Пояснювальна записка

до проєкту рішення обласної ради «Про хід виконання у 2023 році комплексної програми «Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022 – 2025 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 25 листопада 2021 року № 277-VIII»

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Забезпечення додержання конституційних гарантій щодо української мови як державної, створення умов для всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території Харківської області; розширення сфери вживання державної мови, виховання любові, поваги, шанобливого ставлення до неї у жителів області; визначення стратегічних пріоритетів та орієнтирів у подоланні деформацій національного мовно-культурного та мовно-інформаційного простору; забезпечення мовних прав громадян та єдності України.

 

2. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів у разі реалізації рішення.

Здійснення контролю за ходом виконання комплексної програми «Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022 – 2025 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 25 листопада 2021 року № 277-VIII.

 

3. Правові аспекти.

          Цей проєкт рішення Харківської обласної ради ґрунтується на нормах: Конституції України, Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування.

          Для реалізації заходів комплексної програми «Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022 – 2025 роки»  (далі – Програма) загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, складає 2620,00 тис.грн з обласного бюджету. Із них на 2023 рік передбачено виділити 640,00 тис.грн. Обласним бюджетом на 2023 рік видатки не затверджені. Виконавцем заходів за напрямком діяльності № 5 Програми (де передбачено фінансування заходів) визначено Департамент культури і туризму Харківської обласної військової адміністрації. Кошти у 2023 році з обласного бюджету на виконання заходів Програми (за напрямком діяльності  № 5) не виділялися.        

            На виконання заходів Програми, що були заплановані Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної (військової) адміністрації, кошти  не передбачались та не виділялись.

 

          5. Громадське обговорення.

          Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

            6. Запобігання корупції.

            У проєкті рішення відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

 

Директор Департаменту

науки і освіти Харківської обласної

державної (військової) адміністрації                                    Ольга БЕЗПАЛОВА