських установ, бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, фондів підтримки малого підприємництва, лізингових компаній, консультативних центрів, інших підприємств, установ та організацій, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого і середнього підприємництва.

Для орієнтації незайнятого населення на організацію власної справи в сфері сільського (зеленого) туризму, що є перспективною в регіоні, в профінформаційних секторах базових центрів зайнятості/філій Харківського обласного центру зайнятості розташована відповідна добірка матеріалів, зокрема з розвитку народних промислів.

Протягом 2019 року проведено 72 семінари з питань організації зеленого туризму за участю 0,5 тис. осіб.

Для організації підприємницької діяльності по Харківській області одноразово допомогу по безробіттю виплачено 118 безробітним особам, з яких: 61 особа – молодь віком до 35 років; 48 – жінки; 26 – із числа сільських мешканців; 43 – потребують додаткових гарантій у сприянні у працевлаштуванні (з них: 4 особи з інвалідністю), 26 – проживають у малих містах.

Для сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області,  належного виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», забезпечено щомісячне оновлення сторінки офіційного сайту Харківського обласного центру зайнятості в рубриці «Власна справа».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33.        

Здійснення підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва шляхом проведення семінарів, тренінгів, майстер-класів та надання інформаційних, маркетингових, юридичних консультацій підприємцям-початківцям з використанням можливостей Консалтингового центру Державної служби зайнятості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Протягом 

року

Для здійснення підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва, забезпечення всебічного інформування та доступу до системи консалтингових послуг при кожному центрі зайнятості у Харківському регіоні відкриті Консалтингові центри, створені зони коворкінгу, які обладнані необхідною комп’ютерною технікою, доступом до мережі Інтернет, wi-fi та пакетом бізнес-програм.

У таких центрах проводяться різноманітні тренінги та майстер-класи, під час яких майбутні підприємці з числа безробітних осіб, які планують започаткувати власну справу та молоді люди, які тільки відкрили приватне підприємство, можуть завести нові та корисні знайомства, поспілкуватися з успішними людьми, освоїти навики роботи в команді, набути майбутніх партнерів по бізнесу, а головне – отримати впевненість та підтримку. У центрах акумулюється інформація про основні проблеми та труднощі, з якими стикаються підприємці-початківці, забезпечується зручний доступ до інформації та можливість отримання консультацій з «перших рук» від фахівців-професіоналів та реалізована можливість надання соціальними партнерами служби зайнятості дистанційних консультацій підприємцям в режимі он-лайн. Для підприємців-початківців запроваджений Консалтинговий супровід. За звітний період базовими центрами зайнятості/філіями Харківського обласного центру зайнятості надано понад 5,7 тис. відповідних консультацій.

Послуги у сфері бізнес-планування та розвитку власної справи на початку підприємницької діяльності надаються за рахунок співпраці з органами місцевої влади, представниками державних та недержавних структур, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого підприємництва, на безоплатній основі та розраховані на дві категорії клієнтів: тих, хто планує зайнятися підприємницькою діяльністю                            (сектор «Відкриття власного бізнесу») та підприємці-початківці, зокрема колишні безробітні, які отримали одноразову допомогу на відкриття власної справи (сектор «Підтримка власного бізнесу»). Наприклад, у секторі «Відкриття власного бізнесу» проведено близько 320 інформаційних семінарів «Як розпочати свій бізнес»                                                (2,6 тис. учасників).

Також, у таких центрах реалізована можливість надання соціальними партнерами служби зайнятості дистанційних консультацій підприємцям-початківцям в режимі он-лайн.

 

 

 

 

3.8. Розвиток страхового ринку

34.        

Проведення засідань у форматі «круглих столів», семінарів, нарад з актуальних питань страхування за участю депутатів, представників облдержадміністрації, провідних наукових закладів, страхових організацій та страхових компаній

Протягом 

року

28.02.2019 проведено круглий стіл за участю Харківського союзу страховиків з керівництвом автошкіл на тему: «Підвищення безпеки руху».

28.03.2019 спільно з представниками Харківського союзу страховиків проведено круглий стіл зі студентами кафедри фінанси і кредит Харківського національного університету будівництва та архітектури на тему: «Розвиток страхування та проблеми підготовки кадрів для страхового ринку».

У вересні 2019 року проведено круглий стіл за участю Харківського союзу страховиків щодо обговорення законопроекту № 1069 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг».

У листопаді 2019 року проведено круглий стіл за участю Харківського союзу страховиків з питань реалізації проекту Закону України про «спліт» та обговорення першочергових кроків з представниками усіх секторів небанківського фінансового ринку.

35.        

Проведення конкурсу студентських наукових робіт зі страхування

Протягом 

року

Протягом звітного періоду 2019 року, відповідно до даних Харківського союзу страховиків інформація щодо проведення конкурсу студентських наукових робіт зі страхування відсутня.

36.        

Проведення соціологічного дослідження стану та тенденцій розвитку страхового ринку регіону з метою відпрацювання заходів та пропозицій щодо його стимулювання

Один раз на рік

У звітному періоді 2019 року Харківським союзом страховиків не було заплановано проведення соціологічного дослідження стану та тенденцій розвитку страхового ринку регіону.

 

37.        

Проведення на базі страхових компаній Харківського регіону практичних занять, переддипломної практики студентів

 

 

 

 

Протягом 

року

У звітному періоді здійснено ознайомчу, виробничу та переддипломну практику студентів у страхових компаніях. Також, проведено ознайомчу практику студентів у страхових компаніях.

38.        

Проведення науково-практичних конференцій регіонального та міжнародного рівня з актуальних проблем страхового забезпечення малого та середнього підприємництва із запрошенням науковців і практиків галузі

Протягом 

року

24.04.2019 Харківським союзом страховиків взято участь у проведені урочистої Церемонії нагородження Лідерів «Національної премії Insurance TOP» та «Національного Клубу страхової виплати».

Також, у серпні 2019 проведено конференцію щодо обговорення Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

39.        

Підвищення рівня діяльності зі сприяння соціального захисту населення (страхування життя, пенсійне страхування, медичне страхування, пільгове особисте страхування найбільш незахищених верств населення)

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків протягом 2019 року проведено заходи з підвищення рівня діяльності зі сприяння соціального захисту населення, а саме: проведено консультації, семінари, конференції з актуальних питань страхування населення.

 

40.        

Систематичне проведення аналізу проблем страхування з метою виборів пріоритету та удосконалення стратегії розвитку страхової галузі

Протягом 

року

За інформацією Харківського союзу страховиків, надано пропозиції Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг України щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.

У вересні 2019 року надано пропозиції щодо законопроекту № 1069 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг».

У грудні 2019 року надано пропозиції щодо Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

41.        

Проведення опитування страхових компаній з метою вдосконалення державних програм з підтримки підприємництва

Протягом 

року

На постійній основі проводиться опитування керівників страхових компаній та експертів страхового ринку, метою якого є виявлення проблем із обов’язкового страхування в Україні.

42.        

Сприяння у виданні підручників, методичних матеріалів зі страхової справи

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків проводиться робота з видання підручників, методичних матеріалів зі страхової справи.

Так, розроблено та роздано інформаційний матеріал для всіх патрульних поліції в м. Харків щодо сприяння страхувальникам у разі настання дорожньо-транспортної пригоди.

43.        

Співпраця із засобами масової інформації стосовно висвітлення показників фінансової діяльності компаній, проведення прес-конференцій, надання експертних коментарів за вимогою ЗМІ для інформування населення з важливих питань у сфері страхування

Протягом 

року

Харківський союз страховиків організовує надання експертних коментарів для інформування населення з важливих питань у сфері страхування, які транслюються в ефірі обласного телеканалу «ОТБ».

Проведено прес-конференцію з представниками засобів масової стосовно введення «електронного євро протоколу».

Проведено інформаційно-роз’яснювальні роботи стосовно проблем ринку Обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності в Харківському регіоні.

44.        

Сприяння діяльності страхового омбудсмена та впровадженню дієвого механізму досудового врегулювання спорів на ринку страхових послуг

Протягом 

року

Допомога страхового омбудсмена є безкоштовною для громадян. Рішення омбудсмена є обов’язковими до виконання для страхових компаній-членів спілки  «Український страховий омбудсмен».

45.        

Здійснення контролю за розповсюдженням реклами у сфері страхових послуг, виготовлення спільної реклами страховиками

 

 

 

 

 

 

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків  на постійній основі здійснюється контроль за розповсюдженням реклами у сфері страхових послуг, виготовленням спільної реклами страховиками.

 

46.        

Створення умов для розвитку страхування нерухомості юридичними та фізичними особами від природних катастроф та техногенних аварій, залучення благодійників для розв’язання питань, що мають важливе суспільне значення

Протягом 

року

Харківським союзом страховиків здійснюється сприяння у створенні сприятливих умов для розвитку страхування нерухомості юридичними та фізичними особами від природних катастроф та техногенних аварій.

4. Цільові підпрограми, інноваційні та пілотні проекти

4.1. Галузь інформаційно-комунікаційних технологій

47.        

