ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення обласної ради

від 29 жовтня 2009 року № 1436-V (1436-5-рр)

(XLVII сесія V скликання)

 

 

Положення

про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади  керівників  комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

Це Положення розроблено відповідно до Конституції України (254к/96-ВР), статті 65 Господарського кодексу України (436-4), Кодексу законів про працю в Україні (322-08), Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» (280/97-ВР), «Про місцеві державні адміністрації» (586-14), «Про вищу освіту» (2984-14), постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 170 «Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору» (170-94-п), типової форми контракту з керівником підприємства, що є у державній власності, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 02 серпня 1995 року № 597. (597-95-п)

Дія цього Положення поширюється на керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

У цьому Положенні визначаються порядки:

- призначення на посаду на умовах контракту керівників обласних комунальних підприємств, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

- призначення на посаду керівників вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

- погодження головою обласної ради, за поданням обласної державної адміністрації, призначення на посаду, подовження терміну дії контракту та звільнення керівників обласних комунальних установ, закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

  1. Порядок призначення на посаду на умовах контракту, подовження

терміну дії контракту, звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств і вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та внесення змін до умов контракту.

 

            1.1. Загальні положення.

 

      1.1.1. Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України (436-4) керівники підприємств приймаються на посаду на умовах контракту.

      1.1.2. Відповідно до статті 39 Закону України «Про вищу освіту»   (2984-14) керівники вищих навчальних закладів призначаються на посаду на умовах контракту кожні п’ять років.

      1.1.3. Відповідно до статті 21 Кодексу законів про працю України (322-08) контракт є особовою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення й організації праці працівника, умови розірвання договору можуть встановлюватися угодою сторін.

       

            1.2. Призначення на посаду на умовах контракту керівників обласних комунальних підприємств, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

      1.2.1. Керівники обласних комунальних підприємств, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі – керівники), призначаються на посаду на умовах контракту за рішенням обласної ради.

      1.2.2. Ініціатива щодо призначення на посаду керівника на умовах контракту може виходити від громадян України, трудових колективів, постійних комісій обласної ради, обласної державної адміністрації.

      1.2.3. Контракт з керівником  укладається головою обласної ради за погодженням профільної постійної комісії, постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області (далі - постійні комісії) та за наявності відповідного рішення обласної ради щодо призначення на посаду керівника і набуває чинності з дати, визначеної сторонами у контракті, але не раніше дати прийняття обласною радою відповідного рішення.

1.2.4. При прийнятті на роботу керівника угодою сторін може бути обумовлений строк випробування з метою перевірки відповідності займаній посаді, окрім випадків, коли випробування, відповідно до законодавства, не встановлюється. Строк випробування визначається  рішенням обласної ради про призначення особи на посаду керівника на умовах контракту.

1.2.5. Для розгляду питання щодо призначення на посаду керівника на ім’я голови обласної ради подається заява особи, яка претендує на дану посаду.

До заяви додаються:

-         особова картка або особовий лист;

-         автобіографія;

-         ксерокопія диплому про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

-         ксерокопія трудової книжки;

-         ксерокопія паспорту;

-         пропозиції щодо стратегічного розвитку підприємства.

1.2.6. Голова обласної ради направляє наданий пакет документів до постійних комісій та управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради (далі-Управління) для розгляду та внесення пропозицій.

1.2.7. Управління у 5-денний термін готує проект рішення обласної ради щодо призначення даної особи на посаду керівника  на умовах контракту та проект контракту, відповідно до затвердженої Типової форми контракту (додаток 1 до Положення), для розгляду на засіданнях постійних комісій.

1.2.8. Постійні комісії протягом 14 робочих днів розглядають зазначені проекти та надають до Управління висновки щодо погодження на призначення претендента на посаду на умовах контракту або відмови (із зазначенням обґрунтованих підстав).

         Профільна постійна комісія окремо надає пропозиції до проекту контракту щодо умов контракту (термін дії контракту, особливі умови, розмір оплати праці (оклад, премії, додаткові заохочення) та інші), а також може рекомендувати випробувальний строк, який не повинен перевищувати трьох місяців.

1.2.9. З урахуванням наданих постійними комісіями висновків та пропозицій (пункт 1.2.8. цього Положення), Управління доопрацьовує проекти рішення обласної ради та контракту або, у випадку відмов постійними комісіями у призначенні претендента на посаду керівника, на підставі наданих протоколів, Управління протягом 5 робочих днів готує на ім’я особи, що подала заяву як претендент на посаду керівника, відповідний проект листа із зазначенням обґрунтованої відмови.

1.2.10. У разі прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника, контракт підписується даною особою та візується у заступника голови обласної ради, керуючого справами обласної ради, начальника юридичного відділу, начальника Управління.

1.2.11. Після узгодження контракту відповідно до пункту 1.2.10. цього Положення, він разом із витягами з протоколів засідань постійних комісій подається на підпис голові обласної ради.

1.2.12. У разі надходження до обласної ради заяв від декількох претендентів щодо призначення на посаду керівника одного й того ж підприємства постійні комісії розглядають кожну заяву з матеріалами, зазначеними у пункті 1.2.5. цього Положення, і надають висновки щодо призначення одного з претендентів на посаду керівника на умовах контракту та обґрунтовані відмови по іншим кандидатурам.

1.2.13. У випадку наявності розбіжностей у висновках постійних комісій по кандидатурі на посаду керівника або строку дії контракту, дане питання направляється постійним комісіям для повторного спільного розгляду.

         У разі, якщо остаточного спільного рішення не прийнято, Управління на підставі наданих висновків постійних комісій готує проекти рішення обласної ради по кожній кандидатурі, що виносяться на пленарне засідання сесії  обласної ради для прийняття остаточного рішення.

1.2.14. Після отримання позитивного рішення обласної ради про призначення на посаду керівника Управління доопрацьовує контракт і підписує його у претендента. Узгодження контракту здійснюється відповідно до пунктів 1.2.10, 1.2.11 цього Положення.

1.2.15. У разі відмови у призначенні особи на посаду керівника (неприйняття рішення про призначення на посаду) обласна рада протягом  7 робочих днів інформує претендентів на посаду керівника або ініціаторів призначення (пункт 1.2.2 цього Положення) про відмову.

1.2.16. У випадку відсутності заяв осіб, бажаючих зайняти посаду керівника обласного комунального підприємства, на посаду може бути запропонований кандидат, зарахований до кадрового резерву на посаду керівника цього підприємства. Обласна рада у письмовій формі надає даним особам пропозиції щодо можливості призначення на вакантну посаду та інформує про порядок подання документів.  

             

            1.3. Призначення на посаду керівників вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

1.3.1. Керівники вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, призначаються на посаду рішенням обласної ради на умовах контракту за поданням вищого колегіального органу громадського самоврядування вищого навчального закладу по результатах конкурсу.

1.3.2. Кандидат на посаду керівника вищого навчального закладу третього або четвертого рівня акредитації повинен бути громадянином України, вільно володіти українською мовою, мати вчене звання професора, науковий ступінь доктора або кандидата наук і стаж науково-педагогічної діяльності не менше ніж десять років.

