Пояснювальна записка

до проєкту рішення обласної ради

 

«Про погодження Клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок по державному підприємству «Вовчанське лісове господарство» Харківської області»

 

 1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

 

Підставою для розроблення проєкту рішення обласної ради є статті 39, 40 Лісового кодексу України, пункт 16 Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 року № 733, пункт 4 частини третьої статті 43 та стаття 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

2. Мета і шляхи її досягнення

 

Даний проєкт рішення обласної ради спрямований на забезпечення виконання вимог статті 39 Лісового кодексу України щодо встановлення нового поділу лісів за екологічним і соціально-економічним значенням на такі категорії: захисні ліси; рекреаційно-оздоровчі ліси; ліси природоохоронного, наукового та історико-культурного призначення. Встановлення нового поділу пов’язане з необхідністю приведення його у відповідність до вимог вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України.

 

3. Правові аспекти

 

Відповідно до пункту 4 частини третьої статті 43 та статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» прийняття рішень про розподіл лісів за категоріями належить до повноважень обласних рад.

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Не потребують додаткових матеріальних витрат.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок погоджено Державним підприємством «Вовчанське лісове господарство»,  Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства і Департаментом захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової  державної адміністрації.

 

 

6. Регіональний аспект

 

Встановлення поділу лісів за екологічним і соціально-економічним значенням на категорії створить сприятливі нормативно-правові умови для невиснажливого використання лісосировинних ресурсів регіону, сприятиме забезпеченню сталого розвитку лісового господарства області, раціональному використанню та відтворення лісів.

 

7. Громадське обговорення

 

Не потребує проведення громадського обговорення.

 

8. Прогноз результатів

 

Встановлення поділу лісів за економічними і соціально-економічним значенням на категорії дасть змогу ДП «Харківська державна лісовпорядна експедиція» та Державному підприємству «Вовчанське лісове господарство» планувати та проводити лісогосподарські заходи у відповідність до вимог лісового та іншого природоохоронного законодавства.

 

 

 

« __ » _________ 2023 р.

 

 

 

 

 

Начальник Північно-Східного

міжрегіонального управління

лісового та мисливського

господарства                                                                                  Олександр ЛИСЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Микола Любчич    

Наталя Лубенська, 095-467-98-29