ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо реалізації органами місцевого самоврядування норм Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану»

 

 

З початку повномасштабної російської агресії проти України перед державою постало безліч фінансових, економічних та інших законодавчо неврегульованих питань, пов’язаних, з-поміж іншого, із розмежуванням повноважень державних органів та органів місцевого самоврядування у бюджетних відносинах, зокрема щодо надходжень від орендної плати.

Відповідно до пункту 1 Закону України від 01.04.2022 № 2181-IX «Про внесення змін до Закону України  Про оренду державного та комунального майна» розділ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про оренду державного та комунального майна» доповнено пунктом 61, згідно з яким під час дії воєнного стану Кабінет Міністрів України може встановити інші правила передачі в оренду державного та комунального майна, ніж ті, що було передбачено в  цьому Законі.

Користуючись наданим правом, 27 травня 2022 року Кабінет Міністрів України видав постанову № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» (далі Постанова), якою звільнив від орендної плати орендарів державного і комунального майна за договорами оренди, чинними станом на 24.02.2022 або укладеними після цієї дати за результатами аукціонів, що відбулися 24.02.2022 або раніше, на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, але у будь-якому разі до 31.12.2022 (п. 1 Постанови).

Вважаємо, що таке рішення Кабінету Міністрів України значною мірою обмежує права органів місцевого самоврядування стосовно управління комунальним майном та суттєво зменшує надходження до місцевих бюджетів.

Маємо наголосити, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є в комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад (ст. 142 Конституції України). Майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об'єктами права комунальної власності, не повинні послаблювати економічних основ місцевого самоврядування, зменшувати обсяг надходжень до бюджету та погіршувати умови надання послуг населенню (ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Ураховуючи вищевикладене, з метою дотримання прав та законних інтересів місцевих громад, недопущення звуження повноважень органів місцевого самоврядування пропонуємо виключити з пункту 1 Постанови словосполучення «комунальне майно», забезпечивши, тим самим, право органів місцевого самоврядування самостійно вирішувати питання, пов’язані з виконанням договорів оренди комунального майна.

Також, зважаючи на активне обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 року № 630 та від 27 травня 2022 року № 634», пропонуємо врахувати вищезазначені пропозиції щодо змін до Постанови на поточний рік та до кінця воєнного стану.

Поряд із цим, пунктом 4 частини першої статті 97 Бюджетного кодексу України передбачено додаткову дотацію на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів унаслідок надання пільг, встановлених державою. Тому, вважаємо за доцільне розглянути питання виділення органам місцевого самоврядування додаткових дотацій на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів унаслідок надання пільг, передбачених Постановою.

Зважаючи на зазначене, беручи до уваги значні труднощі, пов’язані з наповненням місцевих бюджетів, звертаємося до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з проханням розглянути питання щодо внесення відповідних змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 № 634 та виділення органам місцевого самоврядування компенсації втрат доходів місцевого бюджету внаслідок надання пільг, встановлених зазначеною Постановою.

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від _______ 2023 року № _______-VIІІ

(_______ сесія VІIІ скликання)