ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

 

05 жовтня 2023 року                                                                                        № 121

 

Про затвердження Інструкції з охорони праці у виконавчому апараті обласної ради та призначення відповідального за організацію роботи з охорони праці

 

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці», Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду  за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.1998 № 9 (у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 30.03.2017 № 526), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 червня 2017 року за № 779/266630647:

 

1. Затвердити Інструкцію з охорони праці у виконавчому апараті обласної ради (далі – Інструкція) (додається).

 

2. Призначити відповідальним за організацію роботи з охорони праці у виконавчому апараті обласної ради Максима КОЛІНЬКА, заступника керуючого справами, начальника управління з питань територіального і місцевого розвитку та міжнародних зав’язків виконавчого апарату обласної ради.

 

3. Відповідальному за організацію роботи з охорони праці у виконавчому апараті обласної ради Максиму КОЛІНЬКУ ознайомити працівників виконавчого апарату обласної ради з даним розпорядженням голови обласної ради та забезпечити постійне зберігання Інструкції (у паперовому форматі) у доступному для ознайомлення працівників місці.

 

4. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на керуючого справами виконавчого апарату обласної ради Малишеву О.В.

 

 

Голова обласної ради                                          Тетяна ЄГОРОВА-ЛУЦЕНКО


 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

Харківської обласної ради

05 жовтня 2023 року № 121

 

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

 у виконавчому апараті Харківської обласної ради

 

1. Загальні вимоги безпеки праці

1.1. Дана інструкція розроблена відповідно до чинних нормативних актів:

1.1.1.  Закону України «Про охорону праці».

1.1.2. Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 231/10511.

1.1.3. Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду  за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.1998 № 9 (у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 30.03.2017 № 526), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 червня 2017 року за № 779/266630647.

1.2. Працівники виконавчого апарату обласної ради (далі - працівники) зобов’язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що встановлюються  ст. 14 Закону України «Про охорону праці».

Інструктаж проводиться в строки, визначені Законом України «Про охорону праці».

 

2. Вимоги безпеки праці перед початком роботи

2.1. Перед початком роботи працівник зобов’язаний:

Оглянути своє робоче місце з метою виявлення небезпечних для життя та здоров’я факторів (перевірити шляхом зовнішнього огляду справність електрокабелів (шнурів), розеток, штепсельних вилок та вимикачів, правильність підключення устаткування до електромережі).

2.2. При виявленні порушень або несправностей поінформувати безпосереднього керівника. Вмикати живлення пошкоджених електроприладів категорично забороняється.

 

3. Вимоги безпеки праці під час роботи

3.1.    Працівник в процесі роботи зобов’язаний:

          3.1.1. Виконувати роботу згідно зі своїми посадовими інструкціями.

          3.1.2. Не залишати без нагляду своє робоче місце, коли офісне обладнання підключене до електромережі (комп’ютер, електроприлади тощо).         3.1.3. Негайно припинити роботу у разі виявлення будь-яких дефектів електроприладів, електричних розеток та вимикачів чи перебоїв з електроживленням.

          3.1.4. Забезпечувати інформування безпосереднього керівника про порушення або пошкодження, що виникли під час роботи.

 

4. Вимоги безпеки праці після закінчення роботи

4.1.    Працівник після закінчення роботи повинен:

          4.1.1. Провести огляд робочого приміщення.

          4.1.2. Переконатись у відсутності підключених приладів.

          4.1.3. Перевірити наявність ключів від приміщення.

          4.1.4. Зачинити відчинені вікна, кватирки та фрамуги у приміщеннях.

          4.1.5. Упевнитися, що приміщення звільнене працівниками виконавчого апарату обласної ради, відвідувачами.

          4.1.6. Замкнути приміщення, ключі від нього здати черговому по під’їзду (або переконатися у наявності запасних ключів у чергового).

 

5. Вимоги техніки безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При виявленні небезпечної ситуації (пожежа, землетрус, радіаційна безпека, загроза ракетного (артилерійського) удару, неполадки в електромережі тощо) чи іншої загрози для життя та здоров’я працівник має негайно припинити роботу, за можливості відключити електроприлади і повідомити безпосереднього керівника структурного підрозділу, заспокоїти оточуючих, оцінити важкість аварійної ситуації, евакуюватися в укриття.

5.2. Забороняється самостійно ліквідовувати та залучати до усунення аварійної ситуації з електрообладнанням осіб, які не мають відповідних дозволів на роботу в електромережі та з електрообладнанням; необхідно негайно виключити загальну подачу електричного струму до приміщення.

 

6. Вимоги техніки безпеки у разі виникнення пожежі

6.1. При виникненні пожежі (ознак горіння) відповідальний працівник зобов’язаний терміново зателефонувати за номером 101 і повідомити диспетчеру необхідну інформацію (адресу, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також своє прізвище).

6.2. Відповідальний працівник має забезпечити вжиття заходів щодо евакуації людей та збереження матеріальних цінностей. Гасіння пожежі проводити наявними засобами пожежогасіння (вогнегасниками).

