ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо реалізації органами місцевого самоврядування норм Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану»

 

До Харківської обласної ради надходять численні звернення орендарів майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області з питань, пов’язаних із значними труднощами у поновленні і веденні бізнесу в умовах воєнного стану та із проханнями звільнити від сплати орендної плати з різних підстав.

Орендні відносини регулюються Законом України "Про оренду державного та комунального майна". Законом України від 01 квітня 2022 року № 2181-IX “Про внесення змін до Закону України “Про оренду державного та комунального майна” (далі – Закон) розділ "Прикінцеві та перехідні положення" доповнено пунктом 61: «Під час дії воєнного стану Кабінет Міністрів України може встановити інші правила передачі в оренду державного та комунального майна, ніж ті, що передбачені цим Законом…».

На виконання Закону Кабінетом Міністрів України видано постанову від 27 травня 2022  № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» (далі – Постанова) , у п. 1 якої зазначено: «1) на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, але у будь-якому разі до 31 грудня 2022 р., за договорами оренди державного і комунального майна, чинними станом на 24 лютого 2022 р. або укладеними після цієї дати за результатами аукціонів, що відбулися 24 лютого 2022 р. або раніше, звільняються від орендної плати орендарі державного і комунального майна…».

Також, на сайті Фонду державного майна України оприлюднено та активно обговорюється проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 року № 630 та від 27 травня 2022 року № 634», що, зокрема, стосуються подовження дії пункту 1 Постанови на поточний рік та до кінця воєнного стану в Україні.

Проте, пунктом 1 зазначеної Постанови обмежуються права органів місцевого самоврядування на управління комунальним майном, визначені Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон) та іншими законами, що не мають суперечити нормам цього Закону.

Поряд із цим, відповідно до Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) визначена самостійність формування місцевого бюджету органами місцевого самоврядування, зокрема щодо наповнення його дохідної частини надходженнями від орендної плати за користування комунальним майном. Також, Кодексом передбачено додаткова дотація на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів унаслідок надання пільг, встановлених державою.

Зважаючи на наведене вище, беручи до уваги рекомендації постійної комісії обласної ради з питань бюджету, з метою забезпечення прав територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, підвищення ефективності використання майна комунальної (спільної) власності та формування дохідної частини місцевого бюджету, відповідно до статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламенту Харківської обласної ради VIII скликання, затвердженого рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 50-VІІI (зі змінами),  підготовлено проєкт рішення Харківської обласної ради «Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо реалізації органами місцевого самоврядування норм Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану»».

 

Начальник управління

з питань комунальної власності

виконавчого апарату обласної ради                             Андрій ГНАТУШОК