ІНФОРМАЦІЯ

про виконання заходів обласної цільової

Програми сприяння розвитку громадянського суспільства

на 2021 – 2026 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 10 червня 2021 року № 140-VIII (зі змінами),

за 2023 рік

 

1.  Назва обласної (цільової) програми

Обласна цільова Програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 10 червня 2021 року № 140-VIII (зі змінами).

 

2.  Замовник та відповідальний виконавець програми

Харківська обласна державна (військова) адміністрація

 

3.  Найважливіші завдання, виконані у звітному періоді

забезпечення поінформованості суспільства про діяльність організацій громадянського суспільства;

створення сприятливих умов для діяльності та інституційного розвитку організацій громадянського суспільства, стимулювання їхньої участі в соціально-економічному розвитку регіону;

підвищення ефективності взаємодії органів публічного врядування та інститутів громадянського суспільства, посилення міжсекторальної співпрації між структурами управління, бізнесу, освіти і культури з неурядовими організаціями та волонтерськими ініціативами;

забезпечення системної участі громадськості у формуванні та реалізації регіональної політики, вирішенні питань місцевого значення;

досягнення згуртованості навколо пріоритетних цілей розвитку регіону, активне залучення організацій громадянського суспільства;

проведення навчань та консультацій з конкретних питань реалізації Програми для працівників органів місцевого самоврядування, працівників сфери надання публічних послуг, громадських організацій, бізнесу тощо;

у разі потреби – проведення роботи з коригування стратегії та цільових індикаторів її реалізації.

 

4.  Заплановані обсяги та джерела фінансування програми у звітному періоді

Заплановані обсяги фінансування у 2023 році – 6 630 тис. гривень, джерела фінансування – обласний бюджет.

 

5.  Зазначаються фактичні обсяги та джерела фінансування програми у звітному періоді:

за рахунок коштів обласного бюджету 984 560 гривень (КПКВ 0217370) (у тому числі: інші напрями використання коштів обласного бюджету 984 560 гривень).

 

6.  Зазначаються касові видатки програми у звітному періоді, з додатковою інформацією щодо напрямків спрямування коштів у розрізі КЕКВ:

за рахунок коштів обласного бюджету 984 560 гривень (КПКВ 0217370, КЕКВ 2282) (у тому числі: інші напрями використання коштів обласного бюджету 984 560 гривень).

 

7.  Основні завдання виконання програми за поточний рік

Основними завданнями реалізації Програми у 2023 році були:

забезпечення поінформованості суспільства про діяльність організацій громадянського суспільства;

створення сприятливих умов для діяльності та інституційного розвитку організацій громадянського суспільства, стимулювання їхньої участі в соціально-економічному розвитку регіону;

підвищення ефективності взаємодії органів публічного врядування та інститутів громадянського суспільства, посилення міжсекторальної співпрації між структурами управління, бізнесу, освіти і культури з неурядовими організаціями та волонтерськими ініціативами;

забезпечення системної участі громадськості у формуванні та реалізації регіональної політики, вирішенні питань місцевого значення;

досягнення згуртованості навколо пріоритетних цілей розвитку регіону, активне залучення організацій громадянського суспільства.

Виконання Програми передбачає проведення заходів, спрямованих на залучення ІГС та громадськості до процесів формування та реалізації державної і регіональної політики, зокрема шляхом впровадження постійно діючої інформаційно-просвітницької кампанії; вироблення прозорих механізмів підтримки місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування суспільно-корисної діяльності ІГС через впровадження механізму соціального замовлення; стимулювання громадської активності населення Харківщини через впровадження форм заохочення ініціатив ІГС тощо.

1. Аналітичне забезпечення сприяння розвитку громадянського суспільства

З метою аналізу деструктивного впливу російських інформаційно-психологічних операцій на формування громадської думки серед населення Харкова щодо реального перебігу бойових дій на фронті, повоєнного відновлення та вступу України до ЄС, дискредитації української влади та міжнародних союзників, Збройних Сил України та силових структур, оцінки громадської політичної освіченості, якості процесів і результатів діяльності державних органів, рівнів фінансового та безпекового становища населення Харкова, визначення джерел інформації та рівнів довіри до них, окреслення головних проблем, які турбують та з якими безпосередньо стикалися жителі міста було проведено дослідження «Аналіз деструктивного впливу російських інформаційно-психологічних операцій на формування громадської думки серед населення міста Харкова».