Залучення студентської молоді Харківщини у сферу інформаційно-комунікаційних технологій в рамках проєкту «Kharkiv IT Unicorns»

Протягом 

року

Проєкт «Kharkiv IT Unicorns» націлений на розвиток стартап-руху серед молоді Харківського регіону. Учасники, об’єднавшись в команди, мають можливість презентувати стартап-ідеї і прийняти участь у ряді безкоштовних тренінгів, семінарів та відкритих лекцій. У якості менторів до проекту залучатимуться представники академічної спільноти, передові бізнес-тренери Харкова, досвідчені IT-фахівці, а також керівники IT компаній.

З січня 2019 року на Харківщині реалізується проєкт «Експорт. Ера-М», який започаткований з метою створення сприятливих умов для просування товарів Харківщини на зовнішніх ринках, підвищення рівня знань та навичок суб’єктів господарювання регіону.

Протягом звітного періоду в рамках впровадження проєкту:

- 27.02.2019, за участі керівництва Харківської філії Публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» «Ощадбанк», Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації проведено вебінар на тему: «Фінансові інструменти підтримки представників малого та середнього бізнесу».

Суб’єктів господарювання проінформовано про:

- інструментарій фінансової підтримки бізнес-проектів малого та середнього бізнесу Публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», зокрема за рахунок участі у програмі підтримки малого бізнесу «Будуй своє!»;

- алгоритм дій щодо можливостей отримання державної допомоги представниками сільськогосподарського, агропромислового сектору в рамках державної програми підтримки у 2019 році.

28.05.2019 вебінар на тему: «Європейська мережа підприємств (EEN): Електронний інструмент інтенсифікації експортної діяльності підприємств Харківської області», за участі аналітика з дослідження ринків Державної установи «Офіс з просування експорту України» Аліни Стрілець. Під час освітнього заходу учасники отримали інформацію щодо перспектив ефективного використання можливостей мережі EEN, зокрема, формування запитів на отримання корисної інформації, відомостей стосовно потенційних партнерів.

19.06.2019 вебінар на тему: «Фінансування міжнародної торгівлі: Банківські гарантії, експортний акредитив, документарне інкасо», який організовано за участі представників банківських установ, які є членами Харківського банківського союзу, ХРУ АТ «УкрСиббанк».

Під час заходу суб’єктам підприємницької діяльності надано інформацію про:

- міжнародні, національні нормативні документи, які регламентують розрахунки при здійсненні зовнішньоекономічних операцій;

- банківські інструменти сприяння діяльності експортерів Харківщини.

14.08.2019 – вебінар: «Логістика, фінансування ризиків. Оператори міжнародної експрес-доставки вантажів». Під час заходу суб’єкти підприємницької діяльності отримали інформацію щодо:

- базових елементів правил міжнародної торгівлі Incoterms;

- особливостей декларування вантажів;

- логістичних пропозицій національних операторів міжнародних перевезень.

26 вересня 2019 року – вебінар: «Галузева співпраця з ЄС. Експорт одягу та взуття». Під час вебінару його учасники дізналися про перспективи експорту текстильних виробів та одягу до країн-членів ЄС та можливості використання елементів одягу з країн-членів ЄС, інших країн світу в рамках преференційних правил походження Регіональної Конвенції ПанЄвроМед.

02.07.2019 «Курс на експорт» від освітньої платформи Prometheus.

10.07.2019 започаткування надання нової електронної послуги «Онлайн-реєстрації ТОВ». У громадян є можливість подати он-лайн заяву на застосування спрощеної системи оподаткування, реєстрацію платника податку на додану вартість.

06.08.2019 он-лайн курс для бізнесменів-початківців: «Як вивести свій бізнес на міжнародний рівень» від програми підтримки малого бізнесу «Будуй своє!» ПАТ «Державний ощадний банк України». Успішне проходження курсу дозволить представникам бізнесу, які лише планують до підкорення зовнішніх ринків дізнавайся про найефективніші інструменти для активної присутності їх продукції на глобальних ринках збуту.

23.08.2019 – комплексна програма підготовки компанії до інтернаціоналізації товарів виробників харчової продукції за допомогою досвідченого ментора-консультанта.

29.08.2019 – інформація про початок відбору учасників тренінгової програми «Бізнес в ЄС» Проєкту ЄС «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок та молоді», яка проходитиме у Харківській області в жовтні 2019 року;

11.09.2019 – оголошення про набір учасників рівнів START або PRO освітньої програми Export Evolution Ukraine від Державної установи «Офіс з просування експорту України».

48.        

Реалізація медіа-проекту «Харківський регіон - найкраща IT-локація в Україні»

Протягом 

року

Громадська спілка «Харківський кластер інформаційних технологій» активно інформує громадськість про життя і роботу харківської IT спільноти різними засобами (у тому числі через соціальні мережі). Громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» здійснюється промоція Харківського регіону як на загальноукраїнському, так і на міжнародному рівнях. Поміж завдань :

- створення інформаційного буклету після проведення дослідження ІТ галузі регіону;

- створення каталогу підприємств, які задіяні в ІТ секторі;

- публікація статей у міжнародних виданнях (підготовлено контент план публікацій у міжнародних виданнях);

- проведення дослідження Kharkiv IT reseach;

- співпраця з консульствами та посольствами ЄС, в рамках проведення галузевих семінарів та воркшопів.

Харківський IT сектор залучено до програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» щодо підвищення конкурентоспроможності України. Представники малого і середнього IT бізнесу, що пропонують ринку свої продукти, можуть розраховувати на підтримку з боку Агентства. У Харкові вже відкрився інкубатор, який приймає заявки від стартаперів на фінансування проєктів.

Представники громадської спілки «Харківський кластер інформаційних технологій» у березні 2019 року взяли участь у міжнародній конференції «Global Industy Trade Show 2019» та у заході «EU-Taiwan Cluster Matchmaking Event 2019» у м. Ліоні (Франція).

Під час візиту, представники громадської спілки «Харківський кластер інформаційних технологій» провели 7 зустрічей з європейськими та китайськими компаніями, які є частиною місцевих галузевих кластерів, розвіяв залишки міфів про Україну і налагодив нові контакти із зарубіжними партнерами, щоб ділитися досвідом кластеризації з Румунією, Португалією і Тайванем.

05 березня Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Герт Антс взяв участь в бізнес-семінарі для директорів фінансових і юридичних департаментів. За словами спікерів, особливо привабливим для українців є вихід на скандинавські ринки.

15.11.2019 громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» спільно з компанією «PricewaterhouseCoopers» проведено презентацію результатів дослідження ІТ галузі регіону KHARKIV IT-RESEARCH 2.0.

У рамках даного заходу проведено ринкові дослідження у сфері інформаційно-комп’ютерних технологій, а саме: дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки.

За результатами дослідження, галузь регіону налічує майже 480 сервісних і продуктових компаній, а кількість фахівців подолало позначку в 31 000 чоловік. IT індустрія в Харкові виросла на 24%, а сумарний обсяг досяг 962 млн. USD у 2018 році, забезпечивши зростання на рівні 20%.

Отримані дані дозволяють оперувати конкретними показниками при позиціонуванні Харкова як ключової хай-тех локації міжнародного масштабу. У дослідженні взяли участь більше 7800 IT- фахівців і 30 компаній Харкова, додатково було проведено 9 інтерв'ю з ТОП-менеджерами провідних компаній.

Вже традиційно, за кількістю компаній і фахівців, Харків посідає 2 місце після Києва, а по концентрації IT фахівців, співвідношенню до інших професій йде на рівні з Києвом.

Особливість локації – велика кількість малих і середніх компаній, таких як, зокрема, Altexsoft, CodeIT або INSART, які успішно працюють в регіоні разом з гігантами індустрії NIX, Softserve, Sigma Software або EPAM.

Основними ринками експорту IT послуг залишаються США (74%) і країни Європейського Союзу (19%).

49.        

Поширення проєкту Kids2IT на всі загальноосвітні навчальні заклади Харківського регіону

Протягом 

року

Проєкт громадської спілки «Харківський кластер інформаційних технологій» «Kids2IT» орієнтований на дітей шкільного віку та їхніх батьків. Він має підсилити інтерес до IT професій у означених категорій населення, зорієнтувати маленьких харків’ян у виборі майбутньої професії, а також підвищити їх рівень комп’ютерної грамотності.

У межах проєкту «Kids2IT» громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій» і його партнерами для мешканців м. Харків та області здійснюються наступні кроки:

- підготовка заходів щодо популяризації ІТ професій;

- створення профорієнтаційних плакатів для навчальних закладів Харківського регіону;

- створення буклетів профільних та додаткових навчальних закладів області;

- підготовка та проведення гейміфікованих заходів серед школярів щодо сприяння раціональному вибору майбутньої освіти та професії.

За звітний період завершено підготовку заходів щодо популяризації ІТ професій.

Наприкінці березня стартувала активна фаза проекту Kids2IT – цикл мотиваційних ігор для школярів, щоб залучити їх до IT галузі та в ігровій формі показати їм весь спектр професій індустрії.

Всього в Kids2IT беруть участь більше 20 тренерів, всі вони мають різний досвід, але їх об'єднує бажання допомогти учням шкіл зробити свідомий вибір майбутнього місця навчання, а також показати, що IT індустрія – це не тільки програмування.

