ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про звернення депутатів Харківської обласної ради до Верховної Ради України щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича»

 

1.          Опис проблем, для вирішення яких підготовлено проєкт рішення, обґрунтування відповідності та достатності передбачених у проєкті рішення механізмів і способів вирішення існуючих проблем.

 

247 днів Герой-розвідник Червінський Роман Григорович перебуває під вартою за абсолютно необґрунтованою підозрою, яку ми, депутати Харківської обласної ради, розглядаємо як політичні переслідування.

Червінський Р.Г. десятиліттями працював для безпеки української держави, був долучений до низки спецоперацій, що провели українські силовики у період 2014–2021 років. Починаючи з 24 лютого 2022 року зі зброєю в руках захищав державу від російських загарбників.

Романа Червінського утримують в одиночній камері без права побачитись з рідними. Окрім цього, стан здоров’я Червінського Р.Г. значно погіршився. Проте орган досудового розслідування, суд та керівництво слідчого ізолятору вже понад 2 місяці не забезпечують надання йому належної медичної допомоги.

 

2.          Мета і завдання прийняття рішення.

Метою і завданням даного проєкту рішення є недопущення порушення прав, свобод людини – Червінського Романа Григоровича через подання звернення до Верховної Ради України з вимогою створення Тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зловживань та порушення законів України керівництвом органів досудового розслідування та суду

 

3.              Загальна характеристика і основні положення проєкту рішення.

Проєктом рішення Харківська обласна рада закликає здійснити контроль за забезпеченням прав, свобод людини і громадянина Червінського Романа Григоровича та ініціювати створення у встановленому законом порядку Тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зловживань та порушення законів України керівництвом органів досудового розслідування та суду.

 

 

 

 

 

4.              Правове обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Регулювання правовідносин у даній сфері здійснюється Конституцією України, законами України «Про статус депутатів місцевих рад», «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про попереднє ув’язнення».

 

5.   Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація запропонованого проєкту рішення не передбачає виділення коштів із бюджету Харківської області.

 

6.     Інформація про те, чи містить проєкт рішення інформацію з обмеженим доступом у розумінні статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Проєкт рішення не містить інформацію з обмеженим доступом у розумінні статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

7.     Інформація про дотримання прав і соціальної захищеності осіб з інвалідністю.

Проєкт рішення Харківської обласної ради не стосується прав і соціальної захищеності осіб з інвалідністю та не впливає на життєдіяльність цієї категорії.

 

8.     Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

Прийняття проєкту рішення сприятиме здійсненню контролю за забезпеченням прав, свобод людини і громадянина Червінського Романа Григоровича.

 

9.     Прізвище або назву суб'єкта подання, прізвище, посаду, контактні дані доповідача проєкту рішення на пленарному засіданні та особи, відповідальної за супроводження проєкту рішення.

Суб’єктом подання проєкту рішення є депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик.

Особою, відповідальною за супроводження проекту рішення та доповідачем проекту рішення на пленарному засіданні є депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик.

 

 

 

 

Керівник фракції Політичної партії

«Європейська Солідарність»

Харківської обласної ради                                                        Олександр СКОРИК