ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради «Про затвердження комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища Харківської області на 2021 – 2027 роки»

 

1.         Обґрунтування необхідності прийняття акта

Комплексну програму охорони навколишнього природного середовища Харківської області на 20212027 роки (далі - Програма) розроблено з метою вирішення екологічних проблем, накопичених у Харківській області, та у зв’язку із закінченням терміну дії комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища в Харківській області на 2009 – 2013 роки та на перспективу до 2020 року, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 29.10.2009 № 1413-V (зі змінами).

Прийняття рішення обласної ради «Про затвердження комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища  Харківської області на 2021 – 2027 роки» обумовлено необхідністю забезпечення можливості подальшого розвитку та фінансування у напрямку охорони довкілля.

 

2.             Мета і завдання прийняття акта

Основною метою Програми є створення умов для забезпечення захисту довкілля, раціонального природокористування та поліпшення стану навколишнього природного середовища, реалізація ефективної природоохоронної політики на обласному рівні.

Завданнями прийняття акту є покращення існуючого стану навколишнього природного середовища Харківської області.

 

3.             Загальна характеристика та основні положення акта

Проєкт рішення обласної ради, розроблений Департаментом захисту довкілля та природокористування Харківської обласної державної адміністрації.

Програму планується реалізувати за напрямами відповідно до переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року № 1147 (зі змінами).

Реалізація заходів Програми спрямована на запобігання, зменшення та усунення забруднення навколишнього природного середовища, мобілізацію наявних ресурсів для вирішення пріоритетних екологічних проблем області.

 

4.             Стан нормативно правової бази у даній сфері правового регулювання

У даній сфері правового регулювання діють закони України «Про місцеві державні адміністрації» від 09 квітня 1999 року № 586-ХІV, «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР, постанова Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року № 1147 (зі змінами).

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття рішення «Про затвердження комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища Харківської області на 2021 – 2027 роки» не потребує додаткового фінансування з обласного бюджету.

 

 

 

 

Директор Департаменту захисту

довкілля та природокористування

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                             Андрій ТИМЧУК