У звітному періоді проведено 20 гейміфікованих заходів серед школярів щодо сприяння раціональному вибору майбутньої освіти та професії.

Так, з 04 по 05 квітня відбувся IV Міжнародний освітній форум «NewEdu: Tech in Focus» з метою створення ефективного майданчика для взаємодії влади, бізнесу та освіти, організованому громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій».

Форум зібрав спікерів з Фінляндії, Естонії, Литви, Білорусі та Бельгії.                            Понад 400 представників освітянської галузі з усіх куточків України були присутні на заході, ще 500 осіб приєдналися дистанційно. Вони представляли 10 університетів, понад 200 шкіл, 15 закладів професійної технічної освіти.

11 квітня в Національному технічному університеті «Харківській політехнічний інститут» в рамках проекту відбулась лекція про доповненої реальності і VR-технології. Провів її фахівець в області 3D-дизайну, ігрової індустрії, технічний директор Lucid Reality Labs, розповівши про свій кар'єрний шлях і роботу в компанії GameDev.

25 вересня на базі компанії Telesens пройшла підготовча тренінг-гра для всіх охочих розвивати освіту в Харкові та стати ментором-місіонером у другому сезоні проєкту Kids2IT. Тренінг-гра спрямована на підготовку менторів до проведення цієї гри для дітей. За її допомогою школярі зможуть дізнатися про основні професії IT індустрії, поглибити свої знання, розвивати необхідні скіли, та  спробувати себе у якості працівника ІТ компанії.

Під час гри кожному учаснику була надана його роль в IT. Роль обиралась за бажанням. PM на годину став дизайнером, а тестувальник – розробником. Кожен учасник – частина процесу розробки. Так діти побачать, що кожна спеціальність необхідна компанії та без однієї ланки може зруйнуватися ціла система. У заході взяли участь представники наступних ІТ компаній: NIX, Eagle6,Crysberry, CodeIT, SoftServe, BOTEONE, GoIT тощо.

27 вересня Kharkiv IT Cluster разом з Катериною Пилипенко (Центр робототехніки «БОТЕОН») та Дмитром Чумаченко (Founder Школи IT професіоналів «ProfIT») провели гру Kids2IT для учнів 9 та 10 класів у Харківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 130.

02 жовтня у Харківському коледжі державного університету телекомунікацій пройшла гра Kids2IT з менторами Оленою Кретовою (компанія Crysberry Recruiting) та Аллою Леоновою (Українська інженерно-педагогічна академія). У грі взяли участь 50 учнів з 1 курсу коледжу. 

15 жовтня пройшла гра Kids2IT у Харківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 29 з головою наукового товариства Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Під час заходу діти та вчителі долучилися до гри, пізнавали нове про IT професії та про можливості, які мають їхні учні в місті Харкові.

04 грудня Kharkiv IT Claster провів гру Kids2IT у Харківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 99 разом з ментором Харківського національного університету                                            ім. В.Н. Каразіна для двох активних та креативних класів. Гра розкрила школярів з нового боку, допомогла їм зрозуміти хто є хто в IT оточенні та як працює ця сфера зсередини.

10 грудня у Мерефянській школі № 7 громадська спілка «Харківський кластер інформаційних технологій», разом з ментором від компанії SoftServe Анжелікою Лисенко провів гру Kids2IT, долучившись до всесвітнього проекту  «HOUR OF CODE». Під час гри діти генерували ідеї, об’єднували технічні характеристики продукту з якісною візуалізацією. Вони натхненно презентували свій телефон викладачам, що були у ролі інвесторів, додали соціальні аспекти у його продаж, тренувались у маркетингу та створювали пропозиції для потенційних покупців.

19 грудня комп’ютерна школа «Hillel» провела екскурсію та майстер-класи для переможців гри Kids2IT з 130 школи. Установа «Hillel» влаштувала для учнів три майстер-класи з IT професій. Це дозволило дітям з нового боку дізнатись про роботу у цій галузі та почути від професіоналів про всі переваги та внутрішні моменти індустрії. Для молодого покоління такі заходи – можливість свідомо обрати майбутню спеціальність та отримати всі відповіді на свої запитання. 

 

 

 

 

4.2. Впровадження інновацій

50.        

Організація засідань у форматі «круглих столів» щодо обговорення конкретних дій, формулювання запитів, розроблення та впровадження інновацій, що стосуються діяльності суб’єктів підприємництва

Протягом 

року

На базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця діє Start-up центр «First Capital» (далі – Центр), який веде постійну роботу з пошуку та навчання ініціативної молоді. Робота Центру спрямована на  розвиток у молоді знань та практичних навиків, необхідних для старту власного бізнесу.

У своїй діяльності Центр співпрацює з багатьма підприємствами та установами, серед яких: Харківський клуб підприємців; Клуб молодих підприємців «Трамплін»; Харківська обласна громадська організація «Асоціація приватних роботодавців»; юридична фірма «Правовий легіон».

За звітний період вищими навчальними закладами проведено наступні заходи:

18.01.2019 на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця факультетом економіки і права проведено захід для школярів «Kuznets School Day».

Також, 26.03.2019 проведено круглий стіл за темою: «Будуємо професійне майбутнє нашої молоді разом».

За звітний період сформовано 5 інноваційних пропозицій від Харківських науковців та проведено круглий стіл за темою: «Розвиток підприємництва в Україні: перспективи розвитку і співпраці», що відбувся у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна.

Також, 10.07.2019 у Харківському національному університеті радіоелектроніки відбулась презентація проекту наукового парку «Синергія» для студентів Харківської області.

01.10.2019 на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова – круглий стіл на тему: «АБІС Коha. Аспекти впровадження в Україні»;

15.10.2019 на базі Харківського національного економічного університету                             ім. С. Кузнеця – круглий стіл за темою: «Австрія – Україна: співпраця в сфері освіти та торгівлі»;

01.11.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – круглий стіл за темою: «Інтереси стейкхолдерів у забезпеченні стійкого розвитку територій».

 

 

 

 

 

51.        

Створення, підтримка та розвиток інформаційного ресурсу для взаємодії наукових та інноваційних організацій та підприємництва

Протягом 

року

Фахівцями Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна на постійній основі здійснюється інформаційне наповнення сайту Харківського інноваційного порталу https://innovations.kh.ua/.

На базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця функціонує науковий он-лайн журнал «Економіка розвитку» для молоді. Інформаційний ресурс  призначений для публікації оригінальних, інноваційних, новітніх та високоякісних наукових статей з широким спектром охоплення проблем, пов'язаних із забезпеченням випереджаючого зростання світової та національної економіки.

У рамках проєкту FabLab на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця створено інформаційну газету «Моя кар'єра».

На базі Харківського комп’ютерно-технологічного коледжу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбувся відкритий тренінг «Секрети професійного зростання у 21 ст». Захід присвячено працевлаштуванню студентської молоді та презентації нових форм роботи.

Протягом звітного періоду на базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства                              ім. Петра Василенка проведено семінар з питань працевлаштування студентської молоді та презентації нових форм роботи та відкритий тренінг на тему: «Використання інтернет-технологій для професійного зростання».

4.3. Розвиток молодіжного підприємництва

52.        

Організація та проведення засідань у форматі «круглих столів», семінарів із питань розвитку молодіжного підприємництва на Харківщині у вищих навчальних закладах м. Харкова

Протягом 

року

Студенти закладів вищої освіти протягом 2019 року брали активну участь у наукових гуртках, основна тематика яких присвячена розвитку молодіжного підприємництва та формуванню власного бізнесу в сучасних умовах.

Протягом 2019 року на базі Харківського національного технічного університету сільського господарства відбулись семінари з питань розширення функціоналу Державної служби зайнятості та напрямків покращення співпраці з роботодавцями та соціальними партнерами.

12.02.2019 у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна проведено тренінг за темою: «Як активізувати роботу команди під час кризи».

18.03.2019 та 19.03.2019 у закладах вищої освіти відбулась Міжнародна                             науково-практична конференція за темою: «Сучасні проблеми управління підприємствами: теорія та практика».

 

21.03.2019 Харківським національним технічним університетом сільського господарства ім. Петра Василенка проведено круглий стіл за темою: «Фінансово-економічна безпека: облік і аудит».

23.05.2019 у Харківському національному педагогічному університеті ім. Сковороди за участі представників Міністерства освіти і науки України та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти проведено семінар на тему: «Освітні проекти: трансфер інновацій і професійний розвиток».

30.05.2019 у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця відбулась Міжнародна наукова конференція за темою: «Економічний розвиток і спадщина Семена Кузнеця».

15.04.2019 у Харківському національному технічному університеті сільського господарства ім. Петра Василенка за підтримки Центру управлінського консалтингу «Софія» проведено тренінг на тему: «Як сформувати лояльність та прихильність працівників. Візіонерська функція НR-менеджерів та керівників компаній».

Протягом звітного періоду на базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства відбувся семінар з питань розширення функціоналу Державної служби зайнятості та напрямків покращення співпраці з роботодавцями та соціальними партнерами. Конференція для випускників та студентів старших курсів «Робота і кар'єра – 2019».

10-21.09.2019 у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця пройшов курс лекцій: «Міжнародні фінанси» від професора німецького університету пана Юргена Келера.

