Звіт

постійної комісії обласної ради
з питань паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження
та житлово-комунального господарства

про роботу за період з січня 2009 року по грудень 2009 року

 

Постійна комісія з питань паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження та житлово-комунального господарства створена рішенням обласної ради І сесії V скликання від 28 квітня 2006 року.

У складі постійної комісії одинадцять депутатів: Мураєв Євген Володимирович – голова постійної комісії, Горностаєв Геннадій Петрович, Пономарьов Анатолій Петрович, Лисенко Сергій Володимирович – заступники голови постійної комісії; Фесенко Юрій Леонідович – секретар постійної комісії, а також Водовозов Наум Петрович, Вороновський Геннадій Кирилович, Каратуманов Олег Юрійович, Красовський Віктор Леонідович, Сенчук Володимир Миколайович, Шаповалов Олег Володимирович – члени комісії.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до плану роботи обласної ради, поточних і перспективних планів роботи комісії. Основними принципами діяльності комісії є: законність, гласність, рівноправність, вільне колективне обговорення питань та прийняття рішень.

З моменту набуття  повноважень депутати працюють у трьох напрямках:

-               як депутат, який знає турботи і сподівання свого електорату та одержав від них пропозиції і доручення;

-               як член постійної комісії, який узагальнює доручення, звернення і листи всіх виборців, і працює по них у профільному напрямі;

-               як депутат обласної ради, який бере участь у процесі вироблення та прийняття рішень на сесіях обласної ради.

Успішне виконання членами постійної комісії покладених на них завдань залежить від багатьох факторів. Це і ефективна організація труда, і правильне  планування роботи, і своєчасний системний контроль за станом виконання рішень після їх ухвалення на засіданнях постійної комісії та сесіях обласної ради.

Постійна комісія, відповідно до Положення про постійні комісії, здійснювала попередній розгляд:

-               питання паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження, житлово-комунального господарства, бере участь у розробці проектів рішень обласної ради з цих питань;

-               проекти програм комплексного розвитку паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження, житлово-комунального господарства області;

-               матеріали щодо діяльності підприємств та установ житлово-комунального господарства, розташованих на території області, готує висновки і рекомендації щодо поліпшення їх роботи;

-               цільові програми забезпечення населення житлово-комунальними послугами;

-               звіти про хід виконання програм у галузі паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження, житлово-комунального господарства.

Окрім цього, постійна комісія здійснювала:

-               аналіз діяльності підприємств різних галузей і форм власності, розташованих на території області, з питань споживання паливно-енергетичних ресурсів, у разі необхідності ініціює їх перевірки;

-               контроль за виконанням рішень обласної ради відповідно до повноважень постійної комісії.

Протягом 2009 року постійною комісією було підготовлено та проведено: 14 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 194 питання, з них  рекомендовано винести на розгляд сесій обласної ради 150 питань.

Депутатами комісії вироблено ефективний алгоритм роботи щодо супроводу діяльності паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження, житлово-комунального господарства регіону.

Члени постійної комісії постійно беруть активну участь в обговоренні проектів обласного бюджету, програм економічного і соціального розвитку Харківської області, а також надають конструктивні пропозиції щодо внесення змін до прийнятих рішень протягом року.

З метою своєчасного попередження проблемних питань та визначення найкращих шляхів вирішення кризових ситуацій постійна комісія тісно співпрацює з галузевими управліннями як на рівні інформування про стан справ у галузях житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу так і під час участі в дискусіях, конференціях, семінарах, круглих столах, виїзних нарадах. Дані форми роботи сприяють встановленню дієвого двостороннього зворотного зав’язку зі структурними підрозділами органів виконавчої влади та оперативному результативному втручанню у процес  надання  якісних послуг населенню області.

Для дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках повноважень депутати постійної комісії періодично розглядали дані питання на засіданнях комісії з запрошенням начальників управління паливно-енергетичного комплексу, Головного управління житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури та Головного управління економіки облдержадміністрації. Зокрема розглянуто низку питань, а саме:

-                     про стан використання субвенцій з державного бюджету у 2009 році місцевим бюджетам на заходи з оснащення інженерних вводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії, ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень;

-                     про стан використання субвенцій з державного бюджету у 2009 році на заходи з енергозбереження, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів;

-                     про підсумки опалювального сезону 2008-2009 р.р. та про заходи щодо підготовки господарського комплексу та об'єктів соціальної сфери до опалювального сезону 2009-2010 р.р.;

-                     про підсумки виконання заходів щодо підготовки господарського комплексу та об'єктів соціальної сфери до опалювального
сезону 2009-2010 р.р.;

-                     про надання підприємствам будіндустрії гірничих відводів для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення;

-                     про хід виконання програми "Питна вода Харківської області" на 2006-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 28.03.2006 року.

З метою забезпечення ефективного використання надр регіону, прийняття доцільних та узгоджених рішень депутати постійної комісії ретельно розглядали питання щодо погодження клопотань по використанню надр на території Харківської області з обов’язковим залученням до обговорення представників підприємств, які зверталися до обласної ради з відповідними клопотаннями, зокрема при погодженні матеріалів для отримання спеціальних дозволів на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку прісних підземних вод з свердловин, що знаходяться на території Харківської області.

Члени постійної комісії стурбовані ситуацією, що склалася у зв’язку з прийняттям розпорядження КМУ № 894-р від 29.07.09 "Про вилучення пакетів акцій зі статутного капіталу НАК "Енергетична компанія України", яке у тому числі передбачає вилучення пакету акцій АК «Харківобленерго» на загальну суму майже 38,5 млн. грн. та передачу їх Фонду державного майна України для подальшого продажу. Так, на засіданні постійної комісії 14 грудня 2009 року за участю представників АК "Харківобленерго" та голови профспілкового комітету АК "Харківобленерго" було розглянуто це питання і депутати ініціювали та підготували звернення депутатів Харківської обласної ради до Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, Кабінету Міністрів України щодо недоцільності вилучення пакету акцій АК "Харківобленерго" із статутного капіталу НАК "Енергетична компанія України" (далі Компанія), яке було схвалено депутатським корпусом на LI сесії обласної ради та направлено до найвищих органів різних гілок влади. Слід зазначити, що у відповіді, яка надійшла з Міністерства палива та енергетики України від 18 січня 2010 року, проінформовано про припинення Компанією  передачі Фонду державного майна України пакету акцій "АК "Харківобленерго".

Члени постійної комісії регулярно здійснювали прийоми виборців у закріплених районах, вирішували або сприяли вирішенню проблемних питань.

За звітний період постійна комісія розглянула близько 258 звернень громадян, які мешкають у місті Харкові та області, з питань забезпечення якості житлово-комунальних послуг, газифікації, енергозбереження та інших. Усі проблемні питання вирішувались в установлені законодавством терміни, стосовно деяких були направлені запити до профільних управлінь облдержадміністрації, обласних служб та профільного Департаменту Харківської міської ради, з наступним інформуванням заявників.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно. Депутати постійної комісії  поважають думку один одного та колег, що дає можливість швидко і без перешкод вирішувати проблемні питання та приймати необхідні рішення.

 

 

Голова постійної комісії                                                            Є.  Мураєв