ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від ____________ № ____

(_____ сесія______ скликання)

 

ПОРЯДОК

використання коштів обласного бюджету на виплату одноразової адресної грошової допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України

 

1. Виплата одноразової адресної грошової допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, зазначена у підпункті 2.3.1 пункту 2.3 підрозділу 2. «Надання додаткових гарантій у сфері соціального захисту захисникам і захисницям України» розділу 8. «Завдання та заходи комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки» комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024–2028 роки (зі змінами).

 

2. Порядок використання коштів обласного бюджету на виплату одноразової адресної грошової допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (далі – Порядок) визначає механізм виплати одноразової адресної грошової допомоги (далі – одноразова допомога) мешканцям Харківської області з числа осіб, визначених  у частині першій статті 2 Закону України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей».

 

3. Одноразова допомога надається у межах асигнувань, передбачених в обласному бюджеті на виконання комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки (зі змінами).

 

4. Питання щодо надання одноразової допомоги розглядається Управлінням у справах ветеранів Харківської обласної державної (військової) адміністрації за дорученням голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

5. Підставою для розгляду питання щодо надання одноразової допомоги є особиста заява громадянина на ім’я голови (начальника) Харківської обласної державної (військової) адміністрації або голови Харківської обласної ради та засвідчені в установленому чинним законодавством порядку таких документів:

копії паспорта громадянина України (усіх заповнених сторінок) заявника (при наданні копії ID-паспорта: копії лицьового та зворотного боку та витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання заявника);

копії довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника або, якщо особа через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний контролюючий орган, копії сторінки паспорта, де є відмітка про наявність у неї права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. У разі, якщо заявник має ID-паспорт, довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків не надається;

виписки з Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

довідки про відкриття поточного рахунку в Уповноваженому банку (Уповноваженими банками є банки, які відповідають вимогам, встановленим Порядком відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1231 (зі змінами), (далі – Уповноважений банк).

 

6. Заява та визначені у п. 5 Порядку документи подаються в паперовій чи, за технічної можливості, в електронній формі на офіційні електронні адреси Харківської обласної державної (військової) адміністрації або Харківської обласної ради.

 

7. Управління у справах ветеранів Харківської обласної державної (військової) адміністрації забезпечує:

формування списків та особових справ отримувачів одноразової допомоги на підставі поданих заяв та засвідчених в установленому чинним законодавством порядку копій документів, визначених у п. 5 Порядку;

передачу сформованих списків та особових справ отримувачів одноразової допомоги до Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

8. Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації забезпечує фінансування Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат для виплати одноразової допомоги, визначеної цим Порядком.

 

9. Обласний центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат:

забезпечує оформлення виплатних документів;

здійснює виплату одноразової допомоги на підставі списків, сформованих Управлінням у справах ветеранів Харківської обласної державної (військової) адміністрації, наданих через Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації, за рахунок коштів обласного бюджету виходячи з можливостей обласного бюджету в розмірі        50 000 грн відповідно до Кошторису витрат на виконання комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024–2028 роки (зі змінами), затвердженого на відповідний рік, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок заявника в Уповноваженому банку.

 

10. Складання та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

11. Інформування профільних постійних комісій обласної ради з питань соціальної політики, співпраці з інститутами громадянського суспільства соціального спрямування та у справах учасників АТО/ООС та з питань бюджету про використання відповідних коштів обласного бюджету на виплату одноразової адресної грошової допомоги здійснюється щоквартально.

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                      Оксана МАЛИШЕВА