Було опитано 801 респондента, методом face-to-face за допомогою планшетів CAPI.

Серед висновків необхідно зазначити наступні.

Попри спроби застосування росією інформаційно-психологічних операцій на території України та зокрема міста Харкова, рівень довіри й підтримки військово-політичного керівництва держави похитнути не вдалося. Він залишається на досить високому рівні. Серед національних лідерів найбільшою підтримкою користуються Валерій Залужний та Володимир Зеленський.

Оцінюючи імовірний конфлікт між Президентом та Головнокомандувачем ЗСУ, наративи про який активно поширювала російська пропаганда, варто зазначити, що думка населення розділилася майже порівну: трохи більше половини опитаних піддалися впливу ІПСО та заявили про наявність певних незлагоджених стосунків, а інша частина опитаних оцінюють стосунки як високо злагоджені.

Так само найбільшою довірою серед місцевих політиків в Харкові користуються офіційні представники місцевої та регіональної української влади Ігор Терехов та Олег Синєгубов.

При цьому більшість харків’ян вважають, що ситуація в місті рухається в правильному напрямку. Однак щодо оцінки розвитку ситуації в країні загалом думки мешканців Харкова розділились порівну: одна частина вважає, що ситуація розвивається в правильному напрямку, інша – що в неправильному.

Водночас варто відмітити, що загалом жителі міста Харкова недовірливо та ворожо ставляться та сприймають політиків в Україні, яких можна зарахувати до умовного проросійського крила та які систематично ретранслюють російські наративи. Їхнім заявам не довіряють в межах 60-80% опитаних.

Незважаючи на значну територіальну наближеність Харкова до російської федерації, основним джерело інформації для жителів міста залишаються українські місцеві ресурси в Telegram, місцеві інтернет-сайти та телебачення, зокрема національна суспільна медіакомпанія України в регіоні «Суспільне Харків».

Попри спроби ворога посіяти недовіру до міжнародних партнерів, харківʼяни не піддаються російській пропаганді та продовжують вбачати значну підтримку України серед США, Німеччини, Великобританії та Польщі.

Підсумовуючи результати дослідження, можна стверджувати, що населення міста Харків, незважаючи на те, що має певні песимістичні настрої щодо завершення війни, загалом не піддається значному впливу російської пропаганди та ворожих ІПСО, довіряє національним лідерам і користується здебільшого українськими джерелами інформації.

 

2. Забезпечення поінформованості суспільства про діяльність організацій громадянського суспільства

На вебсайті Харківської обласної військової адміністрації, офіційних сторінках обласної військової адміністрації в YouTube, соціальних мережах Facebook та Instagram, офіційних каналах в соціальних месенджерах Telegram та WhatsApp постійно висвітлюється діяльність громадських та волонтерських організацій Харківської області.

Протягом звітного періоду Харківською обласною військовою адміністрацією здійснювався організаційний та інформаційний супровід проєктів, що реалізовувалися громадськими організаціями за участі учнівської, студентської молоді та педагогічних працівників закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти, а саме:

проєкт «Допоможемо! Підтримаємо! Переможемо!» (ГО «Чистий Аркуш»);

проєкт «Жінки, мир, безпека: місцеві потреби – місцеві рішення» (ГО «Центр гендерної культури», МБФ «Український жіночий фонд»);

проєкт «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки  постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з  війною» (ГО «Ла Страда - Україна»,  МБФ «Український жіночий фонд», ГО «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем»);

проєкт «Запобігання гендерно зумовленому насильству, торгівлі людьми та порушенню прав дитини» (ГО «Ла Страда - Україна»).

У бібліотеках закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти створено постійно діючі виставки літератури з питань правової освіти, розвитку громадянського суспільства.

Навчання учнів громадянської освіти спрямоване на реалізацію загальної мети середньої освіти, що полягає у розвитку та соціалізації особистості, формуванні її національної самосвідомості, громадянської позиції, загальної культури, світоглядних орієнтирів, критичного мислення, творчих здібностей, дослідницьких та аналітичних умінь, навичок життєзабезпечення та професійних якостей.

У початковій школі запроваджено інтегрований курс «Я досліджую світ», тематичну основу якого складають змістові лінії природничої, громадянської, історичної, соціальної та освітньої галузей, визначених Державним стандартом початкової освіти.

Концепція наскрізної лінії «Громадянська відповідальність» є стрижнем навчальної програми «Правознавство».