Кандидат на посаду керівника вищого навчального закладу першого або другого рівня акредитації повинен бути громадянином України, вільно володіти українською мовою, мати вищу освіту, відповідну підготовку та стаж педагогічної роботи у вищих навчальних закладах відповідного профілю не менше ніж п’ять років.

1.3.3. Для оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради (далі – Управління) готує відповідний проект рішення обласної ради щодо оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу.

 Голова обласної ради направляє даний проект до постійних комісій обласної ради для розгляду та внесення пропозицій.

1.3.4. Після прийняття обласною радою рішення про оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу Управління у 5-денний термін подає оголошення у газету „Слобідський край” та додатково розміщує оголошення на сайті обласної ради.

1.3.5. Для участі в конкурсі на заміщення посади керівника вищого навчального закладу подаються наступні документи:

- заява на ім’я голови обласної ради;

- особова картка або особовий лист;

- автобіографія;

- копія диплому про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

- копія документів, що підтверджують вчене звання та науковий ступень;

- копія трудової книжки;

- копія паспорту;

- звіт про виконання умов контракту (якщо даний кандидат працював на цій посаді).

1.3.6. З дати опублікування в газеті «Слобідський край» обласна рада протягом строку, обумовленого в рішенні обласної ради, приймає пропозиції від претендентів на посаду керівника вищого навчального закладу. Управління розглядає та перевіряє надані відповідно до пункту 1.3.5 цього Положення документи у встановлені строки.

1.3.7. Протягом 5 робочих днів після закінчення строку прийняття документів (пункт 1.3.6 цього Положення) обласна рада вносить кандидатури претендентів, які відповідають вимогам пункту 1.3.2 цього Положення, до вищого колегіального органу громадського самоврядування вищого навчального закладу для голосування.

1.3.8. Вищий колегіальний орган громадського самоврядування у 3-денний термін після проведення голосування направляє до обласної ради протокол голосування.

1.3.9. На підставі результатів голосування Управління протягом 5  робочих днів готує проект рішення обласної ради по кожній кандидатурі, запропонованій вищим колегіальним органом громадського самоврядування, щодо призначення на посаду керівника вищого навчального закладу строком на п’ять років на умовах контракту та проект контракту, відповідно до затвердженої Типової форми контракту (додаток 2 до Положення), для розгляду на засіданнях постійних комісій.

1.3.10. Постійні комісії протягом 14 робочих днів розглядають зазначені матеріали та надають до Управління висновки щодо погодження на призначення претендента на посаду на умовах контракту або відмови (із зазначенням обґрунтованих підстав).

         Профільна постійна комісія окремо надає пропозиції до проекту контракту щодо умов контракту (особливі умови, розмір оплати праці (оклад, премії, додаткові заохочення) та інші).

1.3.11. З урахуванням наданих постійними комісіями висновків та пропозицій (п. 1.3.10), Управління доопрацьовує проект рішення обласної ради та контракт.

1.3.12. У випадку відмов постійними комісіями у погодженні призначення претендента на посаду керівника, на підставі наданих протоколів, Управління протягом 5 робочих днів готує проект листа вищому колегіальному органу громадського самоврядування вищого навчального закладу з умотивованими запереченнями.

1.3.13. Вищий колегіальний орган громадського самоврядування вищого навчального закладу розглядає заперечення обласної ради і повторно виносить своє рішення.

1.3.14. Якщо вищий колегіальний орган громадського самоврядування при повторному голосуванні підтверджує своє рішення щодо раніше рекомендованої обласній раді кандидатури керівника вищого навчального закладу, обласна рада повторно розглядає дане питання відповідно до пунктів 1.3.10, 1.3.11 цього Положення.

1.3.15. У разі прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника, контракт підписується даною особою та візується у заступника голови обласної ради, керуючого справами обласної ради, начальника юридичного відділу, начальника Управління.

1.3.16. Після узгодження контракту відповідно до пункту 1.3.15 цього Положення зазначений документ разом із витягами з протоколів засідань постійних комісій подається на підпис голові обласної ради.

1.3.17. У разі відсутності кандидата на посаду керівника або якщо в результаті проведених конкурсів вищим колегіальним органом вищого навчального закладу жоден з кандидатів не набрав відповідного відсотку голосів, обласна рада, шляхом видання відповідного розпорядження голови обласної ради, до проведення нових виборів призначає на умовах контракту виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу на строк не більше ніж два роки.

1.3.18. Ініціатива щодо призначення виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу може виходити від громадянина, вищого колегіального органу вищого навчального закладу, постійних комісій обласної ради, обласної державної адміністрації.

1.3.19. Для розгляду питання щодо призначення виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу необхідно звернення претендента на ім’я голови обласної ради.

До звернення додаються:

- особова картка або особовий лист;

- автобіографія;

- копія диплому про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

- копія документів, підтверджуючих вчене звання та науковий ступень;

- копія трудової книжки;

- копія паспорту.

1.3.20. Голова обласної ради направляє дані документи до Управління - для підготовки проекту розпорядження голови обласної ради та контракту та до постійних комісій - для розгляду та надання відповідних пропозицій. Профільна постійна комісія окремо надає до проекту контракту пропозиції щодо умов контракту (термін дії контракту, особливі умови, розмір оплати праці (оклад, премії, додаткові заохочення) та інші).

1.3.21. На підставі висновків постійних комісій Управління доопрацьовує проекти розпорядження та контракту відповідно до пункту 1.3.16 цього Положення.

             

             

            1.4. Зміст контракту.

 

1.4.1. У контракті передбачаються строки його дії; вимоги щодо збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області; права, обов'язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна); умови матеріального забезпечення й організації праці (виконання робіт); умови розірвання контракту; соціально-побутові та інші умови, необхідні для виконання прийнятих на себе керівником зобов'язань, з урахуванням галузевих особливостей та фінансового стану.

1.4.2. У контракті з керівником підприємства, окрім загальних вимог, визначених у п. 1.4.1 цього Положення, ураховуються показники ефективності використання майна, розвитку підприємства і прибутку, а також показники майнового стану підприємства. Відповідно до особливостей виробництва у контракті з керівником підприємства можуть бути передбачені й інші умови.

1.4.3.           Обов'язковими умовами, які закріплюються у контракті, є умови щодо:

-   виконання комунальними підприємствами та вищими навальними закладами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, зобов'язань зі сплати податків, внесення інших обов'язкових платежів до бюджетів, своєчасності виплати заробітної плати працівникам чи дотримання погодженого графіка погашення відповідної заборгованості;

- обов'язкового складання в установленому порядку кадрового резерву на посаду керівника підприємства, із затвердженням у заступника голови обласної ради та погодженням із профільною постійною комісією;

- обов'язкового складання в установленому порядку комунальним підприємством річного фінансового плану, погодженого галузевим управлінням  обласної державної адміністрації, а також, на строк дії контракту, - бізнес-плану розвитку підприємства, з наступним затвердженням їх заступником голови обласної ради;

- обов’язкового погодження головою обласної ради штатного розпису підприємства та Колективного договору;

- обов’язкового погодження головою обласної ради відряджень керівника підприємства та вищого навчального закладу, а також термінів його відпустки;

- обов’язкового надання обласній раді у кінці року графіку відпусток керівника (підприємства та вищого навчального закладу).

1.4.4. Також керівник зобов’язаний здійснити заходи щодо виготовлення технічної документації та оформлення права власності на нерухоме майно, яке відображається на балансі підприємства і закріплене за ним на праві господарського відання.

