Пояснювальна записка до проєкту рішення

«Про внесення змін до рішення обласної ради від 05 грудня 2019 року

1130-VII «Про обласний бюджет Харківської області на 2020 рік»

та додатків до нього (зі змінами)», що пропонується винести

 на розгляд позачергової сесії обласної ради

 

І. Трансферти з державного та інших бюджетів

 

1. Відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України від 01.07.2020 № 798-р, від 01.07.2020 № 801-р та від 08.07.2020 №838-р приймаються кошти субвенцій з державного бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення на загальну суму 19 082,258 тис.грн та передаються у вигляді субвенцій місцевим бюджетам області, а саме:

- для сімей осіб, визначених абзацами п’ятим - восьмим пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I-II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, визначених пунктами 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов в сумі 6 161,339 тис.грн;

- для сімей учасників бойових дій на території інших держав, визначених у абзаці першому пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I-II групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з перебуванням у цих державах, визначених пунктом 7 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов  в сумі 2 770,084 тис.грн.

- для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни III групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками  бойових дій відповідно до пунктів 19-20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов в сумі 10 150,835 тис.грн.

Головним розпорядником коштів у частині передачі субвенції місцевим бюджетам області визначається Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації (додаток 1).

 

2. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 891-р, приймаються кошти субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на загальну суму 99 094,545 тис.грн, у зв’язку з чим:

2.1 збільшуються дохідна та видаткова частина обласного бюджету на вказану суму та спрямовуються кошти на об’єкти, згідно розпорядження, за головними розпорядниками на виконання заходів Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2020 рік (додаток 2);

2.2 перерозподіляються видатки обласного бюджету з урахуванням виділених коштів на об’єкти, фінансування яких передбачалось за рахунок  обласного бюджету (додаток  3).

2.3 пункт 16 рішення сесії викладається в новій редакції: «Відповідно до статті 23 Бюджетного кодексу України, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 року №18 «Про затвердження Порядку передачі бюджетних призначень, перерозподілу видатків бюджету і надання кредитів з бюджету» (зі змінами), надати право Харківській обласній державній адміністрації проводити перерозподіл видатків обласного бюджету за бюджетними програмами та напрямами використання, враховуючи виділення з державного бюджету коштів субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, за умови погодження з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, з наступним внесенням змін до рішення про обласний бюджет».

 

3. Розподіляється частина нерозподілених коштів субвенції з державного бюджету на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» згідно із погодженим Міністерством освіти і науки України переліком проєктів в сумі 19 986,422 тис.грн та передаються у вигляді субвенцій місцевим бюджетам області.

Головним розпорядником коштів у частині передачі субвенції місцевим бюджетам області визначається Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (додаток 4).

 

4. Приймається до обласного бюджету субвенція з міського бюджету м.Харкова для придбання лікарських засобів для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19 в сумі 2 000 тис.грн та збільшуються відповідні видатки загального фонду по Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації за бюджетною програмою «Спеціалізована стаціонарна медична допомога населенню» в рамках заходів комплексної обласної програми «Здоров'я Слобожанщини на 2019-2020 роки».

 

ІІ. Розподіл та перерозподіл залишків субвенцій з державного бюджету

 

1. По Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації

1.1 збільшуються видатки за рахунок:

- залишків коштів субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, що утворився на початок бюджетного періоду на 250,0 тис.грн за бюджетною програмою  «Субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, що утворився на початок бюджетного періоду», в т.ч.: по загальному фонду - 200,0 тис.грн, по спеціальному фонду - 50,0 тис.грн  для оснащення кабінетів в інклюзивно-ресурсному центрі, що планується відкритися у 2020 році в Пісочинській ОТГ;

- залишків коштів освітньої субвенції 2019 року по спеціальному фонду (з відповідною передачею коштів із загального фонду) на 126,0 тис.грн за бюджетною програмою «Надання загальної середньої освіти спеціальними закладами загальної середньої освіти для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку» для проведення капітального ремонту дитячого майданчика Харківської спеціальної школи ім. В.Г. Короленка.

1.2 перерозподіляються видатки за рахунок залишків коштів освітньої субвенції 2019 року, а саме: збільшуються видатки загального фонду на суму 300,0 тис.грн за бюджетною програмою «Надання загальної середньої освіти спеціальними закладами загальної середньої освіти для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку» для проведення поточного ремонту приміщень їдальні Харківської спеціальної школи ім. В.Г. Короленка за рахунок зменшення видатків спеціального фонду (з відповідним зменшенням передачі коштів із загального фонду до бюджету розвитку) на відповідну суму.

 

ІІІ. Перерозподіл в межах загального обсягу асигнувань

 

За пропозиціями головних розпорядників коштів обласного бюджету здійснюється перерозподіл асигнувань в межах затвердженого обсягу, а саме:

 

1. По Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації збільшуються видатки спеціального фонду (з відповідною передачею коштів із загального фонду до бюджету розвитку) на суму 300,0 тис.грн за бюджетною програмою «Надання загальної середньої освіти спеціальними закладами загальної середньої освіти для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку» (для придбання книжок для слабозорих дітей та книжок надрукованих шрифтом Брайля для Харківської спеціальної школи ім. В.Г. Короленка) за рахунок зменшення асигнувань загального фонду у зв’язку з економією коштів на оплату енергоносіїв, в т.ч. за бюджетними програмами:  надання загальної середньої освіти спеціальними закладами загальної середньої освіти для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку - 100,0 тис.грн;  підготовка кадрів закладами професійної (професійно-технічної) освіти та іншими закладами освіти - 200,0 тис.грн.