Відповідно до Типової базисної структури предмет «Громадянська освіта» вивчається в закладах професійної (професійно-технічної) освіти в обсязі 70 годин для здобувачів освіти, що навчаються на базі базової загальної середньої освіти.

Серед заходів, спрямованих на формування громадянської позиції, популяризації волонтерського руху у провідних закладах вищої освіти проводиться відповідна робота. Серед таких заходів можна відзначити:

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна:

7 представників ХНУ взяли участь у 3-денному навчанні – інтенсивному курсі «Теорія та практика підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та  демобілізованих осіб» в межах експериментального проєкту Міністерства ветеранів України із впровадження інституту помічника ветеранів (21-23.09.2023 р.);

на базі ХНУ за участі начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова відкрито Центр ветеранського розвитку  (29.09.2023 р.);

на базі ХНУ проводились заходи у межах проєкту «Розробка цифрових  навчальних модулів  для членів громадських організацій у соціальній сфері та сфері охорони здоров’я» проєкту за підтримки GIZ «Зміцнення ресурсів  для сталого розвитку приймаючих громад на сході України».

Українська інженерно-педагогічна академія:

- на базі УІПА відбувся Перший регіональний форум для представників професійної (професійно-технічної) освіти «Професія, кар’єра, успіх!» (08.09.2023 р.);

- за ініціативи Студентського сенату УІПА було відкрито новий студентський простір – коворкінг «UEPA Stud coworking» (04.09.2023 р.);

- студентка УІПА В. Піліпенко спільно з БФ «Нескорений Харків» брала участь  у заходах для дітей деокупованих громад Харківщини;

- студентка УІПА Т. Кострова закінчила Школу волонтерів «AVA» у межах проєкту ЮНІСЕФ «Спільно. Точки зустрічі».

Студенти та викладачі провідних закладів вищої освіти активно  долучалися до проведення благодійних донорських акцій «Твоя кров захищає», «Перемога у нас в крові».

Протягом 2023 року через безпекові вимоги обласні бібліотеки, які підпорядковуються Харківській обласній державній (військовій) адміністрації, проводили обслуговування читачів в обмеженому обсязі. В основному забезпечувалась безперервна робота сайтів та інтернет ресурсів бібліотек, контент яких наповнювався інформаційно-методичними матеріалами з медіаграмотності, клубів за інтересами, культурної спадщини України та популяризації читання. Зокрема, постійно оновлювалися постійні рубрики: «Мова кольорова», «Читаємо…», «Публічна бібліотека в Фейсбук. Бути там де читач», «Я досліджую світ», «СВОЄ_РІДНЕ», «Хроніка незламного Харкова», «Книжка на часі», «Мандрівка світом», «Євросоюз: рука дружби та допомоги», Всеукраїнський мовознавчий проєкт «Єдині», «Календар цікавих свят» тощо. Також були екрановані книжкові експозиції: «Як порозумітися з собою» у рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», «Усвідомлення власної значущості шляхом здобуття сходинок особистого зросту» до Дня відповідальності людини, «Всі різні – всі рівні» до Міжнародного дня толерантності, «Зупини насильство. Не будь байдужим» до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками, «Принципи місцевого самоврядування в Україні» до Дня місцевого самоврядування, «Права людини понад усе» до Дня прав людини, «Одна любов у мене – Україна», «Ти маєш право» до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»; виставка-досьє «Я – українець! Я-патріот!»; експозиція-реквієм «Голод 1932 – 1933 рік»; експозиція-щоденник «Україна – це ми».

Крім того, на сайтах та інтернет-ресурсах обласних бібліотек протягом звітного періоду були розміщені книжково-ілюстративні експозиції до державних свят та подій, зокрема: до Дня Української Державності, до Дня Державного Прапора, до Дня незалежності України, до 82-х роковин трагедії Бабиного Яру, до Дня українського козацтва, до Дня захисників та захисниць України, до Дня української писемності та мови, до Дня Гідності та Свободи, до роковин Голодомору 1932 – 1933 років в Україні.

 

3. Створення сприятливих умов для діяльності та інституційного розвитку організацій громадянського суспільства, стимулювання їхньої участі в соціально-економічному розвитку регіону

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» (зі змінами), по Програмі сприяння розвитку громадянського супільства на 2021 – 2026 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 10 червня 2021 року № 140-VIII (зі змінами), у 2023 році не проводились конкурси з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка.

