Пояснювальна записка

до проєкту рішення обласної ради

«Про перейменування ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВКІНО»

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття рішення

До Переліку закладів культури базової мережі обласного рівня», затвердженого рішенням Харківської обласної ради від 24 квітня 2014 року № 961-VI, включено ХАРКІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХАРКІВКІНО» (код ЄДРПОУ 02404262), юридична адреса: м. Харків, пров. Лазьківський, 12.

Зазначене підприємство зареєстровано 27 квітня 1994 року. Відповідно до статутних завдань метою діяльності підприємства є кінообслуговування населення шляхом платного прокату та показу кінофільмів, сприяння підвищенню якості конкурентоспроможності українського кіно, організація роботи з широкого використання кіно-та відео фільмів, проведення державної репертуарної політики у тісній співдружності з громадськими організаціями й кіностудіями, удосконалення форм кінообслуговування населення м. Харкова та Харківської області.

Матеріально-технічна база підприємства складалася із будівель, споруд, матеріальних цінностей (орієнтовний перелік майна додається). Також на балансі підприємства обліковувався єдиний фільмофонд Харківської області. Упродовж тривалого часу підприємство надавало свої послуги кінотеатрам і закладам культури, розташованим на території м. Харків та Харківської області, й здійснювало прибуткову фінансово-господарську діяльність.

Кінотеатри відмовилися від послуг підприємства, а заклади культури місцевого значення не в змозі забезпечити оплату послуг даного підприємства. У зв’язку з цим ринок збуту послуг значно зменшився, і, як наслідок, збиткова робота підприємства, велика заборгованість із заробітної плати та комунальних послуг, арешт рахунків підприємства, судові справи.

З метою збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області будівлі та споруди даного підприємства передані на баланс ОКП ХОР «Знахідка», фільмофонд переданий КП ХОР «Кінотеатр «Боммер». З 2015 року підприємство призупинило свою фінансово-господарську діяльність (відсутні працівники та керівник).

ХАРКІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХАРКІВКІНО» - неліквідне та не веде діяльність.

З метою покращення діяльності ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВКІНО» і розвитку кіногалузі в Харківській області, залучення додаткових інвестицій, популяризації та просування (промоції) об’єктів кінозйомок Харківщини,  пропонується перейменувати ХАРКІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХАРКІВКІНО» шляхом прийняття рішення Харківської обласної ради «Про перейменування ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВКІНО» на КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХАРКІВСЬКА КІНОКОМІСІЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

 

2.      Цілі і завдання

Основною метою діяльності КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКА КІНОКОМІСІЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ буде будь-яка не заборонена чинним законодавством України господарська діяльність в інтересах громади міста, спрямована для досягнення економічних і соціальних результатів з метою одержання прибутку, участь у реалізації соціально-економічної політики міста, популяризація Харківського регіону як привабливих локацій для кінозйомок, а також ефективне використання потенціалу місцевої сервісної індустрії в галузі кінематографії, а також:

- організація змістовного дозвілля й відпочинку для дітей та дорослих, задоволення культурних запитів різних груп населення, показ творів національного кіномистецтва і кіноспадщини, поширення кінотрадицій та здобутків кіноіндустрії;

-  сприяння відродженню національної кінематографії, пропагування кращих творів вітчизняного та світового кіно.

- організація роботи із використанням кіно та відеофільмів, удосконалення форм кінообслуговування дітей та дорослих;

- участь і створення умов для виробництва усіх видів (документального, ігрового, анімаційного, наукового та іншого) та жанрів українського кіно, мультиплікації, кліпів, відеороликів, промороликів;

- участь у програмах розвитку української кіноіндустрії, кінематографії, розповсюдження національних фільмів, співпраця з іноземними кіновиробниками;

- розвиток кінопрокату і кінофікації у місті;

- розвиток нових платформ доставки аудіовізуального контенту;

- участь у формуванні науково-дослідних програм у сфері українського кіно та аудіовізуальної індустрії;

- участь і реалізація програм розвитку медіаюрисприденції;

- сприяння цифровізації кінотеатрів;

- міжнародний маркетинг українського кіно та кіноіндустрії;

- налагодження зв’язків між кіновиробниками та місцевими фахівцями;

 - надання допомоги в організації переговорів з власниками, користувачами рухомого та/або нерухомого майна приватної власності з метою отримання згоди на проведення кінозйомок та/або створення аудіовізуального твору з використанням такого майна;

- надання консультаційної, організаційної, технічної, представницької та іншої не забороненої законом допомоги для отримання суб’єктами кінематографії погоджень на проведення кінозйомок та/або створення аудіовізуального твору на дорогах, мостах, вулицях, в історико-культурних заповідниках, у парках, лісах і природних заповідниках, на водоймах тощо;

- формування баз даних та оприлюднення інформації про місцеві локації, привабливі для кінозйомок та/або створення аудіовізуального твору (об’єкти архітектури, ландшафту, вулиці, приміщення тощо), з дотриманням законодавства України про інформацію;

- формування баз даних та оприлюднення інформації про місцеві кіновиробничі обслуговуючі, зокрема сервісні, підприємства, установи, організації, що надають послуги, пов’язані з кіновиробництвом та/або створенням аудіовізуального твору, а також про місцевих спеціалістів у галузі кінематографії.

 

3.      Загальна характеристика та основні положення акта

Рішенням обласної ради планується перейменування ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВКІНО» на КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХАРКІВСЬКА КІНОКОМІСІЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ. 

 

4.      Фінансово-економічне обґрунтування

 Планується отримання прибутку від основної діяльності КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКА КІНОКОМІСІЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, надання фінансової підтримки з обласного бюджету в межах його можливостей (внесення до програми соцекономрозвитку) та за рахунок інших джерел незаборонених законодавством.

Основні проєктні показники фінансово-господарської діяльності КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКА КІНОКОМІСІЯ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ зазначені в фінансовому плані розвитку підприємства.

 

5.      Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Розвиток кіногалузі в Харківській області, залучення додаткових інвестицій, популяризація та просування (промоції) об’єктів кінозйомок Харківщини. 

 

 

 

 

Начальник Управління культури

і туризму Харківської

обласної державної адміністрації                                Людмила ТЕРЕЩЕНКО