1.4.5. Умови оплати праці, розмір надбавок керівникам підприємств та вищих навчальних закладів визначаються у контракті.

Окрім цього,  керівникам підприємств може виплачуватися матеріальна винагорода за ефективне управління комунальним майном за рахунок частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

1.4.6. У контракті  можуть бути визначені додаткові умови  встановлення надбавок, премій, винагород за підсумками роботи.

1.4.7. Тривалість відпустки керівника не може бути меншою, ніж передбачено чинним законодавством України.

1.4.8. При укладанні контракту сторони можуть передбачати додаткові виплати, не встановлені чинним законодавством України, за рахунок власних коштів підприємства (виплата додаткової винагороди, надання матеріальної допомоги до щорічної відпустки тощо). За умови припинення контракту в зв'язку з виходом керівника на пенсію або одержання ним трудового каліцтва можуть передбачатися компенсаційні виплати, окрім встановлених пенсій та виплат, пов'язаних з відшкодуванням заподіяної йому шкоди.

1.4.9. Звіт про виконання умов, внесених до контрактів з керівниками підприємства та вищого навчального закладу, розглядається раз на рік профільною постійною комісією та постійної комісією з питань спільної власності територіальних громад області із залученням спеціалістів обласної державної адміністрації у строк, визначений в контракті.

Висновки постійних комісій разом із звітом надаються заступнику голови обласної ради з пропозиціями щодо подальшої роботи керівника.

1.4.10. Погодження дати відпустки та її тривалість керівник здійснює шляхом надання письмової заяви на ім’я голови обласної ради.

 

1.4.            Строк дії контракту, порядок його переукладання та розірвання, звільнення керівника.

 

1.5.1. Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України (322-08), інших законодавчих актів контракт з керівником підприємства укладається у письмовій формі на термін  від одного до п'яти років.

1.5.2. Відповідно до статті 39 Закону України «Про вищу освіту» (2984-14) контракт з керівником вищого навчального закладу укладається у письмовій формі строком до п’яти років.

1.5.3.            Контракт з керівником підприємства укладається, також, у випадку, якщо він раніше був прийнятий на умовах безстрокового трудового договору.

1.5.4. Дія контракту для керівника починається з дати, визначеної у контракті сторонами, з урахуванням випробувального терміну (для керівників підприємств), але не раніше дати прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника.

1.5.5. Випробувальний строк починається з дати укладання контракту і не повинен становити більше 3 місяців.

Якщо керівник підприємства у період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування продовжується на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

1.5.6. Відповідність керівника підприємства займаній посаді протягом випробувального строку визначається постійними комісіями по закінченні місячного терміну випробування, за результатами обов’язкового звіту керівника про виконану роботу за даний період.

У разі, якщо постійними комісіями встановлено невідповідність керівника підприємства займаній посаді, на яку він  прийнятий, контракт розривається з дати закінчення випробувального строку, і керівник звільняється з посади на підставі рішення обласної ради, про що його повідомляють письмово.

Порядок підготовки рішення обласної ради про звільнення особи з займаної посади визначено в пунктах 1.5.23 - 1.5.25 цього Положення.

1.5.7. З керівниками підприємств подовжуються трудові відносини на підставі рішення обласної ради шляхом укладання додаткової угоди до контракту, у порядку, визначеному пунктами 1.5.11 - 1.5.18.

1.5.8.            Додаткова угода до контракту з керівником укладається у випадках:

-        подовження терміну дії контракту (для керівників підприємств);

-        пропозицій керівника або обласної ради щодо додаткових умов до контракту, за угодою сторін;

-        необхідності внесення відповідних змін до контракту. 

1.5.9. Контракт з керівником може бути розірваний за ініціативою однієї із сторін на підставах, встановлених чинним законодавством України, а також - передбачених у контракті.

1.5.10. При розірванні контракту на підставах, визначених у контракті, але не передбачених чинним законодавством України, звільнення проводиться згідно з пунктом 8 статті 36 Кодексу законів про працю України. (322-08)

1.5.11. Для розгляду питання щодо подовження терміну дії контракту з керівником підприємства Управління, за 4 місяці до закінчення терміну дії таких контрактів, надає голові обласної ради інформацію щодо  керівників зазначених підприємств.

Голова обласної ради направляє дану інформацію до постійних комісій для розгляду та надання відповідних пропозицій.

1.5.12. Для розгляду питання щодо заміщення посади керівника вищого навчального закладу при закінченні терміну дії контракту з керівниками вищих навчальних закладів Управління за 4 місяці надає голові обласної ради інформацію про таких керівників вищих навчальних закладів.  

Голова обласної ради направляє дану інформацію до постійних комісій  для роботи. Окремо інформується керівник вищого навчального закладу щодо закінчення терміну дії контракту з ним та стосовно підготовки проекту рішення обласної ради про оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу, згідно з розділом 1.3 цього Положення.

1.5.13. Для розгляду питання щодо подовження терміну дії контракту керівник підприємства надає заяву на ім’я голови обласної ради.

До заяви додаються:

-         копія контракту;

-         звіт про виконання умов контракту за період роботи на посаді керівника з висновками постійних комісій за результатами щорічних звітів.

1.5.14. Голова обласної ради направляє заяву з відповідними документами до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

1.5.15. Постійні комісії  протягом 14 робочих днів розглядають зазначені матеріали та надають висновки щодо подовження терміну дії контракту (із зазначенням строку) або припинення дії контракту та звільнення керівника із займаної посади (з обґрунтуванням причин).

1.5.16. На підставі висновків постійних комісій Управління готує  проект рішення обласної ради про подовження терміну дії контракту або звільнення керівника із займаної посади.

1.5.17. У разі прийняття постійними комісіями рішення щодо припинення дії контракту обласна рада до прийняття відповідного рішення повідомляє керівника підприємства у письмовій формі про винесення на розгляд обласної ради питання щодо звільнення його із займаної посади.

1.5.18. Рішення обласної ради про подовження з керівником підприємства терміну дії контракту є підставою для укладання з ним додаткової угоди до контракту.

1.5.19. Додаткова угода до контракту підписується керівником підприємства і візується відповідно до порядку, визначеного в пунктах 1.2.10, 1.2.11 цього Положення.

1.5.20. За необхідності внесення змін до контракту ініціатором, визначеним у пункті 1.2.2 цього Положення, на ім’я голови обласної ради направляється звернення по суті питання з обґрунтуванням підстав.

1.5.21. Голова обласної ради направляє заяву з відповідними документами до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

1.5.22. Постійні комісії протягом 14 робочих днів розглядають зазначені матеріали та надають відповідні висновки.

1.5.23. На підставі висновків постійних комісій Управління готує додаткову угоду до контракту, підписує її у керівника і візує відповідно до порядку, визначеного у  пунктах 1.2.10, 1.2.11 цього Положення.

1.5.24. Звільнення керівника із займаної посади здійснюється відповідно до рішення обласної ради на підставах, визначених трудовим законодавством та умовами контракту.

1.5.25. Під час розгляду питання щодо звільнення керівника із займаної посади та підготовки відповідного рішення обласної ради застосовується порядок, визначений у пунктах 1.5.14 - 1.5.16 цього Положення.