6.3. Працівники мають негайно залишити приміщення. За можливості, допомогти в евакуації та рятуванні колег та підлеглих.

6.4. При відсутності загрози життю та здоров’ю працівників, вжити заходів щодо збереження матеріальних цінностей та гасіння пожежі наявними в приміщенні обласної ради засобами пожежогасіння.

7. Вимоги техніки безпеки під час сигналу «Повітряна тривога»

7.1. Якщо працівники чи відвідувачі отримали сигнал оповіщення (сирени), перебуваючи в приміщенні обласної ради:

7.1.1. Безпосередній керівник повинен оперативно словесно попередити працівників, депутатів та усіх присутніх у цей час у приміщенні обласної ради про загрозу (або виникнення) надзвичайної ситуації та дати команду припинити виконання службових обов’язків і негайно пройти в укриття.

7.1.2. Працівники мають негайно евакуюватися до укриття, яке знаходиться у підвальному приміщенні третього під’їзду будинку ВЕП «Держпром». Пройти до укриття необхідно швидко, без паніки за покажчиками напрямку руху.

7.1.3. Під час евакуації в укриття працівників мають супроводжувати безпосередні керівники.

7.1.4. Безпосередні керівники після евакуації перевіряють приміщення обласної ради на наявність працівників, які не покинули робочі місця і перебувають за межами укриття.

7.1.5. Усередині укриття працівники повинні зайняти місця або рівномірно розміститися, не створюючи натовпу.

7.2. Виходити з укриття працівникам можна після отримання сигналу «Відбій повітряної тривоги».

 

8. Вимоги техніки безпеки при виявленні вибухонебезпечних та невідомих предметів

8.1. При виявленні працівником у приміщенні обласної ради вибухонебезпечного або невідомого предмету забороняється підходити до нього. Необхідно негайно призупинити будь-які роботи поблизу нього.

8.2   Категорично забороняється брати їх до рук, наносити по них удари, намагатися розібрати, переносити або перекочувати з місця на місце.

8.3. Забороняється біля вибухонебезпечних та невідомих предметів користуватися мобільним телефоном.

8.4. Необхідно відійти на безпечну відстань та негайно сповістити безпосереднього керівника про потенційну небезпеку, не допускати працівників на небезпечну територію.

8.5.  Потрібно дочекатися прибуття фахівців, показати місце небезпечної знахідки та повідомити час її виявлення.

 

9. Дії при наданні першої (долікарської) медичної допомоги

Про кожен нещасний випадок працівник, який його виявив, повинен негайно повідомити безпосереднього керівника, невідкладно викликати швидку медичну допомогу, вжити заходів щодо надання необхідної першої (долікарської) медичної допомоги.

Надання першої медичної допомоги потрібно почати з оцінки загального

стану потерпілого й на підставі цього дійти висновку про характер пошкодження.

9.1. У разі різкого порушення або відсутності дихання, зупинки серця негайно почати робити штучне дихання та зовнішній масаж серця.

9.2. Дії при ураженні електричним струмом:

               - негайно убезпечити потерпілого від дії електричного струму, відключивши електрообладнання від джерела живлення, а при неможливості відключення – відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал;

               - за відсутності в потерпілого дихання й пульсу зробити йому штучне дихання та непрямий (зовнішній) масаж серця, звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. У такому разі оживлення необхідно починати негайно.

9.3 Дії при пораненні:

  - для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет, накласти на рану стерильний перев’язувальний матеріал і зав’язати її бинтом;

            - якщо індивідуального пакету немає, то для перев’язки необхідно використати чисту носову хустинку, бавовняну тканину тощо. На те місце тканини, що знаходиться безпосередньо на рані, бажано нанести декілька крапель спиртового розчину йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти тканину на рану.

9.4 Дії при переломах, вивихах, ударах, розтягненнях зв’язок:

               - при переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку знерухомити шиною, фанерою, палицею, щільним картоном або іншим подібним матеріалом;

               - при можливому переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або рота) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом, снігом чи холодною водою);

               - при підозрі на перелом хребта необхідно потерпілого покласти на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям униз, слідкуючи, щоб тулуб не перегинався, з метою уникнення ушкодження спинного мозку.

9.5 Дії під час виявлення кровотечі:

               - для того щоб зупинити кровотечу, необхідно підняти поранену кінцівку догори, рану, з якої тече кров, закрити перев’язувальним матеріалом (із пакета), тампон (або складений у декілька шарів стерильний бинт) накладають на рану, притискають його зверху, не торкаючись самої рани, тримають протягом 4-5 хв.; якщо кровотеча зупинилася, то, не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього кладуть ще один тампон з іншого пакету й забинтовують поранене місце (з помірним натиском);

               - при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов’язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, що живлять поранену область, за допомогою згинання кінцівок у суглобах, джгутом або закруткою, турнікетом.

         10.Завершальні положення  інструкції.

         10.1 Інструкція набирає чинності з дня її затвердження.

         10.2 Перегляд Інструкції повинен здійснюватися не рідше одного разу на 5 років

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                  Оксана МАЛИШЕВА