 

2. По Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації по загальному фонду  зменшуються асигнування за бюджетною програмою «Спеціалізована стаціонарна медична допомога населенню» на суму 4 000,0 тис.грн в рамках заходів комплексної обласної програми «Здоров'я Слобожанщини на 2019-2020 роки» та збільшуються відповідні видатки за бюджетною програмою  «Інші програми та заходи у сфері охорони здоров’я» на надання одноразової грошової допомоги медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які захворіли на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

 

3. По Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації по бюджету розвитку спеціального фонду за бюджетною програмою «Будівництво установ та закладів соціальної сфери» зменшуються видатки на суму 1 447,023 тис.грн в рамках заходів Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2020 рік, з них по об’єктах:

- «Капітальний ремонт водонапірної вежі КУ Панютинський психоневрологічний інтернат за адресою: Харківська обл., м. Лозова, смт. Панютине, вул. Івана Середи, 10» – 120,0 тис.грн;

- «Виготовлення проєктно-кошторисної документації та капітальний ремонт даху головного житлового корпусу № 1 КУ Ржавецький психоневрологічний інтернат за адресою: Харківська обл., Харківській р-н, с. Ржавець, вул. Весела, 43» – 537,618 тис.грн;

- «Виготовлення проєктно-кошторисної документації та капітальний ремонт системи опалення та каналізаційної системи в житловому корпусі № 3 КУ Малиженський психоневрологічний інтернат за адресою: Харківська обл., Золочівський р-н, с. Малижене, вул. Підлісна, 1» –  789,405 тис.грн;

та збільшуються за об'єктами:

- «Виготовлення проєктно-кошторисної документації та капітальний ремонт даху житлового корпусу КУ Безмятеженський психоневрологічний інтернат за адресою: Харківська обл., с. Безм'ятежне, вул. Мостова, 1» – 778,940 тис.грн;

- «Виготовлення проєктно-кошторисної документації та капітальний ремонт житлових і допоміжних приміщень корпусу № 1 з заміною підлоги пл.741 м2 КУ Ржавецький психоневрологічний інтернат за адресою: Харківська обл., Харківській р-н, с. Ржавець, вул. Весела, 43» – 668,083 тис.грн.

 

4. По Управлінню у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації у зв'язку з економією зменшуються видатки по загальному фонду на суму 3 007,240 тис.грн, в т.ч. за бюджетними програмами: проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських видів спорту - 1 007,240 тис.грн; проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з неолімпійських видів спорту - 2 000,0 тис.грн;

та збільшуються асигнування загального фонду за бюджетними програмами:

- утримання центрів фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю і реабілітаційних шкіл - 50,0 тис.грн (оплата послуг (крім комунальних));

- утримання та навчально - тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл - 50,0 тис.грн (оплата послуг (крім комунальних));

- фінансова підтримка дитячо-юнацьких спортивних шкіл фізкультурно-спортивних товариств - 556,240 тис.грн в рамках заходів соціальної Програми розвитку фізичної культури та спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019-2023 роки (придбання інвентарю, оплата послуг (крім комунальних));

- забезпечення підготовки спортсменів школами вищої спортивної майстерності - 175,0 тис.грн (оплата послуг (крім комунальних));

- фінансова підтримка спортивних споруд, які належать громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості - 846,0 тис.грн в рамках заходів соціальної Програми розвитку фізичної культури та спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019-2023 роки (оплата праці з нарахуваннями);

- фінансова підтримка на утримання місцевих осередків (рад) всеукраїнських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості - 1 112,0 тис.грн в рамках заходів соціальної Програми розвитку фізичної культури та спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019-2023 роки (придбання спортивного інвентарю та проведення навчально - тренувальних зборів);

- забезпечення діяльності місцевих центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та проведення фізкультурно - масових заходів серед населення регіон - 218,0 тис.грн (участь у спортивних заходах).

 

5. За рахунок скорочення капітальних видатків, передбачених в обласному бюджеті для Сахновщинського району, а саме на об’єкт: «Будівництво водопроводної мережі в с. Володимирівка Сахновщинського району Харківської області» по Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації  виділяються кошти для забезпечення виплати заробітної плати працівникам освіти району в сумі 2 000,0 тис. грн у вигляді іншої дотації районному бюджету Сахновщинського району по Департаменту освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації.

 

6. По Департаменту цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації передбачаються кошти в сумі 25 000,0 тис.грн на виконання заходів Регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області на 2018 – 2020 роки (для поповнення матеріального резерву з метою придбання засобів захисту від COVID-19) за рахунок зменшення обсягу резервного фонду обласного бюджету.

 

7. Змінюється назва головного розпорядника коштів Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації на Департамент культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, згідно з розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 17.06.2020 № 349 «Про внесення змін до структури Харківської обласної державної адміністрації». 

 

 

 

Перший заступник директора

Департаменту фінансів  Харківської

обласної державної адміністрації                                      Світлана АРХИПОВА