ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

Про внесення змін до Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII (зі змінами)

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII затверджено «Програму розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки» (зі змінами) ( далі - Програма), якою визначено фінансове забезпечення заходів Програми за напрямами використання коштів упродовж поточного року щодо будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області.

За результатами реалізації заходів Програми станом на кінець кожного кварталу впродовж поточного року підводились підсумки щодо виконання затверджених планів, ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету на визначені цілі та, враховуючи численні звернення від народних депутатів України, органів місцевого самоврядування Харківської області, отриману економію коштів, було направлено на фінансування важливих для розвитку територіальних громад області комунальних об’єктів, уточнення (заміни) об’єктів ремонту з метою підвищення ефективності відновлення дорожньої інфраструктури та використання бюджетних коштів.

В поточному році затверджені плани з ремонту автодоріг виконано достроково, відновлено 76 км автодоріг місцевого значення.

Враховуючи зазначене, станом на 11.11.2020 року, за рахунок різниці  договірної ціни з  актами форм КБ-2в по укладених договорах отримано додаткову економію коштів, яку, з метою підвищення ефективності відновлення дорожньої інфраструктури та використання бюджетних коштів, направлено на реалізацію затверджених об’єктів, які потребують збільшення фінансування.

Відповідно до положень Програми уточнений перелік об’єктів ремонту було погоджено на постійних комісіях обласної ради з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку та з питань бюджету, відповідно до чинного законодавства погоджено Державним агентством автомобільних доріг України та затверджено відповідним розпорядженням голови обласної адміністрації від 27 листопада 2020 року № 770.

Відповідно до погодженого згідно положень Програми та затвердженого  обласною державною адміністрацією переліку об’єктів ремонту субвенцію з державного бюджету на відповідні цілі в сумі 1 230 045,2 тис. грн.  з врахуванням її залишків за 2019 рік в сумі 18 313,783 тис. грн,  розподілено на:

поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 389 685,164 тис. грн;

поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 605 743,087 тис. грн;

капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення (у тому числі штучні споруди та виготовлення проектів капітальних ремонтів об’єктів наступних періодів) – у сумі 36 166,224 тис. грн;

об’єкти комунальної власності - у сумі 216 764,508 тис. грн,

Для приведення у відповідність показників затверджених зазначеним розпорядженням голови обласної державної адміністрації та положень Програми, забезпечення ефективного використання коштів,  якісної реалізації в 2020 році заходів Програми необхідно зазначити фінансове забезпечення напрямів використання коштів Субвенції, які відповідають нагальним потребам у максимальному відновленні стану автомобільних доріг, та викласти у новій редакції Таблицю 1. підпункту 3.1. Будівництво, реконструкція, ремонт і експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та Таблицю 2. підпункту 3.2. Будівництво, реконструкція, ремонт і утримання вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності пункту 3. Основні заходи.

 

2. Мета та шляхи її досягнення

 

Метою прийняття проекту рішення є забезпечення відповідного фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області у 2020 році, що дасть можливість своєчасного та якісного виконання заходів програми у поточному році, ефективного використання коштів субвенції з державного бюджету.

 

3. Правові аспекти

 

Проект рішення Харківської обласної ради підготовлено на підставі нормативно-правових актів:

Закон України «Про державний бюджет України на 2020 рік»;

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо механізму фінансування дорожньої галузі;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі»

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування»

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту рішення дозволить вирішити питання системності фінансування дорожнього господарства області, ефективного використання коштів дорожнього фонду Харківської області у 2020 році.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проект рішення обласної ради не потребує погодження з іншими органами.

6. Регіональний аспект

 

Проект рішення стосується інтересів регіону в частині будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, будівництва, реконструкції і ремонту вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності.

7. Громадське обговорення

 

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

8. Прогноз результатів

 

Реалізація проекту рішення дозволить:

- забезпечити належне утримання та своєчасний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у Харківській області, покращити їх технічний стан;

- покращити безпеку і організацію руху (дорожні знаки, розмітка, огородження і т.д.);

- збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області.

 

Т.в.о. директора Департаменту

капітального будівництва

Харківської облдержадміністрації                                 Андрій КУДРЯШОВ

 

 

"____" ________________ 2020 року