ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про передачу земельної ділянки в постійне користування»

 

 

17 січня 2024 року до Харківської обласної ради надійшов лист КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КОЧЕТОЦЬКА САНАТОРНА ШКОЛА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ  (далі – Санаторна школа) від 17.01.2024 № 02-06/21 (вх. обласної ради № 362/01-37) з проханням надати Санаторній школі право постійного користування земельною ділянкою, яка знаходиться за адресою вулиця Радужна, 41, смт Кочеток Чугуївського району Харківської області 63513. Земельна ділянка має кадастровий номер 6325455600:00:004:0224, площу 4,0796 га та цільове призначення: для будівництва та обслуговування будівель закладу освіти. Згідно з доданими до звернення Свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 11.10.2013 № 10743540 та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 11.10.2013 № 10743787 власником зазначеної земельної ділянки є Харківська обласна рада.

Згідно з пунктами 1.1., 1.8., 1.9. Статуту КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КОЧЕТОЦЬКА САНАТОРНА ШКОЛА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, затвердженого розпорядженням голови Харківської обласної ради від 05.08.2019 № 175 (далі - Статут) Санаторна школа є закладом загальної середньої освіти для дітей з хронічними неспецифічними захворюваннями органів дихання. Санаторна школа може від свого імені набувати майнових прав, користуватися землею та нести відповідальність за дотримання вимог та норм з її охорони.

Відповідно до статті 80 Закону України «Про освіту» до майна закладів освіти належать, зокрема, земельні ділянки та майнові права.

За приписами статті 92 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) заклади освіти незалежно від форми власності набувають право постійного користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності.

Статтею 122 ЗКУ передбачено, що обласні ради передають земельні ділянки у власність або у користування з відповідних земель спільної власності територіальних громад для всіх потреб.

Надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі, право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складення документації із землеустрою. Право постійного користування земельною ділянкою виникає з моменту державної реєстрації цього права (ст.ст. 123, 125 ЗКУ).

Згідно з пунктом 21 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються відповідно до закону питання регулювання земельних відносин.

Ураховуючи наведене вище, на підставі звернення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КОЧЕТОЦЬКА САНАТОРНА ШКОЛА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, керуючись приписами Земельного кодексу України, Законів України «Про освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», а також положеннями Статуту Санаторної школи, управлінням правового забезпечення діяльності ради виконавчого апарату обласної ради розроблено проєкт рішення обласної ради «Про передачу земельної ділянки в постійне користування».

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                Оксана МАЛИШЕВА