Додаток

до рішення обласної ради 

від «___» ______2024 року № ____

(_____сесія_____ скликання)

 

 

 

                                                       ПОРЯДОК

проведення обласного конкурсу

«Харківщина – за здорове харчування!»

 

І. Загальні положення

 

1. Цей Порядок визначає механізм та умови  проведення обласного конкурсу «Харківщина – за здорове харчування!» (далі – Конкурс).

 

2. Метою Конкурсу є формування у дітей уявлення про правильне харчування як складової частини здорового способу життя, виховання культури харчування, культури поведінки під час прийому їжі.

 

3Основними завданнями Конкурсу є:

привернення уваги дітей до питань здорового харчування;

розширення знання дітей про правильне харчування, орієнтація на здоровий спосіб життя;

формування навичок правильного харчування;

розвиток творчої активності дітей;

прищеплення навичок дослідницької діяльності у галузі харчування.

 

4. Місце та час проведення Конкурсу визначаюся окремим наказом директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

ІІ. Умови участі та порядок проведення Конкурсу

 

1. У Конкурсі можуть брати участь по три команди від закладів загальної середньої освіти територіальних громад Харківської області (команда 1–4 класів, команда 5–8 класів, команда 9–11 класів)

До складу кожної команди входять 5 учнів та 1 керівник команди – педагогічний працівник закладу освіти.

Керівник команди організовує її роботу, разом із учасниками Конкурсу обирає назву команди, готує презентацію команди.

 

2. Конкурс проводиться в три тури:

1) перший – презентація  команди;

2) другий – теоретичний, завдання другого туру:

для команд 1–4 класів – перегляд мультфільму про правильне харчування; для команд 5–8 класів – прослуховування лекції про здорове харчування; для команд  9–11 класів – перегляд презентації про корисні страви;

3) третій – практичний:

команди 1–4 класів за результатами перегляду мультфільму про правильне харчування готують малюнок корисної їжі; команди 5–8 класів за результатами прослуховування лекції про здорове харчування відповідають на питання вікторини про здорову їжу; команди 9–11 класів готують корисну кулінарну страву.

 

3. Конкурс проводиться за віковими категоріями:

1–4 класи;

5–8 класи;

9–11 класи.

 

4. Конкурс оголошується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації, яким визначаються умови його проведення.

 

5. Для участі у Конкурсі заклад загальної середньої освіти подає до організаційного комітету такі документи:

заявку в довільній формі;

відомості про склад кожної команди, які беруть участь у Конкурсі.

 

6. Усі учасники Конкурсу повинні мати: ідентифікатор особи (бейдж); ручку, олівці; фартух; головний убір; рукавички; змінне взуття; кухонний рушничок.

 

ІІІ. Прядок утворення та роботи організаційного комітету та журі

 

1. З метою організації підготовки та проведення  Конкурсу створюється організаційний комітет.

Організаційний комітет формується з числа працівників Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації,  місцевих органів управління у сфері освіти сільських, селищних, міських рад територіальних громад, закладів загальної середньої освіти Харківської області (за згодою).

 

2. Склад організаційного комітету затверджується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

3. Організаційний комітет:

здійснює організаційне забезпечення проведення  Конкурсу;

приймає документи на участь у Конкурсі, зазначені у пункті 6 розділу IІ  цього Порядку;

забезпечує підготовку до урочистої церемонії нагородження переможців Конкурсу.

 

4. Для здійснення оцінювання учасників Конкурсу, підбиття підсумків і прийняття рішення про визначення та нагородження переможців утворюється журі.

До складу журі  Конкурсу входять голова та члени журі.  Кількість членів журі не може бути меншою ніж п’ять осіб. До складу журі включаються  представники місцевих органів управління у сфері освіти сільських, селищних, міських рад територіальних громад, закладів загальної середньої освіти Харківської області (за згодою).

 

5. Персональний склад журі затверджується наказом директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації.

 

6. Журі Конкурсу очолює голова, який організовує роботу членів журі, проводить засідання журі, бере участь у визначенні переможців і призерів Конкурсу, затверджує список переможців і призерів Конкурсу.

 

7. Робота журі проводиться у формі засідань. Засідання журі є правоможним, якщо у його роботі бере участь не менше половини його персонального складу.

 

8. Рішення журі приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів журі шляхом відкритого голосування та оформлюється протоколом.

 

9. До складу Оргкомітету та журі Конкурсу не може входити одночасно одна й та сама особа.

 

10. Журі здійснює свою діяльність на принципах законності, незалежності, неупередженості, доброчесності, толерантності, професіоналізму, колегіальності, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих ним рішень.

 

11. Члени журі при голосуванні або обговоренні учасників Конкурсу не можуть мати реального чи потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

ІV. Визначення та нагородження переможців

 

1. Оцінювання учасників Конкурсу здійснюється за такими критеріями:

відповідність тематиці Конкурсу;

креативність;

художнє оформлення.

 

2. Презентація команди оцінюється максимальною кількістю балів – 10 балів.

Теоретичний тур оцінюється максимальною кількістю балів – 10 балів.

Практичний тур  оцінюється максимальною кількістю балів – 30 балів.

Максимальна сума балів, яку може отримати команда в трьох турах, складає 50 балів.

 

3. Визначення переможців і призерів Конкурсу здійснюється шляхом підрахунку балів, які набрала кожна команда під час проведення Конкурсу.

           

4. Переможцем Конкурсу є команда, яка набрала найбільшу суму балів.

Призерами Конкурсу є команди, які за кількістю набраних балів посіли друге та третє місця.

 

5. Переможці і призери Конкурсу визначаються в кожній віковій категорії.

 

6. Переможці та призери Конкурсу нагороджуються дипломами І, ІІ, ІІІ ступенів відповідно до зайнятих місць та подарунками. Інші учасники  Конкурсу нагороджуються дипломами учасників Конкурсу.

 

7. Інформація про переможців та призерів Конкурсу оприлюднюється на вебсайтах Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації, закладів загальної середньої освіти територіальних громад Харківської області.

 

V. Фінансове забезпечення Конкурсу

 

Витрати на організацію та проведення Конкурсу, нагородження переможців здійснюється за рахунок коштів бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад, та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

 

 

 

Керуючий справами виконавчого

апарату обласної ради                                                    Оксана МАЛИШЕВА