12.09.2019 у Харківському національному технічному університеті сільського господарства ім. Петра Василенка відбувся тренінг: «Як активізувати роботу команди під час кризи».

13.09.2019 у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця пройшов  семінар у рамках проекту «Абетка експортера-2019», метою якого є підвищення рівня обізнаності представників ділових кіл регіону, активної молоді стосовно підприємництва.

Протягом звітного періоду на базі Коледжу переробної та харчової промисловості Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка проведено семінар з питань розширення функціоналу Державної служби зайнятості та напрямків покращення співпраці з роботодавцями та соціальними партнерами.

07.11.2019 у Харківському торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету відбувся магістерський науково-практичний семінар за темою: «Актуальні проблеми розвитку готельно-ресторанного та туристичного бізнесу».

28.11.2019 у Харківському торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету відбувся міжвузівський науково-практичний семінар за темою: «Актуальні аспекти розвитку харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу».

53.        

Організація співпраці вищих навчальних закладів із підприємствами, установами  та організаціями Харківської області  з метою підвищення підприємницької активності студентів і молоді

 

Протягом 

року

Протягом 2019 року на основі підписаних домовленостей із бізнесом на базі закладів вищої освіти проведено ряд лекцій, тренінгів та тестувань від компаній «Новий Стиль», «Ернст енд Янг», «Нестле», «Філіп Морріс Україна», «САН ІнБев Україна», «Фактор».

Спільно із компанією «САН ІнБев Україна» реалізується проєкт «Логістична Академія», по закінченню якого студенти отримають сертифікати учасника, а деякі з них потраплять до кадрового резерву компанії.

Також, у рамках учбових дисциплін та ознайомлювальних практик студенти брали участь у наступних заходах:

- Днях відкритих дверей «САН ІнБев Україна»;

- екскурсіях на пивзавод «Рогань», офіс регіонального представництва «ПриватБанку», виробництво води «Роганська», телекомпанію «АТН», БНВП «Аріс», виробництво «Новий Стиль».

Протягом 2019 року в закладах вищої освіти проведено наступні заходи:

06.03.2019 у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна проведено круглий стіл на тему: «Підхід смарт-спеціалізацій для Харківської області».

З 11 по 16.03.2019 на базі Харківського національного економічного університету                         ім. С. Кузнеця проведено курс лекцій професора університету Ліон2 з Artificial Intelligence студентам франко-української магістерської програми «Бізнес-інформатика».

17.03.2019 у Харківському національному університеті міського господарства                              ім. О.М. Бекетова проведено форум на тему: «Управління успішною кар’єрою», у рамках якого учасники відвідали виставку-експозицію, майстер-клас від фахівців центру зайнятості та панельну дискусію за темою: «Управління професійною кар’єрою».

З 18 по 29.03.2019 на базі Харківського національного економічного університету                         ім. С. Кузнеця пройшов захід «Дні кар’єри», у рамках якого учасники відвідали тренінги, лекції, майстер-класи та взяли участь у бізнес-грі від представників бізнесу.

05.04.2019 у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна відбулось відкриття інноваційного бізнес-інкубатору еō Business.

09.04.2019 у Харківському національному університеті радіоелектроніки відбулось відкриття наукового парку «Синергія».

13.04.2019 у Харківському національному технічному університеті сільського господарства ім. Петра Василенка в рамках співпраці університету та агрокомпанії «KERNEL» відбулася зустріч представників компанії зі студентами.

16.04.2019 на базі Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» пройшов студентсько-промисловий форум «Ярмарок вакансій ХАІ-2019»

Спільно із компанією «САН ІнБев Україна» запущено проєкт «Логістична Академія», по закінченню якого студенти отримають сертифікати учасника, а деякі з них потраплять до кадрового резерву компанії.

17.08.2019 студентами Харківського державного автотранспортного коледжу взято участь в  Ukraine Enactus National Competition 2019.

06.09.2019 у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна відбувся круглий стіл:  «Підхід смарт-спеціалізацій для Харківської області».

27.09.2019 у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця відбувся ярмарок вакансій «Дні кар'єри ЄС».

04.10.2019 на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова відбулась лекція від представників міжнародної компанії «Coca-cola Hellenic Bottling Company».

08.10.2019 на базі  Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова – тренінг за темою: «Скрайбінг-презентація: Що? Де? Коли?».

09.10.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна - лекція за темою: «Лідерство в епоху дронів, соціальних мереж та штучного інтелекту» від директора Аналітичного центру розвитку та дослідження лідерства Артема Ключнікова.

09.10.2019 на базі ХІ ДВНЗ «Університет банківської справи» – квест «Один день із життя ТОПового студента від ПриватБанк».

11.10.2019 на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова – міжнародна науково-практична конференція «Problems of Info-Communications Science and Technology».

 

12.10.2019 на базі Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка – тренінг за темою: «Як активізувати роботу команди під час кризи».

16.10.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – конференція за темою: «Recruitment Day Kharkiv 6».

16.10.2019 у закладах вищої освіти - фестиваль кар’єрних можливостей STUD-FEST «Impulse».

17.10.2019 на базі Харківського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету – тренінг для студентів за темою: «Стартап від А до Я».

17.10.2019 на базі Харківського національного економічного університету                                     ім. С. Кузнеця – майстер-клас за темою: «Маркетинг в ритейлі».

29.10.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – лекція за темою: «Системне мислення для розвитку бізнес проектів».

07.11.2019 на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова – інтернет-конференції «Обліково-аналітичне забезпечення системи фінансово-економічної безпеки: інформаційно-комунікаційні технології та антикорупційний менеджмент».

07.11.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – ярмарок вакансій «Кар’єра у великому місті».

09.11.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – відкрита лекція з Джеком Ма, засновником Alibaba Group.

10.11.2019 на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця – молодіжний проект «Іміджмейкінг, брендинг, організація. PR-школа в ХНЕУ».

10.11.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – презентація Kаразінської школи бізнесу в рамках дня відкритих дверей Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

11.11.2019 на базі Харківського національного економічного університету                                   ім. С. Кузнеця – майстер-клас за темою: «Основи smm».

12.12.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – тренінг за темою: «Мовлення як складова професійної та управлінської діяльності».

13.11.2019 на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова – майстер-клас за темою: «Створення первинного капіталу».

14.11.2019 у закладах вищої освіти пройшов міжнародний науковий економічний форум «New Economics – 2019».

15.11.2019 на базі Харківського національного економічного університету                                 ім. С. Кузнеця – лекція за темою: «Відкриття власної справи від ідеї до реалізації».

18.12.2019 на базі Харківського національного економічного університету                           ім. С. Кузнеця – тренінг за темою: «Автоматизації продажів «CRM – ІНТЕНСИВ».

20.11.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна –  лекція за темою: «Міжнародні комерційні переговори».

21.11.2019 на базі  Харківського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету –  майстер-клас за темою: «НАССР: все, що слід знати успішному ресторатору».

26.11.2019 на базі Харківського національного економічного університету                                    ім. С. Кузнеця –  лекція за темою:«Вплив Big Data та штучного інтелекту на бізнес».

28.11.2019 на базі Харківського національного економічного університету                                 ім. С. Кузнеця –  лекція за темою: «Огляд каналів платного просування: контекстна, медійна та таргетована реклама».

28.11.2019 на базі Харківського торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету –  майстер-клас за темою: «Аудит фінансової звітності».

09.12.2019 на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна –  тренінг за темою: «Медіація: навчання та трансформація суспільства» в Університеті Туріба.

13.12.2019 на базі Харківського національного економічного університету                                 ім. С. Кузнеця – науково-практична конференція за темою: «Сучасні економічні реалії України: проблеми формування інноваційної економіки».

Також у листопаді, грудні 2019 року на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця відбулись вебінари від компанії Clarivate Analytics та школа розвитку «Мер міста».

 

 

 

 

 

 

54.        

Організація та проведення конкурсу бізнес-планів та стартапів серед студентів вищих навчальних закладів м. Харкова та Харківської області

Протягом 

року

У рамках роботи Start-up центру «First Capital», який створено на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця в рамках європейського проекту «TEMPUS SUCSID» регулярно проводяться семінари, круглі столи та тренінги із залученням викладачів Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця та представників бізнесу. Метою роботи Центру є пошук ініціативної і талановитої молоді та допомога в розробці інноваційних бізнес проектів, ІТ стартапів та пошук потенційних інвесторів.

Протягом звітного періоду на базі Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка проведено етапи Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів з підприємницької діяльності серед молоді та Міжнародної студентської бізнес-гри «Корпорація ідей 4»;

Також, протягом 2019 року проведено наступні заходи:

- на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – конкурс бізнес-проектів Кarazin Startup Week 2019 (KSW'19).

- на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова – конкурс творчих та проектних робіт «Discovery of city».

- відкритий чемпіонат Харкова з вирішення бізнес-кейсів «Kuznets Business Challenge»;

- конкурс проектів у рамках Програми Еразмус+ у напрямі ім. Жанна Монне;

- мотиваційний проект «Кузнеця успіху», який розкаже все про історії успіху випускників Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця;

- конкурс студентських проектів «Харків – місто молодіжних ініціатив».