1.5.26. У випадку, якщо пропозиція щодо звільнення керівника підприємства із займаної посади надійшла від постійних комісій обласної ради чи обласної державної адміністрації, на ім’я голови обласної ради надаються обґрунтовані підстави з відповідними матеріалами.

Порядок розгляду даних пропозицій визначено у пунктах 1.5.14 - 1.5.16 цього Положення.

1.5.27. Звільнення керівника набуває чинності з дати підписання відповідного наказу по підприємству (вищому навчальному закладу) щодо зняття з себе обов’язків керівника, але не раніше дати прийняття обласною радою відповідного рішення і  не  пізніше місячного терміну після його прийняття  або з дати визначеної в рішенні обласної ради.

У разі, якщо звільнений керівник протягом місячного терміну не видав наказ щодо звільнення з займаної посади та не вніс відповідний запис у свою трудову книжку, наказ видає новопризначений керівник, який також вносить запис у його трудову книжку.

1.5.28. На керівника, з яким укладено контракт відповідно до цього Положення, у разі його звільнення у повному обсязі поширюються пільги та надаються йому компенсації, встановлені чинним законодавством України.

 

2. Порядок погодження призначення на посаду,

подовження терміну дії контракту та звільнення керівників обласних комунальних установ, закладів (крім вищих навчальних закладів) спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

2.1. Зважаючи, що обласній державній адміністрації делеговано обласною радою окремі повноваження, керівники комунальних установ, закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, призначаються на посаду, продовжують трудові відносини та звільняються з посади обласною державною адміністрацією, за погодженням з обласною радою, з урахуванням рішень профільної постійної комісії та постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області.

2.2. Ініціатива щодо призначення особи на посаду керівника або його звільнення може виходити від громадян України, трудових колективів, обласної ради,  обласної державної адміністрації.

2.3. Погодження з обласною радою призначення особи на посаду керівника, подовження терміну дії контракту з керівником або погодження його звільнення здійснюється за зверненням обласної державної адміністрації на ім’я голови обласної ради.

До звернення додаються:

2.3.1. У разі погодження призначення особи на посаду керівника:

- копія заяви претендента на ім’я голови обласної державної адміністрації;

-         особова картка або особовий лист;

-         автобіографія;

-         копія диплому про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

-         копія трудової книжки;

-         копія паспорту.

2.3.2. У разі погодження подовження терміну дії контракту:

- копія розпорядження обласної державної адміністрації щодо призначення керівника на посаду;

-   звіт про виконання умов контракту;

-  висновки  галузевого управління обласної державної адміністрації.

2.3.3. У разі погодження звільнення  керівника із займаної посади:

- копія заяви керівника на ім’я голови обласної державної адміністрації або, за ініціативи обласної державної адміністрації, обґрунтовані підставі звільнення керівника;

- копія розпорядження обласної державної адміністрації щодо призначення керівника на посаду;

- пропозиції галузевого управління обласної державної адміністрації стосовно виконуючого обов’язки керівника установи, закладу.

За умови ненадання із зверненням документів, визначених у підпунктах 2.3.1 - 2.3.3 цього Положення, обласна рада може не розглядати порушене питання і повернути звернення без розгляду.

2.4. Голова обласної ради направляє наданий пакет документів до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

2.5. Постійні комісії протягом 14 робочих днів розглядають зазначені матеріали та надають до Управління висновки щодо: погодження призначення претендента на посаду на умовах контракту; погодження подовження терміну дії контракту з керівником; погодження звільнення з займаної посади або відмову (з зазначенням обґрунтованих підстав відмови).

2.6. З урахуванням наданих постійними комісіями висновків Управління готує проект письмової відповіді обласній державній адміністрації та подає на підпис голові обласної ради.

2.7. Обласна державна адміністрація протягом 15 днів після отримання відповіді надає до обласної ради відповідний розпорядчий документ для внесення коригувань до реєстру.

2.8. У разі відхилення  постійними комісіями обласної ради кандидатури для призначення на посаду керівника вона знімається з розгляду, про що готується відповідний лист до обласної державної адміністрації (з обґрунтуванням підстав). На підставі цього обласна державна адміністрація готує відповідну відповідь заявнику.

У разі непогодження постійними комісіями обласної ради питання щодо подовження терміну дії контракту з керівником готується відповідний лист до обласної державної адміністрації (з обґрунтуванням підстав), яка повідомляє про дане рішення керівника і готує відповідний розпорядчий документ.

У разі непогодження постійними комісіями обласної ради питання щодо звільнення керівника із займаної посади (у зв’язку із закінченням терміну дії контракту або дострокового розірвання контракту) готується відповідний лист до обласної державної адміністрації (з обґрунтуванням підстав), яка після його отримання готує відповідний розпорядчий документ щодо подовження терміну дії контракту.

2.9. У випадку ініціювання обласною радою або постійними комісіями обласної ради призначення претендента на посаду керівника або звільнення його із займаної посади до обласної державної адміністрації надається письмове звернення по суті питання, з обґрунтуванням підстав, та пакетом документів, визначених у п. 2.3.1 цього Положення.

За умови згоди обласної державної адміністрації з даною кандидатурою або з обґрунтованими підставами для звільнення, готується відповідний розпорядчий документ, який в установленому порядку надається до обласної ради.

У випадку незгоди обласної державної адміністрації з призначенням даної кандидатури на посаду керівника або з підставами для звільнення, до обласної ради надається відповідний лист з обґрунтуванням причин заперечення та пропозиції по іншій кандидатурі.

 

Прикінцеві положення

 

Контракт та додаткові угоди до нього складаються у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, і зберігаються у кожної із сторін, які підписали контракт.

Один екземпляр залишається у керівника, інший, разом з особовою справою, зберігається в Управлінні.

Спори між сторонами по контракту розглядаються у порядку, встановленому чинним законодавством України.

У разі ненадання постійними комісіями у визначений цим Положенням строк погодження або обґрунтованої відмови стосовно наданих матеріалів, порушене питання вважається погодженим.

Керівники комунальних підприємств, установ та закладів працюють на постійній основі та не можуть працювати за сумісництвом, займатися підприємницькою або іншою діяльністю, що оплачується.

При вирішенні питань, не визначених цим Положенням та умовами контракту, застосовуються норми чинного законодавства України.

При внесенні змін до трудового законодавства України та локальних нормативних актів, контракти з керівниками приводяться у відповідність з даними змінами у порядку, встановленому цим Положенням.

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                 В. Казакова   

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Положення про порядок

призначення на посаду та

звільнення із займаної посади

керівників  комунальних

підприємств, установ, закладів, що

є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

Типова форма контракту

з керівником комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

місто Харків                                                              „____”_______ 200___ р.

 

            Харківська обласна рада  в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича, який діє на підставі Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” та рішення  обласної ради                                      від „___” __________200_р. №___ з одного боку, та                                 громадянин(ка)____________________________________________________ __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

з другого боку,  за погодженням з постійними комісіями обласної ради______________________________________________________________,уклали цей контракт про те, що громадянин (ка)______________________ __________________________________________________________________

                                                         (прізвище, ім’я, по батькові)

приймається на роботу до___________________________________________

__________________________________________________________________

                                              (найменування  підприємства)

на посаду _______________________________________(надалі – Керівник)                                           (повна назва посади)

зі строком випробування ______ місяців. 

