ЗВЕРНЕННЯ

до мешканців області, органів місцевого самоврядування, обласних закладів освіти, науки, культури, засобів масової інформації, підприємств, об’єднань громадян відносно питання приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО

 

Факт підписання трьома вищими посадовими особами України (Президентом України, Прем’єр-міністром України та Головою Верховної Ради України) листа до керівництва НАТО з проханням приєднати Україну до плану дій щодо членства в НАТО визвав стурбованість та обурення мешканців Харківської області та змушує їх вдаватися до акцій протесту.

Вказана дія суперечить законодавству України і домовленостям між провідними політичними силами України. У Декларації про державний суверенітет (55-12), що була прийнята 16 липня 1990 року, Україна заявила про свій нейтралітет. Нагадаємо слова з Декларації: «Українська РСР урочисто проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох без’ядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї». 01 грудня 1991 року 90,32% – 28,8 млн громадян своїми голосами на референдумі підтримали Акт незалежності України, що базується на Декларації про державний суверенітет України (55-12). Прийнявши Декларацію про державний суверенітет (55-12) і провівши референдум, Україна виконала всі міжнародні вимоги та прийняла зобов'язання бути без'ядерною і позаблоковою державою. Україна 16 листопада 1994 року приєдналася до договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а 05 грудня 1994 року в Будапешті був підписаний Меморандум, яким Англія, Росія і США дали гарантії безпеки Україні, зважаючи на її відмову від ядерної зброї. Ці документи є юридичною основою позаблоковості і, як наслідок, миру  і безпеки для нашої країни.

Підписання вищезазначеного листа керівниками держави ставить Україну перед останнім, вирішальним етапом по приєднанню країни до НАТО, який пов'язаний з виконанням ряду зобов'язань, що включають різні політичні і організаційні дії. Такі дії вищих керівних осіб держави суперечать принципам, заявленим в Декларації про державний суверенітет України (55-12), не враховують волю народу України, висловлену на референдумі в грудні 1991 року, що спричиняє зростання політичної нестабільності в країні і погіршення зовнішньополітичних відносин з сусідніми державами.

Тому, зважаючи на небезпеку для України, пов’язану з порушенням норм, регламентуючих позаблоковий нейтральний статус, враховуючи волю і захищаючи інтереси мешканців Харківської області як прикордонної, на території якої розміщені стратегічні воєнні об’єкти та оборонні підприємства, на підставі  положення п.1, ст. 5 Конституції України (254к/96-ВР),  Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні (280/97-ВР), згідно з яким місцеве самоврядування здійснюється  на принципах поєднання державних та місцевих інтересів, (ст. 4 Закону), ст. 2 Закону України  “Про статус депутатів місцевих рад (93-4), з метою забезпечення на території області дотримання законності та конституційних засад суверенітету та незалежності України, Харківська обласна рада звертається до мешканців області, органів місцевого самоврядування, обласних закладів освіти, науки, культури, засобів масової інформації, підприємств, об’єднань громадян з наступним:

1.      Не проводити та не брати участі у будь-яких заходах щодо вступу України в НАТО до визначення результатів референдуму з питання приєднання України до НАТО на території Харківської області.

2.      Дотримуватися принципів позаблокового нейтрального статусу України.

3.      Засобам масової інформації пропонуємо утриматися від пропаганди і агітації за вступ в НАТО.

 

Схвалено

рішенням обласної ради

від 19 березня 2008 року № 669-V (669-5-рр

(XXV сесія V скликання)

 

 

Голова обласної ради                                                                            В.Cалигін