 

4. Підвищення рівня самоорганізації громадян, розвиток волонтерства, різноманітних форм демократії участі

З метою підтримки та розширення волонтерського руху в регіоні, залучення небайдужих людей до волонтерської діяльності, створення умов для комунікації та обміну досвідом між організаціями та установами, що залучають волонтерів та органами влади, а також між собою, визначення, залучення зацікавлених сторін та налагодження взаємозв'язків, побудови діалогу та досягнення згуртованості навколо пріоритетних цілей розвитку та відновлення регіону в рамках Програми було проведено обласний Форум волонтерів, який відбувся 05 грудня 2023 року.

Під час обласного Форуму волонтерів за участі керівництва та представників структурних підрозділів Харківської обласної військової адміністрації, очільників благодійних фондів підбили підсумки діяльності волонтерського руху. У Харківській області здійснюють діяльність більш як 450 благодійних організацій, які налічують понад 3000 волонтерів. Волонтерський рух охопив майже усі галузі – від допомоги цивільному населенню, евакуації до забезпечення українських захисників. Від початку діяльності Ради волонтерів у Харківській області, благодійні організації та фонди передали жителям області більш як 14 мільйонів кілограм продуктів харчування і понад 1,5 мільйона кілограм засобів гігієни. Також спільно з правоохоронцями, рятувальниками та медиками за увесь час повномасштабного вторгнення вдалося евакуювати більше 27 тисяч жителів Харківщини. Під час засідання обговорили перспективи наповнення та повноцінного запуску офіційного сайту Ради волонтерів Харкова за підтримки Харківської обласної військової адміністрації. Цей сайт дасть змогу кожній людині знайти профільну його потребам благодійну організацію.

За даними Координаційного гуманітарного центру в Харківській області 281 благодійний фонд працює у напрямку гуманітарної допомоги. Матерям та дітям допомагають 48 організацій, тваринами опікуються 16, медичною допомогою – 86, правову допомогу надають 16 організацій, соціальні проєкти реалізовують 78 організацій, активну евакуацію проводять 35, а питаннями відновлення інфраструктури опікуються 43 організації. Окрім роботи на постраждалих та деокупованих територіях, Координаційний гуманітарний центр опікується і допомогою внутрішньо переміщеним особам, що мешкають в місцях компактного розташування. Таких місць 33 у Харкові. Завдяки благодійним фондам та міжнародним організаціям було закрито 208 запитів щодо потреб у техніці. Робота із допомоги ВПО, що живуть в місцях компактного розташування продовжується постійно.

Представники інститутів громадянського суспільства входять до складу консультативно-дорадчих органів Харківської обласної військової адміністрації та її структурних підрозділів.

До складу робочої групи «Прозорість та підзвітність» входить голова благодійної організації «Координаційний гуманітарний центр» Євген Коляда, керівник громадської організації «Спільнота небайдужих «Дія» Олександр Пєлєхов, перший заступник голови Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби у Харківській області, директор Благодійного фонду «Джерело відродження» (CFSR) Сергій Жук.

До складу госпітальної ради при Харківській обласній державній адміністрації, утвореної розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 14 лютого 2020 року № 74 (зі змінами), включено представників громадських організацій «Волонтерська ініціатива «Станція Харків», «Спілка медиків АТО та ООС» та «Центр зі сприяння в поширенні соціальних програм в галузі охорони здоров’я «Рівне право на життя».

Голову обласного комітету Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України включено до складу 5 профільних робочих груп при Харківській обласній військовій адміністрації.

Протягом 2023 року Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації забезпечено залучення організацій громадянського суспільства до роботи у складі 11 консультативно-дорадчих органів, діючих при Харківській обласній військовій адміністрації. Постійно працює Харківський обласний центр допомоги учасникам антитерористичної операції.

 

5. Забезпечення системної участі громадськості у формуванні та реалізації регіональної політики, вирішенні питань місцевого значення

Харківська обласна військова адміністрація надає всебічне сприяння діяльності громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації, яка утворена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 (зі змінами), також сприяє донесенню інформації про заходи (вебінари, круглі столи, експертні дискусії, підвищення кваліфікації) для інститутів громадянського суспільства.

30 травня 2023 року відбулося спільне засідання Комітету забезпечення правопорядку і законності, ТРО та мобілізації громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації з представниками відділу з питань запобігання та виявлення корупції Харківської обласної військової адміністрації.

