ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради 

 

«Про хід виконання Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 12-VIIІ (зі змінами)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень

 

Зазначене рішення обласної ради підготовлено відповідно до Плану роботи обласної ради.

Рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 12-VIIІ затверджено «Програму розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021-2025 роки» (зі змінами) ( далі - Програма), якою визначено фінансове забезпечення заходів Програми за напрямами використання коштів упродовж кожного поточного року щодо будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області.

Фінансове забезпечення реалізації заходів Програми здійснюється за рахунок коштів дорожнього фонду Харківської області, створення якого з 01.01.2018 року затверджено рішенням Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII (зі змінами) (далі – Фонд).

Головним джерелом формування Фонду є субвенція з державного бюджету до бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Загальна протяжність автомобільних доріг загального користування місцевого значення, які знаходяться під управлінням обласної державної адміністрації на балансі державного підприємства «Дороги Харківщини» становить 7 334,0 км.

Відповідно до чинного законодавства та положень Програми, розподіл субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на зазначені цілі за напрямами використання та сформовані переліки об’єктів погоджувались на комісіях обласної ради з питань розвитку інфраструктури, будівництва та шляхів та з питань бюджету, погоджувались Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України та затверджувались відповідними розпорядженнями начальника обласної військової адміністрації.

 

У 2021 році фінансування заходів Програми здійснювалось за рахунок субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах та її залишків минулих років, які склали відповідно 1 428 535,600 тис. грн та 44 728,614 тис. грн.

Окрім того, рішеннями сесій Оскільської сільської ради Ізюмського району, Близнюківської селищної ради Лозівського району, Малоданилівської селищної ради Харківського району були виділені кошти загальну суму 2 497,878 тис. грн, які були використані на фінансування ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення, які проходять по територіям зазначених громад.

Загальний обсяг фінансування Програми у 2021 році склав 1 475 762,092 тис. грн,  за такими напрямами:

- поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення профінансовано 300 197,878 тис. грн;

- поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення профінансовано 865 092,718 тис. грн;

- капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення профінансовано 103 820,341 тис. грн.

за напрямом будівництво, реконструкція та капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області профінансовано 206 651,155 тис. грн.

Всі заплановані роботи виконано у повному обсязі.

Загальна протяжність ділянок ремонту  складає – 121,81 км, з яких:

            - 75,6 км - протяжність ділянок ремонтів автодоріг місцевого значення;

            - 46,21 км - протяжність відремонтованих вулиць і доріг комунальної власності.

Касові видатки по Програмі у 2021 році склали 1 464 815,745 тис. грн. або 99,3 %.

 

Загальний обсяг фінансування Програми у 2022 році склав 1 372 993,184 тис. грн,

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» було передбачено надання субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в сумі 1 363 380,1 тис. грн.

З початком військової агресії російської федерації проти України фінансування Програми призупинено, в подальшому відновлено з листопада 2022 року  і здійснено в обсязі фактичних надходжень за рахунок субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в сумі 409 553,608 тис. грн., коштів залишків субвенції в сумі 1 701,238 тис. грн., що утворився за результатами виконання дорожніх ремонтних робіт у попередні роки, але у зв’язку з несприятливими погодними умовами виконання робіт та відповідне їх фінансування на зазначену суму не здійснювалось,  окрім того, рішенням сесії Старовірівської сільської ради Красноградського району були виділені кошти в сумі 7 911,846 тис. грн, які були використані на фінансування ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, які проходять по території Старовірівської територіальної громади.

У 2022 році у період дії воєнного стану, з 24 лютого 2022 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 червня 2021 року № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» (зі змінами) та відповідно до завдань, визначених обласною військовою адміністрацією, рішеннями Ради оборони Харківської області Державним підприємством «Дороги Харківщини» на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення у Харківській області щодня виконувались роботи щодо забезпечення безаварійного проїзду гуманітарними та евакуаційними шляхами для населення, забезпечення потреб Збройних Сил України, у тому числі для виконання логістичних та лікувально-евакуаційних заходів.

Фактичні обсяги фінансування Програми у 2022 році у сумі 419 166,692 тис. грн.  профінансовано за такими напрямами:

- поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення профінансовано 282 911,846,000 тис. грн;

- поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення профінансовано 18 639,948 тис. грн;

- капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення профінансовано 102 479,319 тис. грн.

- будівництво, реконструкція та капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності - 15 135,579 тис. грн.

Відразу з визволенням територій Харківської області від російських військ ДП «Дороги Харківщини» виконано роботи щодо забезпечення транспортного сполучення визволених населених пунктів з центрами територіальних громад, районів, обласним центром, безаварійного проїзду гуманітарними, госпітальними та евакуаційними маршрутами.

Для відновлення проїзду автомобільними дорогами загального користування місцевого значення влаштовано 13 тимчасових проїздів на об’єктах де мостові споруди зруйновані.

В межах Програми територіальної оборони Харківської області на 2022 – 2023 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 16 лютого 2022 року № 365-VIII (зі змінами) з обласного бюджету було виділено 80 000 тис. грн. на виконання заходів з аварійних, відновних робіт та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення для забезпечення безаварійного проїзду гуманітарними, госпітальними та евакуаційними маршрутами  для населення та логістичними маршрутами ЗСУ.