28.03.2019 на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця проведено науково-практичну конференцію Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей за напрямом «Туризм».

19.04.2019 у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна відбулось підведення підсумків конкурсу «Karazin Startup Week» у рамках тижня кар'єри «Karazin Career Week».

25.04.2019 у Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка у рамках засідання круглого столу «Інвестиції в інновації – запорука довгострокового економічного зростання» відбулось підведення підсумків щорічного конкурсу «Молодий новатор Харківщини».

11.05.2019 – І етап Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів з підприємницької діяльності серед молоді та Міжнародної студентської бізнес-гри «Корпорація ідей 4».

17.05.2019 та 18.09.2019 – участь студентської команди «Бізнес-стар», до складу якої увійшли магістри 5-го курсу інституту бізнесу і менеджменту у Міжнародній студентській бізнес-грі «Корпорація ідей 4», яка проходила під патронатом Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської міської ради на базі Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету.

17.09.2019 та 18.09.2019 – участь студентської команди «Бізнес-стар», до складу якої увійшли магістри 5-го курсу інституту бізнесу і менеджменту у Міжнародній студентській бізнес-грі «Корпорація ідей 5».

55.        

Проведення майстер-класів із різних видів підприємницької діяльності

Протягом 

року

26 березня під час першого заняття освітнього курсу «Школа підприємництва: IT-інструменти для бізнесу» були присутні студенти Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, які у майбутньому бажають розпочати власну справу.

У фінальній частині семінару відбувся нетворкінг між підприємцями та студентами.

26 червня 2019 року представники Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва прийняли участь у круглому столі на тему: «Інновації: наука, бізнес, публічне управління», в рамках якого обговорювалось  питання зацікавленості мікро- та малого бізнесу до залучення студентів та випускників вищих навчальних закладів для впровадження інновацій.

56.        

Проведення для студентів вищих навчальних закладів спеціальних майстер-класів  від успішних представників бізнесу «Лабораторія успіху»

Протягом 

року

Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва спільно з іншими виконавцями Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки проводиться робота щодо планування графіку проведення спеціальних майстер-класів від успішних представників бізнесу «Лабораторія успіху».

З метою заохочення до ведення власної підприємницької діяльності, 07 листопада                     2019 року

відбувся відкритий семінар для студентів факультету «Менеджменту» Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова. В якості запрошеного представника бізнесу була присутня Тетяна Редька, яка є власником туристичної фірми «Світ своїми очами».

 

 

 

 

 

4.4. Сприяння розвитку туристичного бізнесу для представників малого та середнього підприємництва

57.        

Підтримка роботи веб-сайту ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму», у т.ч. іноземними мовами (англійська, французька, німецька, польська, турецька)

Протягом 

року

Веб-сайт ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» працює у новому форматі.

Інформація щодо туристичного потенціалу об’єктів Харківщини, регіонів та міст України постійно розміщується на сайті (за посиланням: http://tourcenter.kh.ua).

Протягом звітного періоду проводилась робота з наповнення актуальною інформацією сайту з метою інформаційної підтримки цікавих туристичних подій Харківщини, України та світу.

58.        

Організація туристичної виставки «Харківська туристична бієнале»

Протягом 

року

Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації повідомлено, що у 2019 року проведення заходу не заплановано. 

59.        

Участь у міжнародних та вітчизняних туристичних виставках, форумах, конференціях тощо

Протягом 

року

Для кращого та більш всебічного донесення інформації до цільової аудиторії в інтересах промоції туристичного рекреаційно-привабливого регіону Харківщина була представлена на                            10-ти різноманітних спеціалізованих туристичних заходах, зокрема:

- XXV туристичній виставці «NA STYKU KULTUR» (м. Лодзь, Республіка Польща),                             22-24 березня;

- конференції на тему: «Туризм як інструмент міжкультурної взаємодії» Міжнародного туристичного тижня в м. Одеса (11-12 квітня);

- Всеукраїнській туристичній виставці «ZT - EXPO» (м. Житомир), 15-16 травня;

- XIII Міжрегіональній виставці-турсалоні «Відпочивайте на Полтавщині!» (м. Полтава),             18-19 травня;

- ХI Міжнародному туристичному форумі «Харків: партнерство в туризмі»                              (24-26 травня);

- культурно-мистецькому святі «Містерії купала з Григорієм Варсавою» (06 липня);

- 26-ому Міжнародному туристичному салоні «Україна» – UITM 2019» у межах роботи національної експозиції «UKRAINE» (м. Київ, Броварський проспект, 15, Міжнародний Виставковий Центр, C4-1), 02-04 жовтня;

- Другому форумі регіонів України та Республіки Білорусь у м. Житомирі протягом             03-04 жовтня (заочна участь);

- XХ Міжнародній виставці «ТурЕКСПО-2019» у межах Львівського міжнародного форуму індустрії туризму та гостинності – 2019 (м. Львів, вул. Коперника, буд. 17, Львівський палац мистецтв), 30 жовтня – 01 листопада;

- Міжнародній туристичній виставціки «International Travel TT Warsaw»                                 (21-23 листопада, м. Варшава, Польща).

60.        

Створення рекламних відеофільмів із серії «Харківщина туристична»

Протягом 

року

Знято цикл відеороликів «Харківщина: туристичні відкриття», які популяризують туристичний потенціал Харківського регіону серед широких верств населення через основні канали комунікації.

Протягом 2019 року Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації проводиться робота щодо її поширення.

61.        

Створення відеороликів щодо популяризації туристичного потенціалу Харківського регіону (2 відеоролики)

Протягом 

року

Відповідно до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII (зі змінами), у 2019 році не заплановано проведення даного заходу.

62.        

Розроблення та виготовлення туристичної презентаційно-довідкової продукції

Протягом 

року

Протягом звітного періоду розроблена нова концепція поліграфічних видань туристичного спрямування. Промоцію туристичного потенціалу Харківського регіону забезпечено шляхом розповсюдження друкованої продукції кількома мовами в новому форматі та дизайні:

- Флаєр «Мандрівка за щастям з Григорієм Сковородою»;

- Флаєр «Від шедеврів архітектури і живопису до шедеврів природи»;

- Буклет «Екологічні маршрути Харківщиною»;

- Буклет «Ecological Tour Circuits in Kharkiv Region»;

- 4 буклети-маршрути із серії «Вікенд на Харківщині»;

- Брошура «Харківщина: 33 must-see туристичних місць»;

- 4 буклети-маршрути із серії «Weekend in Kharkiv Region»;

- Флаєр «Топ-10 туристичних місць Харкова. Топ-10 туристичних місць Харківської області»;

- Флаєр «The Top 10 Things to Do in Kharkiv. Top 10 of Tourist Objects in Kharkiv Region»;

- Флаєр «Захоплюючі мандрівки Харківщиною»;

- Флаєр «Tourist Kharkiv Region Invites».

 

 

 

 

 

 

4.5. Міжнародне, міжрегіональне та транскордонне співробітництво

63.        

Залучення підприємств малого та середнього бізнесу до участі в міжнародних виставкових заходах за кордоном, бізнес-форумах та ділових місіях, які проводяться в Україні за участю представників іноземних компаній

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації (далі – Департамент) постійно проводиться робота з інформування представників малого та середнього бізнесу Харківської області про можливості участі в міжнародних виставкових заходах за кордоном, бізнес-форумах та ділових місіях (далі – міжнародні заходи), які проводяться в Україні за участю представників іноземних компаній.

Протягом року інформацію щодо 33 міжнародних заходів було направлено Харківській торгово-промисловій палаті, Регіональному представництву Міжнародної Торгової Палати «ICC Ukraine» у Харківській області, Об’єднанню промисловців і підприємців у Харківській області – регіональному відділенню Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців», Харківському регіональному відділенню «Європейської Бізнес Асоціації», Спілці підприємців Харківської області з метою розповсюдження серед підприємств, організацій та установ регіону.

Крім зазначеного, Департаментом протягом 2019 року проводилась робота з інформування малих та середніх підприємств Харківської області щодо можливостей участі у навчальних заходах з питань підприємництва та міжнародної торгівлі, зокрема:

- щодо участі в освітніх програмах «Export Evolution Ukraine», «Creative Export Ukraine» та «Train the Trainers» , відповідно до листа ДУ «Офіс з просування експорту України»;

- щодо практикуму «ABSORB ТУРЕЧЧИНА: Торгові можливості на ринку Туреччини для агросектору та виробників продуктів харчування», який відбувся у м. Київ 30.10.2019, відповідно до листа ДУ «Офіс з просування експорту України»;

- щодо комплексної практичної навчальної програми з експорту «GoEXPORT: вихід на нові ринки», (яка проходила: Модуль 1. Київ, 05-07 грудня 2019 року; Модуль 2. Львів,                           18-20 грудня 2019 року), та проводиться ЄБРР: консультації для малого бізнесу в Україні (у рамках ініціативи ЄС EU4Business) та яка  імплементується разом із Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS); 

- щодо запрошення підприємців, експортерів та представників асоціацій пройти опитування для врахування потреб бізнесу в плануванні роботи ДУ «Офіс з просування експорту України» на 2020 рік – в частині організації та проведення експортної освіти, аналітики, консалтингу, торговельних місій та виставок.

