ІНФОРМАЦІЯ

 

про виконання Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 14 квітня 2016 року  № 101-VІI

 

На регіональному рівні протягом 2016 – 2020 років діяла Програма розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016-2020 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 101-VІІ (далі – Програма), і була розроблена для створення містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях як інструмент державного регулювання планування території.

Згідно Програми, витрати на реалізацію Програми для забезпечення районів міст області містобудівною документацією повинні були складати 66400,0 тис.грн., у тому числі за рахунок обласного бюджету – 33217,0 тис.грн, з бюджету міст та районів – 33183,0 тис.грн. Харківською обласною радою кошти на реалізацію заходів Програми не виділялися.

Але, незважаючи на це, за час дії Програми відбувалося збільшення темпу розроблення містобудівної документації. Затверджено понад 240 проєктів містобудівної документації. Дана документація успішно реалізується, забудова та освоєння територій для містобудівних потреб відповідних територій відбувається з дотриманням їх положень.

Впродовж останніх років освоєно понад 39,0 млн. грн., в тому числі і на оновлення картографічної основи. Фінансування здійснювалось за рахунок місцевих бюджетів.

В даний час у стадії розроблення і затвердження знаходяться понад 120 проєктів містобудівної документації – схем планування територій районів, генеральних планів населених пунктів, планів зонування територій, детальних планів територій. На сьогодні робота по оновленню та розробці містобудівної документації ведеться у всіх районах області. Постійно ведеться роз’яснювальна робота з міськими, селищними та сільськими радами щодо оновлення містобудівної документації та розгляду даного питання на сесіях відповідних рад.

У зв’язку зі створенням територіальних громад на території області стало питання першочергового розроблення містобудівної документації – Схеми планування території громади та  генеральних планів на адміністративні центри ОТГ. На сьогодні в деяких створених ОТГ вже розпочато роботу з розроблення схеми планування своєї території та генеральних планів населених пунктів.

Департамент містобудування та архітектури обласної державної адміністрації веде постійний моніторинг містобудівної діяльності на території області, оцінює стан розроблення та оновлення генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, стан їх фінансування.

Контроль за ходом виконання Програми здійснювався Харківською обласною радою шляхом заслуховування звіту про хід виконання Програми на протязі 2017-2019 років на засіданнях Харківської обласної ради (рішення обласної ради від 07.12.2017 № 626-VIІ, від 06.12.2018 № 900-VIІ, від 05.12.2019 № 1176-VIІ).

Враховуючи актуальність питання, з метою подальшої реалізації державної політики в сфері містобудування щодо розроблення містобудівної документації у Харківській області, постало питання необхідності розроблення нової Програми на період 2021-2025 роки.

 

 

 

Директор Департаменту містобудування

та архітектури Харківської обласної

державної адміністрації, головний

архітектор області                                                              Антон КОРОТОВСЬКИХ