Обговорено ряд важливих питань, серед яких питання громадського контролю, та сформовані подальші напрямки роботи.

28 червня 2023 року представники громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації: перший заступник голови - Марина Черняєва та голова Комітету забезпечення правопорядку і законності, ТРО та мобілізації - Сергій Усов, провели зустріч з заступником начальника Харківської обласної військової адміністрації - Вітою Ковальською.

Серед основних тем обговорення були:

1. Встановлення пам’ятних монументів захисникам України.

2. Підтримка волонтерського руху у Харківській області.

3. Реалізація одного з основних завдань громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації - здійснення заходів громадського контролю на Харківщині за напрямками, які потребують особливої уваги. Врахування громадської думки при реалізації державної та регіональної політики.

4. Оперативне реагування та вирішення поточних проблем, з якими стикаються мешканці Харківської області.

24 липня 2023 року відбулося розширене засідання комітету забезпечення правопорядку і законності, ТРО та мобілізації громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації та структурних підрозділів Харківської обласної військової адміністрації.

Під час засідання комітету було заслухано спільну доповідь структурних підрозділів Харківської обласної військової адміністрації щодо поточного стану ремонтно-будівельних робіт у Харківській області та прийнято рішення про створення Робочої групи з питань організації заходів громадського контролю відновлення на Харківщині із включенням до її складу представників Харківської обласної військової адміністрації, правоохоронних органів, представників міжнародних організацій, громадських організацій, волонтерів та експертів з ремонтно-будівельних робіт.

17 серпня 2023 року відбулося засідання громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації. Під час засідання було затверджено проєкт Положення громадської ради та звіти про діяльності за 2021-2022 роки, а також план роботи на 2023 рік. Окрім того, на засіданні узгодили кандидатури представників громадської ради на включення до поліцейської комісії Департаменту патрульної поліції та до складу експертної ради з розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області».

Учасники засідання громадської ради розглянули можливість проведення громадських слухань та консультацій з громадськістю, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 (зі змінами) щодо нагальних питань розвитку та відновлення Харківської області.

На розгляд засідання громадської ради також винесли питання створення Алеї Героїв у центрі міста Харкова, з даною ініціативою виступила заступник голови громадської ради - Марина Черняєва.

22 вересня 2023 року відбулася робоча нарада Комітету забезпечення правопорядку і законності, ТРО і мобілізації громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації з директором Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної (військової) адміністрації Андрієм Пожидаєвим.

В нараді також прийняли участь перший заступник голови громадської ради Марина Черняєва, член громадської ради Дмитро Штабський та представники Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації.

Під час зустрічі голова Комітету забезпечення правопорядку і законності, ТРО і мобілізації громадської ради Сергій Усов зазначив про зосередження уваги у наступних напрямках роботи Департаменту:

- координація територіальних органів правоохоронної системи, у напрямках: 1) забезпечення громадської безпеки; 2) громадський порядок; 3) боротьба із злочинністю.

- координація діяльності місцевих органів виконавчої влади та правоохоронних органів щодо зміцнення законності та правопорядку;

- внесення пропозицій щодо вдосконалення діяльності правоохоронних органів;

- розробка нормативно-правових актів з питань забезпечення законності і правопорядку, захисту прав громадян.

Також під час наради, Марина Черняєва доповіла про необхідність здійснення заходів по забезпеченню захисту прав військовослужбовців при отриманні посвідчень учасника бойових дій та посилення заходів із забезпечення дотримання режиму тиші у Харківській області.

Окремо на засіданні було зосереджено увагу на незаконній торгівлі підакцизними товарами, а саме тютюновими виробами на території міста Харкова та Харківської області.

По всім питанням домовились організувати та провести необхідні заходи.

Основною метою робочої наради було посилення обороноздатності України, захист інтересів держави та прав громадян, забезпечення правопорядку та законності, здійснення антикорупційних заходів на території Харківської області.

20 жовтня 2023 року пройшло чергове засідання комітету забезпечення правопорядку і законності, ТРО та мобілізації Громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації. Засідання відбулось за участі представників Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації. Під час роботи були підбиті підсумки роботи комітету Громадської ради за півріччя. Окрема увага була приділена обговоренню організації обов’язкових заходів зі звітування головних розпорядників коштів перед громадськістю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 (зі змінами).