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

 

            1.1. Керівник у своїй роботі керується нормами, встановленими чинним законодавством України, Статутом комунального підприємства (повна назва) (надалі – коротка назва) та цим контрактом, підзвітний Харківській обласній раді (далі – Рада).

            1.2. За цим контрактом Керівник зобов’язується здійснювати оперативне керівництво Підприємством, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, забезпечувати його прибуткову діяльність, ефективне використання і зберігання майна, закріпленого за Підприємством на праві господарського відання, а Рада зобов’язується створювати необхідні умови для матеріального забезпечення та організації праці Керівника.

            1.3. Цей контракт є особливою формою строкового трудового договору. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником та Радою, які є сторонами по контракту.

            1.4. Керівник є повноважним представником Підприємства. На період відпустки,  хвороби або відсутності з інших поважних причин, обов’язки Керівника виконує призначена ним особа, яка у повному обсязі виконує його функції та обов’язки, набуває повноважень і прав Керівника, якщо останнім не встановлено інше.

1.5. При виконанні покладених на Керівника обов’язків він керується Конституцією України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами галузевого міністерства, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови обласної ради,  розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, наказами галузевого управління обласної державної адміністрації, прийнятими в межах встановлених повноважень, іншими нормативно-правовими  актами та Статутом підприємства.

 

2. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН.

 

2.1. Керівник здійснює оперативне керівництво комунальним підприємством, організує його виробничо-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань, передбачених Статутом   підприємства та цим контрактом.

 

Обов’язки Керівника:

2.2. Виконувати такі постійні функції й обов’язки з організації і забезпечення діяльності Підприємства:

-        організація виконання державних, виробничих програм, договірних та інших обов’язків,  взятих Підприємством;

-        впровадження у виробництво нових,  прогресивних технологій;

-        матеріально-технічне забезпечення діяльності Підприємства;

-        юридичне, економічне, бухгалтерське та інформаційне забезпечення діяльності Підприємства;

-        забезпечення Підприємства кваліфікованими кадрами;

-        забезпечення продуктивної зайнятості працівників;

-        впровадження нових прогресивних форм і методів господарювання, створення організаційних та економічних умов для високопродуктивної праці на Підприємстві;

-        створення безпечних і сприятливих умов для роботи колективу;

-        забезпечення цільового використання державних та обласних бюджетних коштів, наданих Підприємству згідно із затвердженими державними та місцевими програмами;

-        виконання  Підприємством зобов’язань зі сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів до бюджетів та  своєчасної  виплати  заробітної

плати працівникам;

-        виконання інших функцій з організації і забезпечення діяльності Підприємства згідно з чинним законодавством України;

-        ______________________________________________________;

-        ______________________________________________________.

2.3. Ініціювати укладання Колективного договору та його виконання.

2.4. Забезпечувати ефективне використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться на балансі Підприємства і закріплене на праві господарського відання.

2.5. Забезпечувати виконання запланованих показників фінансово-господарської діяльності Підприємства.

Обов’язковими показниками є темпи зростання обсягів виробництва, прибуток та рентабельність.

Створювати на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечення додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

2.6. Щорічно до _________наступного року надавати до Ради звіт про виконання умов контракту.

2.7. Щоквартально надавати Раді бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів за квартал, наявність вільних площ, придатних для передачі в оренду.

2.8. У кінці кожного року надавати до Ради матеріали річної інвентаризації основних засобів.

2.9.        Щомісячно надавати Раді інформацію про нарахування та перерахування плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться в господарському віданні Підприємства, за встановленою формою.

2.10.    Щоквартально надавати Раді інформацію щодо орендарів, яким передано в оренду майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, за встановленою формою.

2.11. У кінці кожного року складати, в установленому порядку, та погоджувати з головою обласної ради штатний розпис Підприємства та графік своєї відпустки.

2.12. У кінці кожного року затверджувати  у заступника голови обласної ради погоджений профільною постійною комісією обласної ради кадровий резерв на посаду керівника Підприємства.

2.13. Складати в установленому порядку та затверджувати у заступника голови обласної ради погоджений галузевим управлінням обласної державної адміністрації річний, з поквартальною розбивкою, фінансовий план Підприємства на кожний наступний рік.

2.14. Складати в установленому порядку та затверджувати у заступника голови обласної ради бізнес-план Підприємства на строк дії контракту.

2.15. Здійснити заходи щодо виготовлення технічної документації та оформлення права власності на нерухоме майно, яке відображається на балансі Підприємства і закріплене за ним на праві господарського відання.

         2.16. Здійснювати контроль  за  проходженням  попереднього  медичного обстеження працівниками, які влаштовуються на роботу, а надалі – за періодичним медичним оглядом усіх працівників згідно з діючими нормами.

2.17. Забезпечувати підвищення кваліфікації працівників Підприємства.

2.18. Контролювати виконання Правил внутрішнього трудового розпорядку  та посадових інструкцій працівниками Підприємства.

2.19. Забезпечувати своєчасну виплату заробітної плати.

2.20. Погоджувати використання прибутку та Статутного фонду  Підприємства.

 

            Права Керівника:

-        діяти від імені Підприємства, представляти його у процесі будь-яких відносин з підприємствами, установами та організаціями;

-        укладати господарські та інші угоди;

-        надавати доручення;

-        відкривати рахунки в банках;

-        наймати на роботу і звільняти з роботи  працівників на умовах,         передбачених чинним законодавством України, здійснювати ротацію кадрів;

-        накладати на працівників Підприємства дисциплінарні стягнення;

-        у межах своєї компетенції давати вказівки та накази, обов’язкові для виконання усіма підпорядкованими йому працівниками;

-        вживати заходів щодо виявлення та виправлення недоліків у роботі Підприємства;

-        вирішувати інші питання, віднесені до компетенції Керівника чинним законодавством України, Радою, Статутом підприємства і цим контрактом.

 

            Обов’язки Ради:

-        гарантувати додержання прав і законних інтересів Підприємства, захищати і відстоювати його інтереси в органах державного управління;

-        надавати інформацію на запит Керівника;

-        організовувати фінансовий контроль за діяльністю Підприємства та затверджувати в установленому порядку його річний фінансовий план на кожний наступний рік;

-        здійснювати контроль за ефективністю використання і збереження закріпленого за Підприємством на праві господарського відання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-        укладати додаткові угоди до договору про закріплення майна на праві  господарського відання;

-        укладати додаткові угоди до контракту.

 

 

 

Права Ради:

-        вимагати від Керівника необхідну інформацію та звіти про результати роботи;

-        звільнити Керівника у разі закінчення строку дії контракту або на підставах, передбачених чинним законодавством України та контрактом (дострокове звільнення Керівника відбувається у випадках порушення ним законодавства України та умов укладеного контракту);

-        контролювати    використання    прибутку  та  Статутного   фонду Підприємства;

-        здійснювати контроль за складанням у встановлені законодавством строки фінансового плану Підприємства, виконання показників затвердженого фінансового плану Підприємства;

-        проводити планові і позапланові перевірки ефективності використання майна Підприємства та виконання Керівником умов контракту.

 

3. РОБОЧИЙ  ТА ПОЗАРОБОЧИЙ ЧАС.