- щодо практикуму «Торгові можливості на ринку Індії: новітні технології, системи очищення, аерокосмічна галузь», який проходив 20 лютого цього року у м. Київ.

Захід було розраховано на малі та середні підприємства, які займаються розробкою та виробництвом новітніх технологій, систем очищення, та продукції для аерокосмічної галузі.

Організатором заходу виступив Європейський банк реконструкції та розвитку (далі – ЄБРР), в рамках ініціативи ЄС «EU4Business», за підтримки ДУ «Офіс з просування експорту України» та Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

Метою заходу було забезпечення всебічного розуміння ринкових можливостей та перспектив виходу української продукції на ринок Індії, зокрема, у секторі новітніх технологій, систем очищення та аерокосмічної галузі;

- щодо практикуму «Зона вільної торгівлі з Ізраїлем», який проходив 09 квітня 2019 року у м. Київ.

Під час заходу, представники ЄБРР (у рамках ініціативи ЄС «EU4Business»), ДУ «Офіс з просування експорту України» та Міністерства економічного розвитку та торгівлі України інформували представників бізнесу щодо переваг, які надає Угода про вільну торгівлю з Ізраїлем українським виробникам;

- щодо практичних семінарів за темами:

1. «Перевірка експортної готовності Вашого бізнесу: прибутковий асортимент, ціноутворення, план продажів», який проходив 23 січня 2019 року у Харкові;

2. «Як продати свій бренд на глобальних ринках: маркетинг, візуальна айдентика й елементи брендування», який проходив 05 березня цього року у Києві;

3. «Веб для експорту: як не загубитись у мережі», який проходив 27 березня поточного року у Харкові.

Освітні семінари проходили в рамках програм «Creative Export Ukraine» та «Export Revolution Ukraine», які розроблено Інститутом Маркетингу Естонії спільно з ДУ «Офіс з просування експорту України» та за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

- щодо семінару для експортерів в рамках програм Creative Export Ukraine та Export Revolution Ukraine, що розроблена Інститутом Маркетингу Естонії у співпраці з ДУ «Офіс з просування експорту» за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, який проходив 16 квітня 2019 року, м. Київ;

- щодо Дайджесту від ДУ «Офіс з просування експорту» (корисні поради від експертів, анонси заходів, запити від іноземних компаній на пошук постачальників в Україні та новини від партнерів);

 

- щодо прес-релізу, фото та посилання на відеозапис події щодо переваг  ЗВТ з Ізраїлем для українських експортерів, організованої ЄБРР в рамках ініціативи ЄС EU4Business, за підтримки ДУ «Офісу з просування експорту» та Мінекономрозвитку;

- щодо Дайджесту від ДУ «Офісу з просування експорту» (торгові можливості Ізраїлю; торгова місія до Ізраїлю, освітні програми для експортерів, аналітика і інформація, експортний консалтинг, новини від партнерів, міжнародні виставки 2019);

- щодо проведення майстер-класу в рамках проекту «Вектор на успіх», який відбувся      01 червня 2019 року у «Premier Palace Hotel Kharkiv», відповідно до листа ТОВ «ЕЙ ДЖІ КОМ»;

- щодо проведення практикуму «Торгові можливості на ринку Грузії для виробників продуктів харчування», який відбувся 04 червня 2019 року у м.Київ, відповідно до листа ДУ «Офісу з просування експорту»;

- щодо ІV випуску Дайджесту від ДУ «Офісу з просування експорту» (теми: презентація нового онлайн інструменту – Хелпдеск для експортерів до ЄС; рекомендовані курси, посібники та інструменти допомоги для експортерів; комплексні освітні програми Export Revolution Ukraine та Creative Export Ukraine; аналітика та інформація експортерам: послуги з вивчення ринку та пошуку партнерів; міжнародні виставки 2019 року);

- щодо відбору проектів, які можуть стати частиною програми «Global Best Practice Programme», відповідно до листа Мінекономрозвитку;

- щодо круглого столу на тему «Експортний потенціал галузі видавництва: складнощі та можливості», який проходив 25 червня 2019 року у Києві; відповідно до листа ДУ «Офіс з просування експорту».

64.        

Розроблення та розповсюдження через

дипломатичні установи України за кордоном інформаційних, рекламних і презентаційних матеріалів

Протягом 

року

Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації (далі – Департамент) протягом звітного періоду проводилась робота щодо розповсюдження через дипломатичні установи України за кордоном, а також міністерства, міжурядові комісії та інші організації інформаційних, рекламних і презентаційних матеріалів щодо економічного потенціалу Харківської області.

Також, Департаментом розроблено «Інвестиційний портал» Харківської області: http://invest.kharkiv.ua/. Ключовим завданням вказаного Інтернет-ресурсу є висвітлення інвестиційних можливостей Харківської області, налагодження взаємодії з потенційними інвесторами, створення привабливого інвестиційного клімату регіону та підвищення його конкурентоспроможності (від 01.12.2019 ресурс є неробочим).

 

Презентація інвестиційного потенціалу Харківщини проводиться на постійній основі під час робочих зустрічей керівництва області з офіційними представниками іноземних держав (протягом 2019 року проведено 37 зустрічей), міжнародних форумів, заходів, а також шляхом розповсюдження вказаних інвестиційних пропозицій серед потенційних інвесторів як на території України так і за її межами.

Так, 11 січня 2019 року проведено зустріч керівників окремих структурних підрозділів обласної державної адміністрації з представниками Американського агентства з Міжнародного розвитку (USAID), в рамках якої обговорювались питання щодо реалізації Програми «Конкурентоспроможна економіка України» на території України у 2019 році.

Метою Програми є заохочення створення бізнес-стартапів і підтримка діяльності малих та середніх підприємств, сприяння створенню нових робочих місць у важливих для України індустріях, підвищення якості конкуренції на внутрішньому ринку України та підтримка конкурентоспроможності українських підприємств на міжнародних ринках.

15 січня 2019 року відбулась урочиста церемонія відкриття Почесного консульства Словацької Республіки у м. Харків за участю керівництва обласної державної адміністрації.

19 лютого 2019 року керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації взяли участь у заході: «Інсайти від KPMG:Можливості для зростання. Комплексні практичні рекомендації», який відбувся у Харкові, під час якого, крім питань інвестиційної діяльності, також розглядались питання щодо вибору ринків та стратегія виходу на ринок.

12 березня 2019 року організовано участь керівництва обласної державної адміністрації у відкритті першого рейсу Рим – Харків компанії Ernest Airlines з Міжнародного аеропорту «Харків». Наявність прямого авіасполучення з Італією надасть додаткові можливості для активізації і поглиблення економічної співпраці між Харківською областю та Італією.

Також, у березні 2019 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації підготовлено інформацію Посольству України в Турецькій Республіці щодо проведення на базі Анкарської Торгової Палати двосторонніх заходів у форматі бізнес-форуму (або конференції) у ІІ півріччі 2019 року та перспективних напрямів співробітництва між Харківською областю та Туреччиною.

09 квітня 2019 року спільно з Представництвом ЄС в Україні, Європейським інвестиційним банком (далі – ЄІБ) та Європейським банком реконструкції та розвитку (далі – ЄБРР) проведено міжнародний форум «Kharkiv SME Day».

 

 

Форум проводився з метою презентації європейських програми та механізмів підтримки підприємництва, зокрема, представниками ЄІБ та ЄБРР представлено фінансові інструменти для малого й середнього бізнесу в Україні.

У роботі заходу брали участь голова Харківської обласної державної адміністрації та Посол Європейського Союзу в Україні.

25 квітня 2019 року на базі Харківської торгово-промислової палати відбулась зустріч представників ділових кіл Харківщини з Послом Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу.

Зустріч пройшла під головуванням керівництва Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації, в рамках якої з корейською стороною обговорено перспективні напрями співпраці, зокрема, в агропромисловій та науково-технічній сферах.

13-15 травня 2019 року на території Харківської області перебувала офіційна делегація провінції Хейлунцзян Китайської Народної Республіки на чолі з заступником голови Народного Уряду зазначеної провінції Не Юньлином.

13 травня 2019 року, в рамках вказаного візиту, керівництвом обласної державної адміністрації проведено робочу зустріч з китайською делегацією та 14 травня 2019 року голова Харківської обласної державної адміністрації зустрілася з делегацією провінції Хейлунцзян.

Під час вказаних зустрічей сторони обговорили питання щодо розширення напрямів торговельно-економічного, науково-технічного та культурного співробітництва між Харківщиною та провінцією Хейлунцзян.

Також, відповідно до програми перебування, делегація відвідала Харківський національного університет міського господарства ім. О.М. Бекетова, Харківський національний університет радіоелектроніки, інститут рослинництва ім. В. Юр’єва Національної академії аграрних наук України, а також корпорацію «МАСТ-ІПРА».

29 травня 2019 року Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації спільно з Посольством Королівства Бельгії  в Україні організовано бізнес-місію бельгійських підприємців у Харківську область, під час якої керівництво Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації провели зустрічі з керівником торгового відділу Посольства Королівства Бельгії в Україні, а також з представниками бельгійських ділових кіл у форматі «В2В2».