14 грудня 2023 року відбулося розширене засідання комітету забезпечення правопорядку і законності, ТРО та мобілізації Громадської ради при Харківській обласній державній (військовій) адміністрації.

В засіданні також взяли участь представники Департаменту масових комунікацій та доступу до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації. Серед запрошених були:

Світлана Світлічна, координатор гуманітарної місії World Central Kitchen у Харківській області;

Олександр Стасюк, представник Ротарійської спільноти;

Тарас Мозговий, голова громадської організації «МИ: Коло».

Серед основних питань було:

- забезпечення прозорості та доступності надання медикаментів військовослужбовцям та ветеранам у закладах охорони здоров’я Харківської області;

- громадський контроль роботи МСЕК;

- забезпечення належної роботи Робочої групи «Прозорість та підзвітність» у Харківській області та організація дієвих заходів громадського контролю витрачання бюджетних коштів;

- забезпечення належної роботи «Програма підтримки захисників та захисниць України» у Харківській області.

По всім напрямкам були прийняті необхідні рішення та будуть складені необхідні звернення та запити.

6. Підвищення ефективності взаємодії органів публічної влади та організацій громадянського суспільства

У 2023 році в рамках Програми було профінансовано та використано кошти на наступні заходи: Обласний Форум рад ВПО, Обласний Форум волонтерів, Харківський Форум ветеранів та Семінар «Прозорість і підзвітність».

17 листопада 2023 року пройшов Обласний Форум рад ВПО під головуванням начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова. Мета заходу - обговорення проблем ВПО в Харківській області та ознайомлення з Програмою з підтримки внутрішньо переміщених осіб регіону на 2023 – 2027 роки.

Олег Синєгубов зазначив, що кількість внутрішньо переміщених осіб у Харківській області щодня зростає і на сьогодні складає понад 526 тисяч. Станом на 15 листопада у Харківській області створено 32 Ради з питань ВПО: обласна, 7 – районних та 24 – місцеві. Харківська обласна військова адміністрація за участі громадських організацій розробила Програму з підтримки внутрішньо переміщених осіб регіону на 2023 – 2027 роки, орієнтовний обсяг коштів на її виконання складає понад 380 мільйонів гривень. У межах обласної програми передбачено надання фінансової підтримки ВПО, які перебувають на обліку на отримання житла, для будівництва чи придбання житла (за окремим порядком, який буде затверджено рішенням обласної ради до кінця цього року). Орієнтовний обсяг коштів, які заплановані на допомогу в придбанні житла ВПО, становить 165 мільйонів з обласного бюджету. З державного бюджету для виплати допомоги на проживання ВПО з початку року було спрямовано 8,8 мільярда гривень. Кошти на компенсацію за житло у рамках програми «Прихисток» отримали 79,8 тисячі осіб на суму 363,7 мільйона гривень. Крім цього, 227 ВПО, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, отримали з обласного бюджету адресну допомогу на суму 3,8 мільйона гривень. Можливості надання допомоги ВПО розширяться після створення в громадах області Центрів життєстійкості. Сьогодні такі Центри за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) утворюються у 5 пілотних громадах. Їх функція полягає в тому, щоб бути єдиним вікном для отримання всього спектру послуг з психосоціальної підтримки, гуманітарного реагування та соціальних послуг.

Триває робота і щодо працевлаштування ВПО, від початку повномасштабної війни послугами обласної служби зайнятості скористалися 8,4 тисячі внутрішньо переміщених осіб, з них допомогу по безробіттю отримали 6,7 тисячі. За результатами роботи впродовж 10 місяців поточного року Харківська область посіла 3 місце в Україні за кількістю працевлаштованих ВПО. В межах урядового проєкту «Армія відновлення» маємо найкращий результат по Україні – по області надано 12,6 тисяч направлень на роботу, з них 1,4 тисячі для осіб з числа ВПО. Наразі роботи в межах «Армії відновлення» проводять у 52 з 56 територіальних громад регіону. Серед основних робіт є розбір завалів, плетіння маскувальних сіток, надання соціальних послуг в пунктах незламності, проведення ремонтно-відновлювальних робіт. У жовтні 2023 року заробітну плату за місяць учасникам проєкту «Армія відновлення» підвищили з 6700 гривень до 10 050 гривень.

