ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про перейменування села Побєда Лозівського району

Харківської області»

 

 

До Харківської обласної ради надійшло звернення Біляївської сільської ради від 26.12.2023 № 02-15/2351 (вх. № 8131/01-34 від 26.12.2023) та від 28.02.2024 № 02.1-13/382 (вх. № 1867/01-34 від 29.02.2024) щодо прийняття обласною радою рішення про клопотання перед Верховною Радою України щодо перейменування села Побєда Лозівського району Харківської області на село Рідне Лозівського району Харківської області та відповідний пакет документів.

Згідно з пунктом 29 частини першої статті 85 Конституції України питання щодо утворення і ліквідації районів, встановлення і зміни меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів віднесено до повноважень Верховної Ради України.

Відповідно до пункту 26 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень обласної ради віднесено прийняття рішень з питань адміністративно-територіального устрою в межах і в порядку, визначених законом.

За приписами абзацу 1 частини першої статті 7 Закону України «Про географічні назви» найменування та перейменування географічних об`єктів у межах визначених законом повноважень та відповідно до вимог цього Закону здійснює Верховна Рада України - щодо найменування та перейменування одиниць адміністративно-територіального устрою України (шляхом внесення змін до Конституції України), населених пунктів і районів, а також географічних об`єктів, створених за рішеннями Верховної Ради України.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про географічні назви» пропозиції щодо найменування та перейменування географічного об`єкта вносяться до відповідних органів, зазначених у статті 7 цього Закону. Розгляд таких пропозицій, якщо інше не передбачено Конституцією України та законом, обов`язково має здійснюватися з урахуванням пропозицій відповідних рад – щодо найменування та перейменування географічних об`єктів, розташованих на території кількох адміністративно-територіальних одиниць.

Порядок найменування та перейменування географічних об`єктів, що складають систему адміністративно-територіального устрою України, визначається окремим законом.

Відповідно до статей 15-16 Закону України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» найменування (перейменування) населених пунктів здійснюється Верховною радою України. До пояснювальної записки до проєкту рішення про перейменування населеного пункту включається також :

1) обґрунтування запропонованої назви населеного пункту з посиланням на географічні, історичні, національно-культурні чи інші умови місцевості;

2) інформація про рішення відповідної сільської, селищної, міської ради щодо підтримки питання найменування (перейменування) населеного пункту та запропонованої назви, крім випадків, передбачених законом;

3) інформація про результати громадського обговорення.

Ураховуючи рішення Біляївської сільської ради від 21 грудня 2023 року № 1561 «Про затвердження депутатів Біляївської сільської ради до Харківської обласної ради щодо перейменування села Побєда Лозівського району Харківської області», прийняте з врахуванням загальнодержавних інтересів, а також географічних, історичних, національних, побутових та інших місцевих умов та думки місцевого населення, управлінням правового забезпечення діяльності ради виконавчого апарату обласної ради розроблено проєкт рішення обласної ради «Про перейменування деяких населених пунктів Богодухівської міської територіальної громади».

 

 

 

Начальник управління

правового забезпечення

діяльності ради виконавчого

апарату обласної ради                                                             Ілля КРЮЧКОВ