 

 

Зазначений захід організовано з метою налагодження двостороннього співробітництва у енергетичній, екологічній, машинобудівній, промисловій сферах між Харківською областю та Королівством Бельгія, у тому числі, через можливе залучення бельгійських фінансових ресурсів в економічний розвиток області.

03-04 жовтня 2019 року офіційна делегація Харківської області на чолі з керівництвом обласної державної адміністрації взяли участь у роботі Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь (далі – Форум), який проходив у Житомирі. До складу делегації увійшли представники провідних промислових підприємств регіону, закладів вищої освіти області та Харківської торгово-промислової палати.

У рамках Форуму підписано Рамкову угоду між Харківською обласною державною адміністрацією (Україна) та Могилівським обласним виконавчим комітетом (Республіка Білорусь) про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво.

4.6. Підвищення професійного рівня суб’єктів господарювання у Харківській області. Пошук нових шляхів розвитку підприємництва

65.        

Реалізація проекту в частині  підготовки та проведення фокус-груп, конкурсів серед представників малого та середнього бізнесу, «круглих столів», прес-конференцій, семінар-тренінгів для виявлення галузевих особливостей ведення бізнесу, проведення  консультацій, установчих зборів щодо створення кооперативного ОРСП у Харківській області, навчання підприємців, випуск навчальних матеріалів, електронного довідника з метою виконання завдань, зазначених у підрозділі 4.6.

Протягом 

року

Відповідно до рішення XVIII сесії Харківської обласної ради VII скликання                              від 06.12.2018 № 834-VII «Про внесення змін до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII (зі змінами)» виконання даного заходу заплановано на 2019 рік.

30 грудня 2019 року Об’єднанням промисловців і підприємців Харківської області – регіональним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців» проведено освітні та підсумкові заходи з використанням навчальних матеріалів.

Також, протягом звітного періоду розроблено поліграфічну продукцію для фокус-груп; проведено анкетування та польове дослідження громадської думки щодо розвитку МСБ регіону та проведено круглий стіл за результатами проведеної роботи з висвітленням підсумків.

У рамках проєкту, який реалізується Об’єднанням промисловців і підприємців Харківської області – регіональним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців», на виконання Програми, проведено серію фокус-груп у м. Харкові, м. Валки та  м. Дергачі з метою виявлення галузевих особливостей ведення бізнесу.

 

 

За результатами проведених фокус-груп, 30 червня 2019 року проведено круглий стіл, під час якого висвітлено інформацію щодо проведених фокус-груп у м. Харкові, м. Валки та              м. Дергачі з метою виявлення галузевих особливостей ведення бізнесу.  

Також, керівництвом Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації під час заходу поінформовано щодо успішної реалізації проєктів за Програмою сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки.

30 вересня 2019 року розроблено та підготовлено до друку навчальні матеріали, підготовлено матеріали для електронного довідника.

Зокрема, у ІІ півріччі 2019 року Об’єднанням промисловців і підприємців Харківської області – регіональним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців» проведено семінари-тренінги із презентацією методичних матеріалів за проектом «Підвищення професійного рівня суб’єктів господарювання у Харківській області. Пошук нових шляхів розвитку підприємництва» у наступних районах Харківської області: Лозівському, Близнюківському, Коломацькому, Дергачівському, а також у м. Лозова та Харків.

4.7. Створення системи інформаційно-електронного повідомлення підприємців області « Інтернет - дайджест «БІЗНЕС-ІНФОРМ»

66.        

Реалізація проєкту «Інтернет-дайджест» БІЗНЕС-ІНФОРМ» з метою впровадження нових форм і підходів надання інформаційної підтримки суб’єктам підприємницької діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Протягом 

року

Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» у рамках проєкту «Інтернет-дайджест» БІЗНЕС-ІНФОРМ» продовжено супровід та інформаційне наповнення каналу інформування підприємців – КІП з метою впровадження нових форм і підходів надання інформаційної підтримки суб’єктам підприємницької діяльності задля підвищення інформованості підприємців щодо проблематики малого та середнього бізнесу Харківщини, оперативного відстеження проблемних питань, які виникають у підприємців Харківської області та широкого інформування  громадськості.

З метою інформаційно-маркетингової підтримки з 01.10.2019 по 31.12.2019 на сторінці КІП розміщено 44 публікації, з них: 31 публікацію на офіційній сторінці Facebook,                      13 публікацій через Telegram.

4.8. Підтримка підприємницьких ініціатив ВПО, ветеранів АТО, молоді та інших категорій безробітних

67.        

Реалізація програми «Новий відлік» шляхом проведення семінарів, тренінгів, майстер-класів та надання інформаційних, маркетингових, юридичних консультацій підприємцям з числа переселенців, ветеранів АТО з метою розвитку підприємницької ініціативи у безробітних та започаткування ними власної справи у сфері малого бізнесу,  забезпечення фінансування бізнес-планів

Протягом 

року

За інформацією Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, в межах проєкту «Новий відлік. Малі міста» Харківською обласною організацією «Асоціація приватних роботодавців» розглянуто 56 відповідних заявок.

У бізнес-навчанні взяли участь 32 особи з числа ВПО, учасників АТО/ООС та мешканців Балаклійського, Чугуївського, Первомайського та Лозівського районів Харківської області.

21.06.2019 відбувся захист 13 бізнес-планів.

Протягом 2019 року Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» проведено наступні заходи:

31.01.2019 інтернет-конференцію для платників податків спільно з Головним управлінням Державної фіскальної служби України у Харківській області на тему: «Зміни у податковому законодавстві для підприємців. Декларування доходів громадян за 2018 рік»;

21.02.2019 бізнес-екскурсію на тему: «Бізнес кухня з середини» для підприємців у рамках програми «Новий відлік»;

22.02.2019 семінар для підприємців з питань додержання норм законодавства з праці;

27.02.2019 проведено презентацію порядку денного для малого і середнього бізнесу                 2019 року;

18.03.2019 проведено засідання робочої групи «Новий відлік» м. Харків;

19.03.2019 проведено робочу зустріч виконавців проекту «Новий відлік», де відбулась презентація підсумків проєкту за 2015 – 2017 роки у м. Київ;

20.03.2019 проведено семінар для підприємців з питань додержання норм законодавства з праці.

16.04.2019, 23.05.2019 та 19.06.2019 семінар: «Ведення системи НАССР» рамках проекту «Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна – ЄС та підвищення обізнаності МСБ про їх виконання в частині ефективного впровадження системи забезпечення якості харчових продуктів у Харківській і Вінницькій областях»;

18.04.2019 захід з нетворкінгу «Бізнес коктейль»;

25.04.2019 та 20.06.2019 тренінг з проведення ділових переговорів;

07.05.2019 прес-конференція на тему: «Проведення програми «Новий відлік»;

10.05.2019 робочу зустріч стейкхолдерів у рамках проекту «Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна – ЄС та підвищення обізнаності МСБ про їх виконання в частині ефективного впровадження системи забезпечення якості харчових продуктів у Харківській і Вінницькій областях»;

11.05.2019 робочу зустріч в Департаменті економіки та міжнародних відносин обласної державної адміністрації;

20.05.2019 старт проєкту «Новий відлік» (початок курсу);

20.05.2019 тренінг на тему: «Публічні виступи. Самопрезентація»;

23.05.2019 тренінг на тему: «Психологія підприємницької діяльності в сучасних умовах»;

28.05.2019 тренінг на тему: «Основи податкового, бухгалтерського та кадрового обліку у суб’єктів підприємницької діяльності»;

30.05.2019 тренінг на тему: «Основи клієнтського сервісу»;

04.06.2019 тренінг на тему: «Основи бізнес планування»;

05.06.2019 бізнес-екскурсію у Мережі ресторанів «МАФІЯ»;

06.06.2019 тренінг на тему: «Основи маркетингу, побудова бренду»;

11.06.2019 тренінг на тему: «Юридичні основи ведення бізнесу»;

12.06.2019 круглий стіл: «Грантова підтримка малим та середнім приватним підприємцям у Харківському районі» (Харківський районний центр зайнятості);

13.06.2019 тренінг на тему: «Просування в мережі Internet, основи СММ»;

18.06.2019 тренінг на тему: «Побудова ефективної команди та мотивація в організації»;

21.06.2019 відкритий захист бізнес-планів учасників проєкту «Новий відлік»;

25.06.2019 круглий стіл: «Грантова підтримка малим та середнім приватним підприємцям у Харківському районі» (на базі Харківського міського центру зайнятості);

25.06.2019 презентацію проекту «Створення партнерської платформи «AgroHub» з професійної інтеграції внутрішньо переміщених осіб та мешканців приймаючих громад» у Центрі розвитку місцевого самоврядування.

