Звернення

Харківської обласної ради до Верховної Ради України,

 Президента України, Кабінету Міністрів України

щодо реалізації прав громадян на землю

 

            Кабінетом Міністрів України 5 серпня 2009 року прийнято постанову № 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України» (844-2009-п) (далі – Постанова № 844), якою  визначено спрощену процедуру безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки.

            У Харківській області на цей час для отримання державних актів на право приватної власності на земельні ділянки подано понад 50 тисяч заяв та щодня надходить ще близько 1 тисячі. При цьому, за три місяці дії Постанови № 844 видано державних актів менше 2%.

            Звітуючи про виконання доручення Уряду щодо видачі державних актів на землю, державні органи включають до звітів перелік актів, матеріали для надання яких були здані до регіональної філії ДП «Центр ДЗК» значно раніше, тобто до прийняття Постанови № 844. (844-2009-п)

            Питання стосовно виконання Постанови № 844 (844-2009-п) розглядалося на засіданні колегії Харківської обласної державної адміністрації 5 листопада 2009 року. Вжиті на виконання рішення колегії заходи позитивного результату не дали, тобто терміни опрацювання заяв громадян не скоротилися.

            Крім цих об’єктивних причин, є низка факторів, які ще більше ускладнюють наявну ситуацію. Так, за останній час шість разів змінювався керівник Головного управління Держкомзему в Харківській області, а керівник регіональної філії ДП «Центр ДЗК» - двічі. Директора  ДП «Науково-дослідний і проектний інститут землевпорядкування», професіонала високого рівня, який працював на цій посаді 11 років, звільнено, а замість нього призначено тимчасово виконуючого обов’язки, який постійно проживає у м. Києві.

            Урядом передбачено фінансове забезпечення виготовлення землевпорядної документації з розрахунку 65 грн. за пакет, у той час як собівартість його складає понад 400 грн. У разі виготовлення ДП «Науково-дослідний і проектний інститут землевпорядкування» документації за усіма заявами, що надійшли від громадян на цей час, збитки підприємства складуть більше ніж  1,5 млн. грн., що призведе до складної фінансової ситуації на підприємстві, можливо, до його банкрутства.

            До того ж, навіть передбачені Урядом кошти на цей час не надійшли до проектного інституту через відсутність чіткого механізму їх одержання, а в казначействі навіть не  відкриті відповідні рахунки.

            Крім того, землевпорядні органи, що виконують Постанову № 844 (844-2009-п), призупинили роботу з видачі державних актів юридичним та фізичним особам, які не підпадають під дію Постанови. Вже більше 10 тис. осіб протягом трьох  та більше місяців не можуть отримати свої державні акти з регіональної філії ДП «Центр ДЗК». Внаслідок цього ці особи позбавлені свого конституційного права розпоряджатися власністю.

            Технічні можливості Харківської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» не дозволяють виготовляти більше 100 державних актів на день. Постанову № 844 (844-2009-п) прийнято без урахування реальної кількості фінансових та людських ресурсів у державних органах та землевпорядних організаціях, та не передбачено дієвого механізму, який би надав можливість реалізувати її у передбачені строки.

Необхідно зазначити, що при виготовленні актів на виконання Постанови № 844 (844-2009-п) технічна документація, в порушення порядку, визначеного Земельним кодексом України (2768-3), не погоджується з органами державної виконавчої влади, що може поставити під сумнів законність отриманих актів.

            Харківська обласна рада, усвідомлюючи важливість забезпечення права кожного громадянина України на землю, недопустимість використання громадян у виборчих цілях, закликає Верховну Раду України, Президента України, Кабінет Міністрів України терміново припинити політичні спекуляції на земельних питаннях та для вирішення питання по суті:

1.      На законодавчому рівні затвердити спрощений механізм оформлення права власності на земельні ділянки.

2.      Поінформувати населення про реальні строки виконання Постанови № 844. (844-2009-п)

3.      Для недопущення банкрутства ДП «Науково-дослідний і проектний інститут землевпорядкування» та інших державних підприємств галузі забезпечити фінансування на оплату робіт з виготовлення та реєстрації землевпорядної документації за їх реальною вартістю.

4.      Забезпечити контроль за проведенням  Державним комітетом України  із земельних ресурсів стабільної кадрової політики та призначення виключно висококваліфікованих керівників, за погодженням з місцевою владою, в порядку, визначеному чинним законодавством України.

 

Схвалено

рішення обласної ради

від 26 листопада 2009 року № 1497 –V (1497-5-рр)

(L сесія V скликання)