ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

 

Про затвердження Програми розвитку дорожнього господарства  Харківської області на 2021-2025 роки

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Протяжність автомобільних доріг загального користування  в Харківській області становить 9671,5 км, з яких під управлінням обласної державної адміністрації на балансі державного підприємства «Дороги Харківщини» знаходяться 7334,0 км доріг місцевого значення та 2337,5 км – дороги державного значення, які відносяться до зони відповідальності Державного агентства автомобільних доріг України і знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг у Харківській області. Також мережа автодоріг характеризується наявністю великої кількості мостових споруд, з яких 557 розташовані на місцевих автодорогах і 242 на дорогах державного значення.

Існуюча мережа місцевих доріг будувалася у 60-х - 70-х роках минулого сторіччя, до кінця 80-х років вона була повністю сформована і експлуатується у теперішній час.

 На даний час змінились вимоги до конструктивної частини дорожнього одягу з урахуванням підвищення навантажень на вісь автомобіля. При визначенні видів та обсягів дорожніх ремонтних робіт вкрай важливо врахувати теперішні фактори впливу на транспортно – експлуатаційний стан автомобільних доріг. 

Відновлення автомобільних доріг, поліпшення їх транспортно-експлуатаційного стану, швидкості, комфортності та економічності перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, покращення транспортної доступності сільських територій, забезпечення проїзду до приймальних відділень медичних установ, дошкільних закладів і закладів освіти – пріоритетний напрям діяльності у сфері дорожнього господарства.

Реалізація заходів щодо здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області здійснювалась відповідно до Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII (зі змінами), яка вміщує переліки об’єктів, погоджених згідно чинного законодавства та положень Програми, в межах її ресурсного забезпечення на поточний рік.

Фінансове забезпечення реалізації заходів з будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області здійснюється за рахунок коштів дорожнього фонду Харківської області, створення якого з 01.01.2018 року затверджено рішенням Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII (зі змінами).

У зв’язку з завершенням терміну дії вищезазначеної Програми, для продовження системного відновлення, удосконалення та збереження дорожньої мережі, забезпечення задовільних умов руху автотранспорту й безпеки дорожнього руху підготовлено проект рішення обласної ради про затвердження «Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021-2025 роки».

 

2. Мета та шляхи її досягнення

 

Метою прийняття проекту рішення є забезпечення фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області відповідно до науково обґрунтованих потреб.

 

3. Правові аспекти

 

Проект рішення Харківської обласної ради підготовлено на підставі нормативно-правових актів:

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі»;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі»

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту рішення не потребує матеріальних та інших витрат.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проєкт рішення не підлягає погодженню з іншими органами.

 

6. Регіональний аспект

 

Проєкт рішення стосується інтересів регіону в частині будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, будівництва, реконструкції і ремонту вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності.

Реалізація проекту рішення дозволить вирішити питання системності фінансування дорожнього господарства області.

 

 

7. Громадське обговорення

 

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

8. Прогноз результатів

 

Реалізація проекту рішення дозволить посилити контроль за:

- належним утриманням та своєчасним ремонтом автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності на території  Харківської області, покращити їх технічний стан;

- безпекою і організацією дорожнього руху на автомобільних дорогах,

збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області

 

 

 

 

Т.в.о. директора Департаменту

капітального будівництва

Харківської облдержадміністрації                                 Андрій Кудряшов         

 

 

 

"____" ________________ 2020 року