у липні 2019 року стартував проєкт «AGROHUB» з професійної інтеграції внутрішньо переміщених осіб та мешканців приймаючих громад» у Центрі розвитку місцевого самоврядування;

04.07.2019 проведено презентацію стратегії з адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб;

10.07.2019, 13.07.2019, 15.07.2019 та 17.07.2019 проведено тренінги: «Практичні комунікації в сфері публічної діяльності»;

17.07.2019 та 01.08.2019 – тренінги з проведення ділових переговорів;

20.07.2019, 22.07.2019, 24.07.2019, 27.07.2019, 29.07.2019 та 31.07.2019 – тренінги: «Бюджетний аналіз»;

23.07.2019 – семінар: «Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна – ЄС та підвищення обізнаності МСБ про їх виконання в частині ефективного впровадження системи забезпечення якості харчових продуктів у Харківській і Вінницькій областях»;

25.07.2019 – інтернет-конференцію з представниками податкової служби Харкова;

26.07.2019 – майстер-клас: «Як отримати грант USAID на розвиток власного бізнесу»;

05.08.2019 – взято участь у зустрічі з представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні;

05.08.2019, 07.08.2019 та 10.08.2019 проведено тренінги на тему: «Адвокасі»;

12.08.2019 та 14.08.2019 – тренінги: «Проектний менеджмент»;

13.08.2019 – вебінар «Як отримати грант USAID на розвиток власного бізнесу»;

31.08.2019 – гастрономічний день підприємця;

02.09.2019 – прес-конференцію щодо старту проекту «Школа громадського лідера»;

03.09.2019, 04.09.2019, 12.09.2019 та 13.09.2019 презентовано партнерську платформу «AGROHUB» мешканцям ОТГ Харківської області;

06.09.2019 організовано засідання «круглого столу» в конференц-залі Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації в рамках проекту «Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна – ЄС та підвищення обізнаності МСБ про їх виконання в частині ефективного впровадження системи забезпечення якості харчових продуктів у Харківській області»;

07.09.2019, 11.09.2019, 16.09.2019 та 27.09.2019 проведено тренінги на тему: «Основи та секрети успішної РR-компанії»;

18.09.2019 – тренінг на тему «Доступ до публічної комунікації»;

19.09.2019 взято участь у прес-конференції «Чи введуть для підприємців тотальну фіскалізацію»;

24.09.2019 проведено Бізнес-екскурсію до Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка;

30.09.2019 проведено тренінг на тему: «Роль представницьких органів місцевого самоврядування в процесі реалізації законних прав та інтересів членів територіальної громади».

01.10.2019, 29.10.19, 20.11.19 та 13.12.19 – тренінги з проведення ділових переговорів;

02.10.2019 – тренінг на тему: «Практична комунікація в сфері  публічної діяльності»;

04.10.2019 – форум лідерів змін;

 

08.10.2019 – збір Харківського штабу коаліції підтримки спрощеної системи оподаткування;

09.10.2019 – тренінг на тему: «Ефективні переговори. Ораторство»;

10.10.2019 – прес-конференція на тему: «Зупини податковий терор»;

16.10.2019 – тренінги на тему: «Проектний менеджмент» та  «Адвокасі компанія, як інструмент громадського впливу»            ;

01.11.2019 – семінар: «До чого готуватися ФОПам: головні нововведення законів про РРО»;

22.11.2019 – захід з нетворкінгу «Бізнес сніданок»;

29.11.2019 – прес-конференцію стосовно проведення всеукраїнської акції  #SaveФОП;

11.12.2019 – семінар на тему: «Як протидіяти перевіркам бізнесу?».

5. Захист прав та інтересів підприємців

68.        

Організація та проведення засідань у форматі «круглих столів» за участю представників органів державної влади, керівників громадських об'єднань підприємців, провідних вчених і керівників підприємницьких структур Харківського регіону з  розвитку малого та середнього підприємництва

Протягом 

року

Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва спільно з представниками Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області 17.01.2019 проведено сеанс телефонної «гарячої лінії» на тему: «Зміни у податковому законодавстві для підприємців».

13.02.2019 Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва організовано семінар на тему: «Організація заходів державного нагляду (контролю) в умовах відсутності мораторію на їх здійснення. Вжиття санкцій до порушників вимог пожежної та техногенної безпеки».

19.06.2019 спільно з представниками Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області проведено семінар на тему: «Порядок проведення ідентифікації об’єктів господарської діяльності щодо визначення потенційної небезпеки та ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки».

Під час зазначеного заходу присутні мали можливість отримати відповіді на наступні питання:

- об’єкти, які підлягають проведенню ідентифікації об’єктів господарської діяльності та об’єктів підвищеної небезпеки;

- особливості проведення ідентифікації потенційної небезпеки;

- особливості проведення ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки.

24.09.2019 представникам малого та середнього підприємництва проведено захід на тему: «Роз’яснення основних вимог законодавства у галузі будівництва з питань пожежної безпеки».

19.09.2019 Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» взято участь у прес-конференції «Чи введуть для підприємців тотальну фіскалізацію»;

30.09.2019 Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» проведено тренінг на тему: «Роль представницьких органів місцевого самоврядування в процесі реалізації законних прав та інтересів членів територіальної громади».

У рамках Всеукраїнського тижня права, Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації проведено наступні заходи:

11.12.2019 спільно з Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» – семінар на тему: «Як протидіяти перевіркам бізнесу?». В якості спікеру заходу взяв участь Олег Драгунов – юрист Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців», член громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації.

12.12.2019 для підприємців та тих, хто тільки бажає розпочати власну справу спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва із залученням представників громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби у Харківській області – семінар на тему: «Податкові новації з 2020 року, як працювати в нових умовах», спікером якого був запрошений досвідчений експерт з правових питань Віталій Шевченко – юрист та громадський діяч.

Під час заходу висвітлено питання новації законодавства у сфері здійснення підприємницької діяльності, а також організації та здійснення планових (позапланових) перевірок суб’єктів господарювання у 2020 році.

13.12.2019 для керівників підприємств, громадських організацій підприємців, об'єднань підприємців, організацій роботодавців спільно з Об'єднанням промисловців і підприємців Харківської області – регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців та підприємців» проведено засідання Регіональної ради підприємців у Харківській області за темою: «Правові основи діяльності малого та середнього бізнесу в Україні». В якості доповідача на засіданні виступив                                  Борис Юровський – генеральний директор центру «Консульт», редактор журналу «Експрес – аналіз нормативних та законодавчих актів», кандидат економічних наук.

 

 

69.        

Забезпечення вільного доступу підприємців до інформації органів державної влади стосовно питань впровадження регуляторної політики та поліпшення бізнес-середовища в області шляхом висвітлення нової інформації на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації

Протягом 

року

З метою інформування підприємців з питань регуляторної політики на офіційному сайті Харківської обласної державної адміністрації розміщено план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2020 рік (затверджений 12 грудня 2019 року) та План-графік проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації на 2020 рік (затверджений 12 грудня 2019 року).

Департаментом економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації ведеться реєстр діючих регуляторних актів, розробниками яких є структурні підрозділи Харківської обласної державної адміністрації, що дозволяє здійснювати системний моніторинг за переглядом, прийняттям регуляторних актів та проведенням відстежень результативності регуляторних актів.

70.        

Створення та забезпечення роботи Інтернет-порталу щодо захисту прав підприємців із тематичними форумами, наданням он-лайн консультацій та розміщення на зазначеному порталі освітніх та роз’яснювальних матеріалів

Протягом 

року

У регіоні функціонував «Інвестиційний портал» Харківської області http://invest.kharkiv.ua/, де зосереджено інформацію стосовно інструментів підтримки підприємництва, можливостей розвитку малого та середнього бізнесу, проектів, регіональних програм розвитку та актуальної інформації щодо заходів, які плануються проводитись в регіоні та по всій Україні.

71.        

Забезпечення інформаційної і консультаційної підтримки малого та середнього підприємництва в режимі «гарячої лінії» для підприємців, телефону довіри, книги скарг

Протягом 

року

Представники Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва приймають участь у засіданнях Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби у Харківській області.

Діяльність даного органу скерована на забезпечення захисту законних прав та інтересів платників податків, поліпшення підприємницького клімату в регіоні, розвитку партнерських відносин між владою, громадськістю та бізнесом, а також підвищення соціальної відповідальності платників податків.

28.02.2019 відбулось спільне засідання Комітету з питань податкової політики та експертно-апеляційної комісії Громадської ради при Головному управлінні Державної фіскальної служби у Харківській області стосовно оскарження нарахування податків та штрафів винесених Головним управлінням Державної податкової служби у Харківській області комісії.

72.        

Сприяння діяльності бізнес-омбудсмена з метою інформованості суб’єктів господарювання щодо можливості вирішення спірних питань, які виникають у підприємців стосовно  порушення їх законних інтересів, відповідно до інформації Ради бізнес-омбудсмену

Протягом 

року

Бізнес-омбудсмен розглядає скарги щодо можливого вчинення корупційних діянь або інших порушень законних інтересів суб’єктів підприємництва внаслідок дій або бездіяльності, включаючи рішення, з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що перебувають у сфері їх управління, та їхніх посадових осіб.

За 2019 рік у Харківській області всього розглянуто 477 скарг з податкових питань в частині електронного адміністрування ПДВ, перевірки державних податкових і фіскальних органів, затримки із поверненням ПДВ, митних питань, дій органів місцевого самоврядування та мерів тощо. Так, бізнес-омбудсменом у Харківській області закрито – 336 справ, у розгляді – 2 справи, відхилено – 126 скарг, ведеться розслідування 13 скарг.

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної державної адміністрації                                                                                                            Антон  КОЗЛОКОВ