ЗВЕРНЕННЯ

до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо визнання Законів України № 128-ІХ і № 129-ІХ такими, що втратили чинність

 

Харківська обласна рада стурбована ситуацією, що склалася у зв’язку із прийняттям 20 вересня 2019 року Верховною Радою України законів України № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Цими законами для всіх платників єдиного податку 2, 3 та 4 груп передбачено фіскалізацію розрахункових операцій та розширення переліку видів діяльності, для яких застосування розрахункових операцій є обов’язковим. Це значно погіршить умови ведення підприємницької діяльності фізичними особами - підприємцями; розширить можливості для контролюючих органів, створить широке поле для корупції та здирництва. Водночас суттєво зростуть витрати підприємців на придбання, запровадження та забезпечення функціонування реєстраторів розрахункових операцій, касової дисципліни, обліку та звітності. Усі ці витрати будуть закладені у собівартість товару. Як наслідок – прогнозований ріст відпускних цін.

Прийняті закони фактично ліквідовують спрощену систему оподаткування, ведуть до закриття дрібного бізнесу, змушують малий бізнес переходити «в тінь», збільшують потік трудової міграції з України. Це призведе до зростання корупції й соціальної напруги у суспільстві, знищення духу підприємництва та довіри малого бізнесу до держави.

Окрім того, негативний вплив цих законів на підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування, може призвести до зменшення надходжень податків до місцевих бюджетів та відповідно негативно позначиться на  виконанні соціально економічних програм місцевих громад та спричинить гальмування процесу децентралізації.

Харківська обласна рада, яка завжди послідовно та рішуче відстоює і захищає права населення Харківського регіону, закликає вищі органи державної влади не тиснути на малий бізнес і почати безпосередньо з того, що викликає суспільне невдоволення, – навести лад у державному секторі та секторі державних сервісів, зокрема, припинити контрабанду на кордоні, подолати корупцію, а також розробити комплексну податкову реформу, провести деофшоризацію та деолігархізацію.

Враховуючи викладене, з метою підтримки малого та середнього бізнесу, відновлення економіки після пост-карантинного періоду, обумовленого поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, ми, депутати Харківської обласної ради,

просимо:

 

-       визнати такими, що втратили чинність, закони України № 128-ІХ та № 129-ІХ від 20.09.2019;

-       провести реформи у сфері фіскальної політики, які дозволять громадянам прозоро, швидко і комфортно сплачувати податки та розмитнювати товари, мінімізувавши при цьому корупційні ризики;

-       запровадити мораторій на перевірки мікробізнесу усіма контролюючими органами;

-       проводити публічне обговорення законодавчих ініціатив щодо малого бізнесу із залученням представників бізнес-спільноти, профільних асоціацій та інших зацікавлених сторін.

 

 

 

 

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від __________ № ____-VIІ

(______ сесія VІI скликання)