 

3.1. Керівник виконує Правила внутрішнього розпорядку, встановлені на Підприємстві.

3.2. Особливості режиму робочого часу Керівника та часу відпочинку встановлюються відповідно до умов Колективного договору.

3.3  Керівнику надається щорічна відпустка тривалістю ___ календарних днів та додаткова відпустка на строк, визначений Колективним договором.

3.4.  Дату відпустки та її строки Керівник погоджує  з головою обласної ради.

 

4. УМОВИ  ОПЛАТИ ПРАЦІ  ТА МАТЕРІАЛЬНОГО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

 

4.1. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, Керівнику нараховується заробітна плата за рахунок частки доходу, одержаного Підприємством у результаті його діяльності, виходячи з установлених  Керівнику розмірів сум:

а) посадового окладу, у межах, затверджених штатним розписом Підприємства, відповідно до чинного законодавства України;

б) нарахувань до посадового окладу за вислугу років у розмірах, передбачених чинним законодавством України та Колективним договором;

в) надбавки за інтенсивність праці та особливий характер роботи в розмірі _____% від  посадового окладу (індексація, категорія).

У разі несвоєчасного виконання завдань, визначених контрактом, погіршення якості роботи, надбавка скасовується або зменшується;

г) премії за підсумками роботи за квартал, рік, згідно з чинним законодавства України та Колективним договором Підприємства, за погодженням з головою обласної ради.

У разі погіршення показників роботи Підприємства, невиконання умов контракту, погіршення трудової дисципліни,  затримки більше ніж на місяць заробітної плати працівникам, допущення нещасного випадку на Підприємстві зі смертельним наслідком - премія не нараховується;

д) грошової допомоги, не більше п’яти посадових окладів, у разі виходу на пенсію.

4.2. Посадовий оклад Керівника може бути переглянуто  відповідно до змін щодо умов оплати праці  відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, наказів галузевих міністерств та чинного законодавства України.

4.3. Питання стосовно відрядження Керівник погоджує з головою обласної ради.

4.4. Керівнику виплачується матеріальна допомога у розмірі місячного окладу на оздоровлення одночасно з наданням щорічної відпустки.

4.5.      Інші умови:

-              Керівнику Підприємства може виплачуватися матеріальна винагорода за ефективне управління комунальним майном за рахунок частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні Підприємства;

-              індексація заробітної плати проводиться згідно з чинним законодавством України;

-              при отриманні відповідної кваліфікаційної категорії доплата за категорію здійснюється згідно з чинним законодавством України.

 

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ВИРІШЕННЯ СПОРІВ.

 

5.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених контрактом, сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим контрактом.

            5.2. Спори між сторонами вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.

            5.3. Інші умови ______________________________________________.

 

6. ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО КОНТРАКТУ

ТА ЙОГО ПРИПИНЕННЯ.

 

            6.1. Зміни та доповнення до цього контракту вносяться шляхом підписання додаткових угод.

            6.2. Цей контракт припиняється (розривається):

-        при встановленні, протягом строку випробування, невідповідності Керівника посаді, на яку його прийнято, за висновком профільної постійної комісії обласної ради;

-        після закінчення строку дії контракту (п.2 ст. 36 КЗпП України);

-        за угодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП України);

-        за ініціативою голови обласної ради, постійних комісій, обласної державної адміністрації у випадках, передбачених статтями 40, 41 КЗпП України;

-        з ініціативи Керівника до закінчення терміну дії контракту у випадках, передбачених статтею 39 КЗпП України;

-        з інших підстав, передбачених  чинним законодавством України.

            6.3. Додаткові  підстави для припинення (розірвання) контракту:

            а) у випадку систематичного невиконання Керівником без поважних причин обов’язків, передбачених цим контрактом;

            б) у випадку одноразового грубого порушення Керівником норм законодавства і обов’язків, передбачених контрактом, у результаті чого виникли значні негативні наслідки для Підприємства (понесені значні збитки, сплачені фінансові санкції);

            в)  у разі невиконання обов’язків перед обласною радою щодо відрахувань до бюджету, а також порушення термінів здійснення обов’язкових платежів, у тому числі зборів, податків до Пенсійного фонду та інших установ, невиконання Підприємством зобов’язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати, що призвело до здійснення виконавчих проваджень або арешту майна Підприємства;

            г) у разі несплати реструктурованої податкової заборгованості протягом трьох місяців;

            д) за поданням посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці, у разі систематичних порушень вимог чинного законодавства з питань охорони праці;

            е) у разі допущення зростання обсягів простроченої кредиторської заборгованості;

ж) у разі допущення зростання дебіторської заборгованості та невжиття заходів щодо її стягнення;

з) у разі зростання збитків Підприємства або збиткової діяльності Підприємства протягом 6 місяців;

и) у разі неодноразового звернення до обласної ради трудового колективу або профспілкового комітету Підприємства стосовно порушень Керівником своїх обов’язків;

к) на підставі результатів перевірок, здійснених контролюючими органами, та обґрунтованих висновків постійних комісій обласної ради;

л) у разі неподання в установленому порядку на затвердження Ради  річного фінансового плану Підприємства;

м) у разі неподання до Ради квартальної та річної звітності з пояснювальною запискою щодо виконання фінансового плану;

н) з інших підстав.

            При припиненні (розірванні) контракту з підстав, обумовлених пунктом 6.3 цього контракту, звільнення проводиться відповідно до пункту  8 статті 36 КЗпП України.

6.4. У разі дострокового припинення контракту з причин, що не залежать від Керівника, йому виплачується вихідна допомога згідно з чинним законодавством України.

6.5. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених цим контрактом, він може бути достроково розірваний з попередженням відповідної сторони за два тижні.

            6.6. За два місяці до закінчення строку дії контракту він може бути подовжений або переукладений на новий строк.

 

7. СТРОК ДІЇ ТА ІНШІ УМОВИ КОНТРАКТУ.

            7.1. Цей контракт діє протягом __ років з «__»_________ 20__ року до  «__» ________  20__ року.

            7.2. Особливі умови:

-        сторони зобов’язуються дотримуватись конфіденційності умов цього контракту, окрім випадків, коли сторони посилаються на умови контракту при захисті своїх інтересів у суді;

-        про умови контракту інформуються працівники Підприємства у зв’язку з необхідністю виконання контракту (ознайомлення бухгалтера, що займається визначенням розміру винагороди Керівника);

-        конфіденційність договору не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством України, та на органи, які здійснюють нагляд (контроль) за дотриманням законодавства України.

7.3. Цей контракт укладений українською мовою, на __ сторінках у двох примірниках, які зберігаються у кожної зі сторін і мають однакову юридичну силу.      

7.4. Умови цього контракту можуть бути змінені тільки за угодою сторін у письмовій формі, про що складається відповідний документ у двох примірниках, які стають невід’ємною частиною контракту та мають однакову юридичну силу.

8. РЕКВІЗИТИ СТОРІН.

            8.1. Харківська обласна рада в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича.

Юридична адреса: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64.

код ОКПО 24283333.

