ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

до проєкту рішення сесії обласної ради про виконання Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016  2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року  № 101-VІI

 

Основна мета Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016-2020 роки (далі – Програма) – своєчасне забезпечення населених пунктів області містобудівною документацією сучасного рівня.

В рамках виконання Програми в період 2016 – 2020 років планувалося:

розв’язати проблему розроблення (оновлення) містобудівної документації;

оновити містобудівну документацію із застосуванням сучасних геоінформаційних технологій;

удосконалити механізм державного регулювання процесу оновлення містобудівної документації;

поліпшити роботу щодо збереження, охорони та використання пам’яток архітектури та містобудування, а також районів історичної забудови;

поліпшити інвестиційний клімат у населених пунктах та забезпечити їх збалансований соціально-економічний розвиток та ін.

 

За звітний період:

 

Відбулося збільшення темпу розроблення містобудівної документації. Впродовж років дії Програми затверджено понад 240 проєктів містобудівної документації, з них 67 генеральні плани населених пунктів та освоєно понад 39,0 млн. грн. Фінансування здійснювалось за рахунок місцевих бюджетів.

На протязі 2016-2020 років видано 519 державних вимог  на розроблення містобудівної документації на території області з попереднім розглядом їх на технічних нарадах.

В даний час у стадії розроблення і затвердження знаходяться понад 120 проектів містобудівної документації – схем планування територій районів, генеральних планів населених пунктів, планів зонування територій, детальних планів територій. На сьогодні робота по оновленню та розробці містобудівної документації ведеться у всіх районах області.

У зв’язку зі створенням територіальних громад на території області стало питання першочергового розроблення містобудівної документації – Схеми планування території громади та  генеральних планів на адміністративні центри ОТГ. На сьогодні в деяких створених ОТГ вже розпочато роботу з розроблення схеми планування своєї території та генеральних планів населених пунктів.

З початку 2020 року проведено 6 засідань архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, на якій розглянуто 57 проєктів детальних планів території та 36 проєктів генеральних планів населених пунктів.

 

 

 

Директор Департаменту містобудування

та архітектури Харківської обласної

державної адміністрації, головний

архітектор області                                                              Антон КОРОТОВСЬКИХ