05 грудня 2023 року відбувся Обласний Форум волонтерів. Мета заходу - підтримка та розширення волонтерського руху в регіоні, залучення небайдужих людей до волонтерської діяльності, створення умов для комунікації та обміну досвідом між організаціями та установами, що залучають волонтерів та органами влади, а також між собою, визначення, залучення зацікавлених сторін та налагодження взаємозв’язків, побудова діалогу та досягнення згуртованості навколо пріоритетних цілей розвитку та відновлення регіону.

13 грудня 2023 року відбувся Харківський Форум ветеранів. Мета заходу - створення платформи для комунікації між ветеранськими інститутами громадянського суспільства, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, щодо реалізації механізму надання послуги з підтримки переходу Захисників і Захисниць регіону від військової служби до цивільного життя. Однією з тем обговорення форуму стало працевлаштування та підтримка підприємницьких ініціатив Захисників та Захисниць України, членів їх сімей. За програмою видачі ваучерів на навчання Харківщина тримає лідерські позиції. Так, вже видано майже 1500 ваучерів на навчання, з яких – 13 для учасників бойових дій. Віднедавна можна отримати ваучер на навчання професії «сапер».

Протягом 2023 року 100 учасників бойових дій Харківщини звернулися за пошуком роботи. Кожен п’ятий отримав роботу за спеціальністю. Після працевлаштування 16 демобілізованих військовослужбовців отримували соціальну підтримку з адаптації на новому робочому місці. Кожен з ветеранів, який має статус безробітного, може взяти участь в суспільно корисних роботах «Армії відновлення», де за тимчасову зайнятість виплачують до 10 тисяч гривень на місяць. Окрім того, за кількістю направлень на суспільно корисні роботи Харківська область впевнено тримає протягом 2023 року перше місце. На сьогодні видано до 20 тисяч направлень на такі роботи. Також за урядовим проєктом «єРобота» розглянуто 728 заяв, з яких – 12 від учасників бойових дій.

На базі Харківської філії обласного центру зайнятості відкрито центр ментального здоров’я. Тут надаються індивідуальні консультації, організовуються тренінги з соціально-психологічної підтримки. У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» запроваджено базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових навчаннях. Для ветеранів було розроблено та розповсюджено 15 тис. брошур з корисною інформацією.

26 грудня 2023 року відбувся Семінар «Прозорість і підзвітність». Мета заходу - обговорення діяльності робочої групи «Прозорість і підзвітність», яку було створено у жовтні 2023 року при Харківській обласній військовій адміністрації, та напрацювання нових методів діяльності робочої групи. Починаючи з жовтня 2023 року, у всіх 7 районах Харківської області створили аналогічні робочі групи. Наразі основне завдання – підвищити ефективність використання бюджетних коштів на всіх рівнях. Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов зазначив, що необхідна координація зусиль усіх без винятку: правоохоронних органів, обласної військової адміністрації, районів та громад, антикорупційних органів. За час роботи групи на офіційному вебсайті Харківської обласної військової адміністрації створили рубрику «Прозорість і підзвітність», у Telegram запустили в роботу чат-бот, яким скористалися більше 4 500 людей. Заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов під час заходу повідомив, що за час дії робочої групи було проведено 9 засідань. Окрім того, між Харківською обласною військовою адміністрацією та дирекцією системи YouControl уклали меморандум про співпрацю.У межах співпраці в 2023 року експерти Академії YouControl провели тренінги для працівників структурних підрозділів Харківської обласної військової адміністрації, відповідальних саме за проведення публічних закупівель. Окрім того, у планах – укладання меморандуму про співпрацю з Каразінською школою бізнесу.

Протягом 2023 року до державних свят та пам’ятних дат було складено 9 Планів заходів, зокрема, до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут; Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя; Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні; Дня пам’яті жертв політичних репресій; Дня Конституції України; Дня Української Державності; Дня Державного прапора України та 32-ї річниці незалежності України; Дня Гідності та Свободи; 90-х роковин Голодомору 19321933 років в Україні геноциду Українського народу та з підготовки та проведення у Харківській області Дня пам’яті жертв голодоморів. До районних військових адміністрацій направлялись довідкові інформаційні матеріали, для використання в роботі та підготовки тематичних заходів.

У закладах освіти усіх рівнів та форм власності проводились заходи в різних форматах, в залежності від  безпекової ситуації, з нагоди державних свят та пам’ятних дат.

 

 

 

Директор Департаменту масових

комунікацій та забезпечення доступу

до публічної інформації Харківської

обласної військової адміністрації                                            Ярослава БЕРЕЖНА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ірина Іванова

Юлія Панченко