8.2. Відомості про Керівника:

Домашня адреса: __________________________________________________

Домашній телефон:_________________________________________________

Службовий телефон: _______________________________________________

Паспорт: серія ________________ №__________________________________

__________________________________________________________________

(вказати орган, що видав паспорт)

 

Підстава для надання пільг з оподаткування та інших пільг__________________

 

Голова обласної ради:

 

Чернов Сергій Іванович

 

___________________________

(підпис)

Громадянин(ка):

 

_______________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

_______________________________

(підпис

Заступник голови

обласної ради                                                                                                         В. Казакова

   Додаток 2

до Положення про порядок

призначення на посаду та

звільнення із займаної посади

керівників  комунальних

підприємств, установ, закладів, що

є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

 

Типова форма контракту

з керівником вищого навчального закладу (виконуючим обов’язки керівника вищого навчального закладу), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

місто Харків                                                              „____”_______ 200___ р.

 

            Харківська обласна рада  в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича, який діє на підставі Законів України „Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про вищу освіту” та рішення  обласної ради                                      від „___” __________200_р. №___ з одного боку, та                                 громадянин(ка)____________________________________________________ __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

з другого боку,  за рішенням вищого колегіального органу громадського самоврядування ____________________________________________________

__________________________________________________________________

(повна назва вищого навчального закладу)

та погодженням з постійними комісіями обласної ради______________________________________________________________,уклали цей контракт про те, що громадянин(ка)______________________ __________________________________________________________________

                                                         (прізвище, ім’я, по батькові)

приймається на роботу до____________________________________________

__________________________________________________________________

                                              (найменування  підприємства)

на посаду __________________________________________(надалі – Керівник

                                             (повна назва посади)

 

або Виконуючий обов’язки керівника).    

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

 

            1.1. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) у своїй роботі керується нормами, встановленими чинним законодавством України, Статутом вищого навчального закладу (повна назва) (далі – вищий навчальний заклад) та цим контрактом, підзвітний Харківській обласній раді (далі – Рада).

            1.2. За цим контрактом Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) зобов’язується здійснювати оперативне керівництво вищим навчальним закладом, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, забезпечувати ефективне використання і зберігання майна, закріпленого за вищим навчальним закладом на праві оперативного управління, а Рада зобов’язується створювати необхідні умови для матеріального забезпечення та організації праці Керівника (Виконуючого обов’язки керівника).

            1.3. Цей контракт є особливою формою строкового трудового договору. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) та Радою, які є сторонами по контракту.

            1.4. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) є повноважним представником вищого навчального закладу. На період відпустки,  хвороби або відсутності з інших поважних причин, обов’язки Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) виконує призначена ним особа, яка у повному обсязі виконує його функції та обов’язки, набуває повноважень і прав Керівника (Виконуючого обов’язки керівника), якщо останнім не установлено іншого.

1.5. При виконанні покладених на Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) обов’язків він керується Конституцією України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами галузевого міністерства, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови обласної ради,  розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, наказами галузевого управління обласної державної адміністрації, прийнятими в межах встановлених повноважень, іншими нормативно-правовими  актами та Статутом вищого навчального закладу.

 

2. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН.

 

2.1. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) здійснює оперативне керівництво вищим навчальним закладом, організує його навчально-виховну, фінансово-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань, передбачених Статутом та цим контрактом.

 

Обов’язки Керівника (Виконуючого обов’язки керівника):

2.2. Виконувати такі постійні функції і обов’язки з організації і забезпечення діяльності вищого навчального закладу:

-        організацію й контроль за виконанням Державних освітянських і навчальних програм та планів;

-        організацію навчального процесу на рівні державних стандартів освіти;

-        забезпечення вчасного, у передбачені чинним законодавством України строки, ліцензування вищого навчального закладу;

-        організацію виконання договірних та інших обов’язків, взятих вищим  навчальним закладом;

-        організацію юридичного, бухгалтерського та інформаційного забезпечення діяльності вищого навчального закладу;

-        організацію впровадження у діяльність вищого навчального закладу нових освітніх технологій;

-        організацію заходів щодо створення бази для науково-методичної роботи у вищому навчальному закладі;

-       здійснення контролю за виконанням кошторису вищого навчального закладу, цільового використання бюджетних коштів;

-       забезпечення контролю за дотриманням штатно-фінансової дисципліни всіма підрозділами вищого навчального закладу;

-       забезпечення дотримання  службової та державної таємниці;

-       забезпечення контролю за якістю наукової, навчальної, методичної, культурно-масової та оздоровчої роботи у вищому навчальному закладі,  за станом здоров’я працівників;

-       організація побутового обслуговування учасників навчально-виховного процесу та інших працівників вищого навчального закладу;

-       забезпечення зміцнення матеріально-технічної бази вищого навчального закладу;

-        виконання інших функцій з організації і забезпечення діяльності вищого навчального закладу згідно з чинним законодавством України;

-        ______________________________________________________;

-        ______________________________________________________.

2.3. Ініціювати укладання Колективного договору та його виконання.

2.4. Забезпечувати ефективне використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться на балансі вищого навчального закладу і закріплене на праві оперативного управління.

2.5. Створювати на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечення додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

2.6. Щорічно до _________ наступного року надавати до Ради звіт про виконання умов контракту.

2.7. Щоквартально надавати Раді бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів за квартал, наявність вільних площ, придатних для передачі в оренду.

2.8. У кінці кожного року надавати до Ради матеріали річної інвентаризації основних засобів.

2.9.        Щомісячно надавати Раді інформацію про нарахування та перерахування плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться в оперативному управлінні вищого навчального закладу, за встановленою формою.

2.10.     Щоквартально надавати Раді інформацію щодо орендарів, яким передано в оренду майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, за встановленою формою.

2.11. У кінці кожного року погоджувати з головою обласної ради  графік своєї відпустки.

         2.12. Здійснювати контроль  за  проходженням  попереднього  медичного обстеження працівниками, які влаштовуються на роботу, а надалі – за періодичним медичним оглядом усіх працівників згідно з діючими нормами.

2.13. Забезпечувати підвищення кваліфікації працівників вищого навчального закладу.

2.14. Контролювати виконання Правил внутрішнього трудового розпорядку та посадових інструкцій працівниками вищого навчального закладу.

2.15. Забезпечувати своєчасну виплату заробітної плати.

 

            Права Керівника (Виконуючого обов’язки керівника):

-        діяти від імені вищого навчального закладу, представляти його у процесі будь-яких відносин з підприємствами, установами та організаціями;

-        укладати господарські та інші угоди;

-        видавати доручення;

-        відкривати рахунки в установах банків та Державному казначействі;

-        наймати на роботу педагогічних та науково-педагогічних працівників вищого навчального закладу на умовах контракту, а також інших працівників та звільняти їх із займаної посади; здійснювати ротацію кадрів;

-        накладати на працівників вищого навчального закладу дисциплінарні стягнення;

-        у межах своєї компетенції давати вказівки та накази, обов’язкові для виконання усіма підпорядкованими йому працівниками;

-        вживати заходів щодо виявлення та виправлення недоліків у роботі вищого навчального закладу;

-        вирішувати інші питання, віднесені до компетенції Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) чинним законодавством України, Радою, Статутом вищого навчального закладу  і цим контрактом.