Виконання зазначених заходів здійснювалось відповідно до рішення Ради оборони Харківської області (протокол № 14 від 17.11.2022 року) щодо ремонту дорожнього покриття на автомобільних дорогах О-210206 «Барвінкове - Гусарівка на Слов’янськ» та С212518 «/Т-21-04/ до селища Елітне».

За результатами проведеного ремонту відновлено 5,55 км ділянок автомобільних доріг, що забезпечило безаварійний проїзд автомобільними дорогами, дозволило вирішити значну частину логістичних питань для можливості життєзабезпечення населення та забезпечення потреб Збройних Сил України.

Роботи виконано у повному обсязі. Обсяг фінансування робіт склав 80 000,0 тис. грн., які використані у повному обсязі.

Усього, з урахуванням потреби Збройних Сил України щодо забезпечення переміщення військових частин та підрозділів Збройних Сил України, а також вирішення логістичних питань виконано ремонт дорожнього покриття на автомобільних дорогах загальною протяжністю відремонтованих ділянок 9,07 км.

Всі роботи виконувались з забезпеченням високої їх якості.

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» передбачено надання субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в сумі 889 806,000 тис. грн.

Крім того, на рахунку обласного бюджету обліковується нерозподілений залишок минулих років коштів Субвенції в сумі 225 263,521 тис. грн, що утворився за результатами виконання дорожніх ремонтних робіт станом на 01.01.2023 року. Слід зазначити, що ці кошти надійшли у останніх числах грудня 2022 року, що унеможливило їх ефективне використання у 2022 році.

Державним підприємством «Дороги Харківщини» спільно з головами районних адміністрацій, головами територіальних громад проводиться робота щодо забезпечення безпечного проїзду дорогами області, в першу чергу на деокупованих територіях. У поточному році 15 громад на умовах співфінансування виділяють кошти для відновлення аварійних ділянок автодоріг на загальну суму 106 140,0 тис. грн.

Усього на фінансування заходів Програми у 2023 році заплановано 1 221 209,521 тис. грн. , які розподілено: 

поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 298 904,079 тис. грн;

поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 545 000,000 тис. грн;

будівництво, реконструкція, капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – у сумі 377 305,442 тис. грн.

У 2023 році продовжено роботу щодо забезпечення транспортного сполучення з деокупованими громадами, проведення ремонту шляхів до населених пунктів, які прийняли велику кількість внутрішньо переміщених осіб, забезпечення сталої роботи гуманітарних коридорів та з метою оперативного забезпечення потреб Збройних Сил України.

Встановленими завданнями у 2023 році Програмою передбачено виконання робіт  з капітального ремонту 6 зруйнованих мостових споруд на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт 8 мостів та поточний ремонт  автомобільних доріг місцевого значення, на яких планується відновити  27 км дорожнього покриття.

Станом на 01.07.2023 року за результатами виконання Програми влаштовано 49 км вирівнюючого шару дорожнього покриття з асфальтобетонної суміші.

За перевіреною інформацією станом на цей час, внаслідок бойових дій на території Харківської області зруйновано 27 мостів, з яких: 25 мостів зруйновано повністю, 2 мости зруйновані частково. 

На сьогоднішній день, ДП «Дороги Харківщини» забезпечено проїзд на 20 зруйнованих мостових спорудах, на 5 мостових спорудах роботи з капітального ремонту у стадії виконання, 4 мостові споруди знаходяться на лінії бойових дій та окупованій території. Крім того, для реалізації у наступних роках ДП «Дороги Харківщини» тривають роботи з виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт 8 мостових споруд.

 

2. Мета та шляхи її досягнення 

Метою проєкту є підведення підсумків виконання заходів Програми у 2021-2022 роках та за І півріччя 2023 року з будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності, фінансування яких здійснювалось за рахунок коштів субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області.

 

 

3. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення

Проєкт рішення Харківської обласної ради підготовлено відповідно нормативно-правових актів:

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про державний бюджет України на 2021 рік»;

Закон України «Про державний бюджет України на 2022 рік»;

Закон України «Про державний бюджет України на 2023 рік»;

Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо механізму фінансування дорожньої галузі»;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі»;

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування»;

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

Рішення Харківської обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIIІ «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» (зі змінами).

Рішення Харківської обласної ради від 21 грудня 2021 року № 336-VIIІ «Про обласний бюджет Харківської області на 2022 рік» (зі змінами).

Рішення Харківської обласної ради від 24 грудня 2022 року № 472-VIIІ «Про обласний бюджет Харківської області на 2023 рік» (зі змінами).

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проєкту рішення не потребує матеріальних та інших витрат.

 

5. Позиція заінтересованих органів

Проєкт рішення не підлягає погодженню з іншими органами.

 

6. Регіональний аспект

Проєкт рішення стосується інтересів регіону в частині будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, будівництва, реконструкції і ремонту вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності.

 

7. Громадське обговорення

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

8. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових  та інших результатів, у разі реалізації рішення

Реалізація проєкту рішення дозволить посилити контроль за:

- належним утриманням та своєчасним ремонтом автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності на території  Харківської області, покращити їх технічний стан;

- безпекою і організацією руху на автомобільних дорогах;

- збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області

 

В.о. директора Департаменту

капітального будівництва

Харківської обласної військової

адміністрації                                                                              Євгенія ІВАНСЬКА

 

 

____" ________________ 2023 року