з   в   і   т

про роботу постійної комісії обласної ради
з питань  регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою

за період з січня 2009 року по січень 2010 року

 

 

У складі постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою  п’ять депутатів, які оперативно та кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем згідно із профілем діяльності.

Відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР), "Про статус депутатів місцевих рад" (93-4) та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради  від 03 червня 2006 року № 14-V (р14-5), постійна комісія будує свою роботу на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення і вирішення питань. Вся діяльність організована відповідно до перспективних та поточних планів роботи постійної комісії й  обласної ради та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

 

Однією з найважливіших організаційних форм роботи комісії є засідання, на яких розглядаються конкретні проблеми.

 

За звітний період було проведено 16 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 139 питань, із них 33 – профільні. Депутатами постійної комісії безпосередньо підготовлено 28 проектів рішень обласної ради, серед них: "Про внесення змін до Регламенту обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради  від 03 червня 2006 року № 12-V" (р12-5) (із змінами); "Про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області на 2006-2010 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 31 січня 2006 року № 14-IV"; "Про відзначення Дня Харківської області"; "Про затвердження списку народних засідателів Апеляційного суду Харківської області".

Постійна комісія тісно співпрацювала з іншими постійними комісіями Харківської обласної ради. Так, депутати постійної комісії взяли активну участь у підготовці звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України щодо захисту конституційних прав місцевого самоврядування в Україні, яке було підтримане депутатами обласної ради та схвалене на пленарному засіданні (рішення від 29.01.09 р. № 1070-V).

Окрім цього, розглянуто 10 питань стосовно адміністративно-територіального устрою та 3 питання щодо депутатської етики.

За участі депутатів постійної комісії у звітному періоді було підготовлено 9 проектів рішень обласної ради щодо внесення змін до адміністративно-територіального устрою області. Відповідно до прийнятих рішень, змінено статус 10 населених пунктів з "селище" на "село": Ягідне, Лісна Стінка, Грушівка, Орлянське Куп’янського району; Водяне, Звідки, Красна Поляна, Реп’яхівка Зміївського району; Ватутіне, Комінтерн Нововодолазького району.

У даний час на розгляді в постійній комісії знаходяться матеріали щодо зміни статусу з "селище" на "село" ще 11 населених пунктів.

Також, відповідно до прийнятих рішень обласної ради, підготовлених за участі постійної комісії, змінено межі 2 населених пунктів: села Революційне Революційної сільської ради Вовчанського району та міста Барвінкове Харківської області. Також в даний час на розгляді в постійній комісії знаходяться матеріали щодо встановлення і зміни меж ще 2 населених пунктів.

Комісія постійно бере активну участь у обговоренні проектів обласних програм, обласного бюджету, програми економічного і соціального розвитку Харківської області.

Постійна комісія уважно стежить за роботою Верховної Ради України, за змінами у законодавстві України щодо місцевого самоврядування, та приділяє велику увагу питанням його розвитку та налагодження взаємодії місцевих рад всіх рівнів.

Діяльність депутатського корпусу обласної ради V скликання також є важливим об’єктом уваги постійної комісії.

Члени постійної комісії активно працюють у закріплених районах.

За результатами звітів депутатів обласної ради у закріплених районах і містах області робота депутатів – членів постійної комісії – в цілому схвалена, виборці висловили свої пропозиції на подальший період, надали депутатам нові доручення.

На засіданнях постійної комісії, за необхідності, розглядаються питання дотримання депутатами обласної ради депутатської етики.

Постійною комісією систематично проводиться робота із зверненнями громадян, створюються необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення.

Аналіз звернень свідчить, що найактуальнішими питаннями є питання соціальної сфери та ті, що стосуються комунального та дорожнього господарства. Переважна більшість питань, що підняті  у зверненнях, які надійшли до депутатів від мешканців області, належать до компетенції міських та районних органів влади.

У звітному періоді постійна комісія працювала активно та результативно.

 

Голова постійної комісії                                              С. Бервено