 

            Обов’язки Ради:

-        гарантувати додержання прав і законних інтересів вищого навчального закладу, захищати і відстоювати його інтереси в органах державного управління;

-        надавати інформацію на запит Керівника (Виконуючого обов’язки керівника);

-        організовувати контроль за діяльністю вищого навчального закладу;

-        здійснювати контроль за ефективністю використання і збереження закріпленого за вищим навчальним закладом на праві оперативного управління майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-        укладати додаткові угоди до договору про закріплення майна на праві  оперативного управління;

-        укладати додаткові угоди до контракту.

 

Права Ради:

-        вимагати від Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) необхідну інформацію та звіти про результати роботи;

-        звільняти Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) у разі закінчення строку дії контракту або на підставах, передбачених чинним законодавством України та контрактом (дострокове звільнення Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) відбувається у випадках порушення ним законодавства України та умов укладеного контракту);

-        проводити планові й позапланові перевірки ефективності використання майна вищого навчального закладу та виконання Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) умов контракту.

 

3. РОБОЧИЙ  ТА ПОЗАРОБОЧИЙ ЧАС.

 

3.1. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) виконує Правила внутрішнього розпорядку, встановлені у вищому навчальному закладі.

3.2. Особливості режиму робочого часу Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) та часу відпочинку встановлюються відповідно до умов Колективного договору, погодженого з обласною радою.

3.3  Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) надається щорічна відпустка тривалістю ___ календарних днів та додаткова відпустка на строк, визначений Колективним договором.

3.4.  Дату відпустки та її строки Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) погоджує  з головою обласної ради.

 

4. УМОВИ  ОПЛАТИ ПРАЦІ  ТА МАТЕРІАЛЬНОГО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

 

4.1. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) нараховується заробітна плата за рахунок обласного бюджету виходячи з установлених Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) розмірів сум:

а) посадового окладу, у межах, затверджених штатним розписом вищого навчального закладу, відповідно до чинного законодавства України;

б) надбавки за складність, напруженість та високу якість у роботі в розмірі _____% від  посадового окладу за рахунок бюджетних коштів у межах фонду заробітної плати.

У разі несвоєчасного виконання завдань, визначених контрактом, погіршення якості роботи, надбавка скасовується або зменшується;

г) премія Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) сплачується разом з усім колективом вищого навчального закладу або окремо за наказом або розпорядженням головного розпорядника коштів на принципах, обумовлених Колективним договором вищого навчального закладу та Положенням про преміювання працівників вищого навчального закладу.

У разі невиконання умов контракту, погіршення трудової дисципліни,  затримки більше ніж на місяць заробітної плати працівникам  премія не нараховується;

д) грошової допомоги, не більше п’яти посадових окладів, у разі виходу на пенсію.

4.2. Посадовий оклад Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) може бути переглянутий  у випадку  змін стосовно умов оплати праці  відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, наказів галузевих міністерств та чинного законодавства України.

4.3. Питання відрядження Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) погоджує з головою обласної ради.

4.4. Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) виплачується матеріальна допомога у розмірі місячного окладу на оздоровлення одночасно з наданням щорічної відпустки.

 

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ВИРІШЕННЯ СПОРІВ.

 

5.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених контрактом, сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим контрактом.

            5.2. Спори між сторонами вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.

            5.3. Інші умови ______________________________________________.

 

6. ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО КОНТРАКТУ

ТА ЙОГО ПРИПИНЕННЯ.

 

            6.1. Зміни та доповнення до цього контракту вносяться шляхом підписання додаткових угод.

            6.2. Цей контракт припиняється (розривається):

-        після закінчення строку дії контракту (п.2 ст. 36 КЗпП України);

-        за угодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП України);

-        за ініціативою обласної ради, постійних комісій, обласної державної адміністрації у випадках, передбачених статтями 40, 41 КЗпП України;

-        за ініціативи Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) до закінчення терміну дії контракту у випадках, передбачених статтею 39 КЗпП України;

-        з інших підстав, передбачених  чинним законодавством України.

            6.3. Додаткові  підстави для припинення (розірвання) контракту:

            а) у випадку систематичного невиконання Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) без поважних причин обов’язків, покладених на нього цим контрактом;

            б) у випадку одноразового грубого порушення Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) законодавства і обов’язків, передбачених контрактом, у результаті чого виникли значні негативні наслідки для вищого навчального закладу (понесені значні збитки, сплачені фінансові санкції);

            в)  у разі невиконання обов’язків перед обласною радою, а також порушення термінів здійснення обов’язкових платежів, у тому числі зборів, податків до Пенсійного фонду та інших установ, невиконання вищим навчальним закладом зобов’язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати, що призвело до здійснення виконавчих проваджень або арешту майна вищого навчального закладу;

            г) за поданням посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці, у разі систематичних порушень вимог чинного законодавства з питань охорони праці;

д) у випадку призначення на посаду ректора вищого навчального закладу відповідно до чинного законодавства України (для Виконуючого обов’язки керівника);

е)_______________________________________________________;

ж) _______________________________________________________.

            При розірванні контракту з вищевказаних підстав, звільнення проводиться відповідно до  пункту  8 статті 36 КЗпП України.

            6.4. У разі дострокового припинення контракту з причин, що не залежать від Керівника (Виконуючого обов’язки керівника), йому виплачується вихідна допомога згідно з чинним законодавством України.

6.5. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених цим контрактом, він може бути достроково розірваний з попередженням відповідної сторони за два тижні.

            6.6. За два місяці до закінчення строку дії контракту Керівник попереджається щодо закінчення строку дії контракту та стосовно оголошення конкурсу на посаду Керівника вищого навчального закладу.

 

7. СТРОК ДІЇ ТА ІНШІ УМОВИ КОНТРАКТУ.

 

            7.1. Цей контракт діє протягом __ років з «__»_________ 20__ року до  «__» ________  20__ року.

            7.2. Особливі умови:

-        сторони зобов’язуються дотримуватись конфіденційності умов цього контракту, окрім випадків, коли сторони посилаються на умови контракту при захисті своїх інтересів у суді;

-        про умови контракту інформуються працівники вищого навчального закладу, у зв’язку з необхідністю виконання контракту (ознайомлення бухгалтера, що займається визначенням розміру винагороди Керівника (Виконуючого обов’язки керівника));

-        конфіденційність договору не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством України, та на органи, які здійснюють нагляд (контроль) за дотриманням законодавства України.

7.3. Цей контракт укладений українською мовою, на __ сторінках у двох примірниках, які зберігаються у кожної зі сторін і мають однакову юридичну силу.      

7.4. Умови цього контракту можуть бути змінені тільки за угодою сторін у письмовій формі, про що складається відповідний документ у двох примірниках, які стають невід’ємною частиною контракту та мають однакову юридичну силу.

 

8. РЕКВІЗИТИ СТОРІН.

 

            8.1. Харківська обласна рада в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича.

Юридична адреса: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64.

код ОКПО 24283333.

8.2. Відомості про Керівника (Виконуючого обов’язки керівника):

Домашня адреса: __________________________________________________

Домашній телефон:________________________________________________ Службовий телефон: _______________________________________________

Паспорт: серія ________________ №__________________________________

__________________________________________________________________

(вказати орган, що видав паспорт)

 

Підстава для надання пільг з оподаткування та інших пільг__________________

 

 

 

 

Голова обласної ради:

 

Чернов Сергій Іванович

 

___________________________

(підпис)

Громадянин(ка):

 

_______________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

_______________________________

(підпис)

              

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                         В. Казакова