З а т в е р д ж е н о

рішенням обласної ради

від 27 червня 2008 року № 815-V (815-5-рр)

(ХХІХ сесія V скликання)

 

П о р я д о к

землевідведення під електромережі АК «Харківобленерго»

 

1.                  Загальні положення

 

1.1. Даний Порядок регламентує взаємовідносини власників земельних ділянок (органів місцевого самоврядування щодо земель комунальної власності; місцевих державних адміністрацій щодо земель державної власності) і підприємств електричних мереж (ПЕМ) при  виділенні земельних ділянок під споруди та устаткування електричних мереж.

 

1.2. Порядок розроблено відповідно до:

          Земельного кодексу України ("Відомості Верховної Ради" (ВВР), 2002, N 3-4, ст.27); (2768-3)

          Цивільного кодексу України ("Відомості Верховної Ради" (ВВР), 2003, NN 40-44, ст.356); (435-4)

          Закону України «Про оренду землі» ("Відомості Верховної Ради" (ВВР), 2003, NN 40-44, ст.356); (161-14)

          Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» ("Відомості Верховної Ради" (ВВР), 2003, N 39, ст.350); (963-15)

          Закону України «Про землеустрій» ("Відомості Верховної Ради" (ВВР), 2003, N 36, ст.282); (858-15)

          Закону України "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність" ("Відомості Верховної Ради" (ВВР), 1999, N 5-6, ст.46). (353-14)

 

1.3. Відповідно до чинного Земельного кодексу України (ст. 19) (2768-3) землі, на яких розташовані споруди та електрообладнання електричних мереж, відносяться до земель енергетики.

 

1.4. Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та державних органів приватизації щодо земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, в межах їх повноважень, визначених Земельним кодексом України. (2768-3)

 

1.5. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування відповідно до чинного законодавства України.

 

1.6. Суб’єктами процедури надання земельної ділянки для потреб проектування, будівництва та введення в експлуатацію споруд та електроустаткування електричних мереж є відповідні органи місцевого самоврядування, виконавчої влади, та суб’єкти господарювання (фізичні та юридичні особи), у тому числі й ПЕМ.

 

1.7. Порядок розроблено з метою регламентації та прозорості процесу надання земельних ділянок для потреб проектування, будівництва та експлуатації споруд та електроустаткування електричних мереж.  

2.                  Терміни і визначення

 

Землі енергетичної системи – землі, надані під електрогенеруючі об'єкти (атомні, теплові, гідроелектростанції, електростанції з використанням енергії вітру і сонця та інших джерел), під об'єкти транспортування електроенергії до користувача.

Землі енергетичної системи можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності.

 

Земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

 

Електроустаткування електричних мереж – трансформаторні підстанції, розподільні пункти і пристрої, струмопроводи, повітряні лінії електропередачі, підземні й підводні кабельні лінії електропередачі та споруди, які до них належать.

 

Споруди електричних мереж – будівлі, споруди, сховища та інші приміщення, призначені для забезпечення технологічного процесу виробництва, перетворення, передачі електричної енергії, технічного обслуговування та безпеки електропостачання.

 

Підприємство електричних мереж (ПЕМ) – організація, видом діяльності якої є роботи, пов’язані з проектуванням, будівництвом, експлуатацією об’єктів електричного господарства та яка має відповідні дозволи (ліцензії). До ПЕМ також відносяться і електропередавальні організації.

 

Електропередавальна організація – суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії  магістральними та міждержавними електричними мережами або місцевими (локальними) електричними мережами, а також суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території.

 

Оренда земельної ділянки – засноване на  договірній основі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

 

 

3. Порядок землевідведення під електроустаткування електричних мереж АК "Харківобленерго"

 

Враховуючи соціальне значення об’єктів енергетики, їх багаторічне існування, необхідність оформлення прав на користування земельними ділянками, на яких вони розташовані, з метою прискорення цього процесу, визначити такий порядок оформлення прав на користування земельними ділянками під існуючими об’єктами АК "Харківобленерго":

 

3.1. Земельна ділянка надається АК "Харківобленерго" в строкове платне користування (оренду), в тому числі шляхом здійснення процедури вилучення (викупу) земельної ділянки для суспільних потреб (під будівництво ЛЕМ).

 

3.2. Оформлення АК "Харківобленерго" права користування на земельні ділянки під існуючим електроустаткуванням електричних мереж здійснюється таким чином:

          розроблення технічної документації з землеустрою;

          погодження технічної документації з землеустрою  органами земельних ресурсів та архітектури;

          подання технічної документації з землеустрою на розгляд ради чи адміністрації відповідного рівня;

          розгляд цієї технічної документації з землеустрою і її затвердження  місцевою радою відповідного рівня;

          визначення земельної ділянки на місцевості;

          укладання договору оренди земельних ділянок;

          реєстрація договору оренди  в державному земельному кадастрі.

 

3.3. Оформлення АК "Харківобленерго" права користування на земельні ділянки для будівництва електроустаткування електричних мереж здійснюється з розробленням проекту відведення земельної ділянки.

 

3.4. При укладанні договорів оренди місцевими радами враховується соціальне значення об’єктів енергопостачання, у зв’язку з чим:

а) розмір орендної плати за земельні ділянки АК "Харківобленерго" встановлюється у розмірі:

- не вище 2 % від нормативної грошової оцінки для земель, по яких виконана така оцінка;

- не вище трикратного розміру від нормативної грошової оцінки для земель, по яких виконана така оцінка;

б) строк оренди встановлюється на 49 років.

 

3.5. При реєстрації земельних ділянок під лінійними об’єктами АК "Харківобленерго" органом державного земельного кадастру в Харківській області враховується соціальне значення об’єктів енергопостачання, у зв’язку з чим розмір плати за таку реєстрацію визначається як для об’єктів з кількістю координатних точок більше 20 згідно з відповідним нормативним документом. Документом, що підтверджує право власності на електроустаткування електричних мереж, є довідка про балансову належність таких мереж.

 

3.6. При реєстрації земельних ділянок під лінійними об’єктами АК "Харківобленерго" враховується соціальне значення об’єктів енергопостачання, у зв’язку з чим термін реєстрації в Харківському регіональному Центрі державного земельного кадастру не повинен перевищувати 5 робочих днів, а розмір плати за таку реєстрацію визначається як для об’єктів з кількістю координатних точок більше 20, згідно з відповідним нормативним документом. Вважати, що документом, який підтверджує право власності на електроустаткування електричних мереж, є довідка про балансову належність таких мереж.

3.7. Залежно від приналежності земельної ділянки (державна, комунальна власність) рішення щодо надання земельної ділянки у користування приймається відповідною сільською, селищною, міською  або обласною радою (у випадку, якщо земельна ділянка є у спільній власності) чи місцевою державною адміністрацією (у випадку, якщо землі державної власності).

 

3.8. Надання земельних ділянок під будівництво ЛЕМ у порядку вилучення (викупу) відбувається відповідно до чинного законодавства України.

 

4. Прикінцеві положення

 

Порядок землевідведення під електромережі АК «Харківобленерго» на підставі чинного законодавства України регламентує процедуру оформлення права користування земельними ділянками для експлуатації електроустаткування електричних мереж до прийняття відповідного нормативного акта державного рівня.

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                  С. Чернов