ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про затвердження регіональної Програми розвитку закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування

на 2024 - 2028 роки»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

          Проєкт рішення розроблено з метою затвердження регіональної Програми розвитку закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування на 2024 – 2028 роки. Упровадження зазначеної Програми сприятиме оновленню матеріально-технічної бази закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування, приведенню їх у відповідність до потреб навчально-тренувального процесу; покращенню фізичного  потенціалу і здоров’я підростаючого покоління; створенню умов для самовираження і самореалізації памолоді під час занять фізичною культурою у гуртках, секціях, спортивних клубах, дитячо-юнацьких спортивних школах; участі здобувачів освіти у фізкультурно-оздоровчих заходах незалежно від рівня їх підготовленості і наявності особливих освітніх потреб; створенню умов для всіх категорій педагогічних працівників щодо ведення здорового способу життя.

 

 2. Мета і завдання прийняття рішення.

Наявність рішення Харківської обласної ради «Про затвердження регіональної Програми розвитку закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування на 2024 – 2028 роки» сприятиме: відведенню фізичній культурі і спорту провідної ролі, як важливого фактора для впровадження здорового способу життя, формуванню мотивацій та традицій щодо всебічного гармонійного розвитку особистості, профілактики захворювань, сприянню досягненню фізичної та духовної досконалості учнівської і студентської молоді, розвитку видів спорту, організації, проведенню районних, обласних спортивних змагань, зміцненню матеріально-технічної бази спортивних об’єктів закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування в області.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проєкту рішення.

          Проєкт рішення Харківської обласної ради «Про затвердження регіональної Програми розвитку закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування на 2024 – 2028 роки» сприятиме гармонійному фізичному розвитку особистості учнів та студентів, підвищенню функціональних можливостей організму, вдосконаленню життєво необхідних рухових умінь та навичок, розширенню рухового досвіду через формування стійкої мотивації   здобувачів освіти до занять фізичною культурою і спортом.

 

4. Правові аспекти.

Цей проєкт рішення Харківської обласної ради ґрунтується на нормах: Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  «Про позашкільну освіту», «Про фізичну культуру і спорт», Указу Президента України від 18.05.2019 № 286/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання», постанови Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 932 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020 – 2025 роки», постанови Кабінету Міністрів України від 30.06.2021 № 673 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.2020  № 1089 «Про затвердження Стратегії розвитку фізичної культури і спорту на період до 2028 року».

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

                    Реалізація рішення потребує виділення коштів у 2024 – 2028 роках з обласного бюджету Харківської області у сумі 19348,57 тис. грн, з бюджетів сіл, селищ, міст територіальних  громад – 10500,0 тис. грн. Реалізація заходів у 2024 році потребує внесення змін до обласного бюджету Харківської області шляхом перерозподілу між бюджетними програмами видатків, передбачених на освіту та виділення асигнувань на виконання заходів Програми розвитку закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування на 2024 – 2028 роки» у сумі 19348,57 тис. грн.

 

6. Громадське обговорення.

Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

7. Запобігання корупції.

У проєкті рішення відсутні правила і процедури, що можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

8. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

          Прийняття рішення Харківською обласною радою «Про затвердження регіональної Програми розвитку закладів позашкільної освіти спортивного та фізкультурно-оздоровчого спрямування на 2024 – 2028 роки» сприятиме формуванню цілісної системи, спрямованої на залучення учнівської та студентської молоді до регулярних і повноцінних занять фізичною культурою і спортом, удосконаленню організаційного підходу до проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в закладах освіти різного рівня акредитації, закладах позашкільної освіти, спортивних клубах,  забезпеченню умов розвитку олімпійських, неолімпійських видів спорту. Реалізація Програми забезпечить ґрунтовну мотивацію памолоді до навчання, праці та захисту незалежності і територіальної цілісності України.

 

Директор Департаменту                                                             Ольга БЕЗПАЛОВА